Szukam prostych i zarazem bardzo smacznych potraw na sylwestrowy stół :)

Temat dostępny też na forum: Kulinaria
Dziewczyny podzielmy się przepisami :) Ja jutro zamierzam zrobić krokiety z soczewicy, sałatkę z kurczakiem i orzechami włoskimi i nie mam koncepcji co jeszcze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szukam prostych i zarazem bardzo smacznych potraw na sylwestrowy stół :)

Polecam pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem :-) obtaczamy w jajko, bułkę, na patelnię - palce lizać. Potem tylko odgrzać w piekarniku.

albo

mega szybka łatwa sałatka: kroimy pekinkę, kroimy w kostkę ugotowane jajka, dorzucamy kukurydzę z puszki, tuńczyka z puszki, można ogórka kiszonego (osobiście wolę bez), dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maya a te pieczarki nam się nie rozpadną przy obtaczaniu jak w środku będzie mielone? A mielone wcześniej podsmażasz? Brzmią pysznie, może zrobię:) Ja jeszcze zrobię sałatkę z buraczków i ciecierzycy:)

Mielone surowe mieszam z jajkiem, dodaję startego sera, przyprawiam. Lubię też dodać trochę natki pietruszki drobno posiekanej. Z pieczarek usuwam nóżkę, wydrążam troszkę ten środek i faszeruję z taką "kopułką" (robią się prawie okrągłe) :-) obtaczam w jajko, bułkę tartą i kładę na rozgrzaną patelnię. Smażę z jednej, potem drugiej strony, potem obracam... Nic się nie rozpada. Przed podaniem na trochę do piekarnika, żeby to mięsko w środku doszło.

Smacznego! :-)

u nas co prawda lightowy sylwester (my z Mężem i nasz znajomy, no i Synuś:P) ale powiem co robię z przepisem :P
-> sałatkę porową :) por białe części skroić do miski podsypać solą (więcej niż szczyptę ale mniej niż ogórki na mizerię:P), wymerdać i pod przykryciem odstawić by por zmiękł - aaa o kroję na ćwiarki-piórka, ugotować jajka na twardo, do miski z porem zetrzeć: 4jajka i kawałek sera żółtego, dodać puszkę odcedzonego zielonego groszku, dodać pieprzu do smaku (z solą bym nie przesadzała bo i por był podsypany solą, a ser żółty jest słony, ale warto przed podaniem skosztować i ew dosolić bo z kolei jaja lubią sól:P), majonez i do lodówki by się przegryzło, przed podaniem dodać majonezu bo zarówno jajka jak i ser lubią majonez :P
-> sałatkę chłopkę - robię ją na tzw. 4 części - 1 część ogórków kiszonych w kosteczkę, 1 część cebulki w kosteczkę, 2 części ziemniaków ugotowanych i ostudzonych pokrojonych w kostkę - pieprz i majonez :) czyli np. 0,5kg ogórków kiszonych, 0,5kg cebuli, 1kg ziemniaków :) zarąbiaszcza sałatka do picia ;P pod wódkę pasuje idealnie :D (szkoda że ja pić nie mogę;P)
->kiełbaski w cieście - frankfurterki pieprzowe zawijam w ciasto francuskie, kroję na mniejsze kawałeczki (takie na ząb) do piernika i zagrycha gotowa ;P
-> tortilla - mam już tortillę ale jeszcze nie wiem co z nią zrobię opcje są dwie - wysmarować serkiem czosnkowym np. almette czy inny tego typu, położyć plastry wędliny, skręcić i pokroić takie zakąski, albo wysmarować sosem pomidorowym, położyć plastry salami, podsypać sera startego, do piekarnika na kilka minut, pokroić w trójkąty i dać na zimno/ciepło jako zakąskę :P
- leczo a'la strogonoff :P słoik leczo pieczarkowego z lidla, trochę mięsa mielonego i po północy na ciepło posiłek :D

i oczywiście na stole masa zagryzek typu plastry sera żółtego, suchej wędliny, oliwki, korniszony i te de ;P na 3 dorosłe osoby w tym jedną niepijącą alk ilość jedzenia może być :P

i przepis na dwie super szybkie i smaczne sałatki:

