Trójmiasto do bani

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko odliczam dni jak będę mógł stąd wyjechać !!

Nad morzem jest fajnie, mówili. Czyste powietrze mówili.. Przyjechałem i .. masakra

- Komunikacja miejska jest tragiczna, zarówno w godzinach szczytu jak i poza nim.

- Wszędzie wszechobecna sól na chodnikach. Nigdy nie miałem tyle soli w mieszkaniu co tutaj. Chodniki odśnieżane jak już sól nie pomaga. Masakra jakaś. W tym śmiesznym tunelu pod dworcem można się zabić na schodach tak ślisko!

- Patlogia. Stojąc spokojnie i czekając na partnerkę w centrum, dwukrotnie byłem zaczepiany przez jakieś patologiczne typy, jeden idąc z dzieckiem w wózku i drąc się ze swoją "wybranką" rzucił w moim kierunku: "Co się gapisz, w ryj chcesz", druga - rozmawiając przez telefon przy Madisonie - podszedł jakiś patol i wydarł się "Buuu" wprost do ucha... do następnych przechodniów robił to samo..

- Słaba infrastruktura. Sklepy spożywcze? Sklepy całodobowe spożywcze ? Centrum miasta? zapomnij..

- Knajpy - kilka knajp na krzyż w centrum i to się nazywa rozrywką ?

- Mieszkam tu 3 miesiące. W tym czasie może 7 dni były słonecznych.. Masakra

- Non stop p***zi i wieje

- Pytałem się kilkukrotnie jak dojechać w jakieś miejsce w trojmiescie i za kazdym razem: o panie to daleko.. trzeba jechac tak i tak i tak i tak.. w efekcie 10 min jazdy haha.

- Okolice centrum miasta - jakieś pustkowia, ruiny, działki zarośnięte zielskiem,

- Parki i skwery kaczyńskich - mówi samo za siebie

- Dziurawe chodniki, dziurawe ulice, koleiny

- "Wysepki osiedla" - jedziesz po dzielnicach miasta i nic nic nic osiedle pozniej nic nic nic - osiedle - nic nic nic - osiedle

- Co chwile "dudni w uszach" jezdzac po trojmiescie i tych wzgorzach..

jedyny plus to powietrze które faktycznie jest bardziej czyste.. ale ponoć są jakieś beczki rakotwórcze w morzu i jakieś hałdy blisko

Ludzie dlaczego nie zmienicie miasta na lepsze? Współczuję wam z całego serca, że musicie tutaj być.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 66

Barzo dobrze mówisz to miasto to jedna wielka patologia i nendza zarazem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Widocznie nie zwiedziłeś całego miasta dokładnie tylko byłeś w centrum :P. Komunikacja miejska faktycznie kuleje ale jest tak samo dużo ludzi w Warszawie czy w Poznaniu. Wolę Gdańsk od innych miast bo jest morze i las i nie zamieniłabym go na żadne inne :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kwestia gustu, ale wydaje mi się, że zbyt szybko oceniasz Trójmiasto. Przecież po 3 miesiącach nie jesteś w stanie nawet zwiedzić całego Gdańska :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

... a ja cieszę się, że częścią tego miasta jesteś Ty Zofio i tobie podobni.
Myślę, że problem obojętności i agresji u innych ludzi trochę tkwi w nas samych. Ludzie chodzący całą szerokością chodnika nie koniecznie drażnią wszystkich w takim samym stopniu. Kiedy mamy dobry humor mijających nas ludzi postrzegamy w sposób przyjazny i tolerancyjny. Tych samych ludzi inaczej postrzegamy w dniach, kiedy mamy nierozwiązane problemy i zły nastrój.
Więcej wyrozumiałości dla innych, a wtedy i nam będzie o wiele przyjemniej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomyliłeś Gdańsk z Trójmiastem, jeśli przez 3 miesiące nie zajrzałeś do Gdyni to kicha z tą oceną... Skoro wszędzie gdzie byłeś jest tak źle i wciąż szukasz nowego miejsca to może z tobą jest coś nie tak?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

