Trójmiasto do bani

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko odliczam dni jak będę mógł stąd wyjechać !!

Nad morzem jest fajnie, mówili. Czyste powietrze mówili.. Przyjechałem i .. masakra

- Komunikacja miejska jest tragiczna, zarówno w godzinach szczytu jak i poza nim.

- Wszędzie wszechobecna sól na chodnikach. Nigdy nie miałem tyle soli w mieszkaniu co tutaj. Chodniki odśnieżane jak już sól nie pomaga. Masakra jakaś. W tym śmiesznym tunelu pod dworcem można się zabić na schodach tak ślisko!

- Patlogia. Stojąc spokojnie i czekając na partnerkę w centrum, dwukrotnie byłem zaczepiany przez jakieś patologiczne typy, jeden idąc z dzieckiem w wózku i drąc się ze swoją "wybranką" rzucił w moim kierunku: "Co się gapisz, w ryj chcesz", druga - rozmawiając przez telefon przy Madisonie - podszedł jakiś patol i wydarł się "Buuu" wprost do ucha... do następnych przechodniów robił to samo..

- Słaba infrastruktura. Sklepy spożywcze? Sklepy całodobowe spożywcze ? Centrum miasta? zapomnij..

- Knajpy - kilka knajp na krzyż w centrum i to się nazywa rozrywką ?

- Mieszkam tu 3 miesiące. W tym czasie może 7 dni były słonecznych.. Masakra

- Non stop p***zi i wieje

- Pytałem się kilkukrotnie jak dojechać w jakieś miejsce w trojmiescie i za kazdym razem: o panie to daleko.. trzeba jechac tak i tak i tak i tak.. w efekcie 10 min jazdy haha.

- Okolice centrum miasta - jakieś pustkowia, ruiny, działki zarośnięte zielskiem,

- Parki i skwery kaczyńskich - mówi samo za siebie

- Dziurawe chodniki, dziurawe ulice, koleiny

- "Wysepki osiedla" - jedziesz po dzielnicach miasta i nic nic nic osiedle pozniej nic nic nic - osiedle - nic nic nic - osiedle

- Co chwile "dudni w uszach" jezdzac po trojmiescie i tych wzgorzach..

jedyny plus to powietrze które faktycznie jest bardziej czyste.. ale ponoć są jakieś beczki rakotwórcze w morzu i jakieś hałdy blisko

Ludzie dlaczego nie zmienicie miasta na lepsze? Współczuję wam z całego serca, że musicie tutaj być.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 66

Boszsz, Isztar, ale się rozpędziłaś ;)
To ja dodam jeszcze, że jak będziesz w Oliwie, to koniecznie wejdź na Pachołek :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

podróz po katedrze oliwskiej w towarzystwie E. Geppert
https://www.youtube.com/watch?v=w3Frozh9zEk

iluminacja swiateczna w parku
https://www.youtube.com/watch?v=1_CSgk8fkYw

ECS..idz tam wieczorem

https://www.youtube.com/watch?v=VmUvadpaP6I

Plac Heweliusza..latem tez wieczorem

https://www.youtube.com/watch?v=5Nvc2UX-Tg4

wieza w sw Katarzynie i jej cudownosci--koniecznie wejdz na wieze

https://www.youtube.com/watch?v=OsXgYCwOHa8

centrum Hewelianum..góra Gradowa..Fortyfikacje....

https://www.youtube.com/watch?v=bGpD5sdqhnA

https://www.youtube.com/watch?v=QnRPDKF76MU

zamek krzyzacki w Gdansku.relikty
https://www.youtube.com/watch?v=mvFVuO2gyaU

inscenizacja rozp.wojny na Westerplatte
sorki za Komora:)
https://www.youtube.com/watch?v=L-IMb3s__iA

