WOŚP - wyrok sądu

Z okazji zbliżających się Świąt - czy wiecie, że zapadł wyrok w sprawie, którą wytoczył owsiak blogerowi MatkaKurka o zniesławienie..? Tym razem wyrok zapadł na korzyść ..uwaga uwaga.. BLOGERA! znieważenia nie były znieważeniami, bo bloger udowodnił, że wszystko, co pisał, opiera się na faktach!
tu cytat MatkiKurki: "Istnieje cała gama środków, którymi Owsiaka i WOŚP można przycisnąć, aby wydobyć szczegółową dokumentację, pokazującą co do złotówki ile Owsiak wypompował z fundacji do swojej kieszeni i to jest mój cel numer jeden. "

ZANIM DASZ COKOLWIEK NA WOŚP czyli bezpośrednio owsiakowi - zastanów się dwa razy i przeczytaj np. ten artykuł:

http://kontrowersje.net/s_d_wyda_wyrok_dla_owsiaka_wszystkie_publikacje_matki_kurki_oparte_na_faktach

są lepsze sposoby, by pomagać potrzebującym :) a nie owsiakowi, on już się wzbogacił :P
Wesołych Świąt!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

Re: WOŚP - wyrok sądu

ok!!! to zrobimy tak... niech każdy wedle swojego uznania i sumienia daje kasę komu chce.. a takie osoby jak ty oraz członkowie pańskiej rodziny niech będą naznaczeni czy coś w tym stylu.. i niech nie korzystają ze sprzętu zakupionego przez WOŚP. ok? sprawiedliwe to chyba? ,,nie daje, nie biorę,,
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 13

MarTinez, to nasze państwo powinno zadbać o to, żeby w szpitalach był potrzebny sprzęt.Owszem, moje dzieci korzystały na sprzęcie zakupionym przez WOŚP,jestem mu za to wdzięczna, ale to nie powinna być jego działka
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

wiele rzeczy nie powinno mieć miejsca... ale skoro już mają miejsce.. to myślę że wyżej opisany układ jest uczciwy :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

@ marTinez

Kwestia polega nie na tym komu dawać lub nie dawać lecz na faktach co wiarygodności rozmaitych instytucji, potwierdzonych, jak w tym przypadku, nawet przez postkomunistyczny sąd.

Z tej pierwszej przesłanki wynika kwestia druga, pokazująca, czy jesteś frajerem czy nie, bo frajerem jest ten kto wyda dwieście,żeby zarobić sto.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

to świetnie :)! ale mam dla ciebie rozwiązanie... w razie choroby proponuje... respirator McGyvera .. zrobiony z pompki od rowera .. jeny... jak by każdy w tym kraju był tak podejrzliwy, zawistny i był takim aferzystą to bez pistoletu to z domu bym nie wychodził :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

No może i jestem naiwna,jak tysiące innych dających parę groszy na WOŚP,ale widuję karetki jeżdżące po mieście zakupione z tych "drobniaków" i to mi wystarczy:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Właśnie o to chodzi moja Inko z Baden Baden :)
Tobie wystarczy i Jurkowi wystarczy :)
Kiedyś - kiedy jeszcze byłem trybikiem - znalazłem, że szef fundacji pojechał na koszt fundacji na Cypr. Z rodziną. I czterdzieściorgiem ułomnych dzieciaków. Nadużył skubany. Ale jak by on z rodziną nie pojechał to i dzieciaki też nie. Rzeczy są względne a pieniądze nie mają znaczenia. Uniwersalnego znaczenia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ martTinez

A ja gratuluję pomysłu leczenia dżumy cholerą. Bo leczenie ograniczonej liczby chorych przy pomocy powszechnego systemu przekrętów jest leczeniem nawet nie dżumy, ale gruźlicy, cholerą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przez te wszystkie lata Owsiak zrobił tyle dobrego że nawet jeżeli uszczknął kawałek tortu dla siebie jeżeli chodzi o mnie jest rozgrzeszony.

Zetjot
Bracia Kaczyńscy w okresie kiedy PiS dorwał się do władzy anulowali swój dług wobec państwa jeszcze z czasów Porozumienia Centrum. Jeżeli dobrze pamiętam chodziło o (bagatela) 11 milionów złotych. Jak do tego ma się Twój "powszechny system przekrętów"?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

"Przez te wszystkie lata Owsiak zrobił tyle dobrego że nawet jeżeli uszczknął kawałek tortu dla siebie jeżeli chodzi o mnie jest rozgrzeszony. "
nic dodać, nic ująć.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

@ k.a.

Wystarczy wejść na forum by mieć ubaw po pachy.Zestaw pojęć jest powalający.

"Rozgrzeszony" ? Przez kogo ?
A gdzie się Owsiak spowiadał ? Żal wyraził ? A pokutę odprawił ? Człowieku, czy ty rozumiesz pojęcia, których używasz ?

