W czym do cywilnego ??

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń

Hej hej

koleżankom w temacie :)

ale przede wszystkim chciałam się przywitać i powiedzieć ,że dołączam do Waszegp grona :D

Mój ślub w sierpniu....niestety tylko cywilny
Jakiekolwiek przygotowania chyba czas zacząc ...a nade mną wisi kończenie studiów i inne obowiązki....
Nie wiem od czego zacząc...

ale chyba zacznę od pytania....w czym drogie forumowiczki wybieracie sie do USC ?

Ja osobiscie chcialabym zeby była sukienka....żeby choć trochę miec klimatu z tego co narazie odbyc sie nie może...(mowa o kościelnym)
Może jakieś zdjęcia ...lub linki do tej tematyki

Bedę wdzięczna za wyrażanie opinii :) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: W czym do cywilnego ??

Gdybym brała slub cywilny to pewnie ubrałabym białą sukienkę ale rybkę, albo jakaś krótką np. coś takiego

image
image
image
image
image

lub kolorowe coś takiego
image
image
image

Zdażyło mi sie być w Urzędzie i widziałam babki głównie w białych sukienkach troszkę skromniejszych, ale też były z gorsetami kolorowe

Ja mam za miesiąc cywilny i suknię taką:
image

A poza tym czemu tylko niestety? Slub to ślub:)

ja też uważam, że ślub to ślub i dlaczego nie miałabyś założyć pięknej białej/ecru sukni? zamiast jakiejś zwykłej skromnej "cywilnej"?

pierwsza i piąta są przepiękne, będziesz się czuła jak w kościele i rację mają te osoby, które twierdzą, żeby ubrac piękną białą suknię, czy tam ecru obojętnei ale taką prawdziwą a nie garsonkę ,ble

Moje faworytki to tez pierwsza i piata :) Nawet do koscielnego.. są sliczne

pękne... :)

garsonka to dla mnie zło ostateczne....

masz rację, garsonkom mówimy NIE

mila29....

pięknie musisz w czyms takim sie prezentowac...

mam jeszcze pytanko do zorientowanych...

czy do cywilnego idzie sie z jakas wiązanka?

pewnie że tak ... przynajmnie mi się tak wydaje :D

no pewnie, że tak

JA mialam slub cywilny w lutym . Wiązanka jak najbardziej, świadkowa też miala wiązanke. POZDROWKA:))

no to sie pochwalę....

dziś bylismy w USC...termin ustalony :)

26.08...

bierze ktoś sam cywilny 26go ? :)

ja tez biore cywilny 27 sierpnia a sukienke biore taka jak zawsze chciałam bez wzgledu na to ze to cywilny

no i bardzo dobrze

beti napisał(a):

> ja tez biore cywilny 27 sierpnia a sukienke biore taka jak
> zawsze chciałam bez wzgledu na to ze to cywilny
ciesze się że tak myślisz nbo ja także będe brała cywilny i także chce iśc w takiej jaka sobie wymarzyłam (chyba że cena to marzenie zweryfikuje) pozdrawiam

ciesze sie ze tez myslisz tak jak ja a wybralas juz sukienke czy jeszcze sie zastanawiasz?

wstyd przyznać ale ja jeszcze nie mam nawet pomysłu na sukienkę....jednak cena bedzie głównym kryterium wyboru... :/

a ne chcesz wypozyczyć?

wiesz...ja nawet nie wiem ile to kosztuje... :)

mam niezły problem z tym wszystkim

wypozyczenie kosztuje polowe wartości sukienki a masz je w bardzo dobrym stanie a jak kupisz to i tak jej pózniej nie sprzedaż uwierz mi pracowalam w salonie

Ja mialam cywilny i mialam przepiekna suknie, do tego bukiet.Przyszly maz mial butonierke,swiadek tez no i swiadkowa miala bukiet jak moj tzlko mniejszy.

Teraz minely ponad 2 lata i zdecydowalismy sie na koscielny.

