WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Julka a powiedz mi jak sobie mnie wyobrażałaś co?

Powiem Ci, że mam bardzo niskie poczucie własnej wartości,zawsze tak miałam i przez to często mam stany depresyjne.Leczyłam się i jak brałam tabletki to było trochę lepiej, ale później zaczynało się wszystko od nowa.Nie umiem zaakceptować siebie........

Przepraszam, że nie pogadałyśmy prawie dziś nic, ale naprawdę nie byłam w formie.

Co do fotelika to ja też się zgadzam z dziewczynami. Wydaje mi się, że to nie będzie zbyt dobra opcja dla noworodka

Selene, a jeśli mogę wiedzieć to ile taki zabieg prostowania przegrody kosztuje prywatnie. Trzeba tam leżeć parę dni czy od razu wypuszczają?

Moją szwagierkę też męczyli, że ma rodzić naturalnie. Po paru godzinach zrobili jej jednak cc i się okazało, że dziecko waży 5600g :)

Dora ja dla Ksawerego od kąd przeszłam na butlę to zawsze podgrzewam wodę w mikrofali a potem dopiero dosypuję proszek i robię mleko. Ale nigdy nie sterylizowałam butelek...smoczki przelewam wrzątkiem.

Panda bidulko, trzymam kciuki, za szybki powrót do zdrowia. Nie daj się!

Aga współczuję cukrzycy :( Ale dasz radę, czego się nie robi dla dobra dziecka. Ja się zaczynam powoli stresować bo niedługo też mnie to czeka :/ Mam nadzieję, że jutro będziesz już miała zdecydowanie lepszy dzień.

Marta ja jestem za zdjęciami na pamiątkę ze spotkania! Bardzo fajnie było na tej polanie w oliwie na grillu, można by to powtórzyć :)

Maluszek głowa do góry wszystko będzie dobrze. Ja też ciągle siedzę sama będę Cię odwiedzać żeby Ci nie było smutno na tym zwolnieniu. Wtedy wszystkie rady jakie mogę Ci przekażę osobiście :) Pozatym czytam bardzo ciekawą książkę teraz i tak sobie pomyślałam o Tobie jak ją czytam, że by Ci pomogła.

Po za tym dziewczyny to się nie stresujcie, że "nic" nie wiecie bo to naprawdę większość przychodzi instynktownie. Będzie dobrze

A i zgadzam się w 100% z Mamtu, Marta dzisiaj byłaś bezbłędna :) Twoje miny jak rozmawiałyśmy o porodzie faktycznie jakbyś chciała uciec.

Julka śliczna ta Twoja sukienka była też się nie mogłam napatrzeć.

A ja wracałam ze spotkania 1,5h w korku! szok następnym razem napewno nie jadę autem do gdańska o takiej godzinie :/ Potem odwiozłam moją wymęczoną przez Ksawerego babcię i pojechałam z nim na plażę co by się chłopak trochę wylatał. No i dosłownie padam z nóg.

Zgadzam się z Julką w kwestii fotelika wpinanego w stelaż. Podczas krótkich przejść czy np. zakupów taka funkcja jest niezastąpiona. Łatwo, szybko i bez wybudzania dziecka. :)

Arabelka, a czy ta nowość fotelikowa przeszła już jakiekolwiek testy bezpieczeństwa? Pewnie nie...I wydaje mi się, że jeżeli ten fotelik ma służyć 3-4 lata (do 18 kg) to albo będzie za wielki dla maluszka (a to niedobrze jeśli dziecko ma za dużo luzu w foteliku) albo za mały dla 2-3 latka w kombinezonie zimowym. Nie inwestowałabym w ten fotelik. Ale oczywiście to Twoja decyzja.

Poza tym niemowlak dużo śpi a jeśli będziesz chciała z nim pojechać do sklepu czy gdziekolwiek i będziesz musiała za każdym razem maleństwo przekładać z fotelika do wózka to zwariujesz bo to nie jest wygodne ani dla Ciebie ani dla rozbudzanego dziecka. No i byś musiała w aucie wozić gondolę co zajmuje sporo miejsca jakby nie patrzeć.

