Trójmiasto do bani

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko odliczam dni jak będę mógł stąd wyjechać !!

Nad morzem jest fajnie, mówili. Czyste powietrze mówili.. Przyjechałem i .. masakra

- Komunikacja miejska jest tragiczna, zarówno w godzinach szczytu jak i poza nim.

- Wszędzie wszechobecna sól na chodnikach. Nigdy nie miałem tyle soli w mieszkaniu co tutaj. Chodniki odśnieżane jak już sól nie pomaga. Masakra jakaś. W tym śmiesznym tunelu pod dworcem można się zabić na schodach tak ślisko!

- Patlogia. Stojąc spokojnie i czekając na partnerkę w centrum, dwukrotnie byłem zaczepiany przez jakieś patologiczne typy, jeden idąc z dzieckiem w wózku i drąc się ze swoją "wybranką" rzucił w moim kierunku: "Co się gapisz, w ryj chcesz", druga - rozmawiając przez telefon przy Madisonie - podszedł jakiś patol i wydarł się "Buuu" wprost do ucha... do następnych przechodniów robił to samo..

- Słaba infrastruktura. Sklepy spożywcze? Sklepy całodobowe spożywcze ? Centrum miasta? zapomnij..

- Knajpy - kilka knajp na krzyż w centrum i to się nazywa rozrywką ?

- Mieszkam tu 3 miesiące. W tym czasie może 7 dni były słonecznych.. Masakra

- Non stop p***zi i wieje

- Pytałem się kilkukrotnie jak dojechać w jakieś miejsce w trojmiescie i za kazdym razem: o panie to daleko.. trzeba jechac tak i tak i tak i tak.. w efekcie 10 min jazdy haha.

- Okolice centrum miasta - jakieś pustkowia, ruiny, działki zarośnięte zielskiem,

- Parki i skwery kaczyńskich - mówi samo za siebie

- Dziurawe chodniki, dziurawe ulice, koleiny

- "Wysepki osiedla" - jedziesz po dzielnicach miasta i nic nic nic osiedle pozniej nic nic nic - osiedle - nic nic nic - osiedle

- Co chwile "dudni w uszach" jezdzac po trojmiescie i tych wzgorzach..

jedyny plus to powietrze które faktycznie jest bardziej czyste.. ale ponoć są jakieś beczki rakotwórcze w morzu i jakieś hałdy blisko

Ludzie dlaczego nie zmienicie miasta na lepsze? Współczuję wam z całego serca, że musicie tutaj być.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 66

Zawiedziony
2017-02-24 09:31:54
Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko odliczam dni jak będę mógł stąd wyjechać !!

Nad morzem jest fajnie, mówili. Czyste powietrze mówili.. Przyjechałem i .. masakra

- Komunikacja miejska jest tragiczna, zarówno w godzinach szczytu jak i poza nim.
- Wszędzie wszechobecna sól na chodnikach. Nigdy nie miałem tyle soli w mieszkaniu co tutaj. Chodniki odśnieżane jak już sól nie pomaga. Masakra jakaś. W tym śmiesznym tunelu pod dworcem można się zabić na schodach tak ślisko!
- Patlogia. Stojąc spokojnie i czekając na partnerkę w centrum, dwukrotnie byłem zaczepiany przez jakieś patologiczne typy, jeden idąc z dzieckiem w wózku i drąc się ze swoją "wybranką" rzucił w moim kierunku: "Co się gapisz, w ryj chcesz", druga - rozmawiając przez telefon przy Madisonie - podszedł jakiś patol i wydarł się "Buuu" wprost do ucha... do następnych przechodniów robił to samo..
- Słaba infrastruktura. Sklepy spożywcze? Sklepy całodobowe spożywcze ? Centrum miasta? zapomnij..
- Knajpy - kilka knajp na krzyż w centrum i to się nazywa rozrywką ?
- Mieszkam tu 3 miesiące. W tym czasie może 7 dni były słonecznych.. Masakra
- Non stop pizdzi i wieje
- Pytałem się kilkukrotnie jak dojechać w jakieś miejsce w trojmiescie i za kazdym razem: o panie to daleko.. trzeba jechac tak i tak i tak i tak.. w efekcie 10 min jazdy haha.
- Okolice centrum miasta - jakieś pustkowia, ruiny, działki zarośnięte zielskiem,
- Parki i skwery kaczyńskich - mówi samo za siebie
- Dziurawe chodniki, dziurawe ulice, koleiny
- "Wysepki osiedla" - jedziesz po dzielnicach miasta i nic nic nic osiedle pozniej nic nic nic - osiedle - nic nic nic - osiedle
- Co chwile "dudni w uszach" jezdzac po trojmiescie i tych wzgorzach..
jedyny plus to powietrze które faktycznie jest bardziej czyste.. ale ponoć są jakieś beczki rakotwórcze w morzu i jakieś hałdy blisko

