USG przy każdej wizycie?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Hej dziewczynki, mam pytanie. Jestem w 15 tygodniu ciąży, do lekarza chodzę od 6 tygodniach w odstępach co 3 tygodnie. Lekarz za każdym razem robi mi usg dopochwowe jak i również rzez brzuch. Czy aby to nie było niebezpieczne dla dzidziusia?? Jak tam u was z tymi wizytami i usg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USG przy każdej wizycie?

Ja również mam usg za każdym razem. Usg nie szkodzi dziecku. Ja jestem bardzo zadowolona z tak częstych usg bo nie denerwuję się o zdrowie mojego dziecka tak jak było by to w przypadku np. 3 usg na ciążę :)

ale czy to oby nie szkodzi? no nie wiem niby lekarz wie co robi ale się martwię.

nie szkodzi, jedyne co to mi moj lekarz powiedzial ze jak juz widac przez normalne usg to nie ma potrzeby robic dopochwowego(ale u mnie byla ciaza zagrozona i na wkladanie czegokolwiek:D mialam bana...)

ja też miałam często, ale ze względu na moją chorobę. synek miał zespół napięcia mięśniowego i moja pediatra zastanawia się nad tym czy USG nie ma na to wpływu. podobno Anglicy czy Amerykanie prowadzą nad tym badania. Zresztą w UK są chyba tylko 3 USG w trakcie ciąży, jak widać coś w tym jest. Ostatnio tak wiele dzieci ma problem z napięciem mięśniowym. Sama już nie wiem co myśleć.

nie wiem jak to jest z tym napięciem mięśniowym, ale wolałabym żeby gin robił mi usg na każdej wizycie niż 3 razy, podczas których nie wszystko można dostrzec podczas badania. Wiadomo, dziecko się rusza i nie wszystko podczas takiego usg np można zobaczyć

Z tego co wiem nie ma żadnego potwierdzenia i badań, że napięcie mięśniowe występuje od częstego robienia usg.

Agusia, to mi akurat powiedziała pediatra, która na hopla na tym punkcie i myślę, że raczej sobie nie wymyśliła tych badań. A potwierdzeń nie ma, bo są w trakcie (podobno). To nie jest moje zdanie, bo nie znam się, ale też nie warto mówić kategorycznie nie.
Ja też jak była w ciąży to tłumaczyłam sobie częste badania tym, że USG nie ma wpływu, ale jak z dzieckiem zaczyna się coś dziać to zaraz pojawiają się myśli "a może jednak...".

Zalezy wlasnie od lekarza. Moja kolezanka, ktora chodzila do Invicty tez miala robione USG na kazdej wizycie. Moja dr z kolei robila mi 3 te glowne badania USG. Wtedy sie zastanawialam czy to oby nie za malo:) Takze nie ma reguly, zalezy od przypadku, a USG nie szkodzi dziecku.

ostatnio był już taki wątek...

już pisałyśmy, że to nie szkodzi i wiele z nas też miało usg co wizytę :] i naszym dzieciom nic nie jest :)

Inne tematy z forum

Wiśniowa Aleja (41 odpowiedzi)

Położenie osiedla w niewielkiej odległości od al. Armii Krajowej oraz al. Pawła Adamowicza...

Muza musi grać. (2374 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Zamojska Vita (3 odpowiedzi)

Ujeścisko oferuje bogate zaplecze handlowo-usługowe. Są tu dostępne sklepy, a także poczta,...