Aga, ja bardzo polecam stronę, którą mi kiedyś podesłała chyba Arabelka (?).
http://www.slodkiemamy.edu.pl/index.php?page=cukrzyca_ciazowa

Tam, w zakładce SPECJALNA DIETA, jest rozpiska posiłków, która uratowała mi życie. Bo niestety nie wystarczy tylko nie jeść słodkiego, a przeliczanie wszystkich wymienników węglowodanowych jest na początku dość skomplikowane. A tak - trzymałam się ściśle rozpiski, po pewnym czasie zaczęłam stosować WW i zastępować jedne węglowodany - innymi. W rezultacie dochodzi się do takiej wprawy, że robi się to zupełnie nieświadomie. :)

A poza tym - będzie dobrze. Jeśli jednak okaże się, że to cukrzyca, to dostaniesz glukometr i wtedy pójdzie z górki. Trzymam kciuki, żeby jednak okazało się, że to jakiś chochlik namieszał w tym wyniku.

Aga! Komu jak komu ale Tobie załamka nie pasuje. Z tą cukrzycą to słabo, ale dasz radę się oswoić. Szkoda tylko że nie robiłaś obciążenia 75 mg glukozy - bo dwa razy przechodzić to badanie to trochę porażka. Aleee...Będzie dobrze! Wierzę w to i trzymam kciuki!

Katka naprawdę nie miałaś podkładu dziś? Nooo dziewczyno, szacun w takim razie bo cerę masz idealną. Zdradzisz mi czy coś specjalnego robisz by taką mieć czy natura była tak niesprawiedliwa że dała Tobie to za czym ja stałam w kolejce i się nie doczekałam? Mamtu Twoja cera też jest bardzo ładna.

Maluszek, z Tobą mam problem natomiast. Wg mojego chłopskiego rozumowania to dziewczyna z taką urodą jak Twoja nie może być smutna, nieśmiała i mieć depresję. No nie łączy się to w mojej główce.

Jeśli chodzi o mój gust odnośnie facetów to fakt, nie jestem wymagająca :) bo Doering też mi odpowiada :) (mam nadzieję że mąż nie czyta tego forum, jakby co to pozdrawiam serdecznie ;)

Dziewczyny dzięki, a mile spotkanie. Miło było mi poznać Haze, Dorotii i Maluszka. Maluszek z Toba nie miałam okazji porozmawiać, a do Dorotii krzyczałam z drugiego końca stołu ;p Mam nadzieje, ze następnym razem uda sie swobodnie porozmawiać . Ale po dzisiejszych rozmowach chyba trochę łatwiej przyjdzie mi przełknąć informacje o cc, jeśli faktycznie będzie taka konieczność.Mam nadzieje, ze następne spotkanie szybko nastąpi :)

Maluszek nie martw się, ze nic nie wiesz, bo ja mam to samo ;) Wszystkiego nauczymy się w praktyce, jak dzidziuś pojawi się na świecie i na pewno damy sobie rade :)

Aga to nie ciekawie z tym Twoim cukrem. Ale dziwne, ze od razu nie dała Ci lekarka skierowania na glukoze 75g. Ale masz z kogo brać przykład, że nie taki diabeł straszny ;) Mamtu dziś przez cukrzyce nie była w żadne sposób wyłączona z możliwości skorzystania z menu w pizzerii :) I wierze, ze taki natłok złych informacji w krótkim czasie może zdołować.

Mamtu masz racje Julka miała śliczną sukienkę, mi tez się bardzo spodobała :)

Carolajna do Auchan sie nie wybieram, bo troszkę mam za daleko, a poza tym jadę do Tygryska na wyprawkowe zakupy :) Ale z opisu tych warsztatów wnioskuje, że będzie ciekawie.

