WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Julka współczuję imprezujących sąsiadów. U mnie w bloku już zrobiłam porządek ale za to w bloku na przeciwko czasem tak dają czadu na balkonie, że ja spać nie mogę. Zawsze wtedy się zastanawiam czemu nikt kto mieszka zaraz obok nie zadzwoni po policję...

Bardzo Wam dziękuje dziewczyny za wsparcie.Może się powtarzam alę dziękuję, że Was mam:*********

Również dziękuję za listę którą umieściłyście.Przyda się napewno.

Jeżeli będę się jutro w miarę dobrze czuła to przyjdę też na spotkanie bo stęskinłam się za Wami;)Mam nadzieję że mi to spotkanie dużo pomoże...

Tak ja dawałam krew pępowinową Ksawerego i w sumie jakoś szczególnie się nad tym nie zastanawiam. Wolę mieć takie zabezpieczenie niż kiedyś w przyszłości żałować, że nie mam. A finansowo mnie to jakoś mocno nie ogranicza bo za ubezpieczenie głupiego samochodu płacę dużo więcej ;) W zeszłym roku szwagierka urodziła i też deponowała krew przy podpisaniu umowy powiedziała, że z naszego polecenia i dzięki temu my przez rok nie płaciliśmy za deponowanie. Podobno są rekordziści co polecali 10 - 15 osobom i przez tyle lat mogą deponować krew za darmo :)

Dzięki za listy apteczne! :)

Walerka, każde odciążenie finansowe przy dzieciach jest fajne, także super! :)

Marta, z praniem i prasowaniem to czekam do "po remoncie". Pewnie będę działać na początku września. Zresztą zobaczymy w międzyczasie czy Młody przestanie tak się pchać na zewnątrz ;). W razie czego przyspieszę tempo, ale myślę, że takiej potrzeby nie będzie. Ale ja bym chciała żeby te ciuszki były jednak jak najświeższe.

Julka, dzięki za pamięć :). No to sobie sąsiedzi pobalowali, nie ma co... Odsypiaj póki Filipa masz z głowy! :)

Dora, my nie decydujemy się na zachowanie krwi pępowinowej. Póki co. Co prawda ci, którzy mają zachwalać to to robią (np. na warsztatach), ale wydaje mi się, że u nas niestety to jeszcze trochę potrwa zanim ta metoda stanie się chodząca, a nie raczkująca. Ale nie zagłębiałam się w ten temat jeszcze zanadto - czekam na wolne dni i wtedy zdecydujemy ostatecznie.

Marta, a propos naszej wczorajszej rozmowy o gościach - zwalą mi się dzisiaj takowi. Zapowiedzeni na 3h przed wizytą - bombowo. Normalnie o niczym innym nie marzyłam... Grrr.

Chcialabym wiedzieć ile z Was sie na to zdecyduje? i czy ktoś zna sie na tym od strony medycznej, bo foldery czytalam.

Dora, mnie kwestia krwi pępowinowej mało interesowała, ale Sonia ma zabankowaną krew Ksawerego, może Ją podpytaj.

Dzięki Mamtu, pamiętałam, że cos kiedyś wspominałaś o emoliencie tylko za cholerkę nie mogłam sobie przypomnieć co to było:)

No to Julka powiem Ci, że masz cierpliwość do balujących w środku tygodnia sąsiadów. U mnie by coś takiego nie przeszło ;)
Mam takich sąsiadów za ścianą, którzy w ub. roku tak balowali od 17 do głębokiej nocy. I do tego jarali jakieś jointy na balkonie. Nie pieściłam się z nimi, tylko wzywałam policję. Wiem, jestem okrutna... Jak coś się dzieje, to ja jestem pierwsza do zaprowadzania porządku :)

Dziewczyny a co zamierzacie zrobic odnosnie krwi pèpowinowej? Slyszalam i czytalam sporo sprzecznych opini. Czy ktòraś z Was ma np. lekarza w rodzine, i teresuje mnie obiektywna opinia kogoś kto się zna na tym.

Julka, czytałam Cię przez całe kilka minut. :) Zaszalałaś. Współczuję nocy i 'miłych' sąsiadów. :/

Ja zamiast nożyczek polecałabym malutkie cążki. Położna pokazała mi jak obcinać te małe paznokcie i jest 100 razy wygodniej i szybciej.

Marta, emolient zakupiłam Flos Lek For Baby - tę emulsję do kąpieli, co ją Sroka polecała i która, jako jedyna chyba, ma naprawdę porządny skład i przystępną cenę.
http://www.doz.pl/apteka/p54148-Flos-Lek_For_Baby_emulsja_do_kapieli_dla_dzieci_250_ml

Boże jedyny co za referat trzepnęłam :(

Cześć Dziewczyny!

