TBS?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
czy ktos moze mi wytlumaczyc o co chodzi z mieszkaniami w TBS-ach? z gory dzieki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: TBS?

Ogólnopolskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego oferuje mieszkania czynszowe za 1/3 ich wartości.
Budynki Ogólnopolskiego TBS Sp. z o.o. spełniają rygorystyczne, podwyższone normy energooszczędności, budowane są przy użyciu nowoczesnych technologii. Budynki są ogrzewane z własnych kotłowni gazowych, co znacznie obniża koszty centralnego ogrzewania.
Mieszkania mają pełny dostęp do usług telekomunikacyjnych i sieci internetowej.
Przyszły najemca ma możliwość wpływu na aranżację mieszkania ( ścianki działowe, glazura, terakota ). Mieszkania czynszowe oddawane są w standardzie „ pod klucz”, a więc wystarczy wstawić meble i zamieszkać.

Zajrzyj tez tu: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=1619&t=1564

Sa to mieszkania tylko wynajmowane, nie będziesz nigdy mogła ich wykupić za bezcen, tak jak wykupuje się teraz lokale komunalne albo spółdzielcze...

W skrócie myk polega na tym, że firma buduje blok, ludzie zapewniają sobie prawo do wynajmowania w nim lokalu za pewną kwotę (np. ok 30% wartości mieszkania). Potem przez wiele lat płacą dość wysoki czynsz (ale i tak niższy niż przy wynajmie mieszkania od osób prywatnych). Jak łatwo się domyśleć, kwota początkowa idzie na "wkład własny" TBS-u, a większość czynszu idzie na spłatę reszty kredytu w banku.

Większość osób się łudzi, że będą mogli potem wykupić tanio "swoje" mieszkania, bo przecież je spłacali. Ale dlaczego niby tak miałoby się stać? Przecież TBS-y to normalne firmy... Skoro za 30 lat będą mieć możliwośc sprzedaży lokali za ich pełną wartośc, to z pewnością tak zrobią...

Teraz buduja takie kolo Ujesciska. Na razie zamieszuka je m.in. powodzianie z Oruni Dolnej. Juz zaczyna sie dewastacja, choc dopiero niektore oddane do uzytku. Oprocz normalnych ludzi, niestety duzo dresow i innych swoloczy. Osoby mieszkajace blisko w domkach mowia (przynajmniej dwie rodziny ktore znam), ze nie ma dnia by ktos nie wlazil im do ogrodka (OGRODZONE!).
A ja sie wsciekam bo jak wzrasta przestepczosc to wartosc nieruchomosci dookola maleje a calkiem daleko nie mieszkam.
Fakt, ze jest to jakas szansa na tanie mieszkanie ale wez pod uwage ze oprocz tego co powiedziala Agatha, towarzystwo tam sie trafia z tych gorszych.

Asinek sa dwa rodzaje TBS, takie jak pisała Agatha i takie za jeszcze mniejszą partycypacje, własnie dla osób biedniejszych, nie pamiętam dokładnie jaki to jest procent ale mało,
trzeba spełniac określone wymogi ( w tych zwykłych co prawda ale łatwoejsze do spełnienia)
jak np pare lat temu liczyłam dla siebie to jeżeli moi rodzice mają 3 pokojowe mieszkanie i mieszkamy tam we trójkę, to musiałoby na takiej powierzchni zamieszka jakieś 12 osób :)
trzeba się zapisac na listę i dłuuugo czekac

i ci o których piszesz to mi sie wydaje że własnie z takiej opcji :)

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (116 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Coś dziwnego..? Kilka czarnych włosów u dziecka (blondynki).. (32 odpowiedzi)

Dzisiaj zauważyłam u córki kilka włosów czarnych.. jakieś 10 (?) a jest naturalną jasną...

Dom samotnej matki Matemblewo (14 odpowiedzi)

Jestem mama rocznego dziecka. Mieszkam z mężem który mnie bije. Codziennie są jakieś awantury, co...