Tortowe Forumki doradźcie... :)
Proszę o porady Dziewczyny, które bardziej ode mnie znają się na tortach... ;)
Wymyśliłam sobie tort na Dzień Matki :) blaty bezowo-migdałowe(makaronikowe) + krem albo truskawkowy albo "biały" i np. mus z truskawek...
Pozbierałam przepisy, które chcę połączyć w jeden ;) Tylko nie wiem która wersja będzie lepsza?
"Składniki na 5 blatów bezowych:
8 dużych białek (320 g)
szczypta soli
350 g drobnego cukru do wypieków
250 g zmielonych migdałów (lub dla lepszego smaku - migdałów i orzechów laskowych pół na pół)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Trzy płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm (blaty bezowe można też piec w tortownicach o średnicy 23 cm).
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Po dodaniu całej ilości cukru i długim ubijaniu powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna bezowa masa. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 5 okrągłych blatów bezowych lub do przygotowanych tortownic o średnicy około 23 cm.
Piec z termoobiegiem (najlepiej wszystkie blaty jednocześnie, ale jeśli się nie zmieszczą, można piec po kolei) przez 25 - 30 minut w temperaturze 170 - 180ºC (najkorzystniej z termoobiegiem). Blaty powinny wyjść płaskie, chrupiące z wierzchu, zarumienione."
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-esterhazy
+
"Krem truskawkowy:
750 g truskawek, świeżych lub mrożonych
3/4 - 1 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
8 łyżeczek żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków żelatyny
500 g serka mascarpone, schłodzonego
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Duże truskawki przepołowić. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez 1 lub 2 godziny. Należy pilnować, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjąć z lodówki.
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Zmiksować do gładkości. Dodawać frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłożyć do lodówki, do lekkiego steżenia - schładzać do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania tortu.
Krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 36%
100 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć kolejnym blatem ciasta.. itd. do wykończenia ciasta i kremu. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Schłodzić w lodówce. Do kolejnej pracy przystąpić po całkowitym stężeniu kremu.
Tort po bokach i na górze posmarować grubą warstwą kremu śmietankowego. Przed samym podaniem ozdobić serduchami wyciętymi z truskawek.
Przechowywać w lodówce."
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truskawkowy-heaven
albo
"Składniki na krem:
400g serka Mascarpone
350 ml śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
225g truskawek do zmiksowania
150g truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
8 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
W blenderze zmiksować z cukrem 225g truskawek. Dokładnie wymieszać łopatką sylikonową z serkiem Mascarpone. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Do serka stopniowo dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łopatką. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać z resztą pokrojonych truskawek. Następnie sosem truskawkowym(około 5 łyżek na 1 spód) nasączyć pierwszy biszkoptowy krążek i posmarować 1/3 kremu, to samo zrobić z drugim krążkiem. Ostatni posmarować samym kremem truskawkowym. Tort wstawić na chwilę do lodówki, aby w tym czasie ubić śmietanę do dekoracji.
Składniki na udekorowanie:
ok. 10 truskawek pokrojonych w plasterki
100g serka Mascarpone (wykorzystałam resztę serka, która została po zrobieniu kremu truskawkowego)
250g śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Delikatnie wymieszać z serkiem silikonową łopatką. Posmarować górę oraz boki tortu. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami."
http://mariolkowy.blogspot.com/2013/06/tort-truskawkowy-z-kremem-mascarpone.html
No i czy w ogóle jest sens smarować boki i wierzch tortu jakimś kremem? :P
Tylko raz robiłam takie makaronikowe blaty http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-agnes-bernauer - ale tu był krem budyniowo-maslany :P
Wymyśliłam sobie tort na Dzień Matki :) blaty bezowo-migdałowe(makaronikowe) + krem albo truskawkowy albo "biały" i np. mus z truskawek...
Pozbierałam przepisy, które chcę połączyć w jeden ;) Tylko nie wiem która wersja będzie lepsza?