Trzeba być odpowiedzialnym za słowo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Najlepsze jest zadośćuczynienie - chyba nikt go nie stosuje, więc większość spowiedzi i tak nie rozgrzesza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klapouchy

Nie ma lekko - liczy się cały algorytm a nie wyrwane fragmenty.Nawet pół prawdy to cała nieprawda.

To raz się mogę z Tobą zgodzić:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Rozgrzeszony ? Przez kogo?
(...)
Człowieku, czy ty rozumiesz pojęcia, których używasz?"

Człowieku, czy Ty znasz pojęcie przenośnia? Pewnie takich niuansów nie dostrzegasz bo Ci je klapki na oczach zasłaniają.
Trzeba mieć nieco szersze horyzonty.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z przenośniami radzę ostrożnie bo cię przeniosą nie tam gdzie chciałeś. Z takimi kompetencjami lepiej nie kusić licha. Na szerokie horyzonty poczekam aż zobaczę choć jeden merytoryczny wątek prawidłowo rozwinięty. Parę lat minęło ale nic takiego nie widzę.

I takiego wątku nie będzie, bo musiałbyś człowieku odkryć się, napisać coś z własnego doświadczenia, a to doświadczenie nie jest, zdaje mi się, zbyt chwalebne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak to prawda zero tak ,,modnego,, ostatnio slowa ,,merytorycznie,,.. Każdy wyrażając swoją opinię która nie pokrywa się z twoją automatycznie nie jest merytoryrczyny.. Zalatuje dyktatura :-D ale co ja tam wiem.. Dobrze ze chociaż jeden jedyny polak prowadzi merytoryczne dyskusję, pokrywające tłumy.. To pan jesteś :-D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Opinia jest merytoryczna, jeżeli prezentuje pełny kontekst a nie słowo od kontekstu oderwane. A kontekst wymaga komunikatu wielozdaniowego i zalgorytmizowanego.

Ok ok.. Żeś sie rozpisał.. A wystarczyło napisać ,,zetjot ma zawsze rację,, i gra!

zetjot - rozgrzeszony powinno byś ujęte w cudzysłów, "rozgrzeszył" Owsiaka w swojej wypowiedzi Cross, a ja się wyjątkowo z jego poglądem zgodziłam. Ot cała filozofia, nie uważam Owsiaka za zło i ponoszę odpwiedzialność za wypowiedziane słowa (tym bardziej pisane).

>Przez te wszystkie lata Owsiak zrobił tyle dobrego że nawet jeżeli uszczknął kawałek tortu dla siebie jeżeli chodzi o mnie jest rozgrzeszony.

Zależy od której strony patrzeć.
Wiele organizacji terrorystycznych buduje szkoły, szpitale, biblioteki i wspiera potrzebujących.
Hitler wyprowadził swój kraj z nieopisanego dołka, dał ludziom pracę, cel życia, odbudował gospodarkę, zapełnił muzea dziełami sztuki z całej Europy;)

Jak zatem jakiś celebryta wnoszący duży wkład do sztuki, raz na jakiś czas zgwałci dziecko, to też przecież niewiele, prawda?;)
A jak tort ma 500 mln i ktoś uszczknie z niego 10 czy 20 to też niewiele?
Nic w porównaniu z kilometrówkami, albo ukradzeniem komuś samochodu, by urządzić dzieciom Wigilię.
Tylko, czy tak myślą ci, których pieniądze tacy ludzie wydają?

Rozgrzeszając jednego z drugim, tworzysz precedens dający spore możliwości innym.
A inni, idąc za przykładem, jeszcze zgnoją tego co wskazał złodzieja, bo przez niego inni ludzie będą mniej dawać.

Kiedyś dałem na WOŚP coś, co zostało wystawione na aukcję i sprzedało się za 500 zł.
Kilka miesięcy później widziałem jak Owsiak bije sklepikarzy handlujących okularami słonecznymi zbyt blisko jego imprezy.
Później słyszałem jak pluje jadem spod sceny - indoktrynując ludzi, którzy chcą się bawić.
I już nie daje na WOŚP, od lat, ani złamanego grosza.

Uważam, że działalność charytatywna nie jest dla wszystkich.
Nie dla zbirów czyniących z tego biznes, dający trochę więcej korzyści światu niż sprzedaż alkoholu. Dla mnie istotne jest także co reprezentuje taki człowiek i z jakich pobudek to robi.
Dlatego, Ochojska - Tak, Owsiak - nie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

