WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Dobrze, że Twoje pierwsze życzenie się nie spełniło jednak. ;)

miało być: nie wetnie jak ostatnio ;)

No to widzę, że nam się nieźle zebrało na żale i nie-żale do rodziców. :)

Dzień dobry w poniedziałek:)
Grzecznie się melduje. Jestem od 13 z minutami, ale czytałam Wasze posty i dopiero teraz mogę coś napisać:)

Aga,mam nadzieję, że będzie dobrze:) Tak czy owak grunt to pozytywne podejscie!

Maluszek, a dzis to chyba u Ciebie lepiej, co?:) Po wpisach wnioskuje hihi

Arabelka, oszczędzaj sie Kochana. Poodpoczywasz troszke i brzuch przestanie Ci twardnieć. Nie wiem czy łykasz, ale zacznij zażywać magnez rano i wieczorem. Naprawde pomaga:)

Sonia, Ksawery jest rewelacyjny! Uśmiałam się z klawiatury, sorry ;)

Tak w ogóle Dziewczyny, to macie kreatywne dzieci:))))

A ja spałam dziś do 9 i w ogole nie wstawałam w nocy. Jak sie obudziłam, to aż się przestraszyłam czy to aby normalne ;) Potem przyjechała do mnie przyjaciółka i tak zleciał mi poranek.

Teraz siedze, pisze posta i czekam aż mała zacznie sie ruszac, bo cos jej dziś nie czuje:/ Ale może przez to, że ja się dziś więcej ruszałam to ona teraz śpi. Na to licze...

Co do rodziców to akurat moja mama mi przysyła rzeczy dla Młodej, ale nie stać jej na kupowanie nowych ciuszków i przysyła mi używane:) W sumie nie pozwoliłabym jej na kupowanie nowych, bo wiem, że tam lekko nie ma. Dla mnie najważniejsze, żeby przyjechała jak urodze.
A mama mojego faceta niby się cieszy, ale z uporem maniaka powtarza wszystkim, że będziemy mieli syna. Na wieść o tym, że będzie dziewczynka zareagowała: dziewczynka? no trudno... Miłe,co?

No nic, my jedyne za co zapłaciliśmy to wózek (używany). A tak to dostajemy od znajomych. I bardzo się z tego ciesze:)

aaaa,i mogę wyrazić opinie o fryzjerce i strzyżeniu, gdyby któraś szukała: po umyciu jestem bardzo zadowolona, bo układają się:)

Mam nadzieje, ze posta mi wetnie jak ostatnio;)

Moja mama to przy Ksawerym nie pomaga bo pracuje, moja teściowa pomagała ale żeby nie było za dobrze musieliśmy jej płacić 500zł miesięcznie. Ewentualnie w kryzysowych sytuacjach pomaga moja babcia, ale ma już 83 lata i nie da rady się nim zająć dłużej niż 2-3 h

U nas tylko moi rodzice bardzo się angażują i pomagają. I tak było od zawsze, pomagali nam w wielu sytuacjach również finansowo. Natomiast moi teściowie, no cóż nie mogę powiedzieć o nich tego samego. I choć bardzo ich lubię, to mam im trochę za złe, że syna przestali jakkolwiek wspierać już w wieku 18 lat, jak tylko opuścił rodzinny dom. Nawet nie pytali nigdy czy daje sobie radę, pracując, studiując i żyjąc na własny rachunek w obcym mieście. Różnie to bywa...
Mój tata się śmieje, że skoro system ubezpieczeń społecznych jest na granicy upadku, to jedyną rozsądną inwestycją jest inwestycja we własne dzieci... :)

Sonia, współczuję. Co innego - nie robić nic, a co innego - powiedzieć wprost coś takiego. :/

U nas jedyne, z czym nie ma problemu, to ewentualna opieka nad Młodym, kiedy ja np. muszę jechać na badania, a mąż jest w pracy. Z racji tego, że i rodzice i teść mieszkają w Trójmieście, to jeśli ich poproszę, to prawie zawsze przyjadą. Ale taka sytuacja zdarza się raz na dwa, trzy miesiące. Z resztą - nauczyliśmy się radzić sobie sami i bardzo rzadko zdarza nam się prosić kogoś o pomoc.

Teraz rodzice być może widzą, że dobrze sobie radzimy i myślą, że pomoc nie jest nam potrzebna, ale tak samo było, kiedy byliśmy młodzi i np. wykańczaliśmy mieszkanie. Jedyne, co byli w stanie nam podarować to stare meble z ich domu. Żadnej pomocy, która wtedy była nam naprawdę potrzebna, szczególnie, że życie na kredyt wcale nie jest najtańsze.

