WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Ja mialam tzn mobilny epidural,czyli czulam nogi I moglam sie ruszac . Na same parte odstawilam epidural i wszystko czulam. Normalnie bylam w stanie rodzic na kleczkach. Co do partych to wlasciwie sie dlugo nad tym zastanawiam am bo vmowia ze masz takie poczucie ze musisz przec, ja tego nie mialam, nie wiem czy to sprawa epiduralu czy tego ze w zlym momencie mi kazali przec. Ogolnie polozna widziala kiedy nastepowal skurcze I mnie instruowala co robic. Zapytam kolezanke ktora rodzila 2 tyg temu z epidural em i wsio bylo ok jak to u niej bylo bo ja jestem zlym przykladem, Jula utknela I skonczylo sie na kleszczach.
Co do ubran wogle nie bawil am sie w kopertowe, pepek tez nie wietrzylam, tu sie nic zlym nie przemywa I Sam odpadl po tygodniu. Tu tez sie nie kapie dziecka przez pierwsze dni zeby nie zmywac tej ochronnej otoczki jaka ma dziecko na skorze I zadnych kosmetykow, rowniez na pupae polecaja cie plea, przygotowani wode.
Poszlam do sklepu I kipilam body i 4 pajace, nie moglam sie oprzec, a Juli sukienke. Sobie tez sukienke I jednoczesciowy stroj na wyjazd.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Julka, dzięki za plan. Jeszcze nie miałam czasu go przejrzeć, ale zaraz się zapoznam. I dzięki za info o położnej. Tym razem też Ją 'wykorzystasz' czy to raczej dobra pomoc dla mam 'pierwszych dzieci'?

Przypomniało mi się, że na ostatnich warsztatach dostałyśmy gazetę "Mamo to ja" i w niej też jest trochę o planie porodu.

Sonia, cieszę się, że u Was wszystko ok. Odpoczywaj i ciesz się chłopakami ile wlezie. :)

Haze, zdrówka dla Synka!

Jeszcze w kwestii ubranek. O ile dla mnie ubieranie Młodego w zwykłe body nie było problemem, o tyle już mój mąż miał opory, żeby się z dzeciakiem trochę 'pomęczyć'. Tyle, że ja, podobnie jak Haze, od razu wywaliłam te kopertowe szajsy, więc nie miał chłopak wyjścia i musiał się nauczyć. Także dla wystraszonych facetów na pewno lepsze są te kopertowe. :)

Aga, z nogami jest niestety coraz gorzej z dnia na dzień. Zamówiłam sobie magnez w aptece, odbiorę w poniedziałek razem z wyprawką i mam nadzieję, że zacznę normalnie sypiać. :)

Co do pępka to u nas też w ruch szedł 70% spirytus i jałowa gaza. Pępek odpadł chyba po 6-7 dniach, bez specjalnego wietrzenia. Kąpaliśmy Młodego normalnie, mocząc pępek, potem tylko trzeba go było dobrze osuszyć.
Aga, jak ubierzesz np. kaftanik + śpiochy, i odwiniesz pieluszkę, to pępek będzie miał najlepsze możliwe warunki. On nie musi być dosłownie 'na wierzchu'. Jedna warstwa materiału jest jakby nieunikniona. ;)

Dora, gratuluję udanych zakupów. :)

Ja już po zakupach w Akpolu. Dziś padło na łóżeczko, materacyk i przewijak oraz jak zawsze trochę drobnicy, a teraz boli mnie głowa. Nie wiem czy to od zakupów,czy na zmianę pogody...

doczytałam, ufff

Witam dziewczyny

Mam prośbę, może listę zabrania rzeczy do szpitala wstawiajmy na początku z listą forumek. będzie nam prościej potem to odnaleźć.

Pytałyście się o wkładki, trochę ich wypróbowałam, w sumie wszędzie są Jonsona nie są złe, ale na początek trochę małe. w nocy było najgorzej jak maluszek nie jadł już tak często. Mi upodobały się TT tej samej marki co buteliki dostępne są w Akpolu. bo są cienki ale duże.

Carolajna ty się martwisz , że coś Ci leci a ja na odwrót, bo mi teraz nic nie leci w ogóle mam inne piersi. W poprzedniej leciało mi już na początku 5 miesiąca.

Ale macie radochę z zakupów co? Fajnie się kupuje takie małe rzeczy i akcesoria. Ja mam nadal radochę jak kupuję coś Jagodzie ;)
Wczoraj zaszalałam w 5-10-15 mają wyprzedaże.