hahaha tylko gdzie i na jaka skale działa Ochojska? i sadzisz, że ona kompletnie nic z tego nie ma? też jest na procencie, jak każda fundacja. Nie jestem fanem Owsiaka, bo to hipokryta i trochę wariat ale trzeba przyznać, ze gdyby nie jego pomysł i sztab ludzi, którymi się podpiera (bo to ludzie tworzą Orkiestrę, a nie Owsiak) to szpitale o mogłyby sobie tylko w czasopismach o sprzęcie poczytać. Jednak należy przeliczyć za i przeciw - bilans wychodzi in plus, a przecież nikt od ludzi na siłę kasy nie wyciaga, każdy daje i licytuje dobrowolnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sama będąc w szpitalu miałam wykonywane badania sprzętem od Owsiaka i lekarka przyznała , że gdyby nie on to szpitala nie byłoby na ten sprzęt stać. Moja córcia po urodzeniu także miała wykonane badanie sprzętem od WOŚP . Nawet jeśli coś tam sobie uszczknie , to i tak jest wart szacunku , nie trzeba go darzyć koniecznie sympatią , ale szacunkiem owszem...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak jak napisała k.a. Owsiak pewnie wzorem cnót nie jest. Ale według mnie bilans wychodzi in plus.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

To jak u polityków:p

Tę logikę najlepiej oddaje to powiedzenie:

Dobrze jest,dobrze jest, ale nienajgorzej jest.

@Cross
Dokładnie :) I jak długo mogę , tak długo zawsze coś do puszek na WOŚP wrzucę :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cross nie lubilem Cie i Twoich wypowiedzi, ale teraz za ta Twoja wypowiedz przepaszam, zbladzilem, wybacz....

juz Cie lubie

>Cross nie lubilem Cie

Jak można nie lubić Crossa?!?! :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

:-)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zmasowana Żebranina

Martinez, chcesz czy nie chcesz dajesz i to pewnie dużo więcej niż ci się wydaje. Darmowy czas antenowy, darmowa praca wszelkich służb etc. A sprzęt który zostaje podarowany szpitalowi służy wszystkim potrzebującym. Podsumowując, dają wszyscy tyko nie wiadomo ile razy koszty organizacyjne przekraczają wartość uzyskanych datków?

Moralne prawo oceniać Owsiaka ma tylko ten, ktory zrobił wiecej dobra od niego. Dlatego proponuje aby nie prowadzić mialkich dyskusji tylko policytować sie kto co zrobił dla innych, albo zamilknąć w tej sprawie....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W pełni się z Tobą zgadzam:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja się nie zgadzam. Siwy łeb nie zasługuje na szacunek sam z siebie. Każdą publiczną osobę ma prawo się oceniać.

Szanuję jego działalność:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja też, ale nie zmienia to faktów.

Na szacunek zasługuje nie siwy łeb, tylko człowiek w zależności od tego jakim jest człowiekiem i ile dobra zostawił na świecie. Niezależnie od tego czy jest osoba publiczną czy prywatną, czy uratował / uszczęścił jednostki czy miliony.

Mam inne zdanie.

Rozwiń myśl...

Wpadnij na wódkę. Na forum nie da się rozwinąć myśli.

Moralne prawo oceniać ma też ten, co zrobił mniej zła - więc nie wiem jak Wy, ale ja się zaliczam:)

I wiesz, trzeba by obiektywnie ocenić ile on zrobił dobra, bo on stoi na przedzie, ale za nim stoi wielu, którzy wykonują ciężką robotę by WOŚP istniało, oraz jeszcze więcej osób, którzy dają kasę.
To pieniądze zwykłych ludzi tworzą WOŚP i przed tymi ludźmi Owsiak odpowiada - każdy, kto włożył choć grosza do puszki ma prawo oceniać, jak ten grosz został wydany.

Tak,tak oczywiście.... Daję, więc wymagam, wiec oceniam. Jak Klient w sklepie, co kupuje to, za co zapłacił. I ma prawo reklamacji.
Otóż nie. Dałeś na cel, na który Orkiestra zbiera pieniądze. I ten cel realizuje. Uważasz, ze źle realizuje, to nie dawaj. Fundacja składa rozliczenia, mozesz sie z nimi zapoznać.
Facet poświecił dwadzieścia kilka lat swojego życia po to by ratować innych (przypominam ze jest wolontariuszem w WOŚP). Uważam osobiście, ze za to co robi powinien byc wynagradzany, po to by uniknąć takich dyskusji jak ta, czy przypadkiem czegoś nie ukradł. To co robi nie różni sie niczym przecież od prowadzenia dobrze prosperującej firmy. Tyle tylko, ze ta firma działa nie dla zysku wlasciela, a pro publico bono.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

skydiver, Owsiak akurat nie występuje tu jako wolontariusz, a raczej jako właściciel firmy, której prosperite zależy od jego charyzmy :)
podsumowując: życzę mu oby zarobił jak najwięcej ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Owsiak akurat nie występuje tu jako wolontariusz".

"Tu" to znaczy gdzie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

skydiver , a o czym mówimy? "tu" czyli w akcji WOŚP

K.a.
No to "tu", czyli w WOŚP Owsiak jest wolontariuszem.
Proponuje, żeby poznać fakty, zanim zacznie sie publicznie zabierać głos.

>Fundacja składa rozliczenia, mozesz sie z nimi zapoznać.

