USG jamy brzusznej - przygotowanie do zabiegu

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Jak to jest - należy wypić 1-1,5l wody czy nie?

Chodzi o ogólną ocenę narządów wew.

Pamiętam, że po ciąży miałam robione takie usg kontrolnie - i musiałam opić się wody...

teraz rejestratorka nic o tym nie mówiła - tylko, że na czczo...

koleżanka mówi - że trzeba wypić...

czytam co mi google wyrzucają - i niby opinie podzielone :/

jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USG jamy brzusznej - przygotowanie do zabiegu

Ja musiałam wypić przynajmniej 2 litry przed badaniem, myślałam że mi pęcherz eksploduje ale dzięki temu wszystko było super widoczne.

ja w zeszłym roku miałam robionych 10 usg jamy brzusznej w tym roku 3 i na razie na tym koniec bo to ostatnie wykazało że wszystko jest ok, za każdym razem musiałam iść z pełnym pęcherzem, ale nie liczyłam ile tej wody wypiłam i faktycznie trzeba było być na czczo... ja nawet brałam dzień wcześniej wieczorem 1 kapsułkę espumisanu i 1 kapsułkę z rana

Ja miałam USG jamy brzusznej 2 dni temu i na kartce, którą dostałam podczas rejestracji jest napisane:

Dzień przed badaniem:
-nie pić płynów słodzonych i gazowanych
-nie jeść owoców
-lekka kolacja
W dniu badania:
-lekkie śniadanie
-przybyć na badanie z pełnym pęcherzem moczu
-2h przed badaniem nie oddawać moczu
-6h przed badaniem NIC NIE JESC (to ważne)
-przyniesc ze sobą ręcznik (do wytarcia żelu)

Oczywiscie dzien wczesniej zjadlam owoce i pilam slodzona herbate ale badanie wyszlo. Na szczescie udalo mi sie zapisac jako pierwsza na rano wiec poprostu nie jadlam przez noc. 6h w ciagu dnia to chyba bym nie przezyla:)

Mi nie powiedzieli żeby dużo wypić i że nie wolno siusiać, więc trudno było obejrzeć narządy kobiece, ale poza tym pozostałe narządy pani dr obejrzała bez problemu. Oczywiście byłam na czczo.

A gdzie można zrobić takie USG w Gdańsku oczywiście prywatnie? Mój mąż musi się zbadać ale nie ma skierowania, ile to mniej więcej kosztuje i jak długo się czeka? Może polecicie jakiegoś lekarza.
Z góry dziękuję za pomoc.

W Luxmedzie na Al. Zwycięstwa (byłe pogotowie) koszt USG jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej ok. 95zł lub Medicover ul. Beniowskiego koszt ok. 100zł

Tutaj masz opisane zasady przygotowania do badania i właśnie tam na nim byłem - https://multimed.pl/baza-wiedzy/badania-usg/co-moze-wykryc-usg-jamy-brzusznej/. Najlepiej przed nim przyjmować np. Espumisan w dawce przynajmniej 2 kapsułek 3 razy dziennie. Ale to placówka, w której będzie przeprowadzane badanie powinna poinformować, jak należy się do tego przygotować.

Inne tematy z forum

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?