Taksówkarze

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta
W ciągu ostatniego tygodnia widziałem co najmniej pięć razy jak Jaśnie Panowie Taksówkarze na skrzyżowaniu nowo wybudowanej Drogi Zielonej (nie wiem czy to poprawna nazwa) z Al. Niepodległości zawracali sobie z prawego pasa wjeżdżając prosto przed maskę samochodu, który z lewego pasa chce jechać prosto. Dwa razy zahamowałem w ostatniej chwili, żeby puścić idiotę z napisem "Taxi" na dachu, bo inaczej musiałbym się fatygować do warsztatu przez tych kretynów, władców dróg. Żeby dokładnie zobaczyć na czym polega ich debilizm, zapraszam do tego obrazka http://i47.tinypic.com/4gn9qx.jpg . Zauważyłem, że robią tak tylko taksówkarze, nikt inny. Jakaś choroba zawodowa?
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Taksówkarze

Ta "choroba" dotyka nie tylko taksówkarzy i takich skręcających w lewo lub w prawo nie z tego pasa, co powinni, jest mnóstwo w Gdańsku.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście, że skręcających w prawo nie z tego pasa jest masa, jak za przeproszeniem jest masa 'łosiów', którzy mają dwa sąsiednie pasy do jazdy na wprost wolne, zastawią pas prawy do jazdy na wprost i w prawo - gdzie człowiek może skręcić na strzałce. Więc pozostaje takego łosia wyminąć ostrożnie po lewej stronie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Przeczytaj sobie art 16 punkt 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o Ruchu Drogowym. a dokładniej "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni."

Oraz art 97 ustawy z dnia 20 maja 1971 roku Kodeks Wykroczeń.

"Art.97.Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.) lub przepisom wydanym na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany."

Wynika z tego, że poruszanie się środkowym pasem, gdy na prawym nie ma innych pojazdów jest wykroczeniem podlegającym grzywnie do 3000 zł.

Łosiem jesteś TY nakłaniając innych ludzi do łamania obowiązującego prawa!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 23

W życiu nie należy popadać w skrajności. Ty własnie popadasz. Zacznij jeżdzić na zwykłej drodze i tuż pod znakiem np. ograniczenie do 40 km/h wal w hamulec by zwolnić akurat pod znakiem. Jazda na drodze to również szanowanie innych, a nie ślepe patrzenie - 'bo mi wolno'
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Najpierw zmień prawo. Jazda za znakiem z prędkością wyższą niż na nim określona jest wykroczeniem. Nie ważne, czy będzie to 1 cm czy 100 m, grzywna jest taka sama. Należy zwolnić przed znakiem do prędkości na nim określonej w sposób nie powodujący utrudnienia ruchu.

Ja święty nie jestem, ale jak łamię prawo to się tym nie chwalę i robię wszystko by sprawę zatuszować. Jestem polskim hipokrytą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Obawiam się, że tak właśnie jeździ większość kobiet... Klapki na oczach i zgodnie ze znakami. Jest 30? to hebel i 30. Jest 90? To gaz do podłogi i 90.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Łosiu od kiedy zawraca się z prawego pasa?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko "łosie" nie znają przepisów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

..ty jesteś porządny łoś, bo ty wiesz jak jeżdzić.

jakbyś czasem zwrócił uwagę na oznakowanie a nie jeździł jak ci wygodnie,to zauważyłbyś,że z prawego pasa można jechać prosto jak i w lewo(zawracać z niego nie można) natomiast z lewego pasa TYLKO w lewo,więc nie dziw się ,że ktoś ci zajeżdża drogę skoro nie stosujesz się do oznakowania i lewym pasem do skrętu w lewo próbujesz jechać prosto,bo "fizycznie"tak można.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

no akurat znaki poziome mowia co innego. jadac od sopotu lewy pas lewoskretu jest do zawracania i skrecania w lewo, a prawy pas lewoskretu do jazdy w lewo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

