Witam z jakiej szkółki kupić tuje szmaragd, kogo polecacie. Słyszałem, że szkółka z Chwaszczyna ma kiepskiej jakości. Interesują mnie krzewy wysokości do 30 cm
Polecam szkółkę Dendron w Czaplach. My kupowaliśmy właśnie u nich szmaragdy i jakościowo są super. Wszystkie się przyjęły mimo tego, że długo stały w garażu zanim je zasadziliśmy. Ceny też są tam przystępne.
Potwierdzam Dendron. Sadzonki w sposób naturalny wyselekcjonowane.
Zdecydowanie odradzam promocje w marketach. Sadzonki sprowadzane
z łagodniejszych stref klimatycznych źle albo wcale nie przyjmują się w warunkach kaszubskich. Jedynie bliżej zatoki gdzie jest łagodniejszy klimat. Można zaryzykować zakupy z niewiadomego źródła.
Tam rośliny nie są wystawione na skrajne warunki pogodowe.
Dendron jest naprawdę godny polecenia na 30 sztuk drzewek żaden nie chorował ,wcześniej kupowałem w markecie i po pierwszej zimie miałem do wymiany prawie 1/4 bo zmarzły. Płaciłem zależnie od wysokości drzewek ale naprawdę się opłaca
Kupowaliśmy rok temu 60 szt. Tylko dwie musieliśmy wymienić, ale to przez naszego pieska, który pod nie sikał :)
Płaciliśmy 15 zł za 100-120 cm szmaragdy.
To była super okazja. Teraz widziałam, że za tą wysokość trzeba zapłacić 20 zł. Na prawdę warto, bo drzewka nie mają naruszonych korzeni tylko są w całości wkładane do doniczek.