USC

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Cześć:) Gdzie w Gdańsku znajduje się Urząd Stanu Cywilnego? I jeśli wiecie, to bardzo proszę o info w jakich godzinach urzędują. Dzięki z góry i pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USC

W Urzedzie Miejskim w Gdańsku ul. Nowe Ogrody 8/12
Przyjmują w godz.8.00-16.00 pn, wt, czw. pt, a w środę do 18.00. Godziny te lepiej potwierdzić (nie jestem pewna na 100 % czy godziny pracy są jednoznaczne z godzinami przyjęć klientów) tel 323 61 35

Dziękuję Ci bardzo:))

przygotuj sie na wydatek ponad 80 zł! :-)

Zdaję sobie z tego sprawę;)))

dzis sprawdzalismy i codziennie od 8 do 18tej mozna sie zgloscic z odpisem aktu urodzenia i dowodami osobistymi do pokoju nr 151 oraz ze znaczkami skarbowymi (85 PLN) za konkordatowy.
Jak nie macie starych odpisow aktow urodzenia, to za kazdy 20PLN, pokoj 136...ale powodzenia, bo kolejka gigantyczna...
pozdrawiam

Wydaje mi się, że odpis skrócony aktu urodzenia nie może być stary - tzn. jest on ważny tylko 3 m-ce, a musi być ważny w dniu ślubu. Czy coś zmieniło się w tym względzie?

Nie, nic się nie zmieniło. Odpis musi być ważny w dniu ślubu, z datą wystawienia nie późniejszą niż 3 miesiące.

Moja wybranka miałaaa bardzo starty odpis (jakieś kilka lat) i nie było z tym najmniejszego problemu. A 3 miesiące to są ważne te dokumenty, które dostniesz z USC. Kościół dość rygorystycznie tego przestrzega.

Masz rację, pomyliłam dokumenty:) Pozdrawiam!

Czy jesteś pewna, że USC w Gdańsku jest codziennie czynny do godz. 18? Bo na stronie internetowej podają, że tylko w środy czynny jest dłużej, tzn. do 18, a w pozostałe dni do 16.

Do 30 czerwca USC codziennie jest czynny do 18:))
http://www.gdansk.pl/gdansk/article_news.php?category=97&article=1846&history=

Serdecznie dziękuję.

Jesli jest sie zameldowanym w Gdansku, to odpis aktu urodzenia dostanie sie bezplatnie.

To nie trzeba kupować znaczków skarbowych za 20 zł?

My nie musielismy placic za akty urodzenia (obydwoje jestesmy z Gdanska)

Pioterek napisał: "Moja wybranka miałaaa bardzo starty odpis (jakieś kilka lat) i nie było z tym najmniejszego problemu. A 3 miesiące to są ważne te dokumenty, które dostniesz z USC. Kościół dość rygorystycznie tego przestrzega."

Czy mogę wnioskować z tego, że jeśli posiadam odpis skrócony aktu urodzenia wystwiony przez USC w Gdańsku ponad 25 lat temu, tj. tuż po moim urodzeniu, to nie muszę wnioskować o nowy odpis? Czy mogę z tym "starym" odpisem iść załatwiać pozostałe formalności (dokumenty) w USC w Gdańsku?

odpis aktu urodzenie moze byc "wiekowy"

dokumenty stwierdzajace brak "przeciwskazan" do zawarcia malzenstwa z USC nie moga byc starsze niz 3 miesiace

pozdrawiam

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (220 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...