Kamila - jak wyszło kefirowe?
Mama_Wiki - cieszę się, że smakowało :]
zwykłą kruszonkę można zastąpić kruszonką z wiórków kokosowych :] (mi osobiście teściowa ją obrzydziła, bo dawała do każdego ciasta)
***** KRUSZONKA Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH *****
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
powrzucam tu moje ulubione ciasta :]
***** CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem) *****
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
***** CIASTO ORZECHOWE *****
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
***** AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI *****
Składniki:
- 4 jajka
- 1szklanka cukru kryształ
- 2szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jabłek
- 1łyżeczka cynamonu
- 1łyżeczka sody
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę, kakao oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.
***** TORCIK JABŁKOWY ***** (bez pieczenia, mega łatwy)
- paczka biszkoptów
- krem do tortów Dr. Oetkera (waniliowy lub śmietankowy)
- mleko
- masło
- 1kg jabłek - najlepiej kwaśnych
- 3 jednakowe galaretki
biszkopty układamy w tortownicy, można je lekko nasączyć (wg uznania - ale jeśli jabłka są bardzo soczyste, to niech biszkopty będą suche)
krem robimy wg przepisu na opakowaniu ALE dodajemy ok 1/3 mleka mniej :)
jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami :)
3 galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest wg instrukcji na 2 opakowania :)
jeśli jabłka są bardzo soczyste - trzeba je trochę odcisnąć :) mieszamy z gotowym kremem :) masę wykładamy na biszkopty i zalewamy zimną, tężejącą galaretką :)
zostawiamy na noc w lodówce :)
pod galaretkę można dać jeszcze jakieś owoce - żeby nie było nudno ;)
***** 3bit bez pieczenia *****
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html
polecam sernik z bitą śmietaną :] póki co obrzydło mi pieczenie biszkoptów ;) ale przez kilka tygodni robiłam ten sernik 2-3 razy w tygodniu ;)
przepis na biszkopt w oryginale jest inny :P ja zawsze robiłam biszkopt wg przepisu Martek :)
http://forum.trojmiasto.pl/Specjalnie-dla-AgusiaGda-Super-przepis-na-biszkopt-t138888,1,16.html?hl=biszkopt#hl
kopiuję przepis na sernik :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt, na to połowa masy, na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji, do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech(w upalne dni dawałam 3 łyżeczki).
Smacznego :))))))))
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwa biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
następnym razem tak właśnie zrobię :)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;)
(po pierwszym razie z delicjami później robiłam tylko i wyłącznie z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji)
***** RAFAELLO NA KRAKERSACH *****
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozrobić z mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać. Po ostudzeniu zmiksować z masłem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Masę nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek przyrumienionych na patelni. Włożyć ciasto razem z blaszką do lodówki, najlepiej spożyć następnego dnia, a jeszcze lepiej po 2 dniach, wówczas ładnie przesiąknie.
***** CIASTO MARCHEWKOWE *****
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju,
4 jaja,
2 szkl. drobno utartej marchewki (z
doświadczenia= ok. 60dgk),
2 szkl. mąki,
2 szkl. cukru,
2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody,
szczypta
soli, orzechy i rodzynki- według uznania (daję też wiórki kokosowe, pestki słonecznika i/lub dyni, pokrojone w kostkę banany).
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodawać stopniowo mąkę i olej, (dalej mieszać już ręcznie łopatką) na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
***** Polewa czekoladowa *****
4 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki zimnej wody.
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto.
albo
***** Polewa z serka Philadelphia *****
400 g cukru pudru (można mniej) * 100 g kremowego serka, np. Philadelphia * 50 g masła,
(cukru daję sporo mniej i troszkę soku z cytryny)
**** Łom-ciasto z herbatników ****
- 250 g margaryny
- 1/2 szk. wody lub mleka
- 5-6 łyżek kakao
- 2 szk. mleka w proszku
- 3 paczki herbatników (szkolne)
- 1 szk. cukru
Wodę , cukier i margarynę zagotować. Odstawić z ognia, dodać kakao. Rozmieszać. Do masy wsypywać małymi porcjami mleko, tak aby nie utworzyły się grudki. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i wsypać połamane herbatniki. Małą foremkę wyłożyć folią aluminiową i wlać masę. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.
no i oczywiście polecam pączusie z serka "homo"
http://www.wielkiezarcie.com/recipe73888.html :)))))
chyba wsio :P