I ja kocham to miasto . Ono dało mi drugie życie. Uwielbiam te ukryte uliczki w samym centrum cywilizacji, te ogromne połacie zieleni, to morze często szalone. Wychodzę w "teren " od 17 lat i wciąż zachwycają mnie nieznane dotąd części miasta. A brak kasowników czy inne detale codzienności........ to przyziemne sprawy, które moglibyśmy zmienić gdybyśmy tylko chcieli....... Problemem są ludzie łażący całą szerokością przejścia dla pieszych , potrącających się wzajemnie. A można prawą stroną chodzić i od razu byłoby milej. I samotność wśród ludzi, i obojętność innych i agresja bez powodu. Miasto jest dla nas, mieszkańców i przyjezdnych i od nas zależy czy będzie przyjazne. Ja cieszę się , że mogę być jego częścią.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam tam znajomych - w Świdnicy, często bywam - Wałbrzych, Wrocław i okolice zwiedzone. Gdzie byłeś w Wałbrzychu? Mnie się podobało mega! Ludzie super, życzliwi, szok. Sam Wałbrzych faktycznie, nic tam ciekawego nie ma, szaro i buro, miasto jak miasto, ale za to... jak położone miasto! Piękne góry i ogromne lasy na wyciągnięcie ręki, niezliczona ilość zabytków (zamki, grody, jakieś fortyfikacje, etc.), szcz*wno (nie wiem czy to dzielnica czy co - tor MTB tam jest na takiej wielkiej polanie), Zamek Książ i ten park obok z zabytkami, Sudety, Góry Stołowe, kompleks Riese (polecam trasę ekstremalną!), Andrzejówka i kilka innych schronisk górskich (nie pamiętam nazw wszystkich), Stara Kopalnia, parę miejscowości w okolicach i w Czechach, takie tam... generalnie ciekawie i mega tanio. No i spokojnie, można odpocząć. Nie wiem jak z powietrzem tam tylko, ale jak tyle zieleni, to myślę, że w miarę. To przecież pogórnicze tereny (porównaj z Górnym Śląskiem), ale jak widać rozwijające się i dbające o przyrodę, pewnie muszą mieć trochę czasu, by "dojść do siebie" po takim syfie... Widać, że coś tam inwestują, remontują, zawsze coś rozkopane. Spójrz na Gdańsk szerzej - Orunia, Wrzeszcz, Nowy Port, Brzeźno (pomijając plażę)... to dopiero dramat. Ale i piękne miejsca też się znajdą. Podsumowując: każde miasto ma swoje plusy i minusy, każde miasto lepsze od Poznania i Łodzi! ;)

Dokładnie! Ja uwielbiam trójmiasto przede wszystkim za ludzi i atmosferę. Oczywiście każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale tak źle przecież nie jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie podoba się to wypitalaj!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

to wyjdz stad - od razu jednego malkontenta bedzie mniej a i atmosfera sie oczysci
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Trójmiasto do bani

jak się nie podoba to wypad
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeździ sie prawym ale jak ty jeździsz lewym to twoja sprawa widocznie przepisów nie znasz

Lewym pasem?

ja ma WE a jestem rodowitą Gdańszczanką i jeździc umiem cos jeszcze w tym temacie?

chyba musisz wracac do warszawy lub krakowa... :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

2017-07-22 23:00:08
gdansk to dno i metr mułu
... no tak !?

gdansk to dno i metr mułu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja również znam wiele osób ze wsi, ale wszystkie z nich przyjechały tu na studia.
Mało tego, ci ze wsi bardziej się na studiach starali od miastowych.

Nie mylę się - mylił_BYM się, gdybym napisał wyżej że mowa o wszystkich ludziach ze wsi - a oczywiście nie.
Mowa była jak zwykle o większości przyjezdnych.
To, że ktoś tam kogoś zna czy może podać inny przykład nic nie zmienia...
Większość to niestety intelektualne ameby - bardziej od miastowych!

Wystarczy popatrzeć na rejestracje :D
Nie zdarzyło mi się widzieć złego kierowcy (w trójmieście) z warszawską czy krakowską rejestracją ...
Natomiast na blachach gka/gwe jeżdżą tragicznie notorycznie, w zasadzie KAŻDEGO dnia - z pojedynczymi wyjątkami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie "mają urok" tylko MIAŁY urok.. 100 - 10000000 lat temu...

Teraz mieszkają tam wsiury i inne pospólstwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wracaj do Warszawy. Wszystkim nam bedzie milej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...