WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

Zapraszam do kolejnego wątku pogromczyń, w którym zaraz za infantylnymi koszulami i pastelowymi suwaczkami dziarsko maszerują hordy kwadratowych penisów z Agustinem Egurolą na czele. ;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-16-t477946,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

ale się rozpisałyście.

Ania, Maluszek powodzenia na wizytach.

Powodzenia "remontowcom" oby szybko i sprawnie poszło :)

Mnie dopadł kryzys, zasypiam nad biurkiem. Odkryłam, że straciłam czucie na środku brzucha. A brzuch rośnie szybko. Jestem tak ociężała, że mam wrażenie, że chodzę jak słonica.

Marta to wlasnie przez wchlanianie kwasu foliowego bo on jest najwazniejszy w tych pierwszych 3 miesiacach a potem zelazo, wiec jak nie masz problemow to mozesz i pewnie pic ale jak masz niskie zelazo to uwazaj.
Sonia - mam tak samo, taki sam brzuch mialam w 8/9 miesiacu, mniej tyje ale brzuch wiekszy i jestem przerazona co bedzie dalej. wlasnie dzis w nocy jak nie moglam spac to dostalam takiego dola, ze to jeszcze 3 miesiace.
do tego maz mnie wkurzyl bo narzeka jaki to on jest zmeczony bo musial biedaczek wstac po wakacjach o 6.30, gdzie ja wlasnie zasypialam po niespaniu przez 2 godziny. powiedzialam mu ze nie zycze sobie takich komentarzy przez najblizsze 9 miesiecy, bo to ja jestem zmeczona, niespaniem i potem bede karmieniem w nocy, on nie ma prawa byc zmeczony bo przesypia noce.

Ania83, powodzenia na wizycie:) Daj znać po!

Na psach sie nie znam, ale skoro go zostawiasz mamie to może lepiej podejść lub dryndnąć do weterynarza. Ja swojemu kotu przemywam czasem oczy saszetką herbaty ;) i pomaga.

Ania trzymam kciuki! Daj znać po wizycie :)

Mi ostatnio też brzuch rośnie w zastraszającym tempie, normalnie z dnia na dzień coraz większy. Przez to kręgosłup mnie boli i czuję się taka ociężała jakbym już conajmniej w 9 m-cu była a tu nawet 7 się nie zaczął :)

tak Aga, czekałam, po czym zjadłam połowę blachy między 22 a 23;) nie ma to jak nocne jedzenie. Ja przez ostatni miesiąc przytyłam ponad 2 kg, z tym że po brzuchu to wygląda, jakbym przytyła z 5! a co do chorych sierściuchów, to mojemu psu od wczoraj leci ropa z oka, zastanawiam się czy przemywanie kwasem bornym wystarczy, czy tez lepiej udać się do weta, zwłaszcza że jutro ruszamy na drugą część urlopu i zostawiamy go mojej mamie.
Mam dziś wizytę u gina o 18, trzymajcie kciuki:)

ale z tą zieloną herbatą to chodzi o to, że jak długo parzysz czyli jest mocniejsza to wtedy może mieć skutek uboczny, ale to tak jak z czarną herbatą...
tak na dobrą sprawę do wszystkiego można się przyczepić. Mi lekarz mówił, że 2 dziennie spokojnie mogę pić i nie za mocne. To samo powiedziała dietetyczka, więc pije :)
Wiem tylko, że do 12 tygodnia ciąży jest niewskazana, podobnie jak liście maliny...

nie zwolnienien nie ma, mozna isc na maciezynski od 28 tyg, przed sa zwolnienia ale to juz na prawde dla takich osob lezacych plackiem a i to teoria bo oni tu nie uwazaja za sluszne ratowac takie ciaze, jak sie samo nie utrzyma czyli slaba ciaza i lepiej jak sie poroni. co wiecej po 28 tyg jak bierzesz za duzo dni chorobowych zwiazanych z ciaza (takie na np przeziebienie sie nie licza) to pracodawca ma prawo wyslac cie na przymusowy wczesniejszy maciezynski. ogolnie nie jest zle, ja wole byc w pracy a i mam ta luksusowa sytuacje ze moge isc na maciezynski wczesniej bo damy jakos rade z jednej pensji ale jakos mi to szybciej idzie. ogolnie jak bede sie zle czula i nie dawala rady to na pewno pojde i tyle,nie bede ryzykowac zdrowia mojego i dziecka.