Trzymam kciuki!

to masz mało czasu zeby sie zastanawiac ja tez jeszcze nie zdecydowalam ale wybieram pomiedzy dwiema

wiem wiem... świadkowa ma juz sukienke !

Jej mama zaproponowałą ,ze mi uszyje....tyle ze koncepcji jeszcze nie mam

jeszcze nie wybrałam ale chyba zdecyduje się na wypożyczenie, bo później nie ma problemu gdzie ją trzymać. Już parę oglądałam ale jeszcze to nie jest do końca to chociąz jedna jest bliska ideału.

a gdzie wypożyczasz jesli moge spytac?

mada...i jak to wygląda cenowo ?

moimi faworytkami są pierwsza piąta i błękitna:) ja do cywilnego miałam błelkitna suknie i kapelusz kremowo błekitni i kremowe rękawiczki a w ręce długą kremową różę ichociaz 5 godzin później miałam kościelny to do cywilnego tez chciałma wygladac cudnie - i tak też byłi - a do tego mój małżone miął koszulę w tym samym odcieniu co moja suknia i kremowy garnitur oraz krawat :)- mówię wam efekt bomba:) powodzenia dziewczyny i och jak ja wam zazdroszcze ze to wszystko przed wami hehehe

Z tego co się zorientowałam to z reguły jest to kosz 50 % wartości sukienki a ceny są od 500 do nawet 1500 tak mniej więcej. Dla mnie osobiście najciekawsze są w salonacg beauty w gdańsku i wrzeszczu może dlatego ze podobają mi się stosunkowo proste sukienki no i ceny mają jedne z niższych około 600 złoty za wypożyczenie plus kaucja 300 zł.ładne także maja w mariettcie w gdyni i też ceny rozsądne. Wiem też że wypozyczaja w lisa ferra w wrzeszczu ale mi osobiście suknie tam nie pasowały po prostu sa nie w moim stylu chociaż bardzo ładne tylko nie brdzo dla mnie. ale sie rozpisałam. najlepiej samemu pochodzić i zobaczyc.

pozdrawiam wszystkie "cywilne " panny młode! i mam nadzieje że moja data ślubu znowu nie ulegnie przesunieciu a myśle ze okaże sie w tym tygodniu. sama sobie rzycze powodzenia.

no to w sobotę ruszam na poszukiwania :]

Zyczę owocnych poszukiwań pochwal się jak coś znajdziesz.

boże...nadal nic ...powoli wpadam w popłoch :/

Witam kolezanki :)
Ja slubuje 'cywilnie' we wrzesniu. I tez uwazam ze slub to slub i przygotowuje sie cala para.
Znalazlam przepiekną suknię w Gdyni. W kolorze bardzo bladego rózu. Zdecydowanie ślubna, długa do samej ziemi, rozszerzajaca sie od bioder, na cienkich ramiaczkach, z ozdobnym szalem na ramiona. Mowie Wam, powalająca:)
Moge podac namiary sklepu, w ktorym jest taki wybór ze mozna tam przesiedziec od rana do wieczora. Bardzo duzo sukien 'ksieżniczkowych' jak ja to nazywam. I ceny naprawde przystepne.

a w jakim salonie byłas?

jeszcze piekniejsze

polecam sklep Scarlett na Manhatanie we Wrzeszczu...ja zakupiłam tam suknię poprawinową nadącą się również na ślub cywilny.

pozdrawiam,
Ania

To nie salon sukien slubnych i nawet odradzam szukanie w takim miejscu bo ceny pewnie zaczynaja sie od 100zl...
Są dwa sklepiki z przepieknymi sukniami w Gdyni, na ulicy ktora prowadzi do Hotelu Gdynia, po prawej stronie. Ja swoja suknie kupilam w drugim, Ideal bodajze. Przemile wlascicielki, mierzylam i mierzylam :):) Trudno sie zdecydowac takie wszystkie suknie są piekne...