puszka orzeszków słonych felix (nie próbowałam z innymi więc podaję jak sama robiłam:P),
gorzka czekolada posiekana,
różyczki kalafiora na surowo,
rodzynki,
majonez,
sok z cytryny kilka kropli
kalafiora umyć i osuszyć, posiekanego wrzucić do miski i skropić go cytryną,dodać orzeszki, czekoladę, rodzynki - całość wymieszać z majonezem i gotowe :D z jednej główki kalafiora wychodzi ilość jak dla brygady wojska więc radzę albo z małej główki, albo z połowy :P

i sałatka z selera:
seler naciowy w słoiku,
kukurydza - puszka,
4jaja (w kostkę lub na szybko na tarce na dużych oczkach),
majonez,
10 plastrów szynki (ja daję konserwową, taka grubiej krojoną w kostkę),
sól i pieprz do smaku
całość wymieszać (kukurydza oczywiście odcedzona bez wody:P), odstawić do lodówki do przegryzienia i gotowe :D

Maya a z pół kila mielonego ile gdzieś tak mniej więcej pieczarek Ci wychodzi? Bo zastanawiam się czy na 4 osoby jak zrobić z 1/2 kg. mięsa to będzie wystarczająco. Dziękuję za przepisy!!

Kurczę, powiem Ci szczerze, że zawsze jakoś "na oko" robię, a nawet jak mi zostaje mielone a pieczarek już nie mam to wrzucam klopsa na patelnię :-D ale z pół kg mielonego to jakieś 10-12 pieczar - też zależy jakiej wielkości, ale z takich średnio dużych dycha wyjdzie na pewno (daję wtedy jakieś 150gr sera startego) Można oczywiście zrobić z tych zupełnie malutkich to wtedy będą takie zakąski "na raz"

I tak naprawdę taka nafaszerowana mięsem i serem pieczara jest dość syta, więc myślę, że 3 takie dość duże na głowę wystarczą, tym bardziej, że planujesz jeszcze inne smakołyki ;-)

Ja proponuje surową czerwoną paprykę pokroić na łódeczki środek przesmarować serem feta (najlepiej Maćkowy ponieważ łatwo się rozsmarowuje) na to jabłuszka kaparowe i jest tak do pochrupania .

Ja polecam "deskę serów" ale układam tam kilka rodzajów serów, kawałki papryki, ogórków, oliwki, kapary, szynkę, wszystko, co mi się nawinie:-) Do tego parę dipów, np. czosnkowy, hummus, paprykowy, tzatziki. Krakersy i seler naciowy do maczania w dipach.

No i hitem u nas na każdej imprezie : tanio, szybko i smacznie. Pół kilo mielonego mieszam z bułką tartą i mocno przyprawiam. Robię takie mini kuleczki i smażę. Są bardzo dobre też na zimno.

Można też zrobić smalec (ale też dobry jest taki w słoiczkach z biedry), wbić drewniany nóż a obok położyć dobre pieczywo i ogórki kiszone, mężczyźni lubią takie rzeczy:-)

Koreczki oklepane ale każdy je lubi.

Zupa cebulowa z grzankami i serem około północy też się u nas sprawdza: 1 kg cebuli, 8 ząbków czosnku, bulion ( z kostki niestety używam), tymianek, liście laurowe, jakiś ostry ser, chleb.

W garnku rozpuścić łyżkę masła z oliwą, wrzucić pokrojone w pióra cebule i plastry czosnku, przesmażyć na dużym ogniu. Potem zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać dużo tymianku, bulion i gotować 20 minut (potem doprawić solą, pieprzem). Kromki chleba pokroić w kosteczkę i upiec w piekarniku. Do miseczek nalać zupy, posypać startym ostrym serem (gruyere, parmezan, cheddar ale może być też morski), dodać grzanki.

Tortille: mieszam w misce posiekaną sałatę, szynkę, ser, ogórek świeży i dodaję majonez albo jogurt grecki z przyprawami, smaruję tortille, zwijam i kroję na plastry ok. 4 cm.

Te łódeczki z papryki też są super.

Szynkę babuni wysmarować serkiem fromage chrzanowym i zawinąć w ruloniki - pycha.

My robimy jeszcze sushi ale to taka fanaberia:-)

Kawałki mango zawinięte w szynkę włoską.

Mini szaszłyki - grill elektryczny lub piekarnik + sosy.

Mini tarty z ciasta francuskiego z różnymi nadzieniami. Szynka, ser, marynowane szparagi.

Kurcze aż mi ślinka leci :) Fajne pomysły!