dziewczynyn nie pownno sie pic albo duzo ograniczyc zielona herbate w ciazy, tak, jest zdrowsza niz czarna ale nie jest wskazana w ciazy. te same antyoksydanty ktore sa takie dobre w normalnej sytuacji powoduja ze sie nie wchlania kwas foliowy i co wazniejsze zelazo co moze prowadzic do anemii.zwlaszca uposledza wchlanianie zelaza z niemiesnych produktow, co jest szczegolnie wazne u wegetarian.

ja tez dziecko przebieram wszedzie i zawsze, mam ten plus ze tu jest dyzu tzw playgroup na ktore bede chodzila w zimie bo bym zwariowala siedzac w domu.

oj walerka wierzę ci że dziecko rozpuszczone... dziadkowie są niereformowalni! ja wczoraj byłam po pracy u rodziców i ja do dziecka z indykiem a babcia z bezami wyskoczyła ;/
A małe cwaniaki szybko łapią że może być lepiej i potem się miotają niestety.
3 miesiące to już z górki, brzuszek pewnie opadnie pod ciężarem troszkę i miejmy nadzieję ze będzie lepiej. A ty walerka do samego końca pracujesz? w ogóle żadnych zwolnień nie ma u ciebie?

komiczne to jest bo ona tak gleboko spi ze wogle jej to nie przeszkadza. rowniez ja znalazlam w pozycji siedzacej na poduchach z glowa oparta o lozko i to ta twarda czesc, definitywnie po mamusi ma sen. musze zainwestowac w barierke bo w koncu ulozylam poduchy pionowo i przystawilam szafka nocna bo nie mam serca na nia patrzec i kregoslupa zeby ja z tej podlogi zbierac.
z tym karmieniem po cc to tez jest roznica jak masz planowe, to chyba trudniej a jezeli masz jak juz sie zacznie akcja porodowa bo to tak bardziej naturalnie. z mojego doswiadczenia da sie wrocic z butli na piers i z mm na swoje. a co do eksplodowania piersi to sie zgodze, to tylko w teorii tak jest ze mozesz zostawic z butla i wyjsc, tez pamietam bylismy na koncercie jak mloda miala 3 miesiace i w toaletach recznie sciagalam nadmiar, a bylo to w Hype Parku, toalety nie za ciekawe.
to oddychanie to masakra, slyszalam o tym ale nie mialam w poprzedniej ciazy, musze siedziec prosto, spac nie moge, musz wlasciwie w pozycji pol siedzacej, kregoslup mi wysiada.eh nie lubie byc w ciazy i szczerze jestem przerazona ze mi jeszcze 3 miesiace zostaly.
zastanawialam sie czy isc wczesniej na maciezynski ale wiem ze strasznie bedzie mi sie ten czas dluzyl, przynajmniej w sierpniu bedzie moja mama to mi troche pomoze po pracy z Jula.
wogle mam dzis fatalny humor, malo spalam, Jula rozpuszczona strasznie, rodzice pakowali ja w pull upsy i teraz uwaza ze to jest norma, ach to ze jestem zmeczona tylko poglebia moja irytacje. mam nadzieje ze polepszy mi humor potem, do tego jak sobie pomysle ze mam 3 dni z moim dzieckiem sama, w ten najgorszy okres bo mam nadzieje pare dni i zaskoczy co mozna a co nie mozna, to mi sie sloabo robi

Mój mąż zawsze pytał kiedy będę zastrzyk robić bo chciał popatrzeć ;p ale sam by się nie odważył mi zrobić.

