Urlop macierzynski. Ile trwa i jakie dokumenty przygotowac?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Jestem w końcówce 7go miesiaca ciąży. Jestem zatrudniona na caly etat. Ile przysluguje mi urlopu macierzynskiego?
I jakie, kiedy i gdzie mam zlozyc wniosek? podanie? Zeby mi go naliczali po urodzeniu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja urodziłam 7 grudnia 2017 r. zus obliczył macierzyński do 5 grudnia 2018 r. Dzień po narodzinach syna powiadomiłam pracodawcę o porodzie kadrowa przygotowała wszystkie dokumenty i przesłała do zus. po wyjściu ze szpitala i odebraniem aktu urodzenia dziecka udałam się do ZUS wypisać wniosek macierzyński Pani mi pomogła wszystko wyliczyła podyktowała Ja tylko podpisałam i złożyłam wniosek na jej ręce powiadomiła mnie że jak tylko pracodawca prześle wszystkie brakujące dokumenty rozpoczną wypłatę świadczenia i tak jeszcze w grudniu 2017 była pierwsza wypłata macierzyńskiego.

Zapomniałam dodać że zdecydowałam się na rok macierzyńskiego :)

Ale czemu trzeba iść do ZUS wypełniać wniosek? Czy to nie jest tak, ze urlop macierzyński zaczyna się z dniem narodzin dziecka i wystarczy poinformować o fakcie narodzin pracodawcę? Pytam w przypadku umowy na czas nieokreślony.

Zależy ile osób zatrudnia Twój pracodawca. W przypadku większych firm to pracodawca wypłaca macierzyński i sam rozlicza się z ZUS em. Co nie zmienia faktu że wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski po zakończeniu macierzyńskiego trzeba złożyć. Potrzebne będzie też oświadczenie ojca dziecka ze nie będzie korzystał z rodzicielskiego. Wszystkie wzory są w necie.

Wniosek o rodzicielski mozna odrazu z macierzynskim zlozyc? Plus oswiadczenie ojca ze nie skorzysta z rodzicielskiego. Tak? I akt urodzenia to sa dokumenty potrzebne. Czy te wnioski u pracodawcy wczesniej mozna jeszcze przed porodem a akt urodzenia mąż by dowiózl?

Tak, można razem wtedy też piszesz ze chcesz dostawać przez cały rok 80% wynagrodzenia. Nie można wcześniej, bo na wniosku podaje się datę porodu, której jeszcze nie znasz...

Dzieki Magda. Troche mi to wyjaśniło sprawe.

Jeżeli firma zatrudnia powyżej 20 osób to zasiłek macierzyński w imieniu ZUS będzie wypłacał pracodawca i to u niego należy złożyć stosowny wniosek. Jeżeli chodzi o macierzyński to liczy się od dnia porodu (o ile jeszcze jesteś na zwolnieniu lekarskim, bo znam przypadki, że ciążą była przenoszona a lekarz nie chciał już wystawić zwolnienia, więc koleżanka przez to straciła 10 dni macierzyńskiego). Na złożenie wniosku masz 21 dni. Gotowe wzory tak jak ktoś pisał powyżej są na necie. Możesz od razu wziąć roczny 80% płatny albo 6 miesięcy 100% i jak chcesz przedłużyć to pozostałe 6 - 60%. Odnośnie aktu urodzenia, to proponuję dowiedzieć się w firmie jak to wygląda, bo czasami wystarczy wypis ze szpitala, ale zazwyczaj ze względu na wypłatę ubezpieczenia z tytułu urodzenia dziecka akt będzie potrzebny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wlasnie apropo ubezpieczenia. W pracy mam ubezp grupowe. Czy wypłatę za urodzenie dziecka w takim razie załatwi pracodawca czy sama z nr polisy i aktem urodzenia mam to zalatwic??

Jezeli kobieta chodzi jeszcze w ciąży po terminie wyznaczonego porodu nie musi tracić nic z macierzyńskiego.
Wystarczy, że pójdzie do lekarza ogólnego w dniu gdy konczy się zwolnienie od ginekologa i poprosi o zwolnienie lekarskie np na przeziębienie, grypę czy złe samopoczucie. Dostanie sie L4 bez problemu i nic nie trzeba tracić :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lekarze sa rozni i jeden nie robi problemu z L4 a inny juz tak. Widocznie kolezanka miala pecha i juz na koncowce nie chciala chodzic od lekarza do lekarza i sie "plaszczyc".

No to jak koleżanka nie chciała iść do ogólnego i się "płaszczyć" to niestety stracila te 10 dni. Jej wybór.
Napisałam tylko jak można sobie pomóc i nie tracić. Może któraś z mam w podobnej sytuacji akurat skorzysta :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracodawca powinien miec stosowny druk do ubezpieczalni, wiec jak bedziesz w pracy to przy okazji to mozesz zalatwic. Srodki sa wyplacane bardzo szybko (u mnie byly to 3 dni, a u mojego meza na nastepny dzien po zlozeniu wniosku).

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...