Tren - podpięcie

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Powiedźcie, w którym momencie podpiąć tren? Dodam, że jest z trzech - czterech warstw i każda z nich zapinana jest gdzieś na trzy zapięcia. Czy podpiąć go zaraz po wejściu na salę, po obiedzie ale przed pierwszym tańcem (pierwszy taniec to taki zwykły przytulaniec z kilkoma może obkrętami), zaraz po pierwszym tańcu czy w którym momencie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja wprawdzie nie miałam trenu, bo nie cierpię, jak coś się za mną ciągnie i plącze ( z tego samego powodu nie chciałam welonu ;-)), bałam się, że się w niego zaplączę, potknę i zabiję :D, ale gdybym go miała, założyłabym podpięty tylko do kościoła na ślub. Nie wyobrażam sobie tańców na sali z wlekącym się ogonem z tyłu :)

W Twoim przypadku, jeśli nie masz jakiegoś wymyślnego pierwszego tańca, pewnie zostawiłabym go tylko na sam początek wesela, czyli na przytulaniec właśnie, a potem czym prędzej odpięła, żeby mieć swobodę ruchów :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam dość delikatny tren. Świadkowa podpięła mi go po wyjściu z auta, gdy czekaliśmy przed salą na gości. Zanim wszyscy się zjechali to ona mogła spokojnie się tym zająć.

I tak przy innych podnosiła fragment spódnicy żeby podpiąć pod spodem tren?

Niekoniecznie. Niektóre podpina się pod spodem, niektóre są zaczepianie na wierzchu. Jest specjalny guziczek i tylko się zahacza pętelkę. Zazwyczaj stosuje się to rozwiązanie przy rybkach.

Ja miałam długi cięzki tren, który na wysokości pasa, na plecach był przypiety na kilka guzików do sukni. Tren odpięłam po pierwszym tańcu i do samego rana nic mi sie nie ciągnęło ;)

I to jest chyba najsensowniejsze rozwiązanie moim zdaniem, jeśli ktoś już się mocno upiera na tren :) Choć uważam, że może i wygląda to efektownie na zdjęciach, ale jest mega niepraktyczne, więc dla mnie opcja pt. wlekący się za mną ogon była skreślona już na starcie. Tyle z niego dobrego, że świadkowa ma się dodatkowo czym zająć :D Ale o gustach się nie dyskutuje, jeśli komuś to pasuje i czuje się w tym oraz wygląda dobrze, to ok :)