Szukam prawnika, nieuczciwy stolarz

Witam

Sprawa wygląda następująco, mam stolarza króty zrobił mi garderobe, jedną, drugą, ekstra lustro. Niby wszystko było ok. Przyszło do renowacji kuchni, należało odmalować fronty, następnie dorobić szafkę pod piecyk, nowy blat, ustawić wszystko i tyle. Koleś wział fronty i pojechał. Dzwoni, że mam dać zaliczke na malowanie 1200zł, ok, przyjechał, dałem, nawet pokwitowałem żę wział zaliczke u niego w zeszycie. niestety nie mam kopii, ale mam świadka przekazania kwoty. Całkowity koszt miał wynosić 2200zł. Po kilku dniach dzwoni i mówi, że trzeba pomalować z dwóch stron i koszt wzrosnie o 300zł, ok, robić. Mineło troche czasu i dzwonie gdzie moje fronty. Koleś mi mówi że ten co malował, nie chce od niego 1500 tylko 2400 i że mam dopłacić różnice bo jak nie to on ma to gdzieś. Po kilku sptokaniach ze stolarzem(u niego w domu), dowiedziałem się gdzie pomalował fronty. Pojechałem do gościa i dogadałem się żeby odzyskać fronty i zabrałem je do domu. Na dzień dzisiejszy nie moge odzyskać od stolarza mojej zaliczki 1200zł, zawiasów i rączek.
Co moge zrobić w tej sprawie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szukam prawnika, nieuczciwy stolarz

Jezeli usluga nie zostala wykonana, to na pewno przysluguje Panu roszczenie o zwrot tej kwoty, czy to z tytulu rozwiazania umowy, czy bezpodstawnego wzbogacenia.

Jezeli nie dogada sie Pan ze stolarzem, prosze wystosowac wezwanie przedsadowe. Jezeli nie pomoze, zostaje droga sadowa. Wtedy radze samemu sporzadzic i wniesc pozew, ewentualnie skorzystac w tym.wzg edzie z pomocy prawnika, natomiast powierzenie calej sprawy adwokatowi lub radcy prawnemu do poprowadzenia, moze sie nie zwyczajnie niekalkulowac przy tej kwocie roszczenia.

Jeśli sprawa aktualna proszę o telefon: 668 224 563

Mam bardzo podobny problem, tyle tylko, że z nienależycie wykonanym remontem mieszkania... jest dużo wad i niedoróbek... w jaki sposób zmusić wykonawcę do ich usunięcia?

Ja bym nie odpuszczał fuszerki. Niech zwraca pieniądze lub naprawia. Zgłoś sprawę do sądu - jeżeli będziesz miała problemy to skonsultuj się z radcą prawnym. W dochodzeniu roszczeń odszkodowawczych z tytułu niewykonania bądź nienależytego wykonania usługi remontowej specjalizuje się mec. Mindykowski z Wrzeszcza. Poszperaj w sieci, a znajdziesz do niego kontakt.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pod względem prawnym sprawa banalnie prosta dla każdego prawnika. Trudności są na etapie dowodowym - czy była umowa, co było przedmiotem umowy, prace wykonywane według projektu, czy według uznania inwestora, kto decydował o sposobie wykonania, czy był odbiór, czy wady ujawniły się po odbiorze, itd.

Na marginesie - strasznie irytuje mnie taka kryptoreklama prawników.

Gdy jw. ktoś pisze

"dochodzeniu roszczeń odszkodowawczych z tytułu niewykonania bądź nienależytego wykonania usługi remontowej"

to posługuje się językiem prawnym i kodeksowym - Basiek to na 100 % prawnik, może i sam mec. Mindykowski? Dlaczego zatem nie napisac... jestem prawnikiem zapraszam, albo jestem współpracownikiem zapraszam ???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Przeprowadzki - możecie kogoś polecić? (81 odpowiedzi)

Jak w temacie - szukam sprawdzonej firmy, która pomoże w przeprowadzce :) zniesienie kilku...

Transport, przeprowadzki (38 odpowiedzi)

https://ogloszenia.trojmiasto.pl/transport-przeprowadzki/transport-przeprowadzki-ogl62931286.html

Budowa mojego domu może się komuś przyda (5 odpowiedzi)

. dom stoi i bardzo przydała mi się biała lista, więc spłacam dług. Kilka firm, które...