"Składniki na 5 blatów bezowych:
8 dużych białek (320 g)
szczypta soli
350 g drobnego cukru do wypieków
250 g zmielonych migdałów (lub dla lepszego smaku - migdałów i orzechów laskowych pół na pół)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Trzy płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm (blaty bezowe można też piec w tortownicach o średnicy 23 cm).
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Po dodaniu całej ilości cukru i długim ubijaniu powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna bezowa masa. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 5 okrągłych blatów bezowych lub do przygotowanych tortownic o średnicy około 23 cm.
Piec z termoobiegiem (najlepiej wszystkie blaty jednocześnie, ale jeśli się nie zmieszczą, można piec po kolei) przez 25 - 30 minut w temperaturze 170 - 180ºC (najkorzystniej z termoobiegiem). Blaty powinny wyjść płaskie, chrupiące z wierzchu, zarumienione."
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-esterhazy
+
"Krem truskawkowy:
750 g truskawek, świeżych lub mrożonych
3/4 - 1 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
8 łyżeczek żelatyny w proszku (2 łyżki i 2 łyżeczki) lub 8 listków żelatyny
500 g serka mascarpone, schłodzonego
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Duże truskawki przepołowić. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców, jeśli były wcześniej zamrożone (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez 1 lub 2 godziny. Należy pilnować, by frużelina nie stężała zbyt mocno. Kiedy będzie bardzo gęsta wyjąć z lodówki.
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Zmiksować do gładkości. Dodawać frużelinę, cały czas miksując, do połączenia. W kremie w dalszym ciągu powinny pozostać malutkie kawałki truskawek. Gotowy krem odłożyć do lodówki, do lekkiego steżenia - schładzać do momentu, aż konsystencja kremu będzie na tyle gęsta, że będzie się nadawał do przekładania tortu.
Krem śmietankowy:
600 ml śmietany kremówki 36%
100 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować, do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/3 kremu truskawkowego, przykryć kolejnym blatem ciasta.. itd. do wykończenia ciasta i kremu. Ostatnią warstwą powinno być ciasto. Schłodzić w lodówce. Do kolejnej pracy przystąpić po całkowitym stężeniu kremu.
Tort po bokach i na górze posmarować grubą warstwą kremu śmietankowego. Przed samym podaniem ozdobić serduchami wyciętymi z truskawek.
Przechowywać w lodówce."
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-truskawkowy-heaven
albo
"Składniki na krem:
400g serka Mascarpone
350 ml śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
225g truskawek do zmiksowania
150g truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
8 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
W blenderze zmiksować z cukrem 225g truskawek. Dokładnie wymieszać łopatką sylikonową z serkiem Mascarpone. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Do serka stopniowo dodawać ubitą śmietanę mieszając delikatnie łopatką. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać z resztą pokrojonych truskawek. Następnie sosem truskawkowym(około 5 łyżek na 1 spód) nasączyć pierwszy biszkoptowy krążek i posmarować 1/3 kremu, to samo zrobić z drugim krążkiem. Ostatni posmarować samym kremem truskawkowym. Tort wstawić na chwilę do lodówki, aby w tym czasie ubić śmietanę do dekoracji.
Składniki na udekorowanie:
ok. 10 truskawek pokrojonych w plasterki
100g serka Mascarpone (wykorzystałam resztę serka, która została po zrobieniu kremu truskawkowego)
250g śmietanki tortowej 36% (Łowicz)
1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na najwyższych obrotach miksera. Delikatnie wymieszać z serkiem silikonową łopatką. Posmarować górę oraz boki tortu. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami."
http://mariolkowy.blogspot.com/2013/06/tort-truskawkowy-z-kremem-mascarpone.html
No i czy w ogóle jest sens smarować boki i wierzch tortu jakimś kremem? :P
Tylko raz robiłam takie makaronikowe blaty http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-agnes-bernauer - ale tu był krem budyniowo-maslany :P