CRAFTER przebieg 180 tys wady i zalety
Mam od nowości Craftera 2007 rok . Wyposażonego w fabrycznie czujniki parkowania , radio sterowane z kierownicy i klimatyzację. Moja opinia jest generalńie pozytywna.
Auto bardzo wygodne. Napisze teraz co w nim robiłem w ciagu 5 lat
1.Czujniki parkowania same zalaczaly sie po wyjechali z salonu. Serwis zaglądał do nich 6 razy , wymieniali wyświetlacz , czujniki aż przez przypadek okazało sie ze po zdjęciu ramki od tablicy brak problemu.ale auto było nowe więc sie nie znali w serwisie :-)
2. Piszczacy pasek alternatora przy 55tys - po wymianie na nowy na gwarancji jeszcze gorzej. Na szczęście okazalo sie ze mam sąsiada pracującego w VW który powiedział żebym przyjechał na wymianę napinacza paska a on założy mi krótszy pasek z fiata. nie wolno im montować paska nie z VW ale mówił ze zna problem i wystarczy ze zapłacę za pasek z fiata. Cholera miał racje. Więc jak macie taki problem to macie rozwiazanie
3. Klocki przód 60 tys
4. Klocki tył ,klocki przód, tarcze przód 115 tys
5. Amortyzator tył 118 tys
6. Rozrzad , klocki tył,tarcze tył,nadkole lewe, uszczelki most , pasek alternatora z fiata ,155 tys
7. Nie mam zapisanego przebiegu ale to było chyba koło 60 tys zepsuł sie amortyzatorek pod pedalem sprzęgła czy hamulca olej z nie wycieku na dywanik
8. Zauważyłem ze przy temp powyżej 25 stopni na autostradzie czasem podczas wyprzedzania zalicza sie stan serwisowy. Auto zwalnia i ogranicza moc i mruga kontrolka.
Wkurzylem sie i poczytalem trochę.
Okazało sie ze po otwarciu maski gołym okiem było widać ufajdany jest zawor egr. Nie wymienienilem tylko wyczyscili mi w serwisie. Działa i auto ma lepszego kopa
9. teraz mam 180 tys i na wolnych obrotach coś zaczęło stukac w silniku ale nie zawsze.
Jeden mechanik mówi ze to może być wtryski paliwa drugi ze vacum pompą dlatego trafiłem na forum
Nigdy bym nie kupił tego auta po przeczytaniu tylu negatywnych opinii. Jednak moja opinia jest dobra. Mankamenty to tak blacha jest słaba po 5latach widac ogniska rdzy
Muszę tez coś napisać o zużyciu paliwa . Mam najmocniejszy silnik i zauważyłem ciekawa
prawdlowosc. Normalne spalanie w cyklu miejskim wynosi 12,5 l natomiast na trasie jest tak. Jak jadę za tirami slimakami to najmniej uzyskałem 7,8 l/100 i teraz ciekawe jadąc średnio 90 wychodzi 9 litrów na trasie jadąc 100 wychodzi 10 l i.t.d jak jadę autostrada 130 to pali 13l/100 . Dodam ze mój CRAFTER to ten średni i najbardziej typowy. Napewno tzw max i skrzynki pała zupełnie inacżej
Wymienialem także nie pamietam ile lat temu tapicerke na siedlisko kierowcy bo sie wypierdziala. Mam taka skuropodobma szara a nie welurka. Jest zimna w zimie.
Sprzedam dopiero za dwa lata bo kryzys w firmie a wcześniej miałem DUCATO które bardzo cenie za dobry silnik jednak do tej pory pamietam nie zamykajace sie drzwi pekajaca szybę i wymiany linki do predkoscioierza co 15 tys oraz wskaznik paliwa przy którym nie było wiadomo ile jest w baku nawet po wymiańie pływaka itp, zawieszenie co 50 tys obowiązkowo naprawiane
0
0