>Tyle tylko, ze ta firma działa nie dla zysku wlasciela, a pro publico bono.

Ty chyba nie ogarniasz tego tematu, co?
Przeczytałeś inicjującego temat posta?
Zapoznałeś się z wyrokiem sądu, z notkami Matki Kurki?
Zacznij od tego, bo piszesz bzdury i się ośmieszasz.

Masz chociaż to, jako takie podsumowanie:
http://kontrowersje.net/przez_12_lat_owsiak_m_g_zbudowa_10_budzik_w_ale_wola_171_milion_w_pos_a_w_b_oto_i_na_inne_luksusy

Ale sugeruje poczytać wszystkie analizy.

Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Żałosne jest to, ze zawsze znajda sie hieny, ktore bedą próbować lansować sie przy okazji nieswoich zasług.
Czy ty zastanowiłes sie, co chcesz udowodnić ?
Na szczęście Polacy, którzy co roku przekazują fundacji większe pieniądze niż w roku poprzednim, pokazują w sposób jasny co myślą o tego typu pieskach gryzacych po nogawkach.
Chłopie, zamiast siedzieć i podniecać sie bzdurami, zajmij sie chociaż w jednym procencie tym, co robi Owsiak. Wtedy nabierzesz prawa do zabierania głosu i komentarza.
Życzę Ci, abyś nigdy Ty, ani Twoje dzieci nie musiał korzystać ze sprzętu kupionego przez Orkiestrę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

noooo nareszcie ktoś ,,merytorycznie,, odp. na zagadnienie :) ale ale.. jutro święta!!! czas cudów !!! może i aferzyści przemówią ludzkim głosem :) NARODZIE POLSKI, LUDZIE!!! WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ!!! niech każdy obchodzi ten dzień tak jak mu podpowiada sumienie, i nawet jesli ktoś nie jest specjalnie bogobojny jak np. ja :) to niech traktuję ten dzień jako dzień pojednania sie z bliźnimi, zastopowania i refleksji nad tym co jest w życiu ważne i co jest naszym priorytetem, ale takim prawdziwym... czy czasami priorytety jakie obraliśmy czyli np. pęd za złociszem, nie powinny zejść na dalszy plan.. a role główną niech grają nasze dzieci,żony (nawet jak marudzą) aż w końcu .. po prostu człowiek!! i wam drodzy aferzyści życzę...hmmm co by wam tu życzyć.. a zresztą powiecie że nie jestem merytoryczny.. wiec może tylko poluźnienia gumki w gatkach :) JESZCZE RAZ WESOŁYCH ŚWIĄT !!! ŻYCZY MARCIN :)

:)

Martinez....wszystkiego dobrego chłopaku:)gorąca z Ciebie głowa ale serducho szczere :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@inka-inka bo ja w ogóle taki gorący chłopak jestem :) dzięki dzięki :)

;)

>zajmij sie chociaż w jednym procencie tym, co robi Owsiak. Wtedy nabierzesz prawa do zabierania głosu i komentarza.

Sky, ciekawa filozofia, pewnie każesz mi gwałcić dzieci by ganić pedofilów?:d
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kłapouchy , idą Święta , nie siej kłótni , proszę :)
Zgadzam się ze Skydiver'em w całej rozciągłości :) Nie życzę Ci , żebyś kiedykolwiek musiał korzystać z pomocy Owsiaka . Nawet jesli zawsze mam inne zdanie niż Ty .

Kłapciu...jak Ty lubisz przesadzać;)

Inko kochana , postawiłaś kropkę nad i :)

Inko, lubię wyraziste przykłady:)
Aby przykłady nie były podstawą do dyskusji, by nie odchodzić od tematu.

@klapouchy
Stosujesz żałosne środki dyskusji, próbując odwrócić kota ogonem.
Pedofil jest zloczyncą i nie musisz nim byc, aby moc go ocenić.
Jeżeli jednak ktoś czyni dobrze, a wg Ciebie robi to słabo / ty zrobiłbyś lepiej, to zakasaj rękawy i pokaż innym jak sie to robi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sęk w tym, że nie czyni dobrze, ale Ty negujesz dowody - nawet wyrok sądu to dla Ciebie nic.
Po prostu widzisz co chcesz i atakujesz tych, którzy pokazują patologię.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kłapciu , sądy niestety nie zawsze są sprawiedliwe ..to też tylko ludzie :)

Kłapciu...weź Ty się przejedź po szpitalach i popatrz jaki mają tam sprzęt i od kogo i zastanów się nad rzucaniem słowem "patologia"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

