WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Wpadłam na chwilę na forum i oczom nie wierzyłam, jak zoabczyłam że dobijamy do kolejnej "500" :) Mamy tempo!

No i zapraszam do 14stej tury naszych pogawędek:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzednego 13:)
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-13-t475185,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Ania, no oczywiscie roznica jest znaczaca, dlatego pisalam ze to i tak malutko, chodzilo tylko o to ze nie do konca bezplatnie. Ogolniewiadomo ze jest problem zarowno ze zlobkami jak i przedszkolami.

Moj na ta chwile tez miednicowo, dokladnie miednicowo podluznie, czyli posladkowo, z niecierpliwoscia czekam na jego obrocenie, po poprzednich lajtowych porodach nie wyobrazam sobie jakis porodowych ciezkich przezyc lub cesarki.brrr

Nie wiem co to za siatka ale centyli na niej nie ma,może masz inną,nieważne.

My pokoik dla małego mamy już pomalowany(wyszło uroczo) i może kolorki jak dla dziewczynki ale tak właśnie chciałam i mi się podoba bardzo,a że tym razem miała być dziewuszka,trudno, synek będzie musiał polubieć takie barwy,chociaż zielony to taki neutralny.Mamy też już łóżko złożone(dla mnie) i teraz czekamy na szafę aż do końca lipca,bo ma przyjechać z Polski(:

Co do ustępowania miejsca,tutaj jeszcze nikt mi nie ustąpił w kolejce,ale przed ciążą jak masz mało artykułów,albo często jeden to prawie każdy Cię przepuszcza,tak już tu jest.W Polsce jak byłam,też stałam kilka razy w kolejce w aptece,tam nikt nie przepuści,ale już w supermarkecie spotkałam się z miłym gestem,a akurat słabo się czułam,bo przeziębiona w dodatku,kaszlałam noi młoda pani mnie zaczepiła i przepuściła,aż miło się zrobiło,a czasem jak już nie mogę wystać to sama podchodze i pytam czy mogę tylko jeden artykuł skasować.Miałam taką koleżankę,ale ta to była wyrafinowana,wykorzystywała obie ciąże do wpychania się wręcz bez kolejki w każdym sklepie,poczcie,urzędzie,no wszędzie,tego to też nie rozumiem,bo to jest również nie miłe,przecież można trochę postać,a nóż ktoś sam przepuści a jak nie to wtedy samemu się podchodzi i prosi,co za problem,trzeba być też grzecznym z tej drugiej strony.

Dziewczyny zasypiam.Ale się czuję dziś zmęczona.

Katka, wiem wiem, ale dla mnie te 200 zł czy też ok. 350 w państwowym żłobku to jednak znaczna różnica, porównując z 800-1000 zł w prywatnym... w żłobkach Fundacji PI w Sopocie rekrutacja jest już zakończona, ale kazali się kontaktować w drugiej połowie 2014 r., kiedy będzie już wiadomo, czy samorząd je przejmie i powstaną 2 kolejne państwowe (póki co w Sopocie jest tylko jeden, na niecałe 40 dzieci), czy też nie.
a co do tego ułożenia pośladkowego to słyszałam, że jest to wskazaniem do cc tylko podczas pierwszej ciąży, przy kolejnych już nie, ale nie wiem, czy we wszystkich szpitalach tak do tego podchodzą.
Mi w skm podczas codziennych dojazdów do pracy tylko raz ustąpiono miejsca, była to pani w wieku ok. 50 lat. Natomiast młodzi mężczyźni, choćbym centralnie nad nimi stała, zawsze odwracali głowę w stronę okna czy tez z wielkim zainteresowaniem wpatrywali się w komórkę/notebooka, także wiedziałam, że na takich to nie ma co liczyć.
Ale leje, u Was też tak? ja własnie zapaliłam światło, a o 5 rano, gdy się obudziłam, była piękna pogoda!

Moja mała też leży poprzecznie. Co mi się narazie bardzo podoba bo kopie mnie po bokach brzucha a Ksawery szybko mi fiknął głową w dół i strasznie kopał po żebrach

Katka w końcu nie bylam. Było mi za gorąco i nie chciało mi się jeździć samochodem nigdzie dalej, poszliśmy na spacer na Starówkę a potem pojechaliśmy do Brzeźna na plaze.
Mi się ostatnio zdarzyło u mnie w sklepie, ze kasjerka mnie zawołała i obsłużyła bez kolejki, ale to w sumie jeden taki gest.