Wiecie co mi w ciąży najbardziej w pracy przeszkadza? jak mam jakieś ważne rozmowy z poważnymi ludźmi a moje dziecko ma czkawkę, brzuch mi się trzęsie i skupić się nie mogę :)))

Arabelka - sen napawający optymizmem, zdecydowanie! :)

Marta, ja też ostatnio gubię się w dniach ;). Dobrze, że zawsze jest telefon pod ręką i można zerknąć ;). Co do zastrzyków - ja bym nie dała ich zrobić mężowi ani nikomu zresztą - wolę "siama" ;). Ale to zależy co komu odpowiada :).

Maluszek, na odbiór wózka czekaliśmy 3 tygodnie. Ale to wszystko zależy od modelu, koloru, dobranych dodatków itd., także to indywidualna kwestia :)

U mnie póki co wyszło słońce, więc może nie będzie tak źle... Nie idzie mi to ogarnianie przedremontowe - za dużo tego i nie wiem za co się zabrać :/

Sonia, ile mój mąż dałby żeby u nas był "tylko" rosół - on uwielbia, a ja niekoniecznie ;). Także on jest wiecznie spragniony rosołu i z pewnością nie byłby to dla niego "tylko" taki obiad ;)

Teraz tylko gorzej będzie z tym spacerowaniem bo zaraz zima będzie jak urodzimy. Ale jak nie będzie mega mrozów to i tak zawsze będę pewnie wychodzić na spacer. Dorotii jak już będziesz miała ten urlop to musimy naszych rumcajsów zintegrować :)

Maluszek może uda Ci się ten spacer ale ja raczej obstawiam, że dzisiaj popada.

Sonia to super że w miarę blisko mnie mieszkasz :) może razem z eskapad będziemy wracać.

A rosół to nie tylko! pychota :) może też nagotuję bo jakiś ten tydzień zabiegany i ani razu obiadu nie było ;p

Ok bigosik gotowy:)

Zaparzyłam zielonkę i zmykam poczytać a potem chcę iść na spacer o ile nie będzie padać bo coś u mnie pochmurno.

Oj Dorotii przypomniałaś mi o tych szalejących hormonach po porodzie. Człowiek jak się zaczął śmiać to przestać nie mógł, tak samo z płakaniem niestety.

Ja dzisiaj mam nastrój taki jak pogoda za oknem, w związku z tym na obiad będzie tylko rosół, nie sprzątam i nie robię nic! Mam zamiar leniuchować z kawą i gazetką puki Ksawery jest w przedszkolu. Czasem trzeba!

Dorotii jak Ksawery był malutk to ja też wiecznie z nim tylko spacerowałam, całymi dniam na dworzu :)

Dorotiii zielonka jak najbardziej jest zdrowsza od czarnej.

O dzięki Marta za info.Z tego artykułu wynika,że można:)

Zaraz lecę sobie zaparzyć moją zielonkę;)

maluszek a zielona nie jest zdrowsza od czarnej? nie mam pojęcia dlaczego miałaby szkodzić - ja piję i tą i tą :) jak znajdziesz że faktycznie szkodzi to daj znać to zaprzestanę ;p

Marta wszystko zależy od podejścia - ostatniego dnia mi na salę przywieźli dziewczynę która miała cesarkę tego dnia co ja a ona leżała i jak dziecko jej płakało to nie wstawała tylko narzekała że przecież jest po operacji więc położne powinny się jej dzieckiem zajmować ;/ ja tam czekałam tyle że nawet przewinąć bym im dała, moje dziecko i sobie radziłam i nie było to z zagryzionymi zębami tylko z uśmiechem :)
Jedyne co to pamiętam ze jak już byłam w domu i nocami oglądaliśmy Top Gear a hormony tak buzowały że śmiałam się jak nastolatka to wtedy czasem miałam wrażenie że mi szwy zaraz popękają ;p
No i ciężko się wstawało... znaczy powoli trzeba było :)

Maluszek, ja pije zieloną herbate. Lekarz nic nie mówił, że nie można...

http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/ciaza/czy-w-ciazy-mozna-pic-zielona-herbate,95_52009.html

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...