WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Zapraszam do kolejnej rundy naszych rozmów - szybko nam to idzie, kolejna "500" pękła :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=475951#post8402886
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (15)

Sonia, bardzo się cieszę, że udało Ci się 'wyrwać'. :)

Carolajna, jeszcze niejedno spotkanie przed nami, więc mam nadzieję, że następnym razem dotrzesz. :)

Sonia, jak ja zobaczyłam swoją listę sprzed pięciu lat, to się złapałam za głowę, czego tam nie było. Wykreśliłam 3/4 już na samym wstępie. ;)
Jeśli mogę podpowiedzieć jeszcze coś do wykreślenia, to darowałabym sobie patyczki do uszu - nieprzydatne to w ogóle, a poza tym - niebezpieczne. Ucho takiego malucha samo się oczyszcza. Moje 'bezpieczne' patyczki, które kupiłam dla Młodego, wykorzystałam na zajęciach plastycznych z dziećmi w szkole. ;)

Też mam te podkłady molinea, czy jakoś tak. Ale będę musiała jeszcze dokupić bo tez ich używam do przewijania.

Ja zaczynam prać za 1,5 miesiąc i powoli prasować. Bo ostatnio wszystko zostawiłam na ostatnią chwilę i ledwo zdążyłam.
I zgadzam się z tym co napisała Mamtu, przy pierwszym dziecku zawsze bardziej emocjonalnie się podchodzi do spraw, bo są one nieznane, ale spokojnie do wszystkiego się dojdzie. I faktycznie wiele rzeczy tzreba wypróbować samemu. Czasem nie pasuje zapach kosmetyku, a czasem to jak się rozsmarowuje. Ja parę rzeczy tak wyrzuciłam.
Z tych sklepowych kremów do pupy to ja byłam zadowolona z Hippa.
A nadmanganian przydaje się też przy potówkach.

Dziewczyny, które były chętne na ćwiczenia!

Ruszyło AKTYWNE 9 MIESIĘCY do końca czerwca można kupić karnet na lipiec - 4 wejścia 55pln.

Ja się na pewno zapiszę! kto chętny?

Więcej info na stronie: http://bodymindclub.pl/?aktywne-9-miesiecy,33

Fajnie, ze wkleilyscie te listy :) przyda się, bo je z tym jeszcze w polu :)

Ja nie będę mogła być jednak jutro :( a zaluje bo też Was strasznie polubiłam. Tomek się czasem wkurza, ze tylko forum i forum ;) Ale co on tam może wiedzieć ;)

Ja bym te nakładki aventa sobie darowała. Mi się np nie przydały w ogóle a jak będzie taka potrzeba to zawsze mąż może Wam kupić. Purelan na sutki za to uratował mi życie i fajny jest bo nie trzeba go zmywać przed karmieniem.

Ja właśnie załatwiłam opiekę na jutro dla Ksawerka także będę na spotkaniu i już się nie mogę doczekać! Mam takie same odczucia jak ty Mamtu. Fajna ekipa nam się tu zebrała i mam nadzieję, że jak urodzimy i będziemy na macierzyńskim to będziemy się dalej z dzieciaczkami spotykać.

Byłam u Ksawerego w przedszkolu na pokazowej lekcji j. angielskiego....ach te hormony..normalnie się popłakałam jak on śpiewał i tańczył z innymi dziećmi....a taki malutki niedawno jeszcze był :)

Marta, spokojnie. :)

Ja jeszcze nie piorę, mam zamiar zacząć za miesiąc, bo za półtora pewnie już urodzę. Ale w pierwszej ciąży też chciałam mieć bardzo szybko wszystko przygotowane i prałam wcześnie, potem tylko prasowałam.
Teraz prasować nie mam zamiaru, więc i pranie zostawię na sam koniec.