Powiedzcie jakie sa ceny w tych sklepikach idacych w strone Teatru Muzycznego?

ja płaciłam za swoje sukienki po 500zł za jedną, ceny może nie za niskie, ale są bardzo ładne i chyba warte tej ceny, bo są oryginalne i na ślub i wesele chyba warto

Moja propozycja na slub cywilny:

image
image
image
image
image
image
image
image

propozycje Belle bardziej mi się podobają, są cudowne, te takie nijakie

Yuki, znalazlas suknie?
Ja biore cywilny we wrzesniu ale chyba niepotrzebnie nakrecilam sie na Palac Opatów bo teraz kombinuje z miejscem na wesele... Ech...
Warto, jak myslicie dziewczyny?

Ja także biorę cywilny i zastanawiałam się nad pałacem opatów ale w żaku są bardzo ładne sale a poza tym mamy z M sentyment do żaka ze względu na najlepsze imprezy z okreu lat nastu. Bawiliśmy się dobrze na tej sali więc weźniemy tam ślub. No i nie trzeba dodatkowo płacić co przy skromnych funduszach jest istotne. to takie moje osobiste zdanie ale warto w pałacu opatów śliczne otoczenie no i ślub bądź co bądź w pałacu. pozdrawiam

Dziekuje Mada za porada :)
Na razie w dalszym ciagu kombinuje z dwoma datami i wcale nie jest latwo. Musze wybrac albo wesele w miejscu ktore juz wczesniej znalazlam ale slub w USC albo szukam nowego w miare fajnego miejsca ale za to slubw Palacu Opatow. Dlaczego nigdy nic nie jest proste tylko zawsze sie znajda jakies schody? :))
Cale szczescie nie trace jeszcze humoru i energii:)

a czy kyóras z was kochane bierze ślub w USC w Gdyni? (tak pytam z ciekawości)

Hej Beti,
ja mialam brac slub w USC Gdyni ale sobie przenioslam jednak:( To znaczy ja sie bardzo ciesze ze udalo mi sie przeniesc bo teraz bede miala w Palacu Opatów. A na kieyd masz termin?

ja 27 sierpnia jestem chyba tu jedyna z Gdynia bo z tego co widze to chyba wszystkie jestescie z Gdanska dobrze ze zminiłas miejsce bo ta sala w usc w Gdyni jest biedna nie wiem czy widzialas ja a ty jestes z Gdyni?

Beti, tak, jestem z Gdyni i bylam w zeszłym roku w USC w Gdyni na ślubie kolezanki. I powiem Ci ze w srodku bardzo mi sie podobalo... Wydawalo mi sie tak 'bogato'. W porównaniu z tym co wczesniej widzialam to Gdynia wcale nie najgorzej wypada... Tylko wejscie troszke nieciekawe ale to sie da przezyc:)

wiesz ja ogladałam ta salke jak byli akurat po remocie wiec moze jeszcze nie wszystko było zrobione ale trudno jak bedzie tk bedzie. Ciesze sie ze jestes tez z Gdyni

hej, ja tez z Gdyni i pare innych osobek rowiez :-)
ale ja po pierwsze juz po slubie, a po drugie, nie bylo cywilnego tylko konkordatowy :-)
pozdrawiam

nadal nic ..jesli chodzi o sukienkę....

a co do skromnych funduszy...to ja chyba pobiję rekord jesli chodzi o tą skromnosc.... no ale nie to sie liczy :D

heh...zastanawiam sie nad kolorystyką....bo jestem blada straszliwie....a na opalanie pozwolic sobie nie mogę....
nie wiem czy ecru z czernią ,czy moze z rózowym bladym ...