TWARZE GDANSKICH KAMIENICZEK

https://www.youtube.com/watch?v=m4ND2EVYiX0

etc...itd..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawiedziony

Oliwa była siedziba ksiazat pomorskich..w parku przy stawie jest pomnik pary ksiazecej..była tez wsia -opactwem cystersów..a slady osadnictwa były juz w epoce zelaza..osada rybacka i wielkie historii miejsce-podpisania pokoju ze Szwedami i koniec "potopu w 1660 r..na tylach katedry po prawej stronie obejrzyj sobie rzezby upamietniajace to wydarzenie..po prawej stronie od ołtarza ,tam gdzie jest tabernakulum siadywali królowie....miejsce gdzie podpisano akt jest do zwiedzenia w katedrze latem..słynna madonna Oliwska/

od strony ogrodu wg geomantów jest czakram oliwski,troszke mniejsza wibracja od wawelskiego
a to znaczy ,ze to miejsce mocy

i jedne z najswtniejszych organów w Europie,prawie osiem tysiecy piszczałek., ktos kto ma serce otwarte na muzyke-te potege słyszy.....miedzynarodowe koncerty organowe

http://visitgdansk.com/hity-gdanska/Organy-oliwskie,a,3507
krotkie koncerty odbywaja sie codziennie

http://www.archikatedraoliwa.pl/muzyka-organowa-4218#1

ciekawa i nie do konca wyjasniona jest historia i powstania osady i jej imienia

jak sie zwiedza jakies miejsca to warto zasiegnac wiedzy o nim..o Oliwie mozna prawic godzinami

ja nigdy nie zwiedzam knajp i sklepow a historyczne zakamarki,,przyrode..gadam z ludzmi..a w jednej miejscowosci w Belgii spiewałam z kolejarzem "ticket to the moon"..siedziałm na dworcu gadałam z małolatami.,a jesli idzie o sklepy to podziwiam pomysłowosc na witrynach i szyldy...w innym mijescu odwiedzialismy kaczke "dodo"--rozumiesz--byc sercem..zaciekawic sie..poznac z kazdej strony...wejsc w zakamarki

naucz sie widziec niesamowitosc w szczegółach..a nie tylko smród...konie i krowy tez potrafia smierdziec a to najbardziej niesamowite chwile ..gdzies tam ,daleko od domu ,tesknisz...--jedna z najlepszych rzeczy --szlam pogadac do koni z jabkami i marchewka
nie ma łajna ..jest niesamowite przezycie

w innym znanym omiotłam wzrokiem twierdze a zdjecie ze straznikiem w mundurze esesmanskim było ciekawsze

SERCEM OGLADAJ i badz ciekaw...jesli widzisz tylko brudne mury to nie zobaczysz miejsc po pociskach..jesli widzisz tylko szlam wody nie zobaczysz kraba i rozdepczesz muszle

a jesli idzie o wode--to Bałtyk ma piekna barwe--kiedy jest czyste ,o swicie--turkus ,błekit..i nie tylko i piasek tez..morze Połnocne jest szare..co nie znaczy ,ze nie ma swojego uroku

a wchodziłes kiedys w czarna otchłąn ..kiedy ciemno..widziałes wschod ksiezyca nad morzem?

mówie ci --w Polsce jest pieknie
bo nie ma obetonowanych jezior..mozna w nich pływac
nie wszystko jest okratowane i sciete na pazia

patrz sercem i rozbudzaj entuzjazm a zaczniesz widziec niesamowitosc wszedzie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od czasu lipcowej ulewy śmierdzący problem sięga do odległych dzielnic, niestety... :/
Tak sobie pomyślałam odnośnie Twojego narzekania, że ciągle pi**zi - przynajmniej nam smog nie grozi. Nie dość, że wszędzie wokół wzgórza i doliny, to ciągły ruch powietrza :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To tam jest to słynne lawendowe wzgórze ?
Słyszałem o tym, że śmierdzi niemiłosiernie, przyjemności nie miałem tam być, ale współczuję ludziom którzy nieświadomie zakupili tam mieszkanie i teraz mają śmierdzący problem..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

masz szczęście że swojej przygody z trójmiastem nie rozpocząłeś od szadółek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwię się, że władze miasta nie dogadały się w zakresie komunikacji jak np. na śląsku w którym mieszkałem 3 miesiące - bilet miesięczny jest ok ale..
dla turysty lub dla osoby która nie korzysta codziennie z komunikacji jeden bilet np. 75 min czy 90 min znacznie ułatwił by sprawę.

Odnośnie pijaków, żuli - ich wszędzie pełno im większe miasto tym więcej - przesiadują zwykle w wybranych miejscach. Zauważyłem sporą ilość ludzi patologicznych w centrum tj. kłócących czy wyzywających się w centrum miasta, zaczepki o których pisałem wyżej i tu racja życzliwość i kultura przydała by się niektórym.