Wracając ze spotkania zajechałam do Mam i ja na Grunwaldzkiej i były wkładki laktacyjne z firmy NUK w promocyjnej cenie -jedna paczka gratis. Za 60 szt ( 2 x 30 szt) za 15,99 zł. Takze jesli, ktoras by zainteresowała na informacja :)

Dziewczyny a ja tak z innej beczki. Zastanawiam się nad wyborem fotelika. I mamy opcje pożyczyć fotelik od znajomych firmy Maxi Cosi Pebble. Musimy tylko dokupić bazę i adapter do wózka (koszt około 680 zł). Albo wybrać fotelik Maxi Cosi MiloFix nowość z 2013. Fotelik przeznaczony do jazdy tyłem i przodem do wagi 0-13 kg i 9-18 kg (koszt ok. 890 zł) oczywiście fotelik bez możliwości przyczepiania do stelaża wózka. Ale za to mam gondole składana w harmonijkę, bardzo lekką. I tak zastanawiam się czy zima będę często korzystać z fotelika przekładanego do stelaża od wózka? Czy może warto od razu zainwestować w fotelik, który posłuży ok. 3-4 lat? Tak to wygląda.
http://www.youtube.com/watch?v=_yvw1ov-Mfc&list=UUqp36_q6MvsWXFU2xiI_c_g
http://allegro.pl/fotelik-maxi-cosi-milofix-dress-blue-nowosc-i3337795890.html

Nie znalazłam malinowych grzesków w biedronce :(( A szukalam

Aga rozumiem, bardzo się staram i na pewno będzie Ci lepiej

Kurczę jak ja się cieszę, że ta moja ciąża taka bezproblemowa i mam nadzieję, że tak zostanie do końca.
A te swędzawki chyba faktycznie od opalania, bo jak przyszłam do domu i się rozebrałam to mi lepiej :) Ale i tak będę uważać.

Katka, już nie kokietuj ;). Cerę masz super - taką... letnią! Mi się taka cera kojarzy z pięknym kapeluszem i łanami zbóż :). Postawiłabym Cię na jakimś polu w kiecy i kapeluszu i namalowała (gdybym umiała...) ;)

Wiesz, Carolajna, to nawet nie o to chodzi... Mnie ta dieta wcale aż tak nie przeraża, bo w gruncie rzeczy ja się do niej w miarę stosuję na codzień (bo to takie moje smaki właściwie). Ale ta cała reszta... No i, że w ogóle "coś mi jest". Najpierw to oszczędzanie się, teraz cukrzyca - jakoś tak za krótkie odstępy czasu pomiędzy tymi informacjami. Tzn. przetrawię to i będzie ok, ale dzisiaj jest d*pa. Czarna w dodatku. No i praktyki odeszły daleko - jakoś tak ten prowiant i sąd to mi się kupy nie trzyma, więc w poniedziałek zaniosę podanie o przełożenie...

ja do Auchan się przejdę, ewentualnie zawrócę jak będą tłumy.
Mamtu fajne by było gdybyś też była, ale wiadomo nic na siłę.

Kurcze, az poszłam do lustra pooglądać tą swoją cerę, po pierwsze przestraszyłam się ilości swoich piegów - to pewnie ten koloryt, no tak naturalny rumieniec jak u żulka, barokowe to chyba kształty od szyi w dół, na koniec policzyłam zmarszczki i uciekłam z łazienki :)

Haha, Julka, matki polki spodziewające się entych dzieci :). Dzięki z porady dotyczące porodu w domu - dziecko na nocnik, rodzić w wannie i czekać na pogotowie :) Zapamiętam

Aga dasz radę, może nie będzie tak źle i będziesz miała oszukaną cukrzycę jak Mamtu :) Głowa do góry.