Ja także bije rekordy z skromnością funduszy. A ekru w zestawieniu z czarnym lub innym kolorem to fajny pomysł, sama myślę o tym tylko z bordo. Pozdrawiam

to jest nas wiecej jesli chodzi o skromne fundusze ja jakos nie widze czerni z ecru jesli jestes blada to pomysl o czyms co cie ozywi nie chce sie wymadrzac ale przez dwa lata pracowałam w salonie slubnym i takiego zestawienia bym nie proponowała juz predzej beż z czarnym

Yuki jesli chodzi o bladosc to mozesz ją poprawic balsamem brązujacym :)
Jest duzo 'bezpieczniejszy' niz samoopalacz bo daje delikatny odcien brązu no i nie zostawia zadnych plam.
Co do koloru sukni, szukaj ciepłych barw. Ecru mysle ze mogloby byc super bo dodatkowo moglabys 'pozlocic' skóre, co by jej dodalo cieplego odcienia.
A w Idealu nic nie znalazlas?

Dziewczyny, a co napisac na zaproszeniach? Mam zamiar normalnie zapraszac na slub bo to w koncu ślub jest...A jak wy?

normalnie napisz tylko nie do kościoła a na cywilny ja napisałam : serdecznie zapraszam na uroczystosć zawarcia zwiazku malzenskiego która odbedzie sie dnia .......... o godz..........w urzędzie stanu cywilnego w........ po roczystosci zapraszamy na .........

akiedy masz slb bo ja 27 sierpna i jeszcze zaproszen nie wysłałam bo dpiero je odebrałam ale skoro wszyscy wiedza to chyba nie trzeba tak szybko wysyłac

Ja mam 2 tygodnie pozniej, czyli 10-go wrzesnia..

sory Aggie ze tak ci zawracam głowe ale nie mam pojecia gdzie pójsc w gdyni do dobrego fryzjera i gdzie robia ładne wiazanki kazdy tu pisze o gdansku a ja ne wiem gdzie pojsc rozglądaaś sie moze albo moze słyzalas jakies opinie ? bede wdzieczna za informacje

Beti, zajrzyj do "Ładnych kwiatków" na Świętojańskiej, ale nie wiem czy ceny ci będą odpowiadały...

a gdzie to jest na swietojankie na jakiej wysokosci? ja nawet nie wiem jak sie kształtuja ceny bukietów

Za urzędem miasta, po tej samej stronie ulicy, w bramie. Poszukaj zresztą wątku, chyba był o tej kwiaciarni. Ja też mam średnie pojęcie o cenach wiązanek, ale wiem, że tam zapłacę za moją ok 180 zł.

dziekuje bardzo a 180 to chyba nie tak dużo

No nie wiem, dziewczyny płaciły mniej, a pojawiały się też opinie o wątpliwej trwałości kwiatków od tych pań. A jak dodać wiązankę dla świadkowej i przystrojenie samochodu to robi się okrągła sumka...

a tu mnie zaskoczylas to świadkowa tez musi miec wiazanke? ja pytalam tylko w batorym powiedziano mi ze ok 150 srednio wychodzi zalezy z jakich kwiatow

No oczywiście, że musi być wiązanka dla świadkowej!!! Skromniejsza, ale nawiązująca do twojej. Ja np. chcę bukiet cantedeskii, a dla świadkowej jedną długą przystrojoną...

heh...no to mnie zabiłyście z tymi kwiatkami ....

no więc mam sukienkę czarną...za całe 130zł ...mówiłam ze to będzie najskromniejszy ślub na forum !
Dalej ... kwiatki ...nie dam wiecej niz 30 zł ...bo tyle mniej wiecej przewiduję w budżecie na ten cel

fryzjera mam sponsorowanego przez koleżanki , makijaż ....no cóż... pewnie tez jakas koleżanka ,ktora sie na tym choć trochę zna... bo ja wcale

butki...nie chodzę na obcasach, jeśli nie kupię czegoś naprawdę taniego ,bede zmuszona pożyczyć...(jeszcze nie wiem skąd)

zostaje kwestia obiadu dla 12 osób...w lokalu bo w mieszkaniu nie mam warunków...

zapomnialam o czymś ?

nasz ślub stanął pod wielkim znakiem zapytania :( :(