Ludzie dlaczego nie zmienicie miasta na lepsze? Współczuję wam z całego serca, że musicie tutaj być.
Przebrnąłem przez ten temat;-)

Napiszę nie o wadach a raczej o tym co jest zauważalnie inne (Trójmiasto / Wybrzeże):

a. wiatr, który wieje;-) No ma wiać;-) ale czy w Górach nie wieje? - nawet 100 km od Gór (Bieszczady, Tatry, Karkonosze) lubi tak zaciągnąć zimnym / lodowatym powietrzem, że nie wiem czy ten wiatr aż tak nad morzem przeszkadza? - mi zupełnie nie przeszkadza.

b. wiosna;-) Kocham wiosnę;-) o ile można powiedzieć, że dzisiaj mamy prawdziwe dawne wiosny;-) Klimat się zmienia ale fakt jest faktem, że nadejście wiosny pomiędzy południem a północą polski jest zauważalne - na korzyść południa.

c. temperatury - południe polski zawsze było i jest cieplejsze i nie chodzi tutaj o wiatr;-), który wieje z morza;-) - raczej o dominację południowego frontu atmosferycznego.

d. zima - na pewno na północy są łagodniejsze ale w Rzeszowie, Krakowie Czy Wrocławiu, też nie stanowią aż tak dużego problemu - da się z tym żyć, jednak w Trójmieście / Wybrzeżu jest to na plus. Ilość dni z dużym opadem śniegu jest zdecydowanie mniejsza na północy.

e. deszcz - południe polski jest suche, tzn. zdarzają się ulewy ale gdybyśmy wzięli średni opad deszczu na południu polski i porównali z Trójmiastem to wydaje mi się, że tych deszczowych dni jest więcej na północy - nie sprawdzałem tego na danych statystycznych - ale południe jest pogodne, suche z wyższa temperaturą.

f. jesień - na południu polski i na północy jest piękna;-) Czy różna? - Nie umiem odpowiedzieć. Słoneczne jesienne dni są piękne i w Górach i nad Morzem, różna jest jedynie sceneria.

g. lokalizacja - nie ważne Kto gdzie mieszka z czasem przyzwyczaja się do miejsca i nie zwraca uwagi na piękno, które go otacza;-) Trójmiasto lokalizacyjne ma wadę i zaletę, wada jest taka, że wszędzie (tzn. w inne części polski) jest daleko z drugiej strony jest położone w samym sercu czegoś wyjątkowego jak żądne inne tak duże miasto w Polsce. Jednak wypad na narty na południe polski może stanowić wyzwanie - z drugiej strony może nie? - wszystko w życiu zależy od dobrego planowania. Fakt jest faktem, że południe Europy, jak Włochy, Chorwacja to tylko samolotem, oczywiście da się samochodem.

W zakresie sklepów: nie wypowiadam się, zawsze jak coś chciałem kupić i było to w moim zasięgu finansowym to kupowałem - Produkty pierwszej i kolejnej potrzeby w każdym tak dużym mieście jak trójmiasto da się kupić (nawet gdy to jest środek nocy) i nawet nie trzeba z domu wychodzić ;-)

Komunikacja: W-wa bezsprzecznie miasto najbardziej skomunikowane w Polsce z przesyłem takiej ilości danych, że w nowo dostarczanych autobusach są montowane panele słoneczne na dachu bo standardowe akumulatory nie dają rady z przesyłem. Jeden bilet: Metro, Autobus miejski, SKM, KM, WKD, Tramwaj - bilety można kupić w automacie na miejscu płacąc kartą, autobusy "chyba wszystkie" mają WiFi - nie korzystam z komunikacji miejskiej.