A u nie z kolei usg i OM idealnie się pokrywają, na połówkowym to dosłownie co do dnia ;)

Marta a Mała jest ułożona miednicowo, ale pośladkowo czy poprzecznie ?
Bo moja leży poprzecznie póki co, no i fakt że w wojewódzkim każą rodzić pośladkowo, więc jak będzie u mnie takie położenie to uderzam na Zaspę mimo wszystko, bo tyłkiem rodzić nie będę ;)
Ale już poprzeczne w wojewódzkim to wskazanie do cc zdecydowanie.

Co do uprzejmości dla kobiet w ciąży, to powiem wam, ze od kiedy byłam w pierwszej ciąży, to niewiele się zmieniło niestety ;/ ale myślę, ze to przede wszystkim jest po prostu kultura osobista i wychowanie. Pewnie dopiero pokolenie naszych dzieciaków będzie to zmieniac :/
Ja zawsze staję bez kolejki w labolatorium na Morenie, bo jest jasno napisane, ze kobiety w ciąży m.in. bez kolejki, wiec korzystam. Jeszcze nikt nic nie skomentował na jego szczęście. I powiem wam, ze częściej otrzymuje wsparcie od młodych facetów niż od kobiet - co jest już dla mnie w ogóle paranoją ;/

Z tym ustępowaniem miejsca, nie tylko ciężarnym, to u nas kultury ogólnie brak. Mi w tej ciąży dwa razy się zadrzyło, że ktoś mi ustąpił. Raz w tramwaju i raz w laboratorium. A już gdanie, że trudno odróżnić czy to otyłość, czy ciąża to nie ma uzasadnienia. Takie przypadku się zdarzają, ale rzadko.

Madleen ja od jakiegoś czasu mam bóle w dolnej części brzucha i kłucia. Byłam nawet u lekarza z tym bo się niepokoiłam i myślałam, że mi się szyjka skraca, ale okazało się, że na szczęście wszystko w porządku. U mnie trzy kwestie były przyczyną, uciskanie małej, zaparcia i za duży wysiłek w ciągu dnia.

Ja mam termin z OM, dla mnie jest najbardziej wiarygodny tym bardziej, że miałam bardzo regularne miesiączki przezd. Z resztą termin z pierwszego USG mam 25 września, więc blisko.

Ja ubrań do szpitala nie biorę za dużo. Tak na trzy dni, a jak będzie potzreba to mąż podrzuci. Na Zaspie dwa lata temu np. było tak, że ubierali w ich ubranka na początku, ale potem już w swoje ubierałam. Z innych rzeczy to miałam tylko pieluchy. Pozostałe rzeczy do pielęgnacji były. Jak ktoś używa chusteczek to jeszcze je trzeba było mieć. Ja akurat myłam pupę zwykłą wodą.

Ja póki co spotykam się z samymi miłymi gestami ze strony ludzi, jak jadę tramwajem to zawsze ustępuje mi ktoś miejsca, jak stoję w sklepie w kolejce to ktoś mówi żebym pierwsza kupiła, nie zawsze korzystam bo wiadomo, chora nie jestem, ale to baaardzo miłe :)

witajcie dziewczyny,
jejku jakie tempo, czlowiek nie czyta 3 dni i tyle do nadrobiebia.

Z pogody tez sie ciesze, gorzej dzieci. Dzis pierwsze co zrobilam jak rano wstalam to pozamykalam czesc okien, bo zimno mi bylo, a poniewaz dzis gotuje dzemik truskawkowy, wiec super ze nie ma upalu.

Ania83, jezeli dobrze kojarze to podanie do tego zlobka mozesz zlozyc dopiero jak dziecko ma 20tyg (chyba ze tak bylo tylko w tych pierwszych rzutach na otwarcie i moze cos zmienia), no i nie sa do konca bezplatne bo koszt miesieczny wyzywienia to ok200zl, ale to i tak malutko.

Aga skoro nie gratulowac, to nie gratuluje, ale dobrze ze udalo sie zaliczyc ta ekonomie, mam nadzieje ze z ty rzeczowym tez nie bedzie zle, ale najwazniejsze ze w piatek juz bedzie po wszystkim i trzymam kciuki aby nic na wrzesien nie bylo.

Dora, ja tez sie trzymam OM, z usg to roznie bywa.

