WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Witam i ja porannie :)
Pogoda dzisiaj jakas lepsza od razu przyjemniej. Mój T. śpi a ja się wierce od pol godziny i ni cholery nie moge zasnąć.:(

Zazdroszczę Wam porodu w Swissie, ale dla mnie niestety 6tys to bariera nie do pokonania :( Ale jak wygram w totka to wszystkie możemy tam rodzic :D

Miłego dnia :)

Witam z rana :)

Ja już spakowana i prawie ogarnięta czekam aż moja mama się obudzi :)

Mam nadzieję, że się rozpogodzi dzisiaj.

Co do swissu to w cenie jest jeszcze kontrola pediatryczna dziecka do 6 tyg po porodzie oraz ginekologiczna matki.

Aniu wszystko się zgadza co mowisz. Przynajmniej z tego co wyczytalam i co mowila babka, która mnie oprowadzala. To tak wlasnie jest.
A ten żel kosztuje jakieś 750zl.
Przeczytalam cale dwa watki na ten temat az mi mózg paruje i na bank mi się po tym jakiś porod przyśni;-)

aha, w cenie porodu w Swissie jest ta lepsza szczepionka bez rtęci (Engerix?), natomiast dodatkowo dopłacała za jakiś żelowy pasek wszczepiany pod skóre w przypadku cc (opcjonalnie), dzięki czemu 1.5 tyg po porodzie śmigała z młodym po mieście, schylała się i go podnosiła, dźwigała wózek itp. - mówiła, że zagoiło się blyskawicznie, ból czuła może przez 2 dni a teraz nie ma żadnych zrostów i nic jej nie "ciągnie" - z tym że ten żel jakiś drogi był, bodajże 700 zł dodatkowo, ale nie jestem pewna.
Jedyne co ją trochę zdziwiło to to, że położne i pielęgniarki nie "narzucały się" z pomocą przy dziecku - oczywiście jeżeli po nie zadzwoniła, to o każdej porze dnia i nocy bez focha przychodziły i pomagały, ale tak same z siebie to nie. Proponowały za to, że gdyby chciała to może dziecko oddać im na noc, żeb się wyspać, ale nie skorzystała, bo zależało jej by karmić go wyłącznie piersią, również w nocy.

Kontynuując w temacie Swissmedu, postanowilam poczytać trochę opini na necie. Podrzucam linki:

http://forum.trojmiasto.pl/swissmed-porod-2012-t399146,1,160.html

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=446675&c=1&k=160

Ze Swissmedu moja kuzynka generalnie była zadowolona, wiadomo - warunki lokalowe, internet itp, ojciec dziecka cały czas był z nimi bo jak juz pisałam była sama w pokoju jak i na oddziale, własna łazienka oczywiście, ale co chyba najważniejsze- chciała rodzić naturalnie i prawie się udało ( z zzo oczywiście), ale jak tylko poczuła, że coś jest nie tak, zażądała cesarki i od razu jej zrobiono - jak się okazało słusznie, bo na pozór było wszystko ok ale mały odchylił główkę do tyłu a że ona jest drobna to się zaklinował i nie dałaby rady urodzić go naturalnie. W państwowym szpitalu nie dość że z dużym prawdopodobieństwem bez znieczulenia, to jeszcze by czekali z cesarką aż by tętno zaczęło spadać... no i zrobili jej cesarkę dokładając po prostu dawkę poprzez zzo, dzięki czemu była przytomna, od razu dali dziecko ojcu do kangurowania a jak ją pozszywali to położyli jej małego na klacie i pielęgniarka od razu kazała jej spróbować karmić(najpierw się upewniła, czy chce karmić nauralnie, czy dać mu mm). Z tego co słyszałam, w państwowych szpitalach zwlekają z cc do ostatniej chwili, przez co potem wykonują je w znieczuleniu ogólnym, no i matka widzi dziecko po kilku godzinach lub nawet po dobie, co później utrudnia rozkręcenie laktacji. No ale wiadomo- takie przyjemności za 6 tysi.... A ja tak się objadłam u mamy, że teraz aż mnie mdli:) w lesie są poziomki, jagody, dzikie maliny.... jutro z samego rana wyruszam z kubeczkiem po kolejną porcję;)

Ania zdrowia dla synka. Ja zbijam jak jest 38,5 choć uzależniam to i tak od zachowania, jak szaleje to nic nie daje. Jak się ewidentnie pokłada to i przy 38 daję. Ale poniżej nigdy.