Miałam okropną noc - do 2 w nocy sąsiedzi balowali - karaoke + muzyka na full, nie chcę tego komentować, powiem tylko że ich nienawidzę i nabiłabym na pal. Później Filip się obudził o 4.30 i stwierdził że już pora na zabawę...Zaraz się położę do łóżka, wykorzystam to że Młody śpi.

Dzięki za listy apteczne, będę musiała je skopiować i z nich skorzystać. Z przygotowaniami jestem w czarnym lesie...ja zawsze wszystko na ostatnią chwilę...ech...i nie potrafię tego zmienić...

Madleen u nas się nie sprawdziły nożyczki Canpolu - są jakieś takie grube i nawet obcięte paznokietki były długie. Chyba że widziałaś jakieś inne niż moje. Jutro przyniosę na spotkanie swoje i pokażę jakich NIE kupować.

Plastikowych osłonek na piersi też nie polecam - wprawdzie nie używałam, ale położne z SR odradzały - mówiły że każda dziewczyna która to nakłada ma później kłopoty z naturalnym karmieniem - dziecko uczy się na nich nieprawidłwo zasysać pierś.

W kwestii naturalnego karmienia bardzo ale to bardzo polecam szpital Wojewódzki - położne tam naprawdę za honor stawiają sobie nauczyć prawidłowo przystawiać Malca do piersi. Jak dziecko się nauczy od początku dobrze zasysać to mama nie ma później kłopotu z brodawkami.

Nadmanganian potasu jest na potówki a także na odparzenia. Sudocremu tym razem nie kupuję - pediatra nam odradziła, a sroka pisała że ma badziewny skład. Spróbuję ten tormocoś co Mamtu. Ale Filip np nie miał ani razu odparzenia - myślę że dzięki temu że na codzień używałam bepanthenu - jak dla mnie must have przy dziecku.

Hmm..co jeszcze...też bardzo się cieszę na spotkanie :D

Haze a do jakiego ginekologa z wojewódzkiego chodzisz? Ja i Dorotii biegamy do F.iutowskiego, on też pracuje w woj. Prawdę powiedziawszy to z planem porodu było tak - dostałam schemat od położnych, w szpitalu nie było z nim problemu, ale kiedy wcześniej pokazałam go swemu ginowi to zrobił duże oczy że coś takiego istnieje :D

Aga jakbym do jutra nie była na forum to życzę powodzenia na egzaminie jutrzejszym!! I oczywiście owocnej nauki :))

Uciekam do łóżka :)

Mamtu, a ten emolient do kapieli to jaki zamówiłaś? :)

Sonia, myślę że bez problemu możesz przed zajęciami :) dla pewności możesz zadzwonić :)
Jak nie będę padnięta po weselu to też będę w poniedziałek :)

Marta, luz psychiczny będziesz miała przy drugim, a przy trzecim w ogóle zapomnisz, że istnieje coś takiego jak wyprawka. ;)

Selene, ja od jakiś 2 czy 3 tygodni smaruje kilka razy w ciagu dnia brzuch, bo tak mnie swędzi czasem niemiłosiernie, że nie jestem w stanie przestac sie drapać;)

Walerka, Selene,Mamtu, Sonia - chciałabym mieć taki luz psychiczny jak Wy przy robieniu wyprawki :)) Myślałam, że jak będę na zwolnieniu to uda mi się to ogarnąć bez paniki, ale widze że jednak nie :/ Dobrze, że jesteście :)))

A Maluszek co tam nam ucichła? Pewnie śpi :))

No to Walerka, bylebyś za wcześnie nie urodziła, bo Małe będzie gołe leżeć. ;)

ja nawet nie mam co prasowac bo kolezanka dala mi rzeczy ale jeszcze jest jedna do nich w kolejce co rodzi na dniach i jak bedzie miala chlopca to najpierw ona ma je uzyc a potem ja. ogolnie jest si ale tak wlasnie do mnie doszlo ze ona skonczy z nimi kolo konca wrzesnia aj mam rodzic w pierwszej polowie. dobrze ze ona nie znala plci z pierwszym dzieckiem rowniez wiec ma duzo neutralnych rzeczy na poczatek i tak duzo nie potrzebuje

Cleanna ja na pewno się piszę. Trzeba się jakoś zapisać czy mogę w poniedziałek przyjechać i przed zajęciami zapłacić?

Ale mnie zaczał swędzić brzuch. Chyba dostałam uczulenia jakiegoś. Wczoraj zmieniłam krem na Palmers'a i chyba za długo go nie poużywam....

Ja patyczki, które zakupiłam dla młodego użyłam do czyszczenia paznokci jak mi lakier wyjechał za daleko :)

Inne tematy z forum

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...