z tym,że ktoś dał opis niezgodny ze zdjęciem,na którym nie jedzie się od Sopotu tylko od Oliwy ul.Czyżewskiego,więc co autor miał na myśli?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepraszam, rzeczywiście obrazek może wprowadzać w błąd. Myślałem, że dostatecznie wyjaśniłem o co mi chodzi w pierwszym poście, ale rzeczywiście nie jest to do końca jasne. Chodzi mi o sytuację, gdy jadąc Al. Niepodległości od strony Sopotu chcemy skręcić w Drogę Zieloną. Po odpowiedzi użytkownika ~taxi dzisiaj specjalnie, bardzo dokładnie przyjrzałem się oznakowaniu na tym skrzyżowaniu. I rację ma ~sosnaaaa i, mówiąc nieskromnie, ja. Kiedy ustawiamy się przed światłami już na przeciwko wjazdu na Drogę Zieloną, to lewy pas służy do zawracania oraz skrętu w lewo (czyli w Drogę Zieloną). Prawy pas natomiast służy tylko do skrętu w lewo (czyli w Drogę Zieloną). Mimo to, dalej widuję taksówkarzy, którzy zawracają z prawego pasa i pchają się przed maskę samochodu, który z lewego pasa chce jechać prosto. Zastanawia mnie, dlaczego robią tak tylko taksówkarze. Widziałem przynajmniej pięć taksówek, które zawracały w ten sposób, ale ani jednej osobówki wykonującej ten manewr.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozwiązanie jest proste.Taksówkarze robią tak,ponieważ jest tam granica sopotu i gdańska,czyli inny rejon i jeśli zawróciłby dalej,gps w jego palmptopie przeżucił by go na inny "rejon"oliwa ,po czym po zawróceniu ustawił go ponownie w sopocie ale już na końcu "kolejki" ,a tak zawraca w sopocie(nie przekracza granicy miast i swojego rejonu na którym jest zalogowany w kolejce)

Co powiecie na oznakowanie poziome przy estakadzie na Słowackiego

w kierunku Matarni? Estakadą wiadomo prosto, ale zjeżdżamy na dół. Lewy pas - tylko w lewo w Grunwaldzką w kierunku Manhattanu. Prawy pas. Pierwszy znak poziomy - oznaczenie strzałka do jazdy prosto Słowackiego do góry lub w lewo w Grunwaldzką. Drugi znak poziomy to samo. A przed samymi światłami strzałka tylko do jazdy na wprost!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wymuszaj nie tylko taxi

jada lewym pasem do konca wiedza ze zaraz koniec a pozniej pas sie konczy i wpychaja sie na wydre na prawy pas,tak nie elegancko chyba
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: wymuszaj nie tylko taxi

Chyba to taka ryba,słyszałeś o takim zjawisku jak jazda "na suwak","na zamek"?

h t t p : / / s1.blomedia.pl/autokult.pl/images/2012/07/Znak-zachecajacy-do-jazdy-na-suwak-fot.-Dariusz-Borowicz-Agencja-Gazeta-238091.jpg
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: wymuszaj nie tylko taxi

taa teoretycznie tak ,ale w praktyce chyba wiesz jak to wyglada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie lubie taksowkarzy, ale tam z lewego pasa prosto jechac nie wolno
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

O ile pamiętam to mike masz rację. Za każdym razem jak skręcam z Czyżewskiego w stronę Sopotu, robię to z prawego pasa, z tego co pamiętam, to znaki na to pozwalają.

Ostatnio widziałem, jak taksówkarz w Gdyni zatrzymał się na ul.Władyslawa IV na prawym pasie (pomimo wolnego parkingu), a pasażerowie wysiadali z lewej na środkowy pas wprost pod nadjeżdżające samochody.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

I pewnie taksówkarz kazał mu otwierać drzwi od strony jezdni, by je stracić. Napisz, że na parkingu był śnieg, że pasażer nie chciał moczyć butów, więc wysiadał od strony jezdni i nie obwiniaj taksiarza, że klient myśli nie dalej niż czubek własnych butów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Śnieg na parkingu nie zwalnia od zdrowego rozsądku i nie usprawiedliwia łamania przepisów i stwarzania zagrożenia na drodze!
qmasz ogórku?

to fakt kierowcy taxi mają swój własny kodeks i swoje własne przepisy. a chodzi o walkę o klienta więc trzeba jechać tak żeby zarobić , a nie patrzeć na przepisy .klient zamawia taxi więc jedziemy zawracamy np; grunwaldzka - wojska polskiego,nie wspomnę o manewrach które normalnemu kierowcy nie przyszły by do głowy.......no ale klient najważniejszy.

Hamyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy jaskich mało !!!!!!! o k...a nigdy nie włączają kierunkowskazów jak skręcają bo po co ???!!! przecież debil jeden z drugim zawsze tu skręca....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chamy, a nie hamy...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kogo masz na mysli mowiiac normalny kierowca tych co zdaja za 11 razem prawko jest ich tysiace buahahaha

nawet więcej i wszyscy jeżdżą taksówkami;D

byli ubecy, milicjanci itp ludzie bez zasad, ludzie bez sumienia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

pięknie sie przedstawiles idioto
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ciekawe jak majac 28 lat mogłem być milicjantem i ubekiem. Mam inną prace, a taksówkę traktuje jako forme dorobienia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

jaki jestes prostolinijny,nie mal swiety i odwazny , sadzisz innych tak po sobie i najblizsxych

na rondzie są znaki poziome, ktore dokladnie mowia z ktorego pasa gdzie mozna jechac. i tak zawracajac od strony sopotu do zawracania sluzy tylko i wylacznie lewy pas, prawy sluzy do zjechania na droge zielona... trzeba bylo przerysowac pana taksowkarza i wezwac policje....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawda czy fałasz.. to wszystko nie zmienia faktu że taksówkarze I TAK SĄ baranami na drogach większymi niż kobiety. Jeżdżą czasami bez świateł, nie włączają kierunku, wleką się lewym pasem 50km/h (a dobrze wiemy że mało kto tyle jeździ), myślą że są panami w swoich wygodnych mercach.

Przypomnę że nie raz dawałem znaki awaryjnym by włączył światła itd. oczywiście inteligencji zero.

Pozdrawiam gorąco Was i do zobaczenia na drodze, bo zmieniłem swój punkt widzenia i jak zobaczę jak takie o****ne taxi będzie jechało nie informując gdzie skręca bądź nie ma zapalonych świateł : hebel przed Wami i kit Wam w oko. Bo szmalu macie co nie miara jeżdżąc taką furą a wygodnie się mówi że mało się zarabia w tym mieście.

Sugestia ? Zwolnijcie połowę taksówkarzy ! Najlepiej tych w drogich autach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

no i odezwa sie super kierowca:) ideal po prostu:) ale dobrze ze moze sie wyzalic w internecie na tych zlych panow taksowkarzy:) brrrr:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak dla mnie Taksówkarz to jeden z najbezpieczniejszych kierowców na drodze. Gdy mu się nie śpieszy, to jedzie pod przepis, gdy się śpieszy, to robi to tak, że zazwyczaj nie zagraża nikomu na drodze. Taksówkarze mają oczy wokół głowy, a cepy jadące prawym pasem 100/h i uczepiający się zderzaka oczy wkoło d...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Taaa....wczorja jeden mistrz kierownicy w Mercedesie z TAXI na dachu,od godziny 2 w nocy, przez 45 minut (!!!) probowal wydostac sie z drogi osiedlowej miedzy blokami.
Niby kazdemu moze sie zdarzyc,ale facet ustawil kierownice na azymut i probowal zawrocic i przesuwal sie 2 metr w przod -2 metry w tyl po tej samej trajektorii. Silnik zgasl mu kilkanascie razy.
Zamiast podjechac do przodu i odkrecic kierownice zeby ustawic przod auta prosto do wyjazdu, to ryl ciagle w miejscu.
Kto dal takiemu glabowi prawo do przewozu osob?
Jestem zdania ze kierowcy taksowek powinni przechodzic jakies dodatkowe testy sprawnosci umyslowej i umiejetnosci.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ty taki bystry? ile razy zaliczałes 6a moze 13 i sam powinienes przejsc badania na elokwencje ,duzo krzyczysz bo sam tak robisz mierzysz innych swoja miarka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ja ci radzę "miszczu" kierownicy cofnąć się i jeszcze raz zobaczyć znaki, do jazdy prosto jest tylko prawy pas, z lewego mozna jedynie skręcić w lewo, proponuję sprawdzić czy owych pięciu taksiarzy nie miało racji kretynie, pomijam juz temat taxi i innych takich pierdołowatych tekstów, trzeba być idiotą by nie sprawdzić znaków i napisać o tym na necie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zgadzam się z Tobą, a jeszcze trojmiasto.pl wrzuca temat na główną. Popaprańce, najpierw sprawdźcie czy sami dobrze jeździcie a później oceniajcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ten zielony z rysunku powinien skrecic w lewo z tego pasa

zobacz na mapie satelitarnej kto ma pierwszeństwo a później pisz ŁOSIU

Ten obrazek z mapy nie zgadza się z opisem sytuacji.

Wyjeżdżając z ul. Czyżewskiego na Al. Niepodległości popatrz dokładnie na znaki . Lewy pas - tylko w lewo , prawy pas - w lewo, prosto ,albo w prawo. natomiast jadąc Al.Niepodległości jest dodatkowy pas do lewoskrętu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

gdzie kupic oc, oraz które najtańsze (41 odpowiedzi)

jakie polecacie oc? bede kupoał niedługo i chciałbym poronac opinie

pierwszy samochod (13 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

Samochód z komisu - czy warto? (34 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...