Torbiele w główce płodu. Ktoś się spotkał?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dokładnie to się nazywa torbiel splotu naczyniowego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Torbiele w główce płodu. Ktoś się spotkał?

Dziecko znajomej miało torbiel w głowie. Nic się nie działo. Jedynie dodatkowa wizyta u neurologa. Tak podobno się zdarza.

Mój synek po urodzeniu miał, wyszło na USG. , po niedługim czasie same się wchłonęły.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

yz a wcześniej na badaniu USG lekarz tego nie stwierdził?Jak duże były?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mały urodził się z niską glukoza, potem doszły szmery, na szczęście wszystko ok, ale za TP przebadali go całego , w tym USG głowy, jak duże nie pamiętam, jak znajdę to napiszę, bo to parę lat temu było
Kilka wizyt u neurologa i kontrolne USG, wszystko znikło
Tak naprawdę, gdyby nie zrobili tego USG w szpitalu pewnie nigdy bym się nie dowiedziała, że cos takiego było, większość noworodków nie ma robionego Żadnego USG
Głowa do góry. Nie ma co się zamartwiać

wiem, że to słabe porównanie ale u mnie kilka lat temu wykryto torbiele w głowie. Byłam na konsultacji u neurologów i neurochirurgów i wszyscy potwierdzili, że nie mają znaczenia i że są to właśnie torbiele które mam od urodzenia (jakoś je rozpoznają czy są nabyte czy od urodzenia). Nikt nigdy wcześniej po prostu nie robił mi rezonansu. Miałam potem jeszcze 3 rezonanse kontrolnie czy nie rosną ale są bez zmian.

moja córeczka tak miała.wykryto je ok 18 tyg ciaży.do 32 tyg nie było po nich śladu.wszystkie inne parametry były ok.podobno często tak bywa.poadrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki dziewczyny,też podobne odpowiedzi czytałam na różnych forach,nawet zaczełam się zastanawiać czy ja nie mam czegoś w głowie,bo taki nerwus ze mnie i głowa często boli:)

xy chodziło mi o badania USG z okresu ciąży,lekarz tego nie widział czy nic nie mówił?

Jak myślicie od czego to może być,czy mogę na to jakoś wpłynąć,poprzez odżywianie,mam też sporo stresu z domu,więc właściwie znalazłam już sobie odpowiedz,uspokoić się,wyciszyć ale tak trudno przy krzyczących w domu dzieciakach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dwie torbiele splotu są markerem wad genetycznych płodu pod warunkiem, iż idą w parze jeszcze z innymi wadami.

U nas nie stwierdzono niczego innego,a miałam USG genetyczne,noi maluszek ma 3 duże torbiele,dlatego tak mnie to martwi.

Jesli jest to tylko jeden marker tzw marker izolowany to można by wykluczyć wady plodu, zaznaczam- można. Jest duza szansa,iż torbiele ok 30 tygodnie same się wchłoną.

Nie wiem co to jest marker izolowany,ale różnie one się wchłaniają,w poprzedniej ciąży wchłonęły się do 21 tyg,z tym że były dużo mniejsze.
Aga a Ty jakie masz doświadczenia w tym temacie,możesz napisać coś więcej?

Hej, mój synek miał torbiel splotu naczyniowego. Wchłonęła się sama po 30 tygodniu. Nie martw się !!!

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (104 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...