Bezpieczeństwo: Wszędzie jest niebezpiecznie, jedna rzecz mnie nie tyle zszokowała ale zdziwiła. Będąc w ubiegłym roku w Gdańsku z rodziną na urlopie podczas spaceru po molo w Brzeźnie spotkaliśmy ok. 17-tej w szczycie wakacyjnym grupę chłystków raczących się alkoholem, która skutecznie zdominowała jedną część molo (tą niższą) - zachowanie poniżej krytyki. Ludzie patrzyli z politowaniem - w Warszawie takie coś spacyfikowali by w 5 minut. Tam impreza trwała co najmniej 2 godz. a może i dłużej, musieliśmy wracać a impreza nadal trwała.

Trójmiasto piękne jest;-) Ważniejszy jest sens życia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeprowadziłem się tu też jak ty ale z innego miasta i w 200%cie popieram! Mało tego spotkałem się z większością ludzi którzy są dwulicowi

Jeszcze jedna ciekawostka. Nie wiem, gdzie się podczepić, nie chce mi się szukać. Jeśli o imprezownie chodzi, to dawno temu słyszałem plotkę, że mafia podzieliła wpływy. Kluby rozrywkowe mogą być w Sopocie, a agencje towarzyskie w Gdańsku. Jeśli w Gdańsku powstaje jakiś klub, to znaczy że ma mocnego promotora. Tak sobie myślę, że coś w tym jest. W Sopocie próbowano zrobić z Zatoki Sztuki 2 w 1. Kiedy klub ten zaczął zamieniać się w agencję to od razu interweniował człowiek wielkiej kultury osobistej i rąk czystych jak łza leśnej driady, niestrudzony orędownik syryjskich sierot pan prezydent Jacek Karnowski. Klub został szybko przywołany do porządku.
Gdynia jest z tego układu wyłączona, bo Gdynią od lat rządzi hufiec ZHR. A czym skorupka za młodu... Przysięga ZHR wyklucza widocznie jakiekolwiek związki z mafią do końca życia, lecz nie wyklucza podejmowania dziwnych decyzji jak np. budowa lotniska, na którym lądują dziś bociany i inne latające obiekty organiczne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystkim ,którzy potrafia poskromic w sobie niechec i wypływajace z nas samych fałszywe negatywne widzenie rzeczywistosci
zycze dalszych sukcesów
tym,którzy jeszcze do tego nie dojrzeli--sukcesów w tym. aby im sie ta radosc z dnia kazdego i mozliwosc obcowania w pokoju,ze wszystkim
-aby sie ujawniła
i ukazało im sie to wewnetrzne słonce

i coraz wiecej ciepła na zewnatrz
widzenia mozliwosci ,nawet w najbardziej trudnych sytuacjach

dziekuje za mozliwosc wywnetrzniania sie i podziw nad tym,co was,a mniej we mnie
przepraszam za swoje wady i przywary,które sie tu objawiały
za skladnie ,gramatyke ,literówki..pyskówki...
i przede wszystkim za błedne oceny,które kogos dotkneły..fajt--wyrzucmy je
niech pozostanie to,co dobre

szczescia... po prostu:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ardalash , po mistrzowsku napier -***** - mistrzowska nawalanka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hałda jest obecnie porośnięta i mało co z niej leci.Co do beczek to one są na dnie Bałtyku i zawierają broń chemiczną, nie powodują raka w najmniejszym stopniu, zamiast tego powodują poparzenia. W sensie, zanim by Ci się rak rozwinął to by Cię przeżarło na wylot Sporadycznie kryształki iperytu można znaleźć na plażach. Są podobne do bursztynu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

facet nie dajesz sie zbic z pantałyka..no no:)

i ten "analash"troche nieładnie ale brzuch sie podyndał:)p

powiem szczerze,ze za obskurne miejsca w miescie mi wstyd,niezagospodarowane
za pazerote władz..bute(a miałam okazje z niektórymi ponizszymi przebywac ,razem z prostymi mieszkancami---tragedia -takie mieli mniemanie o sobie.czesc z nich
wielu ludzi działa za frico dla miasta--ale to jest kopanie rowów
mimo ,ze duzo wyremontowano i pieknie odnowiono,to dzielnice zaniedbane--wiocha totalna..slumsy wrecz-zgadzam sie
maja to w de...

