WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Ja nie miałam problemu z karmieniem z powodu nakładek,a bardziej z małą ilością pokarmu,tym że moje dziecko od małego było niejadkiem więc niby tego pokarmu miałam w sam raz powiedzmy,a to że nie wisiał mi non stop na cycku pewnie powodowało małą laktację,noi doszły do tego jeszcze problemy z wysypką prawdopodobnie był uczulony na białko,więc obojętnie co zjadłam to go zaraz wysypywało,nawet na specjalneju diecie byłam,ale to też nie dawało efektów więc zwyczajnie musiałam przejść na butlę,najpierw go dokarmiałam bo niby mało przybierał(dolna granica normy)a póżniej już tylko nutramigen.
Ach serce pękało jak musiałam odsunąć od piersi,ale to było dla jego dobra,więc w sumie karmiłam 2,5 miesiąca.

O Anka dobrze piszesz...dużo kosmetyków jest dobrych a tanich, a te polecane i drogie nie zawsze są najlepsze. Dużo osób zachwala maść pośladkową na receptę. Też ją miałam i była ok, ale ja preferuję bepanthen mimo wszystko. Poza tym każda z nas musi wypróbować wszystko na swojej skórze (i maluszka niestety) żeby wiedzieć co dla nas jest ok, a co nie.

A z tymi nakładkami - to nie miałaś problemu z karmieniem później? Długo karmiłaś? Bo pamiętam jak dziś że położne na SR nie były zachwycone pomysłem nakładek, chyba że ktoś ma problem z wklęsłymi brodawkami. Sama o nie pytałam bo sąsiadka używała i zachwalała ale fakt faktem że miała ogromne problemy z naturalnym karmieniem. I fakt, że nie warto kupować ich przed porodem (jak wiele innych rzeczy), jak będzie potrzeba to one są łatwo dostępne.

Maluszek ja też mam uraz do wojewódzkiego i personelu tam pracującego,ale może miałam pecha jak rodziłam,noi nie miałam tak super jak opisuje Sonia z karmieniem,żadna bezinteresownie nie pokazała mi jak prawidłowo przystawiać do piersi,noi że trzeba dziecko unieść w pozycji pionowej do odbicia,a on biedulek tyle się naulewał,dopiero jak za dużo z wagi spadał i co do wyjścia ze szpitala to chcieli nas zatrzymać właśnie ze względu na wagę,porażka jakaś.Wogóle wszystko było wymuszane,każda pomoc i przychodziły jak za karę,a sam poród to trauma dzięki nim.

Ale nie chcem nikogo zrazić do tego szpitala czy coś,poprostu ja tak miałam a teraz właśnie sobie to przypomniałam po wpisie Maluszka.

Faktycznie macie tempo dziewczyny.A my dziś z mężem znów na wyprzedażach,tym razem on sobie coś kupił a ja koleją kieckę,oby tylko było upalnie bo nie będzie kiedy w nich chodzić:)

Co do wyprawki,zgadza się że im mniej rzeczy tym lepiej,bo często niektóre są nie potrzebne,ja też wariowałam,do pupy kupiłam sudokrem co go tak wiele osób zachwalało i puder nivea,i co nie przydało mi się ani jedno ani drugie,dzieciak dostał takich odparzeń że wylądowaliśmy u pediatry,już tylko gencjana go ratowała,potem kupowaliśmy linomag,czasem też bepanten używaliśmy,ale któregoś razu lekarz zaproponowała maść pośladkową na receptę na bazie lanoliny,kosztowała pamiętam całe 5 zł na receptę,okazała się cudowna(na wszystko) i teraz jak byliśmy w Polsce też ją kupiliśmy.
Nożyczek do paznokci używałam tylko na początku,póżniej już obcinaczki,a nakładki na sutki uratowały mnie przed bólem i to nieprawda że powodują problemy z karmieniem,ja takich nie miałam z tego powodu,a sutki miałam bardzo obolałe i bez nich nie dałabym rady karmić,taką siłę mają dziąsełka maluszka i jego ssanie,a jak pokarm dopiero się produkuje to tak się dzieje,więc same zobaczycie,ale wcześniej nie ma co kupować bo nie każda przecież będzie potrzebować.
Do kąpania używałam zwykłego mydełka nivea i teraz zrobię tak samo,nie będe kąpać w tych różnych cudach,co innego dziecko alergiczne z AZS,bo nam ze względu na alergię małego polecali jak był już większy ponad roczek,ale to dlatego ze baby ze szpitala miałay z tego korzyści od przedstawicieli,rózne drogie balsamy a nie potrafili nam pomóc w potrzebie,na szczęście trafiliśmy do super alergologa która wypisała maść równiez robioną w aptece za 10 zł tylko która nas uratowała,a my majątek na kosmetyki wydaliśmy bo ktoś na tym nieżle zarabiał.

