Szybki kurs religii

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy wiecie gdzie bezbolesnie można i szybko go zrobić ?
Okazało się że mój ukochany nie mial religii w szkole średniej i nie ma oceny na świadectwie i przez to musi zrobić szybki kurs religi . Gdzie można zrobić takie coś ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szybki kurs religii

moze najlepiej zapytac ksiedza?? da najpewniejsza odpowiedz.

A nie wystarczą nauki przedmałżeńskie?? Przecież nikt w świadectwo nie patrzy przed ślubem.

ja też nie miałam religii w szkole średniej bo uczyłam się zaocznie i nie było religii. co Ci księża wymyślają ciągle!powinny wystarczyć im te chore nauki.
wiem że u mnie w kościele gdzie bedziemy mieli ślub na stronie www uwzglednione jest posiadanie swiadectwa szkoly sredniej...
zadzwonie i zapytam,żeby mi potem cyrków nie zrobili, najwyżej kościół zmienie bo na kolejny kurs na pewno nie pójdę!!!:)

najlepiej zapytać w KOćiele gdzie bierzecie ślub czy to na pewno konieczne - ja tak zrobiłam i pani z kancelarii powiedziała, że naturalnie - dobrze jest mieć, ale przecież nikt nie odmówi wam slubu gdybyście nie mieli tego świadectwa;). A ja akurat gdzies zgubiłam i nie mam;)

image
Po 11.07.2009 sprzedam białą suknię Alter Diagonal 835 (rozmiar 34/36, wzrost 165 cm)

myslalam ze tylko jak sie nie ma bierzmowania to trzeba zrobic kurs i przyjac sakrament, nie slyszalam nigdy ze trzeba miec zaliczoną religie (ktora nie jest obowiazkowa)

u dominikanow robia szybkie weekedndowe kursy

Również wydaje mi się że brak oceny z rel. nie jest przeszkodą. Chodzi raczej o bierzmowanie. Nie słyszałam o przyspieszonych przedślubnych kursach religii :)

wesoladama, masz na myśli przyspieszone kursy religii czy przedmałżeńskie? Bo jeśli religii to jestem pełna podziwu dla pomysłowości kleru ;]

hmm.. w sumie u mnie siostra też kazała dostarczyć świadectwo z religii szkoły średniej, my obydwoje mamy i nie wnikałam co jak się nie ma. tak jak dziewczyny pisały-najlepiej zapytać się księdza tam gdzie bierzecie ślub czy to wymóg konieczny i jak to można obejść.

ehh tak zagladam w meandry swej pamieci ale niestety nie wiem ktory to , pewnie macie racje i chodzi o nauki...

te kościoły i księża wymyslają ciagle cos nowego,wymagania jakby chcialo się iść conajmniej do zakonu!:)że nie zdziwie się że chodzi wlasnie o zaliczenie religii co jest dla mnie bezsensem maxymalnym...

wczoraj jak spisywalismy protokol bylo pytanie o ukończony kurs katechizacji - ja swoje zaświadcznie wygrzebałam - dawali takie na koniec liceum na religii - i ksiądz dołączył ksero do naszych papierów do ślubu
następnie zapytał o zaświadczenie narzeczonego, na co my że nie mogliśmy znaleźć, etc. On: Ale jest..? My: no, jest, tylko papierek gdzieś przepadł :)) I tyle, napisał, że ok, zaliczone

Widać nie wszyscy to tacy formaliści
inna rzecz że moj S. faktycznie chyba miał tę religię w technikum, ale nie chciało nam się szukać zaświadczenia

przesadzają, wrrr drażni mnie temat kościoła i tej papierologi związanej z każdą czynnośćią. widzisz jeden ksiadz sie nie przyczepi i nawet nie zapyta a drugi się będzie "s****" o to;)) wrrrrr:)

kaja ja ogolnie tez nie przepadam za kościlną machiną
Ale można też dobrze trafić. Papierologię już mamy za sobą (uff..) i powiem Ci że trafiliśmy naprawdę świetnie - i w kościele gdzie bierzemy ślub i w naszym gdzie załatwialiśmy zgody, zaświadczenia itp nikt nam nie podpadl ;) żaden ksiądz sie nie krzywil że mieszkamy razem chociaz wcale tego nie ukrywaliśmy ani nie udawalismy że nam przykro z tego powodu, wręcz przeciwnie
naprawdę nie mogę powiedziec złego słowa - każdy z księży był wesoły, otwarty, każdy życzył nam wszystkiego najlepszego, owocnych przygotowań i pięknego ślubu

Więc trochę optymizmu, na pewno też traficie na fajnych duchownych, nie ma co się wściekać na zapas :))

no to fajnie,tylko trafiac na takich księży:) a gdzie ten dobry kościół? :)

Nasz: Sw. Jozefa w Gdyni - takie wielkie betonowe coś przy estakadzie - ale księża super - przynajmniej ci wszyscy z którymi się do tej pory zetknęliśmy
do ślubu: Wniebowzięcia NMP w Redzie - prześliczny :) i księża równie genialni

oo Milka a Ty z Redy? ;-))

Nie, z Gdyni
W Redzie mamy ślub i lokal, bo taką zachciankę mieliśmy :)

a na nauki chodziłaś do św, Józefa???i jak one wyglądały? mój kościół w ktorym mialam komunie i bierzmowanie jest na obłużu Ducha św ale tak bardzo podoba mi się właśnie ten na grabówku.... nie wiem czy zostać przy tym swoim gdzie mialam wszystkie uroczystosci czy wybrac tamten...hmmm

Nasz jest ten Józefa na grabówku, ale my właśnie od początku nie chcielismy tam ślubu - strasznie nam się nie podoba, za wielki i za betonowy :)

a na nauki chodziliśmy do kościoła w Redzie tam gdzie bierzemy ślub, trwały pn-pt po 1,5 godziny i załatwione w jeden tydzień

u Józefa to jest jakieś rozstrzelone, 1 spotkanie w tygodniu, czy jakoś tak, nam to nie odpowiadało