Ul. Warszawska - czarna dziura

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja
Odcinek pomiędzy Biedronką a skrzyżowaniem z ul. Jabłoniową to jakiś żart.

Chodzi mi o poruszanie się tym odcinkiem drogi po zmroku (teraz już w okolicach godz. 17). Ulica jest czarna, bo asfaltowa, rzecz jasna. Dookoła nie ma żadnych świateł, bo brak zabudowań. Na jezdni nie ma żadnych oznakowań - jest to czarna plama na tle nocy - nie ma żadnego punktu zaczepienia dla oka jak mijam się z pojazdem jadącym z naprzeciwka, którego światła oślepiają. Pobocze w połowie to skarpa z drzewami i biada oślepionemu, który na chwilę straci orientację... A droga wąska i nierzadko jeżdżą po niej duże ciężarówki - wszak to dojazdówka do obwodnicy.

Czasem można spotkać tam pieszych idących skrajem drogi lub brzegiem pobocza - zawsze mnie zaskakują, bo są widoczni w ostatniej chwili, nigdy nie spotkałem tam uświadomionych oznakowanych odblaskami pieszych. Zresztą brak tam chodnika, a pobocze jest niedostosowane do pieszych wędrówek.

Uważam ten odcinek drogi za skrajnie niebezpieczny i naprawdę w trosce o życie swoje i innych apeluję o ucywilizowanie tego kawałka drogi. Wystarczy skromne oświetlenie lub wytyczenie pasów jezdni oraz pobocza, bo w obecnym stanie to widzę tam ekstremalne warunki do poruszania się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Ul. Warszawska - czarna dziura

Trochę przesadzasz...jak nie widzisz dostatecznie to zwolnij i dostosuj styl jazdy do swoich umiejętności. Jak wyjeżdżasz za miasto na powiedzmy podrzędne drogi, to one też są nieoświetlone i czarne i max prędkość to 90km/h a nie 50....czy na tych drogach też zawnioskujesz o instalację oświetlenia, barierki ochronne, płoty ochronne przed zwierzętami?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie do końca masz rację. Drogi podrzędne, o których piszesz, często i gęsto są szersze i ruch na nich jest znacznie mniejszy niż na Warszawskiej. A zresztą, to jest przecież Gdańsk... Chodnika nie uświadczysz... Nawet ul. Świętokrzyska, przy której porusza się naprawdę mnóstwo pieszych miejscami jest bez chodnika, ba, nawet bez pobocza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolego, ja nie wspominam o wiejskich podrzędnych ścieżkach tylko mówię o drodze dojazdowej do obwodnicy przy której ciągle powstają nowe osiedla a infrastruktura na tym odcinku to jakieś "pożal się boże".

Gratuluję Tobie pewności siebie za kółkiem, ja np. na tym kawałku drogi tracę całą pewność siebie i przyklejam się do kierownicy jak blondynka podczas egzaminu. Taką tam mam widoczność i takie tam są warunki. Normalnie gdziekolwiek w mieście lub poza nim są wyznaczone pobocza lub odblaski wyznaczające krawędź jezdni, a tam nie ma absolutnie nic. Jest czerń asfaltu na tle czerni nocy podkreślone oślepiającymi światłami samochodów z naprzeciwka.

Nadal podtrzymuję swoją tezę, że ten odcinek drogi jest bardzo niebezpieczny i powinno się go ucywilizować. Podobnie zresztą zjazd z obwodnicy na Szadółkach jadąc od Gdyni, ale to już temat na osobną dysputę...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gecco Deweloper (9 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Osiedle Warszawska (5 odpowiedzi)

Osiedle Warszawska powstaje w doskonale skomunikowanym miejscu, w bardzo popularnej wśród...

Willa Migdałowa (5 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje w niewielkiej odległości od ulicy Kartuskiej, którą szybko dojechać można...