USC..pomocy:(

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Hej dziewczyny! Niedlugo zamierzamy sie z moim Ukochanym wybrac do urzedu pozalatwiac papierki na slub..Tylko nie wiem jak sie za to zabrac..Mojego Narzeczonego akt urodzenia jest w urzedzie w Gdyni wiec pewnie bedzie musial stamtad wziac odpis..Ale co ze mna? Jesli chcemy zalatwiac formalnosci w gdanskim urzedzie i tam tez jest moj akt urodzenia to tez musze wziac odpis czy babeczki beda to mogly na miejscu jakos sprawdzic..Acha i jeszcze jedno czy jak chcemy wziac slub konkordatowy to trzeba wczesniej to jakos zaznaczyc bo to sa inne dokumenty wtedy wydawane?Dzieki z gory za odpowiedz;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USC..pomocy:(

hej, postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania ;))
jeśli ślub macie w Gdańsku i Ty jesteś urodzona w Gdańsku, to nie musisz mieć odpisu, bo na miejscu to sprawdza albo Ty sama mozesz na miejscu zalatwic sobie odpis, bo takie odpisy załatwia sie w 10 minut ;)) twoj narzeczony musi miec odpis aktu urodzenia, jesli go nie ma to niech wezmie z Gdyni (jesli tam jest urodzony) i z tym aktem i swoimi dowodami jedziecie do Gdańska i tam mowicie ze potrzebujecie dokumenty do slubu konkordatowego......to ksztuje okolo 80 zl ;)) i takie dokumenty sa wazne przez 3 miesiace, czyli nie mozecie tego załatwiać wczesniej niz na 3 miesiace przed slubem.....
mama nadzieje, ze teraz juz wszystko wiesz

tak jak mówi Nacheba:))
jeżeli problemem jest dla Was wycieczka do Gdyni dowiedzcie się czy można załatwić to drogą pocztową.
Ja miałam sytuację odwrotną, potrzebowałam mój odpis sprowadzić z Gdańska do Gdyni, na stronie internetowej USC gdańskiego zgłosiłam prośbę o przysłanie mojego odpisu, po tygodniu mój odpis był już w Gdyni, więc wszystkie dalsze formalności mogliśmy załatwiać już w gdyńskim USC:)

Dzieki za odpowiedz;)Teraz juz choc troszke mam pojecie co robic...Do Gdyni nie ma problemu dla nas pojechac bo i tak dzien w dzien jezdze zza Gdanska do Gdyni Stoczni na uczelnie wiec dla mnie takie odleglosci do pokonania nie sa straszne i nie ma roblemu przejsc sie do urzedu...A wole to zalatwic osobiscie bo moja poczta dziala..pozal sie Boze!!!

A ja mam troche inne pytanie dot USC. Poniwaz chce w moim (katowicakim) zalatwiac swoje dokumenty osobiscie, to czy wystarczy to zalatwic zaledwie jakies 3 lub 2 tygodnie przed slubem??? Mam nadzieje ze tak, bo pewnie wszystko trzeba zalatwiac osobiscie, a w Katowicach bede na poczatku lipca dopiero...
I o ile dobrze zrozumiala, to bierzemy te moje papiery i idziemy z nimi do USC w Gdansku (stad moj przyszly maz pochodzi).

Nie musimy mam nadzieje zalatwiac nic w Sopocie????? W tamtejszym kosciele bedzie slub...
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Hej Olga, nie wiedzialam, ze bierzecie slub w Sopociku?? W kerym kosciółku mozna wiedzieć ?? No i że Katowice , no nie, nic mi nie mówilas wczesniej :> Taki miod na me serce splynal po przeczytaniu tej wypowiedzi :)))) Pozdrowionka ze Ślunska zatem !!

PS. A czy odpis aktu urodzenia moze byc skrocony?? Bo taki wlasnie droga listowna dostałam :/

Olga dobrze zrozumiałaś, załatwiacie papierkowe sprawy w Gdańsku w USC:) w Sopocie tylko kościółkowe sprawy..

