WCALE NIE JEST TAK OK

Temat dostępny też na forum: Urząd Paszportowy
Prawie wszyscy piszą, że jest bardzo miła obsługa i wszyscy tak chętnie pomagają. To ja chyba trafiłam do innego urzędu. Miło to może jest jak przychodzi się z dobrze wypełnionym wnioskiem. Ale jeżeli występuje jakiś problem to nie ma osoby, która by nam pomogła. Mi chodziło o przyspieszenie terminu - dostałam odpowiedź, że paszport wyrabiany jest w ciągu 30 dni (a ktoś pisał, że dostał w ciągu 7 – szczęściarz, bo nawet tryb przyspieszony trwa od 7 do 10 dni). W okienku obok natomiast był Pan, który usłyszał, że ma iść i poprosić kogoś młodego, żeby mu wypisał wniosek, bo tych bazgrołów nikt nie będzie czytał i ma to zrobić szybciutko. I to jest ta miła obsługa. Już nie będę pisała, jaki komentarz był po odejściu od okienka tego interesanta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: WCALE NIE JEST TAK OK

A może zobaczmy to z drugiej strony - wniosek jest prosty do wypełnienia, a wszystkie informacje są jasno i zrozumiale wyjaśnione - wystarczy znać swoje podstawowe dane osobowe i adresy.
Poza tym w całym urzędzie rozwieszone są wzory jak poprawnie wypełnić wniosek, ale skoro się nie czyta tych informacji to już nie wina pracowników, że jest tak a nie inaczej...a słyszy się że mamy wyedukowane społeczeństwo – mgr na każdym kroku…:/
Dodam, iż wniosek powinien być wypełniony własnoręcznie, czytelnie, drukowanymi literami, schludnie i czysto, aby nikt nie musiał się w niego wczytywać.
Ja na paszport czekałam ponad tydzień a składałam wniosek 31.12.2009r. i wszystko było OK. nie miałam żadnych problemów.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To rozumiem bo wniosek miałam dobrze wypełniony, ale po co te komentarze jak ktoś wypełnił go byle jak. To chyba też można w jakiś miły sposób powiedzieć. No tak, ale to zależy od kultury osobistej, a to nie jest objęte w żadnym regulaminie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tryb przyspieszony - hmm...postęppowanie administracyjne trwa do 30 dni i w tym czasie powinien być paszport wydany, to i tak szybko, bo w innych krajach UE paspzorty są wydawane w 45, 60 dni lub jeszcze dłużej.
A z jakiego powodu tryb przyspieszony - wycieczkę się kupiło i okazuje się, że nie ma paszportu...to pech...najpierw zaczyna się od zgromadzenia dokumentów...

to wcale nie wycieczka, czasami paszport potrzebny jest też w innych sytuacjach, a na last minute to może ty wyjeżdżasz bo to akurat planuję dużo szybciej ;
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja myslę, ze w uzasadnionej sytuacji dostałabys paszport szybciej. tam też chyba ludzie pracują. z drugiej strony nie mogą przyspieszać paszportu kazdemu kto sie "obudził z ręką w nocniku", jakies sito musi być.

I to jest prawda...zasady są jasne i ściśle określone w ustawie, a będą jeszcze bardziej zaostrzone...

Po za tym paszporty wydawane są bardzo szybko +/- w ok 10 dni...więc nie ma mowy o żadnym przyspieszeniu...:) :)