Terminal LNG w Świnoujściu - będą lepsze ceny?

czy to nie jest tak, że skoro będzie więcej źródeł gazu to w rezultacie (nie mówie że już teraz od razu) będzie taniej? Bo jeden dostawca nie będzie mógł nam narzucać wygórowanej ceny, skoro wie, że mamy też innych?

z tego co czytałem na lng.edu.pl port w Świnoujściu będzie mógł odebrać ilość gazu równą 1/3 krajowego zużycia, a jak terminal zostanie rozbudowany to możemy to podbić do 50%. no i to już brzmi nieźle. oczywiście to oznacza kolejne zainwestowane pln, ale docelowo, jesteśmy ustawieni pod kątem bezpieczeństwa - nie odetną nam dostaw od tak.

co sądzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Terminal LNG w Świnoujściu - będą lepsze ceny?

-ciekawe jak ma sie cena paliwa ktore plynie statkiem ,umowa podpisana jeszcze za czasow kiedy terminal byl na "papierze".Cena to nie tylko "samo" paliwo (lng) sle takze statek (placimy czynsz leasing (wynajem)) ,koszt rozprezania Lng i ozywiscie jego gromadzenia,ale mysle ,ze zawsze lepiej miec 2 kurki jak 1 i byc niezalenym,
taki sam terminal ma konkurencja :litwa ,lotwa albo estonia nie pamietam ,ale tez chcieli sie "usamodzielnic"i zrobili to.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jaka karma dla psa i kota? (7 odpowiedzi)

Witam, jestem lokalnym dystrybutorem szwedzkiej karmy Husse dla psów i kotów na terenie miast:...

Najlepsza karma dla kota (5 odpowiedzi)

Mam kotkę od roku i zdarza się, że czasem wymiotuje po karmie mokrej. Weterynarz nic mądrego nie...