Turcja czy Tunezja ?

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
hej dziewczyny .. czytałam juz w kilku watkach ze częśc z was jeżdziła juz torche po świecie i moze nam cos doradzić.. obecnie jestesmy na etapie wyboru wycieczki na podroz poślubną z ofert jakie mamy do wyboru interesują nam najbardziej dwa miejsca Turcja bądz Tunezja cenowo są podobne i teraz pytanie do was czy moze był ktos w jednym z tych kraji badz nawet w obu i moze doradzic wybór.. chodzi i o wszelkie kwestie, bezpieczeństwo mozliwośc dogadania sie po angielsku, zwyczaji itp...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Turcja czy Tunezja ?

ja, Kaszuby lub Mazury :(

CZESC !!! ja byłam w obu tych karajach i mogę ci odpowiedziec na wszystkie pytania :)

no witam opowiadaj co wiesz i ktory wydaje sie ciekawszy.. niektorzy mnie strasza ze w tunezji to jest niebezpiecznie i tylko po strefie hotelowej mozna sie swobodnie poruszac a mi sie jakos nie cche w to wierzyc .. mozesz cos powiedziec o bezpieczenstwie w tych krajach ?.. o zwyczajach na ktore lepiej uwazac i ogolnie roznicach jakie są i ktory bys wybrała jadać ponownie

Ponownie pojechałabym do Egiptu !!! mega z*******y kraj !!!

a tak to ciezko mi zdecydowac w Tunezji cały czas wypoczywałam i jezdziałam miejskimi srodkami taransportu aby troche pozwiedzac, byłam w Monastir i Sousse i w stolicy , sa palmy słonce coż wiecej trzeba !!! jedzenie chyba lepsze nic w Turcji ale to tez zalezy od hotelu w jakim bedziesz .

W Turcji jest pełno wycieczek fakultatywnych , mozna sobie odpoczac i fajne miesca zobaczyc... !

wiesz co jelsi nie wiesz na ktory sie zdecydowac idz do biura i zobacz jaka oferta hotelowa i za ile tam gedzie bedzie lepiej tak wybiez !!! :)

ja byłam w Tunezji, fajnie, chociaż poza plażą i basenem to nie wiele jest tam co robić, ale warto jechać, ja pojechałabym jeszcze raz :-)

Zdecydowanie Turcja.

W Tunezji nie ma zabardzo co zwiedzac poza Tunisem i miasteczkiem sad by Sad , ale jest pełno pieknych palm i jest super na odpoczynek
Za o w Turcji jest co zwiedzać i odpocząć też można na maxa , wiec jelsi jedziesz na 2 tygodnie to wybiez Turcje , odpoczniesz i pozwiedzasz inny kraj warto !!!

no my jedziemy niestety tylko na tydzien ale i chcielibysmy kilka dni poswiecic na zwiedzanie ..

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzieki dziewczyny na pomoc a jak jest zbyt bezpieczeństwem serio sa tylko wyznaczone tereny po ktorych mozna sie swobodnie poruszac??

jest bezpiecznie w obu tych krajach , ludzie sa bardzo serdeczni , ja jezdziałam stopem z miesteczka do miesteczka , było ok, nie spotkała mnie zadna przykrosc i obie te wycieczki wpominam bardzo miło !!!
trzeba sie tylko przyzwyczaic do natarczywosci ze strony sprzedających , chca ci wcisnąć wszystko i za wszelką cene!!! sa na maxa upierdliwi ale trzeba byc twardym , bo inaczej wrocisz z pełnym bagazem niepotrzebnych pierdół heheh !!!

Ponownie pojechałabym do Egiptu !!! mega z*******y kraj !!!

a tak to ciezko mi zdecydowac w Tunezji cały czas wypoczywałam i jezdziałam miejskimi srodkami taransportu aby troche pozwiedzac, byłam w Monastir i Sousse i w stolicy , sa palmy słonce coż wiecej trzeba !!! jedzenie chyba lepsze nic w Turcji ale to tez zalezy od hotelu w jakim bedziesz .

W Turcji jest pełno wycieczek fakultatywnych , mozna sobie odpoczac i fajne miesca zobaczyc... !

wiesz co jelsi nie wiesz na ktory sie zdecydowac idz do biura i zobacz jaka oferta hotelowa i za ile tam gedzie bedzie lepiej tak wybiez !!! :)

:)

moim zdaniem najwazniejsze jest zeby jedzonko było podawane w formie stołu szwedzkeigo , wtedy mozesz sie najesc na maxa i jakies byłeczki ze snaidanka zabrac ze soba , a jeśli masz obiad serwowany do stołu to kto wie co ci tam podadza :)

nie bylam w Tunezji ale bylam w Turcji w zeszyl roku (sama ,moj niestety nie mial urlopu) i goraco polecam ,bo b powaznie rozwazamy wyjazd tuz po slubie,chcialabym mojemu M.pokazac Turcje ,bo jest urzekajace , a poza tym mam tam znajomych ktorzy prowadza biuro sprzedazy wycieczek i wiem,ze maja dobre ceny i dobra obsluge

Jak zwiedzać TO TURCJĘ, jak leżeć do góry brzuchem to TUNEZJA

no właśnie - podsumowująć :)
pozdraiwam

dzieki dziewczyny chyba zdecydujemy sie na turcje chcemy torche pozwiedzac i poleżec z tak mozna i jedno i drugie.. co do ofert to amy jzu 2 wybrane jedna w turcji druga w tunezji cena bardzo podobna standard ten sam wiec miała dylemat .. ale mysle ze mi pomogłyscie :)

Wybrałabym Turcję, Tunezja jest mało ciekawa.

