USG 3D a 4D

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
czym te badania się różnią,czy robi się je jednocześnie i gdzie najlepiej je wykonać?
aha,podajcie proszę gdzie je robiłyście i ile płaciłyście, bo chciałabym w ciągu najbliższych 2 tyg. je zrobić :)

z góry ślicznie dziękuję !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USG 3D a 4D

3d to obraz staly tyle ze 3d:) 4d natomiast to widzisz jak dzieciatko sie rusza, macha raczkami, fika nozkami, ssie kciuk, nawet zamyka oczka:)

Ja mialam 4d - polecam! Mialam takie usg wykonane w Invikcie u dr Puzio - super lekarz! Przesympatyczny i fachowiec:) Invicte polecam bo maja dobry sprzet, lezysz sobie na kozetce, przed soba masz plazme i ogladasz:) Z tylu moze sobie siedziec maz i tez podziwiac:) Placilam 200zl z nagraniem na plytke.

czyli w tym 200 zł jest filmik na płycie i zdjęcia?

Ja się chyba skuszę na to 4d,ale czy są jakieś ograniczenia np. do którego tyg można je robić?

nie ma ograniczeń do kiedy można zrobić, jednak jeśli chcesz mieć pamiatkę w postaci filmu z usg to ponoć do 22 tc, bo później dzidzia się już nie mieści na ekranie i widać tylko fragmenty :)

dokladnie tak, masz filmik i zdjecia i opis badania:)

A zapomnialam dodac ze Maluch moj byl tak ulozony, ze dr nie mogl znalesc jakiegos przeplywu w serduszku, jest bardzo dokladny - szukal, ale Mala nie chciala sie przezucic i spala;) I dostalam skierowanie na inny termin - za tydz podajze do lekarza kardiologa i tamten zrobil mi dokladnie usg uwzgledniajac wlasnie serduszku i znow dostalam zdjecia i opis ale serduszka:) Skierowanie dostalam wiec nic za to nie placilam, mialam to badanie na tym samym sprzecie, w tym samym pokoju:) Polecam naprawde.

Oba typy USG są trójwymiarowe. Jedyna różnica polega na tym, że obraz typu 4D jest "w czasie rzeczywistym" czyli widzisz trójwymiarowego maluszka, który się rusza, po porstu film. W 3D maluszkowi robi się trójwymiarowe zdjęcie, które można obracać w każdą stronę i obejrzeć dzieciątko z każdej strony.

Ja miałam robione USG 3D całkiem przypadkiem w 12 tc. Miałam zwykłe USG i lekarz na chwilę przełączył na 3D żebym sobie z ciekawości zobaczyła, ale mało jeszcze było widać, bo maluszek mierzył zaledwie 5,7cm a badanie było robione jeszcze transvaginalnie (a lepiej byłoby je zdrobić przez powłoki brzuszne).

Gdzie można zrobić w Trójmieście-pewnie w każdej prywatnej klinice typu INVICTA czy Swissmed. Niestety szczegółów nie znam, bo jestem na czasowej banicji w Augustowie i jeździmy na tego typu badania do Białegostoku. Tam w prywatnej klinice kosztuje 160-180 zł (razem z doplerem).

Tez mialam robione z dopplerem.

kurcze,
dzwoniłam przed chwilą do Invicty i pani mi powiedziała,że 4D z nagraniem na płytę kosztuje ... 280 zł - jak dla mnie to trochę drogo ...
myślałam,że to 200 zł jeszcze aktualne :(

my 22.09 robiliśmy u dr. Olszewskiego: pro-femina.com, we Wrzeszczu. Cena 3d i 4d wyniosła 150 pln. Też polecam:)
image

pati, pewnie jesteś jego pacjentką, bo dzwoniłam przed chwila i powiedział mi 200zł. Kurde, oni poszaleli z tymi cenami, przecież to tylko USG.

dzwoniłam do pani dr Tomczyk, koszt 180 zł badanie + nagranie na DVD i zdjęcia :)
powiedziała,że najlepiej w 24 tyg. więc akurat za tydzień zadzwonię i się umówię na kolejny tydzień ;)

juz nie mogę się doczekać !!!!

Bratka, nie jestem pacjentka dr. Olszewskiego. Chodze do innego lekarza o czym sama powiedziałam dr. O.
Pod koniec września usg 3 i 4d kosztowało mnie 150 pln, dla pacjentek bylo 100 lub 120 pln.
Moze drastycznie ceny wzrosły od października...
image

a czy ktos robil to badanie u dr Świątkowskiej? i ile bierze ewentualnie?

Koleżanka która niedawno była w ciąży robiła USG u Świątkowskiej. Bardzo zachwalała. Co do ceny to nie jestem pewna ale ok. 250 zł