pracujac w Sopocie-ma sie do czynienia z turystami wszelkiej rangi(gejami róznego typu tez:)pp
i wielu klientów z Polski skarzyło sie na drozyzne i inne..w sumie to samo co ty mówisz
a Sopot wogóle stanał na "tradycji"
nawet gro zabytkowych domków,wiezyczek--nie wiem czy doczeka sie romontu
sanatoria--byłam i miałam praktyki---nawet to zachowanie takie"paniowskie"--bo toc to wielki Sopot!--mnie to tez razi
komunikacja--zrywaja sie linie..stare..mnie czesto we Wrzeszczu zdarzało sie na piechote
do Sopotu niedaleko..ale do roboty czesto dzwoniłam ,ze dojade po czasie ,bo tak se --potrafia nie przyjechac

wiec -chyba najlepiej rowerem

--------------
no i nie mówiłam ,ze słonko bedzie:)

kurka -ale dobrego jest moc!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"W Gdańsku jest 1000x lepiej" .....1000x lepiej puszcza się pawia jak capi z szadółek. ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Adarash - T.H.U.G. L.I.F.E :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

W końcu wygrałem :)
Stawiamy czy w odpowiedzi użyjesz słowa kmiot czy nie i wygrałem piwo :).

Przechodząc do meritum:

Jeśli nie odróżniasz:
Wieliczka-Kraków
od
Gdańsk-Sopot-Gdynia
od
Gdańsk-Tczew .

Skoro
Gdańsk Gdynia Sopot
Katowice, Chorzów, Sosonowiec, Zabrze, Ruda Śląska, Gliwice

Jest dla Ciebie tym samym co
Kraków - Wieliczka

To tak jak tłumaczyć dziecku, że
2+2=4
2*2=4
dodawanie i mnożenie to są różne działania.
Bystre dziecko to pojmie.
Tępe będzie upierało się przy swoim.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

to ty cebularzu nie ogarniasz ;)
raz, że posiłkujesz się wikipedią - ahahahaha

dwa - co już stwierdziliśmy - nie rozumiesz co czytasz:
"trzy połączone miasta: Gdańsk, Gdynię i Sopot"

koniec tematu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wikipedia trójmiasto:

Trójmiasto (kaszub. Trzëgard) policentryczny ośrodek metropolitalny, obejmujący trzy połączone miasta: Gdańsk, Gdynię i Sopot. Stanowi także śródmiejski obszar aglomeracji gdańskiej zwanej też trójmiejską. Położony w północnej Polsce, nad Zatoką Gdańską obejmuje obszar o powierzchni 414,38 km². Głównym ośrodkiem miejskim tej jednostki przestrzennej jest Gdańsk, będący także siedzibą władz województwa pomorskiego. Według danych z 31 grudnia 2015 Trójmiasto miało 747,0 tys. mieszkańców.

Wikipedia aglomeracja Gdańska:
Aglomeracja gdańska (także Aglomeracja Trójmiasta; czasami nazywana aglomeracją Zatoki Gdańskiej) aglomeracja na północy Polski nad Zatoką Gdańską. Tworzy go Gdańsk, Gdynia, Sopot (Trójmiasto) oraz miejscowości od Tczewa do Wejherowa i Władysławowa. W zależności od koncepcji i przyjętych kryteriów delimitacji obszarów liczba ludności zamieszkującej aglomerację wynosi od ponad 993 tys. do 1,25 mln osób. Według koncepcji przedstawiających zakres obszarowy aglomeracja obejmuje powierzchnię od 2161,8 do 3719 km².

Aglomeracja Krakowska:
Aglomeracja krakowska aglomeracja monocentryczna w południowej Polsce, w województwie małopolskim, obejmująca miasto centralne Kraków oraz okoliczne zurbanizowane gminy.W zależności od koncepcji i przyjętych kryteriów delimitacji obszarów aglomerację zamieszkuje od 1 mln do 1,402 mln osób. Według koncepcji przedstawiających zakres obszarowy aglomeracja krakowska obejmuje powierzchnię od 2988,65 do 3231,38 km². Oprócz Krakowa do miast aglomeracji krakowskiej zalicza się: Alwernia, Dobczyce, Kalwaria Zebrzydowska, Krzeszowice, Myślenice, Niepołomice, Olkusz, Skawina, Słomniki, Sułkowice, Świątniki Górne, Wadowice, Wieliczka, Zator.