@klapouchy, Jakie dowody ?
Czy Owsiak został skazany / zatrzymany za sprzeniewierzenie nie swoich pieniędzy ? Czy został prawomocnie skazany za działanie na szkodę Fundacji ? Czy Ty w ogóle wiesz co mówisz, czy tylko tak bełkoczesz dla zasady obrzucając wraz z małymi pieskami błotem ludzi, którym nie dorastacie do pięt ?
Chłopie, nie chcesz, nie to dawaj i zostaw w spokoju bardzo pozytywną i skuteczną akcję
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Koncert dla Łukasza w moim mieście
http://www.fakt.pl/wosp-w-szczecinie-zagral-koncert-dla-chorego-lukaszka-berezaka,artykuly,438985,1.html
Jakoś nikt inny nie wpadł na pomysł takiej pomocy , a Jurek tak :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje dzieci miały badanie słuchu sprzętem zakupionym przez WOŚP po urodzeniu.Myślę, że prawie każdy po trochu korzystał ze sprzętu z fundacji

Sky, jakbyś przeczytał zamieszczone informacje, to byś nie zadawał takich pytań:)
Powiem ponownie - PRZECZYTAJ!!! zanim zaczniesz gadać.

Moja córa także :) A i ja korzystałam... a pierwszy raz do puszki kaskę wrzuciłam w roku 1993 , na koncert zabrał mnie kolega siostry i po drodze wyjaśnił jaki jest cel . Co roku wrzucam cosik do puchy , a i córka kontynuuje te działania . Robię to w zgodzie ze swoim sumieniem i z pełną świadomością :)

Inka, powiem ponownie, nawet organizację terrorystyczne czynią dobro - problem w tym, że przy okazji czynią zło. I nie o to chodzi, aby w działaniu było więcej dobra niż zła - bo on tego nie robi za własną kasę (jak Gates i jego kumple).
W takiej dziedzinie jak działalność charytatywna trzeba być nieskazitelnie czystym, bo to buduje zaufanie! Albo to, albo zwykła działalność biznesowa.
Ja nie neguje tego że coś kupuje, ja tylko neguje jego zachowanie - wykorzystywanie zaufania jakim obdarzają go ludzie, do czynienia zła i niewłaściwego wykorzystywania środków - to właśnie patologia!

@klapouchy
> "Sęk w tym, że nie czyni dobrze"

A kim Ty jestes żeby mieć czelność osądzać jego, ze nie czyni dobrze.

Moja córka, 14 lat temu leżała w inkubatorze z serduszkiem ponieważ urodziła sie miesiąc przed terminem, dziś sama jest juz zarejestrowanym wolontariuszem i bedzie po raz pierwszy w życiu zbierać pieniądze podczas WOŚP i jest z tego dumna i bardzo przejęta.
Wiesz co, my chyba mamy inna defininicje dobra i zła.
Wiesz co.... I nie chce mi się z Tobą gadać.

Hahahahaha!!!!!!!!!!!!!! ,,nie chcę mi sie z tobą gadać,,.. Bo ty zły klapouch jesteś.. Hahahaha.. Oj ludzie ludzie.. Naprawdę chcecie by bylo uczciwie to nie dawajcie na orkiestrę.. Ale gdy będzie taka sytuacja ze będziecie w szpitalu czy wasi bliscy .. Odmawiajcie korzystania ze sprzętu ,,z serduszkiem,, i już ;-) i jaki problem?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

On nie kupuje "czegoś",kupuje sprzęt do ratowania ludzkiego życia i robi to już wiele lat.Uważasz,że nie podlega żadnym kontrolom?
"wykorzystywanie zaufania jakim obdarzają go ludzie, do czynienia zła i niewłaściwego wykorzystywania środków - to właśnie patologia!"-jakie zło poczynił?zakupił narkotyki,broń?sponsoruje organizacje terrorystyczne?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

>A kim Ty jestes żeby mieć czelność osądzać jego, ze nie czyni dobrze.

Powtórzę się, po raz kolejny.
Nie jestem kimś kto bije ludzi, bo nie podoba mi się, że handlują okularami słonecznymi.
Nie indoktrynuje ludzi którzy przyszli na imprezę.
Nie wydaje pieniędzy otrzymanych od innych, z przeznaczeniem na szczytny cel, na swoje zachcianki i podejrzane cele.
Etc etc.
Nie robię wielu rzeczy, które robi Owsiak, a które obiektywnie rzecz biorąc są złe, i dlatego mogę go oceniać i będę to robić!

>Wiesz co.... I nie chce mi się z Tobą gadać.

To zamknij gębę:)

Inka, powiem to co temu demagogicznemu pieniaczowi - PRZECZYTAJ TEN CHOLERNY LINK!
Ludzie, jak chcecie zabierać głos to ogarnijcie temat, bo rozmawiacie na temat dotyczący konkretnej sprawy!
I wypowiadacie się w temacie o którym nie macie pojęcia!

Czytałam...i cóż z tego?"jedna jaskółka wiosny nie czyni"...Ty już Owsiaka osądziłeś więc o czym mowa?

>"To zamknij gębę:)"
O, proszę, a ten cytat to skąd ? Czy to tak z porywu serca ?
A z tym organizacjami terrorystycznymi czyniacymi dobro, to Ci sie udało, naprawdę. Gubisz sie, coraz bardziej.