Domyślam się jakie problematyczne może być wydawanie zgód - nasze polskie urzędy znają wszyscy...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cisza i spokój większy lub mniejszy. W Krk czy Warszawie takiej ciszy nie uświadczysz.. ma to swoje wady i zalety.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyjeżdżam na weekendy :). Cały czas jestem. W parku Oliwskim nie byłem, ale przez Oliwę przejeżdżałem, jakby małe miasteczko przyłączone jako dzielnica - dość ładne. Muszę się tam wybrać i pozwiedzać. Fakt, że całego trójmiasta nie zwiedziłem, ale pierwsze obserwacje mam takie a nie inne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mnie sie podoba, ze A1 skrocila mi podroz w ladniejsze miejsca Polski ... ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten Zawiedziony już wyjechał. Nie pozegnawszy się z nami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trójmiasto jest przepiękne zimą, szczegolnie taką, którą mieliśmy okazję cieszyć się w tym roku. A cisza i spokój poza sezonem jest wszedzie. I dobrze:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To są trafne spostrzeżenia, najwidoczniej nie trafiłeś do dobrej dzielnicy i nikt nie pokazał Ci gdzie się chodzi.
Była zrobiona fajna iluminacja w Parku Oliwskim, piękna na skalę krajową.
Blisko jest zoo ale teraz pogoda nie sprzyja.
Jest ciekawe centrum ECS i tam odbywają się imprezy w Amber Expo też warto zaglądać na afisze.
To prawda że Sopot przypomina bardziej Zakopane - to zwykła imprezownia.
To prawda że Gdańsk jest niespójny urbanistycznie i transport publiczny pozostawia wiele do życzenia
U nas nad morzem sezon zaczyna się w maju a kończy się z końcem września. W okresie zimowym niewiele się dzieje, miasto jakby zasypia. Wiosną przyjeżdżają do nas ludzie i zaczyna się ruch, jest więcej imprez a dni są dłuższe i słoneczne i wtedy jest naprawdę fajnie.
Ja bardzo lubię Park Oliwski i Plażę na Stogach, na Pasanilu na zamarzniętym jeziorze jeździliśmy na łyżwach
Na Górkach Zachodnich zawsze praca wre bo łódki są przygotowywane do wodowania, odcinki spacerowe Martwej Wisły też są fajne - można zobaczyć czaple w ich naturalnym środowisku.
Nie wiem czy hala Oliwia funkcjonuje ale tam jest lodowisko kryte
Do Sopotu jeździmy na gokarty...
To jest duża aglomeracja a i okolice są piękne, tylko ta pogoda :/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uwielbiam Trójmiasto!
Ludzie to mruki i złośliwcy, "paniska" bez poczucia humoru...
Efekt, że wszyscy są dla siebie obcy bardzo mi odpowiada.
Do downtown mnie nie ciągnie. Bywam rzadko i ze względu na Dzieci.
Bliskość Morza... tego żywego, bardzo mi odpowiada.
Pogoda idealna - latem chłodniej a zimą cieplej niż w innych częściach kraju.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gość ma rację jak się pójdzie na molo, plażę czy bulwar szczególnie w okresie jesienno-zimowo-wiosennym to strasznie pi-ździ , do tej pory myślałem że taka natura po prostu i tak musi być, dopiero teraz zrozumiałem że w ramach wyrównywania różnic między regionami powinniśmy postarać się o środki na podgrzewane mola , bulwary, plażę i jakieś instalacje antywiatrowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wróć do Warszawy! Mi tu cudownie :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja kocham moj Gdansk..
masz racje ,ze jest wiele do zyczenia..komunikacja -mówia ,ze Gdynia lepsza pod tym wzgledem
automaty -powolutku,..pomalutku bedzie wiecej...
stare miasto gorzej remontowac niz budowac młode,to samo zarzadzac!
sa samorzady,rady,obywatelskie inicjatywy--zeby cos zmienic trzeba działac..pchac z innymi ,którzy tego chca---az w koncu projekt przejdzie--ale do tego trzeba to miasto pokochac i zamieszkac---i na odwrót
tu jest wszystko!----jak nie masz w centrum to Sopot I Gdynia(nad lepszym
połaczeniem mysla ,masz tez mertopolitarny bilet-jak poruszasz sie pod 3-town czesto,soprt ---no nie wiem ,czy jest tak wiele mozliwosci w wielu miastach???,kluby,szkoły-nie jest tak zle
wg mnie --natrafiłes na zwitek niepowodzen i nabirajac od razu przekonania na "nie"przyciagnałęs inne tej jakosci
...gór nie ma ale za to masz na kaszubach--mnostwo jezior i wyciag w Wiezycy np..poczekaj na lato ,wez plecak i poszwedaj sie ,niekoniecznie w reklamowane miejsca--kocham moje Kaszuby!
zeby to wszystko obleciec i poznac trzeba lat--a nie miesiecy
nawet mieszkajac dziesiat lat--wszedzie nie byłam..i ciagle sie dziwie z odkryc. a wiele miejsc zagospodarowuje sie i na odwrót-wiele straciło na uroku przez brak nalezytej renowacji albo po prostu jedzie sie na starym,za mało inwestujac--Sopot
na temat Sopotu ---wiem wiele niekorzystnych rzaczy--co do zarzadzania..tam proweadzac biznes,sama chciałam sklep w swietnym mijescu otworzyc -ale niestety czynsze sa niebotyczne--stad ta drozyzna