Salma może być skrócony, ja też taki otrzymałam pocztą i był oki:)

Dzieki wielkie Klodinka! Juz sie martwilam, ze bede musiala znowu slac podanie ze znaczkiem skarbowym za 20 zl ;)))

Ale Ty masz refleks... :)))) Tyle razy pisalam cos o Slasku - chyba wszyscy wiedza... :)))
Tesknie za Slaskiem, bo tam tak nie wieje... I jest cieplej ;)
Slub mamy w kosciolku, w ktorym chyba nikt nie ma, czyli nie na Monciaku bynajmniej, tylko w tym naprzeciwko Grand Hotelu. Wybralismy ten, bo jest maly a u nas bedzie malo osob, wiec sie nie zgubia :))) Bo dosyc przygnebiajacy jest taki widok, ze sa zajete tylko 4 lawki w ogromnym kosciele...
Pozdrowienia dla tych pieknych hald... ;)

Wiesz Olga! Ja ostatnio mam bardzo spozniony zapłon ;)) Znam ten kosciolek, bardzo przyjemny, chodzilam tam latem na msze. Ja mam slub na Brodwinie, w tym kosciele z ogromnym pomikiem Papieza :)
Co do pogody na Slasku to rzeczywiscie jest o wiele cieplej i wiatru mamy tu jak na lekarstwo ;)))
Kombinuj czas na przyszlly piatek/sobote to pogadulimy o naszych rodzinnych miejscowościach :))
Pozdrowionka :)

Olga,
ja soj odpis sciagalam ze Szczecina. wyslalam im poczta podanie o skrocony odpis, nakleilam na to znaczow skarbowych za 20 zl i po tygodniu dostalam poleconym swoj odpis. i tyle zachodu.
z narzeczonym poszlismy do Gdyni, on (ur. w Gdyni) od reki dostal notatke, zastepujaca w UM Gdyni odpis aktu ur., kupilismy znaczki za 80,50 zl i z tym + Dowodami poszlismy do pani, ktora tez od reki wszystko nam wypisala.
W sumie w pol godziny mielismy zalatwoione wszystkie formalnosci w USC.

Ja ściągałam swój odpis z Gliwic, także wysłałam podanie o odpis, nakleiłam znaczki za 20 zł i tydzień później miałm odpis w domku!! ;) A Mój Luby jest z Gdyni i nie musiał mieć odpisu, babeczki na miejscu sprawdziły!

Monia - ja tak czy inaczej bede w Katowicach na poczatku lipca, wiec spokojnie znajde czas zeby zajsc do USC :)
Mam jednak nadzieje ze wystarczy to zalatwic te trzy tygodnie czy nawet dwa przed slubem.

olga, a protokol u ksiedza spisaliscie bez tych zaswiadczen z USC?
bo cos mi sie kojarzy, ze protokol juz macie, wtedy nie ma problemu.
pamietaj, ze zapowiedzi w kociele to 3 niedziele z rzedu i tak naprawde jedynie ten czas was ogranicza.

A my dzisiaj byliśmy w urzędzie i wszystko załatwiliśmy.Co prawda czekaliśmy około 2 godzin w kolejce ale nie było źle:)
Osoby urodzone w latach 80 i później już są w komputerze a te z lat wczesniejszych trzeba do komputera dane wprowadzić co zajmuje góra 5 minut.
Potem idzie się do drugiego pokoju ze znaczkami skarbowymi-85 zł i po 15 minutach wychodzimy z 3 takimi samymi formularzami ważnymi 3 miesiące:)
nie taki diabeł strazny i upierdliwy jak go malują;)

elajza - nawet nie wiedzialam (ksiadz chyba tez moze niezbyt jest tego swiadomy...) ze trzeba miec zaswiadczenia z USC przy spisywaniu protokolu... Udalo sie bez :))) I to juz w styczniu :)) Moze dlatego ksiadz szedl nam na reke ze wzgledu na zawod mojego M ;)
Karteczki na zapowiedzi juz tez od stycznia mamy, tak samo z tymi do spowiedzi - wiec pojdziemy do pierwszej spowiedzi i zlozymy karteczki na poczatku czerwca we wszystkich parafiach ;) a do Katowic pojade w lipcu i bedzie gites bo zdaze ;)

mnie i mojemu narzeczonemu udzieliły roznych informacji...Jemu ze jesli nasze akty sa w gadansku to nie trzeba ich wyciagnac....a mnie ze trzeba
wiec my wyciagamy nasze akty .bierzemy dowody i maszerujemy...nie chce sie dowiedziec jak wejde ze cos jest nie tak...wrrrrr