>"jedna jaskółka wiosny nie czyni"

Niczym obrońcy Polańskiego:D

Tak?no popatrz jaka jestem zdolna;)...to jest stare przysłowie i całkiem mądre:D

>A z tym organizacjami terrorystycznymi czyniacymi dobro, to Ci sie udało, naprawdę.

Taka jest prawda, choć Ty z pewnością jesteś negujesz każdą prawdę, która Ci nie pasuje.

>O, proszę, a ten cytat to skąd ? Czy to tak z porywu serca ?

Owszem, bo skoro nie chcesz ze mną gadać, to musisz zrobić co nakazałem.
Inaczej Twoje słowa są nic nie warte - co widać po tym poście.

Kłapciu...a ja Ci powiem tak,ludzie piszą tu ,że oni albo ich najbliżsi korzystali ze sprzętu zakupionego przez WOŚP,ratował on ich zdrowie albo nawet życie a Ty uparcie dążysz do zbrukania ich wdzięczności nie dla Owsiaka ale dla tych ,którzy za jego pośrednictwem umożliwili zakup takiego sprzętu.Uważasz,że to jest w porządku?

Kłapouchy piszesz tak jakbyś się wczoraj urodził;) wskaż to zło jakie Owsiak poczynił? przecież nie od dziś wiadomo jaka jest forma działania fundacji. Facet jest na procencie i tak jest w każdej fundacji. To jest jego praca. Trzeba być naiwnym żeby myśleć inaczej i oczekiwać altruizmu.

Kłapouchy , Ty twierdzisz , że nie bijesz ludzi , nie robisz wielu rzeczy , które robi Owsiak itd... A kto Cie tam wie ? Pisać można wszystko. I tekst zamknij gębę.. ogarnij się człowieku , bo pokazałeś buractwo jakich mało...Obiektywnie czepianie się też jest złe , więc po co to robisz ?? Chyba masz jakiś kompleks i lubisz na siebie zwracać uwagę , krytykując wiecznie innych. Może zacznij od siebie.

Inka
>Ty uparcie dążysz do zbrukania ich wdzięczności nie dla Owsiaka ale dla tych ,którzy za jego pośrednictwem umożliwili zakup takiego sprzętu.

Tego nie robię. Mówię o Owsiaku, nie o ludziach którzy ofiarowują pieniądze, ani o sprzęcie, który za część tych pieniędzy zostaje kupiony.

Przeinaczasz moje słowa.

Jeśli czytałaś ten linki, to widziałaś, że z 500 mln 170 mln nie poszło na sprzęt, i były to dane samego WOŚP, co potwierdził również i sąd.
A to oznacza, że przeszło 30% pieniędzy poszło na inny cel niż oczekiwali wpłacający (także ja, bo również przez lata dawałem).

K.a. - z mojej wiedzy, jeszcze z WOSu w LO, wynika, że fundację mają prawo wziąć do 10% na własne działanie, więc ponad 30% to trochę za wiele, prawda?;)

Wredna
>Ty twierdzisz , że nie bijesz ludzi , nie robisz wielu rzeczy , które robi Owsiak itd... A kto Cie tam wie ?

Bo obowiązuje u nas domniemanie niewinności.
A tutaj masz dowód, że sąd ocenił materiał dowodowy i uznał, że podawane dane nie były wyssane z palca, a były rzetelnymi informacjami na podstawie dokumentacji WOŚP. Przy okazji sąd dostrzegł fałszowanie tej dokumentacji, więc kto wie, jakie afery jeszcze przed nami i jaki los czeka WOŚP.

>Obiektywnie czepianie się też jest złe

Obiektywne czepianie się nie jest złe:p - to po prostu wskazywanie na problem. Choć po Waszych postach widać, że nawet dowody potwierdzone przez sąd niektórym nie wystarczą.
Jesteście niczym te mohery broniące księży pedofilów i atakujące ofiary. Wstyd!

Moher to Ty jesteś sam , sądząc z tego co wypisujesz... Już Ci powiedziałam , sądy bywają stronnicze a dla Ciebie to co powie sąd i telewizja to święte i kto tu zachowuje się jak moher? Oj wstyd , wstyd. Wskazanie problemu to wskazanie problemu , a Ty się zwyczajnie czepiasz wałkując temat i wmawiając nam , że źle myślimy. Myśl sobie co chcesz , ale nie wmawiaj nam , że powinniśmy myśleć tak samo .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Jesteście niczym te mohery broniące księży pedofilów i atakujące ofiary. Wstyd!"....no i tradycyjnie Kłapcio użył pięknego porównania,no brawo!pozazdrościć elokwencji,no no;)

Ineczko , każdy sądzi po sobie ... chyba nie można było oczekiwać niczego innego ? :)

Wredna, inka - same znajdźcie dla siebie właściwe porównanie: Jak nazywają się osoby, którym wszyscy podsuwają dowody, wprost z pierwszej ręki, a one twierdzą, że jest inaczej?:)