poszwedaj sie jak pada snieg ulicami..wieczorem..albo i latem noca --kipi tam zycie
ja widze i urok i marnotrastwo i pełno bezdomnych i pijaków--to wielki problem--uwierz mi --ciezki do ogarniecia

tu jest zwitek róznych spolecznosci z kazdego zakatka Polski
a włądza--jak nasamej górze---widzisz co kto wejdzie na stołek to głównei sobie i swoim musi polepszyc

bedac zagranica---zachwycałam sie wieloma rozwiazaniami i architektura.przyroda--za pierwszym razem
za nastepnym zaczełam dostrzegac minusy i braki
i sewierdzam ,ze w Polsce sa przecudowne zakatki i nalezy do nich włąsnie Trójmiasto
nie zamieniłabym na Paryz ani Rotterdam ani Hannover
przyjrzałam sie dokładnie

2 rzeczy zmieniałbym--ułatwic zycie ludziom i serdecznosc na ulicy ,zyczliwosc ,kultura--a to zalezy od nas wszystkich
i to jest problem całego kraju

morze i wieje--sorki ale tak bozia to wymysliła
a ja lubie jak mi łeb przedmucha--bo to krzepi
i widze piekno morza jak jest wsciekłe

sa miasta ,gdzie jest wiekszy syfek i billeitów nie uswiadczysz od motorniczego za dnia.a bywaja trasy bez kiosków i automatów-np w Szczecinie tak byłopare lat temu
tez stare miasto i tez niewykorzystane wszystkie mozliwosci

jak myslisz ,a sprawdzałes kiedys ile kosztuje i jakich pozwolen i zachodu trzeba ,zeby cos odrestaurowac
a ile ,zeby wybudowac poza miastem od nowa na pustym polu?jak nie spr.-to sie zorientuj

dlatego młode miasta i małe ,a dobrze zarzadzane sa schludniejsze czesciej,jakby lepiej rozpracowane
przekroj demograficzny..itd

ja ciebie nie zachecam do mieszkania tu ale do innego spojrzenia i wedrówki i usmiechniecia sie do przechodniow na samym starcie
jestes w miejscu gdzie najwieksi ludzie przebywali..krolowie..uczeni itp.nie tylko polscy artysci tworzyli
miasto Hanzeatyckie..o wyjatkowej historii..zawsze wracajace do Polski
pozdrowienia
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bym przeoczyl: wprawdzie nie spotkałem, ale jeżeli rzeczywiście natknales się na jakiś skwer czy park nazwany imieniem Kaczyński , to rzeczywiście jest jakieś nieporozumienie . Nie wyobrażam sobie by w Gdańsku pozostał choć jeden obiekt nazwany tym imieniem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ile ci zostało jeszcze tej zsylki w Gdańsku? Chciałbym wiedzieć, bo urządził bym ci uroczyste pożegnanie. No wiesz, orkiestra Marynarki Wojennej, dziewczyny w strojach kaszubskich, ktoś z Ratusza.....może nawet refundacja koszty biletu. Może wówczas zmienił byś zdanie i naszym mieście. Twe wrażenia z Gdańska są subiektywne, może poza ilością słonecznych dni, zatem trudno jest polemizować z nimi. Płakać nie będę.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zbadam. Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...