kopiuję co już kiedyś napisałam na forum ;)
może ciasteczka maślane?
wersja waniliowa lub migdałowa lub kakaowa ;) w oryginale ciasto formuje się w rulon, zwilża go wodą i obtacza w cukrze :] kroi się w plasterki i układa płasko na blaszce :] (brzegi po upieczeniu wyglądają jak oszronione ;))
ale myślę, że można pokusić się o wycinanie wzorków foremkami :] ja zawsze robię wersję na szybko - czyli patrz wyżej ;)
***** CIASTECZKA MAŚLANE *****
Ciasteczka maślane w cukrze
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej, 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]
pyszne, smaczne i szybkie :]
przepis Andrzeja Polana, lekko zmodyfikowany ;) przeze mnie :]
_____
____________
Ciastka cynamonowe z ciasta francuskiego
w oryginale robi się tak
http://agattek.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-cynamonowe-z-ciasta-francuskiego.html
nam bardziej smakuje wersja - "na oko" ;) cukier + cynamon + miękkie masło - dokładnie wymieszać, posmarować ciasto, zwinąć (ja tnę ciasto na ok 5 równych pasów i każdy zwijam w rulon :] później kroję w równej grubości plasterki, układam "przewrócone" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (czyli środek widoczny) i lekko spłaszczam :] moje wyglądają podobnie do tych tu
http://kuchcikowo.wordpress.com/2011/05/22/cynamonowo-czekoladowe-slimaczki/