Nie macie argumentów i nie umiecie zaakceptować prawdy, więc czepiacie się mnie - i to nawet bez fantazji:) Jestem znudzony, idę spać:d

Rudzielcu....Dokładnie:)ech,szkoda słów,idę sobie spać:)dobranoc

Dokładnie , brak słów , ja także znikam , szkoda czasu i atłasu :)

Kłapouchy musiałabym pogrzebać w przepisach ( a przyznam, ze zmęczenie powoduje lenistwo;) ) ale wierzyć mi sie nie chce, ze defraudują kasę, pewnie jakimiś paragrafami jest to poparte :)
taka branża ;) dalej obstaję przy swoim - ideałów nie ma:)
wolę żeby Owsik zarabiał miliony z ramienia WOŚP, niż żeby "świecznikowcy" kradli tysiące z tytułu rozliczenia aut do celów służbowych, na przykład :)

K.a, albo to święta krowa i nikt nie śmiał się tej organizacji przyjrzeć.
Teraz się ktoś znalazł i kto wie, jak się sprawa będzie rozwijać.

Porównując kilometrówki do tego, to z pewnością mówimy o innej skali działania.
Z prawnego punktu widzenia, ci od kilometrówek wykorzystywali zbyt przychylni zbudowane prawo. Tak zwykle jest, gdy ktoś nieodpowiedzialny sam dla siebie tworzy zasady.
Z Owsiakiem sprawa jest w toku, bo wprawdzie widać niejasności, ale trzeba jeszcze dopisać paragrafy, postawić zarzuty i skazać.
Tych z sejmu raczej ominie ten etap.
Z praktycznego punktu widzenia, kilka tysięcy to lepiej niż wiele milionów.
Z moralnego punktu widzenia, obie sytuacje to wykorzystywanie okoliczności przy robieniu czegoś pożytecznego społecznie dla własnego interesu - czyli czyn naganny, domagający się społecznego potępienia.
I choć trudno stopniować te sytuacje, to warto je krytykować, bo inaczej daje się im przyzwolenie i zachęca do podobnego działania innych.
W życiu nigdy nie powinno się równać do dołu, mówiąc "ale inni robią jeszcze gorzej" - w ten sposób schodzimy na psy (nie urągając psom) ...i zwykle później sami się dziwimy, "co się porobiło z tym światem, co z tymi ludźmi" - a sami jesteśmy temu winni, przymykając oko, nie chcąc oceniać czy promując tolerancję.

No to teraz Matka Kurka bierze się za Caritas.

Poproszę link pokazujący wyrok sądu a nie link do tego stalkera blogera.

Z tego co mi wiadomo nic takiego nie miało miejsca, a część wpisów matki kurki to jego mocno wybujała wyobraźnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czemu ten link nie działa?

http://kontrowersje.net/s_d_wyda_wyrok_dla_owsiaka_wszystkie_publikacje_matki_kurki_oparte_na_faktach

Tinker Bell - proszę bardzo:
http://kontrowersje.net/uzasadnienie_wyroku_matka_kurka_pisa_o_faktach_zeznania_owsiaka_dobiesa_i_pilarskiej_niewiarygodne
po artykule, przed komentarzami, jest pdf z uzasadnieniem.

a tu jeszcze link do pdf:
http://kontrowersje.net/foto/uzasadnie3.pdf

Z opowieści jednego więźnia politycznego wiem, że tzw "siema" to w czasach komuny było pozdrowienie w więzieniu ludzi tzw grypsujących. Nie jest to zbyt fortunne, że teraz większość młodych ludzi stosuje ten zwrot. Ogólnie wraz z akcją WOŚP jesteśmy poddawani pewnej celowej indoktrynacji. Dla jednych to istotne dla innych nie.

Z jednej strony mamy zbieranie pieniędzy w wyższym, szczytnym celu, miedzy innymi na zakup sprzętu medycznego, serduszka są w wielu szpitalach, z drugiej strony - trzeba zauważyć że odbywa się to przy ogromnym wsparciu państwowo prywatnym - (np darmowy dostęp do telewizji itd czego nie mają inne porównywalne akcje np Caritas)

Z drugiej strony jest niestety ciemna strona mocy - np woodstock z ludźmi taplającymi się w błocie.

Warto porozmawiać o tym co się z tymi pieniędzmi dzieje i jaki jest przekaz z całej aukcji, natomiast ocenę całokształtu, czy wrzucić czy nie wrzucić do puszki każdy musi wykonać samodzielnie. Chyba zgodzicie się co do tego, że czy ktoś daje na tacę w kościele czy owsiakowi do puszki to jest jego prywatny wybór do którego ma prawo.