Oj Aga to niedobrze z tymi praktykami. Oby uczelnia szybko się dogadała z sądem tak byś mogła zacząć je wkrótce.

Selene miła historia lidlowa :) podobna do mojej wczorajszej :)

Panda supr wieści :) Cieszę się razem z Tobą! To już jest z górki :D

Maluszek czyli będziesz jutro na spotkaniu?

Z karmieniem to dużo moim zdaniem od głowy zależy...w sensie od nastawienia i chęci.

Aga no bo tak jest....mi się wydaje, że dopiero co z nim w ciąży chodziłam a on mi już pyskować zaczyna. Trzeba się nacieszyć dzieciaczkami bo strasznie krótkie to dzieciństwo,chociaż wiem, że Ksawery jeszcze jest malutki.

Ja pojechałam na IP na zaspe po 6h skórczy w domu. Jak jechałam to miałam regularne co 3 min do tego zaczęłam wymiotować więc moja mama spanikowała i pojechałyśmy. Babka na IP wielce obrażona bo to była 6 rano że ją obudziłam łaskawie podłączyła mnie pod KTG i poszła spać :/ po pół godzinie mnie zbadała i zaczęła się drzeć że mam rozwarcie na jeden palec i po co komuś głowę zawracam...szok, zapytałam się jej nawet jak niby miałam to sprawdzić na ile mam rozwarcie :)

maluszek super że nikt ci nie robił w pracy wyrzutów !
i przykre z tym szpitalem ;/ a ja tam się szykuje rodzić ach

przypomniałam sobie jeszcze ze moja dobra koleżanka rodziła w wejherowie, miała cesarkę a potem kolejną operację bo coś ją źle oczyścili i tydzień czasu leżała plackiem i nikt jej dziecka nie przyniósł bo dziecko było na noworodkach a ona na innym oddziale i uwaga procedury nie pozwalały. Ona za to straciła tyle krwi że jak wstawała to mdlała... tak więc dziecka tydzień nie widziała, pokarmu nie ściągała a bez problemu zaczęła karmić także nie ma reguły :)

Ach, Sonia - jak napisałaś o tym, że patrzyłaś na Ksawerego na tych zajęciach z j. ang i, że niedawno był taki mały to mi się tak jakoś śmiesznie (ale pozytywnie) zrobiło - bo przecież on nadal taki malutki, a dla Ciebie to już szmat czasu upłynął... No i tak od razu przełożyłam to na nas - jak za jakieś 2/3 lata będę miała pewnie podobne odczucia i wspomnę sobie jak się uśmiechałam kiedy o Ciebie chodziło :) Tak mi jakoś fajnie się zrobiło :)

IP w wojewodzkim też dobrze nie wspominam. Pani pielęgniarka z rejestracji tak mnie zaanonsowała lekarce "przyjechała pani co miała jeden skurcz i myśli że już rodzi hehehe" Dobrze że mój gin miał wtedy dyżur :)

Dorotiii, też się pośmiałam z Twojego nadganiania forum ;). Jakoś tak w ciąży mi wyobraźnia bardziej pracuje i mam różne śmieszne skojarzenia ;).

Selene, fajna przygoda lidlowa :). Oby więcej takich!

Co do spraw katowania dzieci, czy np. Radka Agatowskiego - ja do tego podchodzę trochę inaczej... Mnie trafia szlag, że za moment będę częścią tego niewydolnego systemu i chciałabym to wszystko zmienić, a wiem, że nie mogę... I nie mogę ścierpieć, że ludzie odpowiedzialni za czyjeś życie tak sobie tym swoim przywilejem decyzji bimbają. O prawodawstwie nie wspomnę (np. jeśli chodzi o kary za maltretowanie czy molestowanie nieletnich) ... Ech.
Aczkolwiek krzywda zwierząt - od razu przełączam. To jest dla mnie nie do przejścia. Dzieci, też masakra, wiadomo, ale jakoś tak inaczej do tego podchodzę, od razu mi się włącza ten aspekt, o którym pisałam wyżej, a zwierzęta - ryk i spazmy. Tak już mam...