Miłego weekendu

no to się u mnie zdziwią, bo my jakiś czas temu się przeprowadziliśmy i jakoś jeszcze nie zdążyłam zmienić adresu zamieszkania w przychodni ;)
zresztą chyba jakby mi ktoś przyszedł niezapowiedziany o 7 rano, to my klamke całował :P

Dzień dobry w sobotni piękny poranek :)

Też nie wietrzyłam. Psikałam octaniseptem i już. Nie zakładałam tylko ubranek które mogłyby uciskać na pępuszek, np spodenek.

Haze, chyba jest mus w zakresie położnych, bo koleżanka przy drugim dziecku miała niezapowiedzianą wizytę pań położnych z przychodni...o 7 rano :) przyszły sprawdzić w jakich warunkach żyje dziecko, tak się tłumaczyły

Ja powiem szczerze, że pępka jakoś szczególnie nie wietrzyłam i wbrew obecnym zaleceniom po prostu często przemywałam rozcieńczonym z woda spirytusem. Tomek nosił w sumie cały czas body,wiec pępek był przykryty, a mimo to odpadł w ciągu chyba 7 dni.

Hej weekendowo :)

Co do ciuszków to ja generalnie wychodzę z założenia, że dziecko się nie potłucze i można z nim robić dużo więcej niż nam się wydaje ;). Ale myślę, że każda z nas po prostu musi znaleźć swój złoty środek, bo w końcu każdemu co innego podnosi komfort i wygodę.

Maluszek, fajnie, że macie już łóżeczko :). Ja nie mogę się doczekać tego kupowania, meblowania... :)

Mamtu, mam nadzieję, że Twoje nogi dzisiaj zostały w miejscu?

Sonia, fajnie, że Wam się podoba :). No i nie wiem jak tam, ale tutaj wyszło słońce, także myślę, że wyjazd będzie w pełni udany! :)

Haze, oby synek szybko wrócił do formy... No i obyście nadrobili tę noc!

A ja mam pytanie "okołopępkowe" (albo raczej kikutkowe) ;). Wybaczcie jeśli jest głupie, ale mnie nurtuje... Czy ten maluchowy pępek musi być całkiem na wierzchu? Czy np. jedna warstwa (powiedzmy body czy inne cudo) nie przeszkadza? Wiem, że powinno się go wietrzyć, ale przez ile czasu? Non stop, godzinę, dwie czy dziesięć? ;)

co do ubioru maluszka, to pamiętam polecono mi kaftaniki na początek, więc takie miałam w szpitalu, ale po powrocie do domu od razu wyrzuciłam je w kąt i zamieniłam na body, całkiem zwykłe, kopertowe miałam chyba tylko jedne. Zupełnie nie miałam problemu z ubieraniem takiego maluszka.

witam sie w sobotni, zaspany poranek ;)
ja mam ciężką noc za sobą, bo Młody strasznie kaszlał, wiec co chwilę siedziałam przy nim :/ mam nadzieję, że następna noc będzie już lżejsza po lekach

dziewczyny a powiedzcie, jak to w ogóle tak z tymi położnymi wygląda - czy taka wizyta jest w ogóle konieczna ?
bo ja po pierwszym porodzie miałam, ale jakoś niewiele mi ona dała, a teraz już raczej jestem doświadczoną mamą i nie potrzebuję obcej kobiety w domu ;) jest jakiś mus ?

walerka ja w ogóle chciałam Cie podpytać o poród ze znieczuleniem ?
jak się czułas w trakcie porodu, jak wyglądało parcie ? położna musiała Cię całkowicie kierować czy jednak coś gdzieś tam czułaś, że jest czas na parcie ?

He he Mamtu :) Faktycznie blisko

Więc WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :D

Dziękuję za życzenia :)

Sonia, proszę napisz mi maila ze swoim nrem tel. na otojaoto@gazeta.pl. Umówimy się na oglądanie swissu konkretnie. Udanego pobytu :) My po jednej nocy zamienialiśmy pokój na apartament dwupokojowy bo nie dało się żyć z Filipem w jednym pomieszczeniu. Jak zasnął to nie wiedzieliśmy co ze sobą zrobić, żeby go nie obudzić...

Jeśli chodzi o położną to musiałabyś zadzwonić i zapytać. Nie mam pojęcia jak daleki ma zasięg...

A jeszcze chciałam sie zapytać Julka czy ta położona do wrzeszcza by dojechala czy za daleko?