I broń Boże nie jestem za tym, aby rodzice do końca życia sponsorowali i utrzymywali swoje dorosłe dzieci. Ale czasem miło by było doświadczyć jakiegoś pomocnego gestu z ich strony. :/

oj ja też nie mogę nic powiedzieć - moi rodzice kupili wózek a teściowa łóżeczko. Do tego u mnie babcie na zmianę dzień na dzień opiekują się Dominikiem to jeszcze mu i na spacerek soczki, bułeczki i inne frykasy kupują. Do tego są na bieżąco co mu potrzeba i też dokupują. Także naprawdę super a do tego nie przesadzają więc nie mam poczucia że go psują.
Za to mi się przykro zrobiło bo obie babcie u mnie oczywiście chciały wnuczkę a jak się okazało że będzie drugi chłopak to jakby bańka pękła... Jak ostatnio byłam u lekarza i się martwiłam czy napewno wszystko ok bo nic nie było widać to tylko pytały: ale co nie potwierdzili że chłopak?? ja na to że nie że chłopak to już wiadomo to już nie było tematu.... to już nic je nie interesowało...
Ale Sonia ja wiem że im przejdzie jak się mały urodzi i u Ciebie napewno też tak będzie. Ja za to też nie wiem jak to jest że ponoć najmłodsze dziecko kocha się najbardziej bo ja sobie nie wyobrażam że nagle Dominik ma zejść na drugi plan ;/

Sonia, może tak mówi, ale jak już malutka pojawi to zmieni zdanie.

My mamy to szczęście, że nasi rodzice nam bardzo pomagają. A mojej mamie za opiekę nad małym itd. to się do końca życia nie odpłacę...

Sonia no to przykre,że tak Ci powiedziałą:(

Sonia a to już chyba przegięcie :( Nie dziwię się, że Ci przykro :/

A już w ogóle przykro mi się zrobiło jak moja mama powiedziała jakiś czas temu, że ona i tak bardziej będzie kochała Ksawerego i to będzie jej ulubiony wnuk....

Wiesz to chyba zależy od wychowania, tak mi się wydaje.
Ja wiem, że moja mama gdyby mogła to na pewno by pomagała. Zreszta ona taka jest, że ostatnia kromką chleba by się podzieliła.

Ale faktycznie to smutne co piszesz o rodzicach i teściach, może oni uważają, że skoro sami sobie radzicie i nie prosicie o pomoc to nie muszą.

Mamtu u mnie to samo, nikt nie proponuje sponsorowania wózka czy innych gadżetów i też mi trochę smutno. Nawet pamiętam pierwsze święta z Ksawerym jak się moja mama pytała czy on nie jest za mały na prezenty :/ Jedyne co wyłudziłam to jak będę teraz miała urodziny to wszystkim powiedziałam, że zbieram pieniądze na swissmed :) może chociaż troszkę się uzbiera.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rodzice mojego męża też nam nie pomagają jeżeli chodzi o wyprawkę dla małej.Może dlatego, że mają już pięcioro wnuków i jakby nie szaleją ze szczęścia jak moi rodzicę, którzy poraz pierwszy zostaną dziadkami.No moja mama jak idziemy gdzieś razem to najchętniej wykupiłaby pól sklepu a też wiem, że nie ma za dużo pieniędzy i mi głupio jest czasami.Ale jej nie można przetlumaczyć, żeby tak nie szalała:)

No tak, to zrozumiałe, skoro Twojej mamie samej jest ciężko. Ale ani moi rodzice, ani rodzina mojego męża nie borykają się z problemami finansowymi, a jednak nigdy nie czuli potrzeby, żeby w jakikolwiek sposób nam pomagać, chociaż sami wszystko co mają zawdzięczają pracy swoich rodziców i ich finansowaniu. To tak, jakby sami umieli tylko brać, a z dawaniem już gorzej. Kilka lat temu miałam do nich o to żal. Teraz, kiedy finansowo radzimy sobie sami całkiem dobrze, już o tym nie myślę. Chociaż mam dni takie jak dzisiaj, kiedy zastanawiam się dlaczego tak się dzieje. :/

Mamtu nam też nikt nie pomaga. Tak naprawdę mamy tylko moją mamę, a ona sama ledwo koniec z końcem wiąże, więc ja wiedziałam, że nie bedziemy mogli na nikogo liczyć w sprawie większych wydatków :( Ale jakoś dajemy radę.

Zazdroszczę Wam 'sponsorów'. Nasi rodzice jakoś nie kwapili się, żeby cokolwiek kupować nam dla Młodego, więc tym bardziej teraz nie mają takich zapędów. Nie wiem z czego to wynika, ale szczerze mówiąc, jak czytam Wasze wpisy, to trochę mi się przykro robi.

Mi mama kupiła kiedyś w biedronce koszulę do karmienia i jest nawet fajna.Ale jedna to mało więc też muszę się zaopatrzyć w conajmnie jeszcze jedną.No i stanika do karmienia też jeszcze nie mam.

Madleen fajny ten Wasz wózek.Mi moi rodzice też chcę zasponsorować limuzynę dla małej.Spory wydatek by już nam odszedł.Ale ja jeszcze nie rozglądałam się za wózkami.

Julka, jakby nie patrzeć berety w przychodni to wyrocznia. ;)

Sonia, podziwiam za cierpliwość. Mąka w kuchni byłaby ponad moje siły.
Ale za to masz opanowaną kolejną, bardzo ważną umiejętność - montaż klawiatury komputerowej. Zawsze możesz to sobie wpisać w CV z dopiskiem - 'wieloletnia praktyka".

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...