Dominik najpierw dowiedz się jak to wszystko wygląda, a potem pitol takie bzdury.
p.s. słowo "fajnie" też pochodzi z grypsery spod budki z piwem, a na przestrzeni lat nabrało nowej formy - język jest żywy.

i tatułki:)

ta mentalność Polaków - ciągle narzekających i kontrolujących wszystko co popadnie, Owsiak działa tyle lat, tyle pracy w to włożył - uważam że pensja mu się należy , w porównaniu do Naszych kochanych polityków, którzy nie wiele robią, kpią sobie z nas i pensję dostają ... Owsiak jest dobrym człowiekiem bo gdyby nie on to kto ? Ty ? - wciąż narzekający ? - wątpię ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdyby nie słuszna działalność Owsiaka na korzyść osób potrzebujących to dzisiaj chorym w szpitalach trzeba by było przynosić strzykawki,ligninę ,papier toaletowy oraz wszystko to co niezbędne jest do leczenia tych osób.
Natomiast zatrważa mnie w polskim, młodym pokoleniu brak wzajemnej życzliwości i wzajemnego szacunku do siebie. Zamiast tego rodzi się zawiść , agresja i głupota.

skoro owsiak mówi, że będzie się działo, no to będzie się działo, właśnie się zaczęło:
https://www.youtube.com/watch?v=vs26k5wBAUM
sami powiedzcie, czy tak się zachowuje ktoś, kto nie ma nic do ukrycia, tak jak niby owsiak..? wstyd.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wczorajsza konferencja prasowa pokazała do czego jesteście zdolni.
Dziennikarz z TV Republika nakręcił się jak katarynka i mimo, że nie był dopuszczony do głosu, wciąż przekrzykiwał Owsiaka i zadawał to samo pytanie uniemożliwiając prowadzenie konferencji prasowej.
A potem zdziwienie, że został usunięty z sali.
Skoro ma coś ciekawego to niech sam zorganizuje konferencję prasową.
Tylko kto będzie was słuchał.

Wreszcie wskazano wam wasze miejsce - za drzwiami.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

" Wczorajsza konferencja prasowa pokazała do czego jesteście zdolni. "
wlasnie ,razi mnie brak solidarnosci dziennikarskiej ,dziennikarza potraktowano jak intruza(reszta widocznie tvn,gw itp.s.media) ,a zachowanie owsiaka -jak lukaszenko na bialorusi...
pozostalo mu po jarocinie (badal,notowal "poprawnosc"polityczna swoich "kolegow" muzykow) ktorego praktycznie zniszczyl.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ty chyba masz coś z głową.
Facet przychodzi i rozwala konferencje prasową. Nie zachowuje sie jak dziennikarz, tylko jak psychopata. Metody środowisk prawicowych w Polsce jako żywo przypominają działania Służby Bezpieczeństwa, która poprzez prowokacje próbowała niszczyć społeczną inicjatywę.

Skoro nie umiecie przyłączyć sie do pomocy w ramach WOŚP, to pokażcie na co was stać. A jak nie, to za drzwi !
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

wolentariat wg owsika (2002rok 9000pln/mc)
http://www.wiocha.pl/1183616,Robta-co-chceta

a kto Ci powiedział, że on jest wolontariuszem, albo ktoś z fundacji - tam są etatowi pracownicy, a fundacja to instytucja. jak każda z resztą.

tak,a czlonkowie biora 20 krotna minimalna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

to załóż fundację i też tyle bierz - czy ktoś Ci broni?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

mają prawo brać do 70 % ! Ważne że pomaga widać jego prace w szpitalach. Czepiacie się bezpodstawnie!

jakież to polskie bieda łączy a sukces dzieli.

to niech mówią jasno ( wszyscy, którzy zbierają, nie tylko Owsiak) - " Ludzie, z każdej dychy 7 złociszy biorę dla siebie, a 3 idzie na cel, na który dajecie"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

a co z podatkiem? miej roszczenia również do Państwa, bo zabiera z tego podatek.
Owsiak nie jest wolontariuszem, jego pracą jest zdobywanie jak największej ilości pieniędzy na sprzęt niezbędny do ratowania dzieci.Ja taką pracę chwalę:-)

Zawisłość i głupota ludzka nie ma granic .Sami nic nie zrobią,ale gdy ktoś weźmie się za solidną robotę, aby służyć pomocą drugiemu człowiekowi korzystając przy okazji z niewielkich profitów to zaraz znajdzie się taki, co mu uporczywie w drogę wchodzi i robi wszystko, aby Owsiakowi zaszkodzić. Przykładem tutaj jest ta osoba co założyła niniejszy wątek.

"Zawisłość i głupota ludzka nie ma granic ."

Nie chodziło Ci przypadkiem o zawiść?

Zawisłość to w odróżnieniu od niezawisłości typowy syndrom dla mieszkańców tych obszarów które znajdują sie za Wisłą

Inne tematy z forum

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Grajdołki (108 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Pierniki jako forma promocji (3 odpowiedzi)

Przychodzę z tematem pierników. Myślicie, że to dobry pomysł na promocję? Podrzućcie od razu...