Gdyby nie to, ze bylam juz w Turcji, pojechalabym bez wahania. A tak lecimy do Tunezji!!!
Turcja i Alanya przepiekne, koniecznie trzeba zobaczyc Pammukale (wycieczka 1 dniowa) i Kapadocje (szukajcie oferty na 2 dni, bo moim zdaniem 3 dni szkoda). Wycieczki fakultatywne kupujcie na miejscu z firm tureckich - ceny o polowe tansze niz te, ktore zaproponuje rezydent!!! Eh pieknie tam:)

habibi dzieki za cenne rady :) teraz to juz na bank bedzie turcja:)

polecam Turcje - wapienne muszle z wodospadami jako baseny.... hmmm
życ nie umierać....

a moze Chorwacja? bossska :)

chorwacja zrobiła sie ostatnio strasznie droga :|

Ja pracowałam w Turcji i mieszkałam przez to dość długo tam i spokojnie możesz jechać-jest bezpiecznie,jak ma sie cos stac,to wszedzie moze sie to zdarzyc...Szkoda tylko,ze lecicie na 1 tydzien,bo tam jest tyle do zobaczenia,ze dwa tygodnie ledwo starcza...;-)

no ja równiez załuje tymbardzije ze cenowo wychodzi prawie to samo.. roznica miedzy 1 a 2 tyg to kwestia 200 zł.. ale niestety moj męzczyzna nie ma tyle wolnego ale ja i tak sie mega bede cieszyc jesli uda nam sie wogule pojechac :)

Saraneta jesli macie jakies wymaorzone miejsce gdzie chcecie pojechac a nie mozecie to najlepiej wybrac oferte lastminute:) jak chcecie oczywiście. A ja bym chyba pojechala do Tunezji...bardzo mi sie podoba

no własnie mamy wybrana wycieszke z last minute ale nie wiem czy mi sie wyjazd nie potryje z obroną i dlatego nadal wzlekamy z decyzją a czas nagli i boje sie ze wycieczka nam przepadnie .. ale poczekamy zonaczymy :)

ja tez polecam turcje. Bylam i w tunezji w sousse i w turcji alanya. Tunezja w zasadzie do lezenia na plazy, bo ile mozna chodzic po meczetach ;-) No chyba, ze ma sie duzo kasy, wtedy mozna pojezdzic po poludniu kraju w biurem. Na podroz poslubna jedziemy do turcji, wlasnie do alanyi, mimo, ze juz tam bylam. Jest mnostwo barow i dyskotek, piekna plaza, duzo do robienia i zobaczenia. Nie bylam jednak w kapadocji i pamukkale, tym razem pojedziemy, bo jedziemy na 2 tygodnie.

gaja a kiedy jedziecie .. i z jakiego biura moze planujemy ta samą wycieczke :)

wylatujemy 9 sierpnia z gdanska do alanyi do hotelu neray z triada. Mamy 2 tyg na miejscu pobytu i na miejscu bedziemy kupowac wycieczke do kapadocji i do pamukkale, bo duzo taniej niz u triady. Juz nie moge sie doczekac :-) Jaki filtr do opalania wziac? Jestem raczej bladzioch i nie wiem :-) Myslicie, ze 15 starczy?

dziewczynie znawczynie wszystkiego mam jeszcze 2 pytania ..pierwsze to jakie są ceny w Trurcji w pzełozeniu na nasze bardzo dorgo czy ta sie przyzyc.. bo iwem ze w bługarii zarcie alkohole i wszystko jest tanie a Turcja:>?? .. i jeszcze pytanko o bagaz jaki jest limit kilogramowy bezpłatny ??

limit bagażu zalezy od tego jaką linią lecisz,ale wiem,ze przeszli z 20kg na 15kg na osobę, a jesli chodzi o ceny,to nie sa jakies rewelacyjne,jesli lecisz do Turcji,to pamietaj,ze wszedzie sie targujesz-to podstawa kupowania,wiec w 50%cena zalezy od Ciebie;-)

ale wszedzie ?? nawet w pubach czy restauracjach??:>

nie,no w pubach sie nie targujesz,ale w pubie-jak wszedzie masz najdrozej,lepiej zaopatrzyc sie na lotnisku w cos dobrego,bo wiem z doswiadczenia,ze Polakom raczej nie smakuje turecki alkohol...warto potem kupic tylko do sprobowania,a najlepiej to wez sobie hotel z wersja All Inclusive,to masz tam w cenie tureckie wino,piwo i wodke...no chyba,ze chcesz duzo zwiedzac,to wtedy nie oplaca sie brac All Inclusivu....pzdr

Jest tylko jeden problem - http://www.tunezja.turysci.info/2012/07/napoje-i-alkohole-w-tunezji/ To nie wszystkim Polakom pasuje ;-) W Tunezji alkohole nie są zbyt bogate ;-)

Zdecydowanie i bez zastanowienia TURCJA!!!

Turcja na 100% bezpiecznie, jest co zwiedzać, smaczna kuchnia, żyć nie umierać :-)

Zależy co chcecie robić :) W Tunezji nie ma zbytnio co zwiedzać, ale są piękne plaże! z jedzeniem trochę gorzej.

Turcja za to ma bardzo dużo do zaoferowania pod każdym względem ;)
i ma przepyszną kuchnie. Dodatkowo z Turcji można popłynąć na wyspy Greckie:)
Polecam zdecydowanie Turcję!

Zdecydowanie Tunezja ;-) Poczytaj - http://www.etunezja.pl/ Szczególnie polecam opisy kurortów i zabytków. My byliśmy w Hammamet - http://www.etunezja.pl/articles.php?id=3

Zdecydowanie Turcja.Piękne widoki,pyszna kuchnia.Tunezja to tylko basen i plaża i pustynia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam i tam i tam - Turcja wygrywa.

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...