Kopertowe body lepsze,zwłaszcza dla początkujących matek,ale ja też zamierzam dokupić takowe,tylko nie wiem czy z długim rękawem,a może krótki,to będzie koniec lata,tutaj jest zawsze jeszcze ciepło,ale teraz te pogody na całym świecie wariują i jeszcze nie wiem,pewnie jak się dzidzia urodzi to będzie wiadomo jakich ciuszków brakuje,w co ubierać,niby ma sie po synku ale ten styczniowy więc wszystkiego się nie włoży.

No faktycznie,niektóre kobiety mają już siarę od 6 miesiąca,ja nie mam i nie miałam,dopiero po porodzie,ale sutki mnie tak bolały że w domu to już przez nakładki karmiłam,tak mi młody je pokaleczył.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam wieczornie z mazur. Ksawery zachwycony hotelem i nawet nie myśli o sośnou. Nie jest przyzwyczajony do spania z nami w jednym pokoju.
Mamtu, Apolonia wszystkiego najlepszego :-)
Co do mięśni kegla to ja cwicze jak sobie przypomnę.

Hehe zdania jak zawsze podzielone;-) ale chyba jakieś kopertowe body by mi sie przydało na poczàtek.

Mamtu plan wysłany :)

Mamtu - na pierwszej wizycie ta położna dała mi do wypełnienia deklarację wyboru położnej, ona zajęła się resztą formalności i już ta z przychodni do mnie nie przyjeżdżała, ani ja tym bardziej nie musiałam jeździć do przychodni. Położna przyjechała do nas 6 razy - raz w tygodniu, była ok 1 godz., tyle ile potrzebowaliśmy. Ważyła Filipka, uczyła przystawiać do piersi (chociaż ja to umiałam bo położne z wojewódzkiego są dobre w te klocki), uczyła ubierać, masować, nosić, dotykać...no wszystkiego. Poleciła mi ją moja sąsiadka a ja dalej 3 znajomym i wszytskie jesteśmy bardzo zadowolone z jej usług.

Ja się bałam zakładać ubranka przez główkę, zatrzaski nie stanowiły problemu. Widać dla każdego co innego pasuje :)

Katka, kompromis dotycząc imienia bardzo mi się podoba. ;)

Rany, Dziewczyny, ale Wy szybkie jesteście z tą siarą. Ja w pierwszej ciąży w ogóle nie doświadczyłam tej 'przyjemności'. Siara pojawiła mi się na szczęście dopiero po porodzie.

Julka, a z tą położną to jak jest? Jeśli sobie 'zamówię' tę Twoją, to i tak muszę przyjąć położną z mojej przychodni czy już nie? Bo ja bym bardzo chętnie się pisała, ale jeśli tamta i tak ma mnie odwiedzić, to chyba odpuszczę.
Jeśli znalazłaś ten plan, to ja poproszę. Mail mam w profilu. :)

Apoloniaa, ja w niedzielę. :) Ale blisko! :)

Aga, taaa, mój wieczorny sen i moje 'wędrujące nogi' - to zupełnie nie idzie ze sobą z parze, niestety. :/
Gratuluję pierwszego zakupu dla Tymona! :)

Mąż mi dziś wreszcie wygrzebał kartony z ubrankami po Młodym. Rany, już zapomniałam jakie to maleńkie wszystko. Posegregowałam sobie rozmiarami, pewnie za miesiąc, jak dowiozę resztę od znajomych, zabiorę się za pranie. Prasowanie chyba tym razem odpuszczę. No, może jedynie rozmiar 56 'przejadę' żelazkiem, ale na pewno nie więcej. ;)

Dora, ja tym razem w ogóle nie mam zamiaru bawić się w te kopertowe zapięcia - dla mnie to było tylko utrudnienie. Jakoś od początku nie miałam problemu z ubrankami wkładanymi przez głowę, a dziecko nie jest ze szkła, więc jakoś udało mi się go nie pokruszyć przy przebieraniu. Poza tym ja nie miałam cierpliwości, żeby zapinać wciąż te wszystkie zatrzaski albo wiązać troczki. :/

Maluszek, głowa do góry! Pogoda się poprawiła, może lepszy nastrój też Ci wróci? :)

Marta do mnie czasami też nie dociera że będę miała takie maleństwo w domu.

Carolajna no to szkoda że nie będziemy razem chodziły na zajęcia.

O, np takie
http://sklep.ententino.pl/dziewczynki/359-body-izydor-brazowe-niebieskie.html

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...