WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Wpadłam na chwilę na forum i oczom nie wierzyłam, jak zoabczyłam że dobijamy do kolejnej "500" :) Mamy tempo!

No i zapraszam do 14stej tury naszych pogawędek:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzednego 13:)
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-13-t475185,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (14)

Dziewczyny, a jakbyście przez jakiś czas poprzyjmowały magnez na skurcze? Bo magnez działa nie tylko na skurcze łydek, ale brzuszka również:)
Może spróbujcie. Ja polecam, bo odkąd biore dwa razy dziennie, to zdecydowanie ilość skurczy się zmniejszyła.

a wiecie jak przyjechalam do UK to bylo odwrotnie , wlasnienie nie ustepowali, nie przepuszczali w dzwiach i zawsze na nich psioczylam jakcy nieuprzejmi bo w Pl to zawsze ustepuja straszym ludziom i kobietom w ciazy, a teraz sie jakos odwrocilo i tu jest lepiej. moj kuzyn zawsze sie rozplywa ze ludzie sa milsi, bardziej chetni do pomocy, moze i sa, chjyba sie do tego przyzwyczailam.tu tez sa znaczki baby on board(dziecko na pokladzie) bo rzeczywiscie mozna pomylic, zwlaszcza murzynki, maja taka budowe ze nie wiadomo.
Znowu nie moglam spac, to juz normalne jakos sie przyzwyczailam i daje rade, nawe nie jest zle.Ale zaplacilam za McDonalda zgaga, to mi da nauczke.
Ania - to sa wlasnie centyle, w ciazy nie uzywa sie procentow, ta dolna linia to 5 centyli a gorna 95, po srodku powinna byc 50% i kropka ktora oznacza gdzie twoj mlody sie miesci. centyle oznaczaja tyle ze np 95 oznacza ze na 100 dzieci 95 bedzie od twojego dziecka lzejsze a tylko 5 na sto ciezsze. martwisz sie jak dziecko regolarnie spada w centylach. do tego lekarz niedomierzy pare mm i juz jest roznica.
3 dni i wakacje, ale sie ciesze

Dziewczyny a macie tu wpisane daty porodu z usg czy om? moja lekarka to nawet mi nie wyliczyla tej daty! Sama so ie wyliczylam z om na 21.09 a teraz na podstawie usg z 13tc. wyliczylam, że 14.09 :-)

Mnie nawet po krótkim spacerze łapią skurcze więc nie mogę za długo chodzić.

Carolajna to wymyśl coś też i przybywaj na spotkanie;)

Ja nie wiem z czego to wynika... bo nie można tego zwalać tylko na wychowanie. Bo jeśli tak to 80% społeczeństwa żyje w ciągłej znieczulicy? Przykre...
Wiecie co mnie denerwuje jeszcze? Przyzwolenie na jazde po pijanemu, albo rodzice wstawieni a obok małe dziecko. Nie wiem jak Wy, ale ja dzwonie na policje. Fakt, nieczesto mi sie to zdarza, ale jakieś dwa lata temu czekałam koło lotu na autobus i widze jak o 16 idzie para pijanych w sztok i prowadzą wózek. Zadzwoniłam na policję. Przyjechali dosyć szybko...

Mi tez tylko raz ustąpiono miejsca, w przychodni w poczekalni do laboratorium, tez to była młoda kobieta. A w kolejkach w super markecie, to jakis dramat. Panie po 50-tce jak widza ciężarną to lecą prędzej, aby tylko stanąć szybciej do kolejki.
Ja tam ogolnie sama nie powiem, żeby ktos mi ustąpił, bo czuje sie nie zręcznie, upominając kogoś o uprzejmość. Ale czasami faktycznie trudno jest wystać w kolejce.
W Ikea jest specjalna kasa pierwszeństwa i kobiety w ciąży mogą podchodzić bez kolejki. Jak byłam ostatnio to stanęłam w kolejce do takiej kasy, ale nikt nawet nie drgnął aby mnie przepuścić.

