Re: WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH *** 91 ***
Madzia daj tylko przepis jakiś to zrobię
dziewczyny a lubicie chińskie żarcie zaraz wam wkleje przepis aż mi ślina pociekła
WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA
ilość osób: 4
trudność: trudne
Składniki
60 dag karkówki
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną)
łyżka zimnej wody
2 lekko roztrzepane żółtka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soli morskiej
około pół dojrzałego, niezbyt wielkiego ananasa
150g pikli “goong goong” (w osobnym przepisie)
¾ filiżanki octu ryżowego
5 łyżek wina chińskiego haohsing
½ filiżanki cukru
1 łyżeczka soli
4 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki imbiru, pokrojonego na zapałkę
1 mały pomidor gatunku „bawole serce”, drobno pokrojony
2 łyżki świeżego chili, pokrojonego na zapałkę
½ filiżanki żółtej papryki, pokrojonej w paski
¼ filiżanki maki pszennej
¼ filiżanki skrobi kukurydzianej (dodatkowo)
olej roślinny do głębokiego smażenia
szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (w osobnym przepisie)
1 mały ogórek, pokrojony w słupki
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać w misce skrobię z wodą. Włożyć pokrojone mięso, dodać żółtka, sos sojowy, olej sezamowy i sól, dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Obrać ananasa i wyciąć środek. Pokroić na drobne kawałki. Piklowane warzywa pokroić w słupki i odłożyć. Na małą patelnię wlać ocet, wino, cukier i sól. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, dodać czosnek i imbir, zmniejszyć płomień i podgrzewać, odkryte, przez 10 minut. Dodać ananasa, pikle, pomidora i paprykę i trzymać kolejne 10 minut na wolnym ogniu, aż kawałki pomidora zaczną się rozpadać, a smaki się przegryzą. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wymieszać mąkę i dodatkową skrobię kukurydzianą. Wsypać do mięsa w marynacie
i dobrze wymieszać. Rozgrzać w woku olej roślinny, do momentu, w którym na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć wieprzowinę w głębokim tłuszczu porcjami przez około minutę, zmniejszyć płomień i smażyć przez kolejne dwie minuty. Mięso powinno być na wpół miękkie. Wyjąć je z woka łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podgrzać na małym ogniu sos słodko-kwaśny. Podsmażone mięso włożyć do gorącego oleju na kolejne 3 minuty, aż skórka stanie się złocisto-brązowa i chrupiąca, a mięso będzie całkiem miękkie. Wyjąć wieprzowinę z woka i odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć usmażone mięso na półmisku i posypać mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą. Ułożyć z boku słupki ogórka i podawać z miseczką gorącego sosu słodko-kwaśnego.
© Kylie Kwong
0
0