Wiesz, to chyba normalne, że przy pierwszym dziecku bardziej się panikuje, a przy kolejnych to już idzie jakoś łatwiej. Dlatego ja np. nie mam jakichś wielkich list wyprawkowych, bo wiem, że połowa z tych rzeczy w ogóle się nie przydaje. ;) Ale każdy zrobi najlepiej, jeśli da sobie szansę przekonać się na własnej skórze. :)

aaa, dzieki Mamtu. Boże, ja nic nie wiem:( Nawet na logikę nie potrafie tego ogarnąć...

A jak sądzicie czy mogę już sobie poprac i porasować ciuszki dla Maleństwa i zapakować w worek i niech czeka do września, czy to bezsensu? Bo chyba zaczynam wpadac w panikę ;)

Marta, sól do przemywania oczu na co dzień i zakrapiania nosa, w razie ew. problemów oddychaniem.

Mamtu dziękuję za wszystkie informacje i wyjaśnienia :) Podkłady znalazłam, faktycznie hartmana...

Dobra ja uciekam do sklepu po spożywkę. Musze się zabrać w końcu za mieszkanie i pichcenie, bo po południu mam gości na kawę. Także do usłyszenia później!

Dziewczyny, sorry za pytanie ale do czego bedziecie używały roztworu soli?

Madleen, nadmanganian dostaniesz pewnie w każdej aptece stacjonarnie za grosze. :)

Położna na szkole rodzenia polecała, żeby pierwszą kąpiel w domu zrobić w roztworze nadmanganianu potasu - dosłownie kilka kryształków, woda ma być tylko lekko różowa. Ma działanie antybakteryjne.
Pamiętam też z mojego dzieciństwa, że jak były jakiekolwiek problemy z zapaleniem pęcherza czy inne bakteryjne infekcje, to mama robiła nam takie nasiadówki - zawsze pomagało.

Pokłady mam Molinea (chyba też Hartmann). O wiele lepsze niż np. Bella, która straszliwie się w środku 'kulkowała'. Używałam ich potem przy Młodym do przewijania.

Co do maści to chyba nie ma reguły, bo każde dziecko wymaga czego innego. Także pozostaje tylko metoda 'prób i błędów". U mnie sprawdził się Linomag na co dzień, a na ew. odparzenia kupiłam tym razem Tormentalum, ale wcześniej nie używałam, więc to będzie eksperyment. U nas Sudocrem np. w ogóle się nie sprawdził, co nie znaczy, że u Ciebie będzie podobnie.
A w ogóle wychodzę z założenia, że im mniej tym lepiej. ;)

Madleen, a co to za kryształki nadmanganianu potasu?

A tak w ogóle to wielkie dzieki Dziewczyny za listy :)

Mamtu a jakie wybrałaś podkłady higieniczne na łóżko? Większość pakowana chyba po 30 szt. Polecasz jakieś konkretne?

I co to za maść Tormentalum?
Z tymi kremami to mam wątpliwości, bo tak sudokrem na poważne odparzenia, tylko w ostateczności (ale chyba warto zakupić w razie czego?), bephanten lżejszy (położna na szkole rodzenia polecała) bądź linomag też ponoć dobry... To co wybrać - nie znam się :)

wlasnie dostalam wyborna wiadomosc - tu sa takie vouchery na opieke nad dzieckiem do przedszkola, dzieki ktorym oszczedza sie na podatku i ubezpieczeniu (w moim przypadku cale 70 funtow z 800 ktore place) ale zawsze cos. to jest zalatwiane przez zaklad pracy, wiec sie zapytalam czy bede mogla je dalej pobierac jak bede na tym panstwowym maciezynskim bo to jednak zawsze jakas oszczednosc, no i sie dowiedzialam ze moj Instytut pokrywa koszt tych vouczerow jak jestem na panstwowym maciezynskim co oznacza 250 funtow w kieszeni co miesiac. przez 6 miesiecy z 9 tylko ale to i tak duzo.juz teraz wiem czemu wszystkie matki na maciezynskim zostawiaja swoje dzieci w przedszkolu, no przynajmniej raz cos uda mi sie dostac a nie odwrotnie.

dobrze ze przypomnialyscie mi o witaminie K+D, tu daja zastrzyk zaraz po urodzeniu a podobno on ma jakies powiazania z wyzszym ryzykiem bialaczki u dzieci, musze na nowo poczytac i zobaczyc, alternatywa jest dawanie kropelek przez iles tam dni, za nic nie moge sobie przypomniec co zrobilam z Jula.