Carolajna i jak bylas w niedziele w tym Ptasim Raju, bo akurat tak sie zlozylo ze nas maz wyciagnal wlasnie w niedziele do sobieszewa na Gorki wschodnie i zrobilismy koleczko: kamienna grobla, plaza i lasek rez. Ptasiego Raju. Niestety w lesie bardzo duzo komarow.

Co do ustepowania miejsc szkoda gadac, w tej cizy mi jeszcze nik nie ustapil, co prawda jakiejs specjalnej potrzeby nie mialam, no ale fakt pozostaje faktem, powiem szczerze ze mi gorzej znosi sie podroz komunikacja w poczatkowym okresie kiedy nie widac brzuch niz pozniej kiedy ten brzuch juz jest.

Arabelka, nie wiem czy juz te zdjecia znalazlas, jesli nie to one sa na profilu Moda na Brzuszeck ( nie mama i ja).

Julka wspolczuje wyjazdu meza. Udalo ci sie zlokalizowac probki? Mam nadzieje, ze zrobilas niezly raban. A ktore to laboratorium takie niepowazne?

Milego popoludnia

Dora - jedeynym usg ktorym musisz sie sugerowac to prenatalne robione miedzy 11-13 tyg. to jest najbardziej miarodajny termin, z OM - jezeli masz 28 dniowe cykle, albo dokladnie wiedzialas kiedy byla owulacja i od tego terminu odejmujesz 2 tyg i liczysz to jako pierwszy dzien miesisczki. ja z Jula mialam 2 tyg poslizgu ze wzgledu na przesunieta owulacje czyli z usg wychodzila o 2 mlodsza niz powinna ale to bylo prawidlowa data bo nie mialam regolarnych cykli, po porodzie bardzo mi sie wyrownaly i teraz sie pokrywa z moimi 30 dniowymi cyklami, takze spojrz na wydruk z prenatalnego, tam u gory powinna byc data, ktora jest wyliczona z tego usg (po ang chyba EDD. wszystkie usg po tym juz nie sa miarodajne jezeli chodzi o date porodu a i tak jest to ruchome 2 tyg w obie strony. inna sprawa ze jezeli musza wywolywac z jakis powodow to lepiej miec wiarygodna date bo jest roznica miedzy dzieckiem urodzonym w 36 a w 38 tyg.

z tym zlobkiem to slyszalam ze trzeba sie zapisac jak tylko dziecko sie urodzi, albo i wczesniej (chociaz teraz juz nie ma chyba jak bo trzeba podac PESEL), takze warto przejsc sie do wybranego zlobka i podpytac czy mozna sie zapisac i jak to zrobic.

jak ja wam zazdroszcze panstwowych zlobkow i przedszkoli, wiem ze jest malo miejsc ale przynajmniej sa i jest nadzieja dostania, tu nie ma czegos takiego, wiec trzeba placic grube pieniadze.

ja mam sprytny plan, poniewaz mamy rozbudowywac dom, nie bedziemy mieli pieniedzy na wakacje w przyszlym roku wiec zarezerwuje je jak tylko sie urodzi mlody i po prostu musimy sie obejsc bez tych pieniedzy przy budowie, a na wakacje pojedziemy

No nie mówicie mi, że się cieszycie z tego deszczu....

U mnie różnica nie duża, ale moja lekarka nie wyznaczyła mi żadnego terminu. Muszę ją o to poprosić, bo potrzebny mi jest taki dokument.

Mam do Was jeszcze jedno pytanko: ile bierzecie ciuchów i rzeczy do szpitala? Czytałam, że niektóre szpitale wymagają tylko pieluszek jednorazowych i chusteczek higienicznych dla maleństwa oraz ubranek na wyjście. Czasem też natykam się na takie listy do szpitale, że właściwie wychodzi na to, że trzeba mieć ze sobą wszystko.

Ja mam różnice jednego dnia z OM i z usg, więc jest prawie idealnie :)
Maluszek może coś wykombinuje :)
Mamry ja ciepłolubna jestem, ale cieszę się z tej pogody dzisiaj, bo w końcu jest czym oddychać :)
Dorotki przypomnij mi o ten stelaz do xlandera ro gdzie można pytać? W mamo to ja? Muszę tam jutro pojechać.

