Ubezpieczenie domku letniskowego/ROD

Temat dostępny też na forum: Ogród
W czasie "zarazy" gwałtownie wzrosło zainteresowanie działkami ROD. Wielu nowych działkowiczów "od wejścia" na swych właśnie "zdobytych" włościach postawiło nowiutkie domki, przeważnie oczywiście drewniane. No i znając działkowe realia, od razu pomyśleli o ich ubezpieczeniu.
Miałem okazję z kilkoma takimi osobami rozmawiać i uderzył mnie kompletny brak wiedzy. Ode mnie, z wielkimi oczami, dowiadywali się, że z faktu, że ubezpieczyli domek w zakresie np. pożaru, nie wynika, że dostaną odszkodowania, jeśli jakiś zawistnik czy zwykły wandal im ten domek podpali. Bo oczywiście nikt nie czyta OWU i nie zna definicji pożaru w nich zawartej.
Cytuję pierwsze z brzegu: "pożar - ogień, który przedostał się poza palenisko lub powstał bez paleniska i rozprzestrzenił się o własnej sile". We wszystkich TU jest to podobnie sformułowane i włączone w zakres ryzyk losowych, czyli zdarzeń, nie spowodowanych celowo. I właśnie element celowości jest tu kluczowy.
Podpalenie to nie jest pożar! Podpalenie jest działaniem celowym, wywołanym przez osoby trzecie, a zatem spełnia definicję dewastacji mienia.
Szkopuł w tym, że dewastację (wandalizm) w domkach letniskowych (a już szczególnie położonych na terenie ROD) mają w zakresie ubezpieczenia jedynie dwa Towarzystwa. Dokładnie to sprawdziłem i jeśli się mylę, będę niezmiernie wdzięczny za sprostowanie.
Są to PZU i Warta.
Generalnie unikam reklamy (bądź antyreklamy), bo nikt mi za nią nie płaci, zatem nie mam w tym żadnego interesu, aby wskazywać konkretne TU. Ale jeśli macie ubezpieczone (lub planujecie ubezpieczenie) swoje rancza w innych TU, miejcie świadomość powyższego "drobnego druczku". Unikniecie rozczarowań.
Co więcej: Żaden Agent nie zrobi ubezpieczenia dewastacji domku na działce ROD "od ręki". Wymaga to zgody Centrali Towarzystwa, które udziela jej (mówiąc eufemistycznie) bardzo oszczędnie. A i w PZU dewastacja nie jest włączona w zakres ubezpieczenia podstawowego. Jest opcją dodatkową. Jeśli nie zwróci się na to uwagi, to Agent sprzedający ubezpieczenie, aby "zrobić dobrze" Klientowi (czyli: obniżyć składkę) może tej opcji nie zaznaczyć.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Żaden Agent nie zrobi ubezpieczenia dewastacji domku na działce ROD "od ręki". Wymaga to zgody Centrali Towarzystwa...

Powyższe dotyczy Warty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy warto ubezpieczać dom letniskowy - tego nie wiemy, ale z pewnością jeżeli mamy działkę, a nie chcemy na nie stawiać domu warto rozważyć mały domek letniskowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obecnie takie ubezpieczenia ma np. Warta i pzu, choć to drugie chyba w bardzo ograniczonym zakresie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Twarda woda z kranu (27 odpowiedzi)

Jak radzicie sobie z twardą wodą w naszym mieście? Wiem z jednej strony, że twarda woda to...

Ile płaciliście za schody samonośne ? (33 odpowiedzi)

Witam, Będę potrzebować schodów do domu, zastanawiam się jaką opcję wybrać. Są to schody w...

Sauna domowa na podczerwień (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, Proszę podzielić się opinią (polecić model) na temat jednoosobowej, sauny...