Madleen też mam ostatnio takie bóle na dole jakby mi wszystko miało zaraz z brzucha wylecieć....okropne uczucie...

ale musze Wam powiedzieć, że jeden z moich braci potrafił wyegzekwować miejsce dla swojej ciężarnej żony w autobusie czy tramwaju:) Fakt, jest rosłym facetem i pewnie ludzie nie chcieli zadzierać i ustępowali. Ale nie było mu głupio komuś zwrócić uwagę. Dla niego ważne było, żeby jego ukochana żonka nie męczyła się...

Ja mam porównanie tylko między Polską a Dubajem i różnica w podejściu ludzi jest gigantyczna. Np podróżowałam w ostatniej ciąży do Dubaju....w PL na lotnisku zero reakcji na ciążę a był to 25tydz więc brzuch widoczny. Swoje musiałam odstać w kolejce w autobusie do samolotu itd. Tylko wysiadłam na lotnisku w Dubaju zaraz wszyscy w czym pomóc...tu proszę wszędzie bez kolejki itd tak samo jak z Ksawerym jechałam. W pl zero pomocy, przy składaniu wózka itd a leciałam sama z nim...

Apoloniaa ja chodzę z mężem i o dziwo bardzo mu się podoba :) Nie wiem czy jest jakaś zniżka, jeśli nie uczestniczyłby we wszystkich zajęciach. Ale myślę, ze warto zapytać. Babka jest naprawdę spoko. Do tej pory zajęcia zawsze były we wtorki (raz w tygodniu) dziś też jedziemy na 2 godz. zajęć. Najpierw oddechowe potem wykład.

Aga gratuluje ekonomii. Najważniejsze że do przodu!

Słoneczko, szkoła rodzenia na Zaspie jest w budynku przychodni na Majewskich. Generalnie chodzić można od około 28 tygodnia (tak byłam informowana, ale widzę, ze Apoloniaa ma inne informacje), więc najlepiej dzwonić i się dogadać. Podejrzewam, że wszystko zależy od aktualnej ilości uczestników. Jak zaczęłam chodzić ledwo mieściliśmy się w sali, tyle było par, chociaż jest sporo ciężarówek blisko terminu więc pewnie się niedługo rozluźni. Ja zapisywałam się telefonicznie, ale jak masz tak blisko to na pewno możesz też osobiście.

Julka współczuję tej glukozy. Oj zrobiłabym tam raban!

Sonia fajnie że pokoik gotowy. Też niedługo wybieramy się do Ikei po jakąś komodę na ubranka dla małego.

Coś mi z moim brzuchem ostatnio nie gra. Na krótkim spacerze zaczyna boleć mnie brzuch - bardzo nisko i to tak, że ledwo idę. 3 razy już mi się to zdarzyło. A spacerki krótkie bo po pół godziny. Myślicie, że może to mieć związek ze skracającą się szyjką, czy to tylko dyskomfort wynikający z dużego już brzucha i jego ciężaru? Wizytę mam dopiero 5 lipca... hmmm

Ja za to kiedyś byłam świadkiem sytuacji, kiedy kobieta w zaawansowanej ciąży ustąpiła miejsca w autobusie starszej pani, bo wszyscy wokół "nie widzieli" i "nie słyszeli".

Arabelka, w UK ludzie mają więcej empatii. Mi akurat opowiada moja mama jakie są reakcje na kobietę w ciąży i muszę przyznać, że naprawde pozytywne. Moja mama porusza sie tam dużo komunikacją miejską i mówi, że ludzie ustępują miejsca. Mam nadzieje, że to empatie kiedyś wiatr znad Islandii przywieje do Europy Środkowej...

Mamtu, w sumie powodów nie podawali, bo reporter nie zapytał ludzi dlaczego nie ustepują miejsca. Na 3 tramwaje tylko w jednym ustąpiła kobieta i to po ciężkiej operacji serca... DRAMAT!

