WAŻNE PYTANIE!!!

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Mam pytanie do wszystkich par, które są już po ślubie. Czy podpisywaliści umowy z: orkiestrą, fotografem, kamerzystą i jak te umowy wyglądają. Czy jest tam coś odnośnie kary umownej za niewywiązanie się z umowy, np. taki czarny scenariusz mam na myśli, że ktoś się nie stawi w dniu ślubu, albo spieprzy film, itd., ....

Jak ktoś może mi podać wzór takiej umowy to będę wdzięczna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WAŻNE PYTANIE!!!

umowy niestety trzeba podpisywac ze wszystkimi, ponieważ różne rzeczy mogą się przydarzyć, prawda jest taka , ze jezeli ty nie wywiązesz sie z umowy, tzn np. zrezygnujesz z danej usługi, musisz poniesc koszty i to znajduje sie zazwyczaj we wczesniej przygotowanej juz umowie (przygotowanej oczywiscie przez np. kamerzyste, itp.) natomiast jezeli ta druga strona nie wywiaze sie, no cóz nie oszukujmy sie marne są szanse abys otrzymala coś w zamian, a nawet jezeli to prawdopodobnie otrzymasz zwrot zaliczki i nic wiecej. a zreszta co po kasie jezeli na przyklad ktos "spieprzy" film ze slubu......, lub zespol odwola granie dwa dni pzred weselem. Pozostaje zatem nadzieja ze wszystko bedzie ok
pozdrawiam izab

tzn. ze spisujemy umowe ze wszystkimi i dajemy zaliczki a reszta po weselu lub w trakcie? czy dobrze rozumiem??

u mnie tak własnie było i chyba tak jest zazwyczaj, czasami niektórzy nie chcą zaliczki :) ale umowę i tak się spisuje, można ewntualnie dopisać jeszcze coś do umowy, na przykład, że zespół gra do ... godziny i każda dodatkowa godzina wynosi ... zł
pozdrawiam izab

My spisaliśmy umowę z orkiestrą i daliśmy zaliczkę. Umowa polegała na tym że jak odwołamy wesele bez jakiegoś przykrego powodu to płacimy połowę całej stawki, a jak oni nie będą mogli przyjść na własny koszt załatwiają nam orkiestrę z takimi samymi instrumentami i w takim samym składzie. Na sali nie pisaliśmy umowy bo właścicielem był wujek mojego męża tylko daliśmy 500 zł zaliczki. Fotograf wziął zaliczkę 100zł ale umowy nie pisaliśmy bo to też znajomy. Kamerzysta nie wziął zaliczki ani nie pisaliśmy umowy a kasetę nagrał tak beznadziejnie że przez 3 dni po jej obejrzeniu płakałam z rozpaczy pocieszam się że kasetę każdy raz obejrzy i odda dalej także moze zapomną jakie to fiasko.

Czy możesz podać mi na mila co to za filmowiec?Nie chciałabym się naciąć na niego.Z góry dziekuję.

My podpisaliśmy umowę tylko z DJ-em a zapłaciliśmy w trakcie wesela, nie spisaliśmy umowy z fotografem czego bardzo żałujemy bo pojawił się na plenerze przed ślubem ale w kościele już nie, bo .... zapomniał adresu!!!