Tristar, działa?

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja
Witam, doszły mnie pogłoski, że tristar ruszył i walą mandaty, ktoś coś wie? ktoś dostał mandat? jeśli tak to za co? Bo z tego co wiem mogą łapać tylko za przejechanie na czerwonym, bo za prędkość raczej nie mogą jeszcze... ktoś coś wie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Tristar, działa?

Nic nie mogą bo system jest niezgodny z rozporządzeniem a z monitoringu może karać tylko policja. Policja natomiast słusznie ma gdzieś obsługę tristara, są od czego innego.

Policja ma gdzieś obsługę tristara? skąd ta pewność? kiedyś pisali na trojmiasto.pl że np odcinkowe pomiary prędkści mogą wysłać na policję i wtedy dać mandat... To jakie jest zadanie tristara bo już się gubię.

Jak to jakie, przewalić 100 mln. Przecież nie żeby coś tam polepszył. Ewentualnie może kasować kierowców ale tego już zgodnie z prawem zrobić nie potrafili i jest bubel.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

każdy ma misia na miarę swoich możliwości

Ja jeżdże przepisowo i mam gdzieś te wszystkie fotorejestatory.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja znam prawo i też mam gdzieś te wszystkie fotoradary.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Radar na światłach na trasie z redy do wejherowa przy biedrze na pewno robi foty (jest żółty) za przekroczenie prędkości, ale czy są z tego mandaty nie wiem..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

przy Biedrze foty robi i jest już własnością ITD

Reszta kamer na skrzyżowaniach jeszcze nie działa, bo sprzęt nie ma homologacji.

Czytałem gdzieś, że policja na razie wykorzystuje nagrania z tristara jak jest jakaś stłuczka, wypadek itp.

Dla wszystkich najmądrzejszych na tym forum odnośnie w/w tematu:

Po 1 - "Tristar zintegrowany system inteligentnego sterowania ruchem drogowym w Trójmieście, który będzie ułatwiać przejazd i skracać czas przejazdu w aglomeracji..."
Po 2 - CO TO ZA BZDURY: "Radar na światłach na trasie z redy do wejherowa przy biedrze na pewno robi foty (jest żółty) za przekroczenie prędkości, ale czy są z tego mandaty nie wiem.." SKORO MA OBEJMOWAĆ: "Natężenie ruchu pojazdów będą śledzić setki kamer, czujników i pętli indukcyjnych. W ramach systemu stanie ponad 100 fotoradarów i kamer, wyłapujących kierowców, którzy blokują skrzyżowania. Zostaną zainstalowane znaki zmiennej treści, informujące o wypadkach i proponowanych objazdach oraz o wolnych miejscach parkingowych.

W pierwszym etapie Tristar wdrożony zostanie na głównej trasie i najważniejszych skrzyżowaniach, od południa Gdańska, przez Sopot, do północy Gdyni. Później będzie montowany na kolejnych skrzyżowaniach i obwodnicy Trójmiasta."
WIĘC NIE WIEM SKĄD BIERZECIE REDY, WEJHEROWO?

PO 3 - "Ulice w Trójmieście, na których staną rejestratory wykroczeń.

GDAŃSK

1. Rejestratory przejazdu na czerwonym świetle
Skrzyżowanie ulic i alei oraz węzły: Brama Oliwska zobacz na mapie Gdańska, Hucisko zobacz na mapie Gdańska, Trakt św. Wojciecha i Zaroślak zobacz na mapie Gdańska, Elbląska i Głęboka zobacz na mapie Gdańska, 3 Maja i Hucisko zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzkiej i Pomorskiej zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzkiej i Kołobrzeskiej zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzkiej i Wojska Polskiego zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzkiej i Słowackiego zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzkiej i Miszewskiego zobacz na mapie Gdańska, Zwycięstwa i Hallera zobacz na mapie Gdańska, Zwycięstwa i Traugutta zobacz na mapie Gdańska, Słowackiego i Budowlanych.

2. Punktowy pomiar prędkości
Skrzyżowanie ulic i alei oraz węzły: Grunwaldzka i Bitwy Oliwskiej II zobacz na mapie Gdańska, Grunwaldzka i Abrahama zobacz na mapie Gdańska, Zwycięstwa i Traugutta zobacz na mapie Gdańska, Marynarki Polskiej i Reja zobacz na mapie Gdańska, Podwale Przedmiejskie i Łąkowa zobacz na mapie Gdańska (w każdym kierunku), Trakt św. Wojciecha przy Zrembie zobacz na mapie Gdańska (w każdym kierunku), Trakt Św. Wojciecha 191 zobacz na mapie Gdańska, Trakt Św. Wojciecha i Ukośn.

3. Odcinkowy pomiar prędkości
Ulica Słowackiego - cały odcinek leśny zobacz na mapie Gdańska - od ul. Potokowej zobacz na mapie Gdańska do ul. Złota Karczma zobacz na mapie Gdańska.

GDYNIA

1. Rejestratory przejazdu na czerwonym świetle
Skrzyżowanie ulic i alei oraz węzły: Chwaszczyńska i Brzechwy zobacz na mapie Gdyni, Morska i Kcyńska zobacz na mapie Gdyni, Morska - Obwodnica Trójmiasta zobacz na mapie Gdyni, Morska i Kartuska zobacz na mapie Gdyni, Morska i Chylońska zobacz na mapie Gdyni (od strony centrum), Morska i Warszawska zobacz na mapie Gdyni, Morska i Kwiatkowskiego zobacz na mapie Gdyni (dla obu kierunków), Śląska i Kielecka zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa i Nowa Kopernika zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa i Stryjska zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa i Wielkopolska zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa i Spółdzielcza zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa - Przebendowskich.

2. Punktowy pomiar prędkości
Skrzyżowanie ulic i alei oraz węzły: Morska - Chylońska zobacz na mapie Gdyni (od strony centrum), Zwycięstwa i Bernadowska zobacz na mapie Gdyni, Zwycięstwa - Redłowska zobacz na mapie Gdyni, Wielkopolska i Racławicka zobacz na mapie Gdyni, Chwaszczyńska i Rdestowa.

3. Odcinkowy pomiar prędkości
Odcinek ul. Wielkopolskiej zobacz na mapie Gdyni od ul. Łowickiej zobacz na mapie Gdyni do ul. Gedymina"

PO 4 - Jestem za tym aby takie rozwiązania były wdrażane. Ilość przejazdów na czerwonym świetle jest przerażająca!
Notorycznie porozbijane barierki na odcinku leśnym (trasa słowackiego do góry i na dół - miasto wydaje setki tysięcy złotych na naprawę owych barierek bo idioci zamiast jechać nawet 90 grzeją po ponad 100 i skutki tego można zaobserwować.
Jestem pewien, że jeżeli Odcinkowy pomiar prędkości ruszy to nie będą zwracać uwagi na kierowców, którzy przekraczają prędkość nawet o 20%.
W całej Europie są takie rozwiązania, a tylko w Polsce bandy płaczków już zaczynają lamentować jaki ten system jest zły bo przecież "po mieście jeżdżę 100 a teraz nie będzie można"

Ja nie płaczę, ja się cieszę że urzędasy nie potrafią przeczytać prostego rozporządzenia i dostosować sprzętu do tak banalnych wymagań. Zamiast tego kasa poszła w błoto a w razie czego przed każdym sądem się wygra, jak zawsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli jesteś jednym z tych, którzy na razie się cieszą a w razie czego będą lamentować...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (3 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...