Proszę bardzo. Oto moja lista apteczna:

- Enema, roztwór do wlewu doodbytniczego, 150 ml (jednorazowego użytku)
- Gilbert NaCl 0.9%, 5ml, fizjologiczny roztwór soli, 100 ampułek
- K i D Vitum Witamina K i D dla niemowląt, kapsułki twist-off, 36 szt+6 szt
- ??? Medela PureLan 100, krem na brodawki piersiowe, 7 g, (położna polecała bephanten na brodawki (kolor różowy) na doz.pl nie ma tego akurat)
- Molimed,wkładki anatomiczne maxi, 14 szt x 2 op.
- Molimed,wkładki anatomiczne midi, 14 szt x 3 op.
- Molipants, majtki siatkowe, nr 1, 3 szt x 2 op.
- Octenisept, płyn na skórę, 50ml (atomizer)
- Tantum Rosa, 500 mg, proszek do sporządzenia roztworu, 6 saszetek
- Sudocrem, krem antyseptyczny dla dzieci, 125 g
- Bepanthen, 5%, krem, 30 g
- kryształki nadmanganianu potasu nie mogę znaleźć w doz.pl
- Aspirator do nosa, Frida, 1 szt
- Avent, małe osłonki na piersi 2 szt lub Medela, nakładki silikonowe, Contact, rozmiar M, 2szt ??? kompletnie nie wiem jakie wybrać polecacie coś?
- Canpol Lovi, krążki laktacyjne, 40 szt
- Canpol, nożyczki z osłonką dla dzieci, 1 szt
- Canpol, termometr kąpielowy, Autko, 1 szt
- Cleanic, patyczki, pudełko, dla dzieci, 60 szt
- Cleanic, płatki bawełniane dla niemowląt, 60 szt
- gaziki jałowe (też nie mogę się doszukać na doz.pl)

Mamtu jestem bardzo ciekawa co znalazło się na Twojej liście, chętnie coś zgapię ;) No i dopisujcie o czym nie pomyślałam.

No to tak:

1. Enema (lewatywa)
2. Podkłady/podpaski poporodowe
3. Tantum Rosa
4. Majtki siatkowe
5. Tormentalum
6. Linomag
7. Emolient do kąpieli
8. Maść na brodawki
9. Gaziki jałowe
10. Podkłady higieniczne na łóżko

To chyba wszystko, co zamawiałam. Na liście miałam jeszcze:

11. Octenisept (nie będę używać)
12. Sól fizjologiczna (mam)
13. Witamina K+D (kupię później)
14. Wkładki laktacyjne (mam)

;)

Aga, zupełnie nie wiem o czym piszesz. U mnie słońce jest, więc nie do mnie żale tym razem. :P

chciałam Wam właśnie przesłać listę i jakaś blokada antyspamowa mi się włączyła - wypraszam sobie! ;)
zaraz spróbuję temu zaradzić...

Z tego co czytałam wynika, że śniadanie można zjeść bez obaw jeśli ma się obciążenie 50 mg (ja i tak sobie daruję). Ale jak po śniadaniu miałaś 110 to i tak w normie, więc ok.

Mamtu, coś się z tym słońcem jednak nie postarałaś... A ja znowu najchętniej poszłabym spać...

Mamtu, kop sobie dostojnie - my poczekamy ;)

Inne tematy z forum

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...