Re: WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH ***129***
znalazlam w necie czemu puchna mi palce :)
Od pewnego czasu obserwuję, że po przebudzeniu mam napuchnięte palce. Wydaje mi się, że ta dolegliwość nie dokuczała mi wcześniej, natomiast problemy pojawiły się od czasu noszenia przeze mnie obrączki (jestem młodą mężatką).
Najprawdopodobniejszą przyczyną tego stanu rzeczy jest czynność hormonalna jajnika. Mianowicie hormony - estrogeny - produkowane w jajnikach oprócz szeregu działań wywierają również wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową. Zatrzymują one wodę i sód w organizmie, zwiększając jego nawodnienie. Tym samym przyczyniają się do powstania dyskretnych obrzęków kostek i palców. Towarzyszy temu uczucie pełności, zwiekszenia masy ciała. Oczywiście objawy takie nie są widoczne przez cały czas.
Nie wiem, czy zauważyła Pani okresowość tego zjawiska i jak ono jest skorelowane z cyklem miesiączkowym. Czy bardziej zauważalne jest pod koniec cyklu? Nie u każdej kobiety występują podobne zajwiska, ale u 40-50% miesiączkujących kobiet stwierdza się umiarkowany hiperestrogenizm, czyli nadmiar estrogenów, które są przyczyną tych dolegliwości.
Hiperestrogenizm jest też powodem występowania tzw. zespołu napięcia przedmiesiączkowego, objawiającego się: chwiejnością emocjonalną, bólami głowy - migrenami, obrzękami, wzdęciami brzucha. Leczeniem może być tu przestrzeganie diety: ograniczanie wody, soli (zwłaszcza w drugiej fazie cyklu), spożywanie witamin A, B, D, E. Pod kontrolą lekarską można stosować leki moczopędne.
0
0