Ania83 - mi się czasem wydaje, że mój brzuch rośnie kiedy patrzę na niego w lustrze! A co dopiero z tygodnia na tydzień... ;) Ale spoko - gdzieś się to ciałko musi zmieścić :)

Panda, bardzo się cieszę, że u Was wszystko ok! :) Teraz głowa do góry i już jej nie opuszczaj! :)

A ja dostałam cholery... Dziś napisali mi, że praktyki nie odbędą się w tym terminie, w jakim miały się odbyć (czyli od poniedziałku!), ale jeszcze niewiadomo kiedy, bo się z sądem dogadują. Zadzwoniłam do pani koordynatorki w związku z tym żeby dowiedzieć się czegoś więcej, bo nie wiem czy to kwestia dnia, tygodnia czy może miesiąca (jeśli tak to niech sobie w d*pę wsadzą te praktyki i taką organizację), a pani Miła Inaczej, oznajmiła mi, że mam cierpliwie czekać. Myślałam, że ją przez ten telefon uduszę...

Panda dobrze, że u Was wszystko dobrze:)

Ja czytałam jakiś czas temu, że na klinicznej ma być remont. Był o tym art. na trojmiasto.pl. Oby się tylko wyrobili w te 2 miechy.

Panda super, że z maluszkiem wszystko dobrze i cukier w normie. Oby tak dalej! :)

Walerka za nim się obejrzysz Jula będzie z powrotem. Ale domyślam się że takie rozstanie nie jest łatwe.

Dorotii jutro zanoszę zwolnienie do pracy, ale jak dzwoniłam dziś to szef mi powiedział, że i tak mnie podziwia,że tak długo chodziłam.

Jeżeli chodzi o IP w Wojewódzkim to tak jak pisałam to byłam tam już czwarty raz od początku ciąży i za każdym razem mieli taką samą zlewkę na mnie;/Mam uraz do tego miejsca i tych lekarzy tam;/

Teraz robią jakiś wielki remont na klinicznej. Słyszałam coś, że przyjmują tylko 2 porody dziennie? Ale nie wiem ile w tym prawdy i jak długo ma potrwać.

Łoźysko urodziłam chwilkę po Ksawerym nic nie bolało ale jakaś durna baba mi uciskała brzuch żeby było szybciej....na zaspie takie cuda różne robią.

Melduję się :)

w 15 - stym odcinku tego serialu :D

Ale wy jesteście płodne... nadrabiałam chyba z dwie godziny

to jest absolutnie bezbolesne ale trzeba sie skupic, u mnie niestety wtedy zaczely sie wszystkie problemy wiec malo z tego pamietam.

panda super ze wszystko ok.

nie mam na nic sil a powinnam pakowac Jule

wogle mam dola ze wyjezdza a ona chyba to wyczuwa i jest taka przylepa, przytula sie i mnie ciagle caluje, kaze sie brac na kolanka i wtula sie we mnie

panda super! fajnie że jesteś spokojniejsza :) już nic się nie wydarzy ani się obejrzysz a będziesz ściskała swoje maleństwo !

a to spoko z tym łożyskiem :)

Ja także nie mogę słuchać różnych historii dotyczących dzieci jak i zwierząt, od razu płaczę. Te wszystkie reklamy fundacji w telewizji mnie do łez doprowadzają.
Ja urodziłam łożysko parę minut po Maksie praktycznie nie czułam. Nie widziałam też go.
Panda cieszę się, że wszystko u Was w porządku :)
Nic nie słyszałam o remoncie klinicznej. Wydawało mi się, że tam w zasadzie niedawno był remont.

Marta, poszukaj :)
http://www.google.pl/search?newwindow=1&site=webhp&q=farby+do+%C5%9Bcian+bezpieczne+dla+ciezarnych&oq=farby+do+%C5%9Bcian+bezpieczne+dla+ciezarnych&gs_l=serp.12...10516.13766.0.15619.15.11.1.0.0.3.164.1032.8j3.11.0...0.0.0..1c.1.17.serp.jioDZsBwhBo

Inne tematy z forum

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...