Jak widzisz, definicje Trójmiasta i Aglomeracji Gdańskiej są różne.

Kraków z Wieliczką jest tak połączony jak Gdańsk z Tczewem :).

Jak nie ogarniasz tej kuwety to trudno, nie mój problem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

oo, co ja widzę:

Cytuję wypowiedź kolegi/koleżanki wyżej:
"~anonim 167.114.170.*
35 minut temu
Aradash to TROLL - nawet był wątek o nim w dziale. Typowa słomka i burak.

Zarymuję:

Trójmiasto PRZEPRASZA za ARADASHA"

Więc jednak jesteś trollem tupiącym nóżką :).

Trójmiasto to tylko nazwa aglomeracji - nie miasta

W Gdańsku jest 1000x lepiej niż w Śledziowie...
I żadna z rzeczy które wymieniłeś nie odnosi się do Gdańska.
Ale najwyraźniej do pustej czachy nie dociera...

A przykład NY podałem, żebyś nawet ty zrozumiał.

Kraków i Wieliczka to osobne miasta - tak samo jak Gdańsk i Gdynia
Z Gdańska do Gdyni jest taka a nie inna komunikacja - założę się, że jest 10x więcej połączeń w nocy niż z krk. do wieliczki ;)
Ale przecież jaśnie panu w krakowie lepiej się zyło bo tu 30 minut musi iść na kolejkę, i sklepów nie ma ;D

Napisałeś:
Pisze po raz czwarty chyba: Gdańsk i Gdynia to osobne miasta.
Jak Nowy Jork i Tarnowiec :D

Upierałbym się jednak, że Gdynia i Gdańsk ma ze sobą ciut więcej wspólnego niż Nowy Jork i Tarnowiec.

Zagadka:
Jaki jest tytuł wątku, do czego się odnosi ? :)

Kraków i Wieliczka - czy to dwumiasto ?:).

Ale co mnie obchodzi Gdynia kmiocie? :D

Pisze po raz czwarty chyba: Gdańsk i Gdynia to osobne miasta.
Jak Nowy Jork i Tarnowiec :D

To, że są połączone SKM niczego nie zmienia jak wspomniałem...

I zgodziłem się - wsyscy się tu chyba zgadzają - że mogły by mieć te same bilety.

Ale Ty dalej ujadasz swoje :DDDD

DWA _ R Ó Ż N E _ MIASTA - rozumiesz? :D W sumie jest jeszcze sopot, żeby u nas nie waliło śledziem...

Z Krakowa do Wieliczki po 23 rozumiem masz transport co 5 minut na jednym bilecie? :DDD

Ech, chwilę człowieka nie ma i 32 wpisy ;)
Muszę Wam, panowie, podziękować. Poprawiliście mi humor :D
Aradash dawno nie miał okazji, żeby się z kim pokłócić, stąd wzmożona aktywność w wątku ;P

Napisałem:
Czy dymanie pół godziny do skm aby wydostać się z gdyni do gdanska np.
Odpisałeś:
Na komunikację miejską idziesz GODZINĘ - dziwne bo ja max 2 minuty z dowolnego miejsca...
Dowolne miejsce - Gdynia- orłowo, domek blisko morza.
Drugi przykład - SEA TOWER , od znajomych w godzinach wieczornych wracałem już mniej bo ok. 15-20 min na skm po 22. W dalszym ciągu brakuje sporo do 2 :).
itd
itd

Ja się z zawiedzionym zgadzam. U nas jest to rozwiazane po byku na zasadzie dziala bo dziala po co lepiej a ze slaska moglibysmy brac przyklad tez wiele miast a komunikacja jednakowa i wspolgrajaca ze soba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumiem, czyli sklepów w gdańsku NIE MA, ale za listę sklepów dziękujesz...
Na komunikację miejską idziesz GODZINĘ - dziwne bo ja max 2 minuty z dowolnego miejsca...
itd
itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...