I w nawiązaniu do posta Ani83 podsyłam stronke do pozytywnych inicjatyw:)

http://www.zlobki.pozytywneinicjatywy.pl/index/1

A co domiednicowego ułożenia Małej, to fajnie by było gdyby się nie przekręcała już do końca:) Ale po rozmowie ze swoim ginem nt sposobu porodu to jestem dobrej myśli:) Przynajmniej póki co...

a propos dyskusji nt. wysyłania dzieci do przedszkoli, to przypomniało mi się, iż ostatnio bodajże na trojmiasto.pl znalazłam info o nowych, bezpłatnych do końca 2014 r. żłobkach, prowadzonych na terenie Trójmiasta i okolic przez Fundację Pozytywnych Inicjatyw czy jakoś tak. Także gdyby któraś z Was była zmuszona oddać dziecko do żłobka i wykorzystywała mniej niż rok macierzyńskiego, to chyba warto się zainteresować, bo rozmieszczone są po różnych dzielnicach. ja niestety po rocznym macierzyńskim będę szukać miejsca w żłobku, bo nie mam tu nikogo z rodziny, kto byłby juz na emeryturze i mógł się zająć małym, a z jednej pensji jeszcze z dzieckiem nie wyżyjemy;/ także nie tyle to kwestia wyboru, co konieczności... od stycznia 2015 r. Fundacja złoży samorządom propozycję by przejęły ww. żłobki jako państwowe, a jeżeli samorządy nie będą zainteresowane, to prawdopodobnie sprzedadzą je i ktoś inny utworzy z nich żłobki prywatne (czyli droższe....). Jeden z nich powstał na moim osiedlu, więc jestem dobrej myśli.
Marta: co do ułożenia dziecka, to ja na ostatnim USG w 21 tygodniu we wtorek na połówkowym miałam dziecko ułożone miednicowo, a już w czwartek u mojej gin był główką w dół, i ona mówiła, żeby się tym absolutnie nie sugerować na razie, bo może jeszcze się sto razy przekręcić, aż prawie do końca ciąży. No ale trzymam kciuki, bo w większości szpitali ułożenie miednicowe jest wskazaniem do cc (poza Wojewódzkim).

Dora, dla mnie zawsze wyznacznikiem jest data wyliczona z OM. Jakoś sceptycznie podchodzę do wszystkich tych wyliczeń z usg. Poza tym - jakbym się miała kierować np. ostatnim badaniem, to termin wypada mi 3 tygodnie wcześniej niż wg OM, około 14. sierpnia.

a z drugiej strony ja mam odwrotnie z dzieckiem w Londynie zawsze musze swoje odstac przy sprawdzaniu a w Pl zawsze mnie w Gdansku wysylaja do przodu do paszportow, ja mam takie podejscie ze jak nie musze to nie korzystam, tzn jak jest zima i mam stac z dzieciakiem na zewnatrz to wchodze a jak Jula wspolpracuje i nie jest jakos okropnie to odmawiam i tak musze czekac na bagaz. mam kolezanke ktora ciagle narzeka ze nikt jej nie ustepuje, nikt nie przepuszcza, nikt nie pomaga na schodach z wozkiem, a ja mam zupelnie odwrotne doswiadczenia i mam wrazenie ze ona ma bardzo wymagajaca postawe i jakos to ludzi odpycha. ostatnio jechalam pociagiem i nikt mi nie ustapil ale ze nic mi nie bylo to stalam i tyle ale jak poprzednim razem zrobilo mi sie slabo bo bylo duszno to po prostu podzeszlam do miejsca z priorytetem i grzecznie poprosilam bo mi jest slabo i od razu sie zerwalo pare osob z przeprosinami. hehe pewnie sie bali ze zaslabne i zatrzymam caly pociag i opozni to ich dojazd do domu.

Marta Twoj brat ma racej, ze upominał o miejsce dla swojej ciężarnej żony.Bo myślę, ze nam samym jest to niezręczne. Mój mąż tez raz zrobił awanture w Tesco, ze kasa pierwszeństwa jest okupowana przez ludzi, którzy tego nie wymagają :)

Dora u mnie usg nie wiele zmieniło datę porodu, bo przy usg genetycznym odchylenie było tylko o 3 dni, a przy połówkowym daty sie pokryły. Poza tym te usg to wliczenie szacunkowej wagi dziecka, i szacunkowej daty porodu, wiec ja sie tym za bardzo nie sugeruje.Bo dziecko i tak wyjdzie wtedy kiedy będzie mu sie chciało ;) Chyba, ze będę po terminie porodu z om, to wtedy będę się martwic i prosić o wywołanie.
A na forum mam date z om i tego sie trzymam:)

Walerka, chyba znowu będę oglądać zdjęcia z Francji ;))) No ile bym dała, żeby się tam teraz znaleźć...

Inne tematy z forum

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...