Sonia, słońce mam ja. W szufladzie. Ileż można męczyć się w tym upale? Teraz chwila oddechu dla tych mniej ciepłolubnych. Obiło mi się o uszy, że niedługo znów ma być gorąco, więc tym bardziej mam nadzieję trochę pożyć. ;)

Arabelka, dzięki. :)
Swoją drogą - ja nie mam problemów z nadwagą, brzuch mam już dość spory, a miejsca ustąpiono mi raz (i była to młoda kobieta). Nie ma litości. ;)

Sonia to masz juz kawał roboty do przodu, a gotowy pokoik to więcej, niż połowa sukcesu :) U nas została do złożenia szafa, a jak już będzie szafa to cała reszte mogę już zacząć kupować :) I przykro, ze Twój mąż już pojechał i w najgorszym etapie ciązy, Ci nie pomoże.

Julka, ale bałagan maja w tych laboratoriach. A tym bardziej zgubić glukozę i narażać, Cię na kolejne komentarze ze strony beretów. Ale ja tez mam taka jedna swoja historie z państwowej przychodni, ale w pracowni RTG i jak się spotkamy, to Wam opowiem, bo teraz za dużo pisania. Ale fakt faktem, ze nie liczą się z ludźmi i gubi tych pracowników rutyna.

Aga gratki z powodu zaliczonej ekonomii. Ważne, że masz problem egzamin do przodu :)

A co do snów, to lepsze niż holiwodzkie super produkcje ;p Szczególnie ten mistrz szachów hehe. Selen a swój sen śmiało możesz odczytać na odwrót, czyli nie będzie drugiego Maksa ;)

I wszystko jasne, ludzie nie ustępują miejsca ciężarnym, bo ciężko odróżnić ciężarną od kobiety otyłej. Hmmm no rzeczywiście, jeszcze jakbyśmy w UK mieszkały to rozumiem, ale w Polsce? Bez problemu można odróżnić brzuch ciążowy od ciąży spożywczej ;P
A poza tym to wszyscy jeżdżą w komunikacji miejskiej w słuchawkach na uszach i z nosem w książce. I nikt nie widzi, nikt nie słyszy. W kolejce w sklepie, to wiadomo każdy musi swoje wystać, a ciąża to nie choroba. I rewelacyjny był przykład kobiety, która ustąpiła w tramwaju miejsca ciężarnej, a sama była po ciężkiej operacji serca. Tylko Ci rozumieją, którzy na własnej skórze doświadczyli brak uprzejmości i empatii.

Cześć Dziewczyny:)
super pogoda, prawda? Szkoda, że nie mieszcze się już w spodnie, które kupiłam w marcu ale mam nadzieje, że nie jest tak zimno i gołe nogi będą ok:)

Arabelka, bardzo dobry temat w tvp2. To powinno być pokazywane kilka razy w ciągu dnia, by chastwo i buracwo ocknęło się. Ale na pewno moherowe berety to zobaczą... Tyle, ze to w większości tępe młoty i nic nie zrozumieją :P

Aga, Twój sen to czad! Uśmiałam się setnie. A skąd szachy? Grałaś wczoraj? :)

Walerka, a Ty znowu bidaku spać nie mogłaś? Mam nadzieje, że dajesz rade w pracy? Wciagnij magnum i będzie Ci lepiej:)

Sonia, szkoda, że Twój mąż tak szybko musiał wyjeżdżać. Ale dobrze, że chociaż te 5h przedszkola masz dla Młodego. Trzymaj sie Kochana:)

Miłego dnia Dziewczyny:)))

Aga ale Ty masz sny! Te szachy to już kompletnie mnie rozwaliły :)

Buuuu kto mi ukradł słońce??? Proszę oddać!

Arabelka, nie doczytałam wcześniej Twojego wpisu i nie zdążyłam obejrzeć. Jakie powody podawali, jestem ciekawa? :)

Aga sny masz pierwsza klasa :) Ale się uśmiałam :)

Walerka w takim razie mam jakąś inną siatkę centylową,bo nie ma tu centyli,tylko po bokach w mm,i są trzy linie i procentowo wyrażone,jakaś dziwna,nie wiem o co chodzi,a Ty jaką masz,a może prześlij mi jakiegoś linka,bo aż jestem ciekawa.
Ja już wstałam a moje dziecko jeszcze śpi,zaraz będzie pobudka do przedszkola,ileż można chrapać:)

Inne tematy z forum

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...