Uczulenie na proszek?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny,

Czy jest możliwe aby uczulenie na proszek wyszło dopiero po 3 miesiącach od jego używania?
Jak wygląda typowa wysypka spodowodwana przez proszek?

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Uczulenie na proszek?

To nie chodzi o nagłe pogorszenie stanu skóry lecz powolne ale systematyczne. Przerabiałem to wiele razy :/
Od razu to mogą roztocza chwycić, kontakt z jakimś pokarmem, pyłkami, ale nie proszek.

Proszek też może "chwycić" od razu, jako alergen nie różni się niczym od roztoczy czy spożytego pokarmu. Ja np.mam uczulenie na kilka proszków (tych tańszych) i jak tylko włożę coś świeżo wypranego w alergizującym mnie detergencie, wyskakuje mi wysypka i pojawia się świąd. Z kolei szampony uczulają mnie z czasem-co 2-3 m-ce muszę zmieniać, bo się uczulam. Przede wszystkim alergia na proszek jest alergią kontaktową, więc występuje w miejscach, które stykają się z wypranymi rzeczami (np. nie występuje na zewnętrznej stronie dłoni, chyba że pierzesz ręcznie...). Zmień detergent do prania na coś mało alergizującego (orzechy, płatki mydlane) i obserwuj czy schodzi, to będziesz wiedzieć czy to proszek.

Dziękuje za wypowiedzi.

Synek miał wysypkę na brzuszku i strasznie drapał głowę i szyję.
Palmki z brzuszka zeszły ale pozostało drapanie ciałka, głownie głowy i szyji ;(

Alergie mamy wykluczoną.
Zastanawiam się czy to nie proszek.

mój synek uczulił się na proszę do prania jak miał 1,5 roku. Najgorzej reaguje na persil, dlatego teraz piorę jego rzeczy w płynie, a jesli muszę coś w proszku bo płyn nie zawsze dopiera to nastawiam na dwa płukania. odkąd piorę w płynie całe uczulenie z nóżek, rączek i plecków zeszło.

U nas uczulenie lna proszek wziewne. Katar.kaszel i spuchniete opczy .u nas vizir najbardziej. Ale praktycznie kazdy drazniacy zapach. Plucze dodatkowo zeby mniej pachnialo.

U nas odpadaja dreft. Weisereise. Ariel ,vizir. Perwool, rex ,woolait innych nie prubowalam

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...