Cieszę się, że spotkanie Wam się udało, no ale nie mogło być inaczej ;)

A u mnie... dół. Do lekarki się dodzwoniłam, kazała zrobić w poniedziałek obciążenie 75 mg (nie wiem jak to zrobię...), w sumie trochę się wkurzyłam - jakbym nie mogła od razu zrobić 75 :/. No więc szybko dzwoniłam się umawiać po skierowanie, bo skoro mam w pakiecie to po co płacić dodatkowo, no i na 18.00 było miejsce do internisty, także od razu pojechałam. Ale internistka powiedziała, że z takim wynikiem to ona nie wie po co jeszcze mam to drugie obciążenie robić, skoro to jasne, że to cukrzyca... No i w poniedziałek jak wyniki będą złe (niestety niczego innego się nie spodziewam) to mam wprowadzić dietę cukrzycową taką na własną rękę, a w następny poniedziałek (8 lipca) mam wizytę u swojej ginki i ona skieruje mnie dalej, wspominała coś o jakiejś poradni diabetologicznej dla ciężarnych przy Klinicznej. No ale do poniedziałku mam jeść normalnie, żeby nie zafałszować wyników, w związku z czym wracając od lekarza zażyczyłam sobie Maca, obżarłam się jak bąk, po czym prawie się poryczałam ze swojej głupoty. Jednym słowem - d*pa nie dzień dzisiaj... Jak dla mnie oczywiście.

Rany, Julka - mamy zupełnie inny gust ;). Chociaż może przez całą resztę nie umiem być obiektywna...

Dziękuję za miłe spotkanie :) rzeczywiście następnym razem warto by było spotkać się w nieco swobodniejszych warunkach przyrody tak by każdy mógł z każdym porozmawiać. Po naszej stronie stolika zasiadły matki - polki spodziewające się już entych dzieci ;) i tak sobie wspominałyśmy przyjemne chwile na porodówkach hehe Poza tym poczułyśmy się w obowiązku by poinstruować Katkę jak się rodzi w warunkach domowych hihi Teraz tak sobie myślę że mogłyśmy Cię śmiertelnie, Maluszku, przerazić. Nie bierz nas na serio (zwłaszcza mnie). A z tym że nic nie wiesz...phi...jak urodzisz to dostaniesz takiego instynkta że w mig załapiesz co i jak. I teraz wyjątkowo nie żartuję. Mi położna powiedziała że każda matka zawsze podskórnie wie co dla jej dziecka jest najlepsze i tego należy się trzymać.

Dzięki Dziewczyny, sukienkę kupiłam w Kamama na Hali Targowej.

Natora, ach Natora...nie miałam tej "przyjemności" by mnie badał czy też by się do mnie odezwał, ale w czasie obchodów był bardzo miłym dla oka akcentem :P jest w moim typie :P

Mamtu jak się nie załapie na usg to trudno, ale tam sporo innych ciekawych rzeczy ma być. Ja się wybieram jakby co :)

Piszcie sprawozdanie to się poczuję jakbym z Wami była :)

Katka przyłączam się do dziewczyn w sprawie cery, też to zauważyłam poprzednio :)

A mi się odrobinkę poprawiło moje czoło, które było całe w krostach, może od słońca, a może córcia postanowiła oddać mamie co nieco :)

Katka, przepraszam, pewnie głupio to zabrzmiało. Tyle, że Tobie nie potrzeba podkładu. Wydaje mi się nawet, że szkoda byłoby 'zamalować' to, co inne kobiety próbują osiągać właśnie podkładami, pudrami i różem. I naprawdę wydaje Ci się, że wyglądasz staro? Zwariuję chyba. No, a ja to normalnie chodzący przykład młodości. No nie dam rady. :P

Katka, my za to nie wiemy, o czym Wy rozmawiałyście po Waszej stronie. To może teraz każda strona spisze krótkie sprawozdanie, co? ;)

Mamtu, no co Ty, teraz to ja strzeliłam buraka. Mi się wydaje, że ja wyglądam strasznie staro, a jestem w Twoim wieku i Ty wyglądasz znacznie młodziej. Nie używam podkładu czy pudru bo nie mam do tego nawyku i chyba cierpliwości, ale chyba muszę się w końcu za to wziąć i poszukać jakiegoś odpowiedniego.

Marta świetny pomysł z tym piknikiem, jestem za.

Kurcze ja zupełnie nie wiem o czym wy tam dziś rozmawiałyście w tamtym kąciku.

Carolajna ja też nie idę.

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

krzywe ząbki (26 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...