TBS?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
czy ktos moze mi wytlumaczyc o co chodzi z mieszkaniami w TBS-ach? z gory dzieki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: TBS?

Ogólnopolskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego oferuje mieszkania czynszowe za 1/3 ich wartości.
Budynki Ogólnopolskiego TBS Sp. z o.o. spełniają rygorystyczne, podwyższone normy energooszczędności, budowane są przy użyciu nowoczesnych technologii. Budynki są ogrzewane z własnych kotłowni gazowych, co znacznie obniża koszty centralnego ogrzewania.
Mieszkania mają pełny dostęp do usług telekomunikacyjnych i sieci internetowej.
Przyszły najemca ma możliwość wpływu na aranżację mieszkania ( ścianki działowe, glazura, terakota ). Mieszkania czynszowe oddawane są w standardzie „ pod klucz”, a więc wystarczy wstawić meble i zamieszkać.

Zajrzyj tez tu: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=1619&t=1564

Sa to mieszkania tylko wynajmowane, nie będziesz nigdy mogła ich wykupić za bezcen, tak jak wykupuje się teraz lokale komunalne albo spółdzielcze...

W skrócie myk polega na tym, że firma buduje blok, ludzie zapewniają sobie prawo do wynajmowania w nim lokalu za pewną kwotę (np. ok 30% wartości mieszkania). Potem przez wiele lat płacą dość wysoki czynsz (ale i tak niższy niż przy wynajmie mieszkania od osób prywatnych). Jak łatwo się domyśleć, kwota początkowa idzie na "wkład własny" TBS-u, a większość czynszu idzie na spłatę reszty kredytu w banku.

Większość osób się łudzi, że będą mogli potem wykupić tanio "swoje" mieszkania, bo przecież je spłacali. Ale dlaczego niby tak miałoby się stać? Przecież TBS-y to normalne firmy... Skoro za 30 lat będą mieć możliwośc sprzedaży lokali za ich pełną wartośc, to z pewnością tak zrobią...

Teraz buduja takie kolo Ujesciska. Na razie zamieszuka je m.in. powodzianie z Oruni Dolnej. Juz zaczyna sie dewastacja, choc dopiero niektore oddane do uzytku. Oprocz normalnych ludzi, niestety duzo dresow i innych swoloczy. Osoby mieszkajace blisko w domkach mowia (przynajmniej dwie rodziny ktore znam), ze nie ma dnia by ktos nie wlazil im do ogrodka (OGRODZONE!).
A ja sie wsciekam bo jak wzrasta przestepczosc to wartosc nieruchomosci dookola maleje a calkiem daleko nie mieszkam.
Fakt, ze jest to jakas szansa na tanie mieszkanie ale wez pod uwage ze oprocz tego co powiedziala Agatha, towarzystwo tam sie trafia z tych gorszych.

Asinek sa dwa rodzaje TBS, takie jak pisała Agatha i takie za jeszcze mniejszą partycypacje, własnie dla osób biedniejszych, nie pamiętam dokładnie jaki to jest procent ale mało,
trzeba spełniac określone wymogi ( w tych zwykłych co prawda ale łatwoejsze do spełnienia)
jak np pare lat temu liczyłam dla siebie to jeżeli moi rodzice mają 3 pokojowe mieszkanie i mieszkamy tam we trójkę, to musiałoby na takiej powierzchni zamieszka jakieś 12 osób :)
trzeba się zapisac na listę i dłuuugo czekac

i ci o których piszesz to mi sie wydaje że własnie z takiej opcji :)

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...