Apolonia ja kupowałam na allegro u dostawcy "Justinex" i "rodzyneczki".

Arabelka dobrze że tylko chciałaś ją wyprosić, mogło Cię kusić żeby zrobić coś innego ;)

Haze super, że ściana teraz Ci się podoba :) nie ma jak odświeżenie pokoju chociażby.

My się dzisiaj mieliśmy zabrać za przemeblowanie pokoju małego, ale jakoś już czasu nie starczyło. Może od poniedziałku ruszymy.

Haze no to teraz masz śliczną ścianę :) Pozazdrościć.

Aga i co zrobiłaś mój zestaw obiadowy? Tylko pamiętaj, żeby posolić ziemniaki, bo ja wczoraj zapomniałam ;P
Dobrze mi na wolnym, bez pracy, na razie nie narzekam :))

Ja też nie mam jeszcze koszuli i całej wyprawkowej listy dla mnie do szpitala, chciałam zamówić właśnie na allegro, ale właśnie doliczając koszt wysyłki wcale nie jest taniej :(
Arabelka też dzisiaj oglądałam te koszule, ale muszę nabyć jedną w infantylny wzorek, żeby było co potem palić na ognisku :P

Byłam dzisiaj w Ikei po miskę i dzbanek, bo ostatnio miałam czas tłuczenia różnych rzeczy ;P Kupiłam jeszcze formę do tarty z zamiarem zrobienia jakiejś dobrej wytrawnej na obiad :) i kolejki tak mnie przeraziły, że poszłam bez kolejki do tej kasy dla ciężarnych i nikt słowa nie powiedział :) A na dziale dziecięcym była jakaś zmiana ekspozycji :(
Potem poszliśmy na chińszczyznę a teraz leżę i odpoczywam, bo coś mnie boli brzuch z jednej strony.

Dzięki Haze,no zobaczymy jak przed spaniem będzie,bo zaraz nurofen przestanie działać,a on szaleje jakby mu nic nie było,cały on:)Teraz robią grila na balkonie z mężem.A tak wogóle to wczorajszy basen tak go urządził,bo chciał za wszelką cenę jechać a bardzo upalnie nie było,no jakieś 25 stopni ale woda taka sobie,kiedy brodzik dla dzieci sie znudził to wyciągnął mnie na duży basen,a mi się wcale nie uśmiechało kąpać,nawet stroju nie miałam ubranego,no ale czego się nie robi dla synusia,noi wymarzł się tam,jak wyszedł to trząsł się jak galareta,wieczorem jakoś o dziwo szybko usnął a około północy sprawdzam jak śpi a on cały gorący,więc mu szybko podałam lekarstwo,rano to samo i po południu też,oby mu szybko przeszło,bo nie uśmiecha mi sie tu wizyta u lekarza.

Ania ja przy 38 już zbijam - zdrówka dla synka!!!

A mój mąż właśnie skończył malować ścianę w salonie :)))) w końcu, bo już nie mogłam patrzeć na ten "wymiotny" brąz który sobie na własne życzenie zafundowałam :P i teraz mam piękną popielatą ścianę :) niech teraz tylko szybko sofa przychodzi ;)

Arabelka Ty się ciesz, że tylko na ochocie wyproszenia z kina się skończyło :P

Witam weekendowo!:)

Haze widzę, ze Twoje ciasto robi furorę :) Ale nie dziwie sie, bo znam ten przepis od teściowej i jest naprawdę pyszne :)

Byłam z mężem w kinie na filmie Iluzja. Stwierdziliśmy, że po porodzie to szybko nigdzie nie wyjdziemy, wiec trzeba skorzystać póki Mały w brzuchu.Film polecam, już dawno nie byłam w kinie na filmie, który przez cały czas przykuwał moja uwagę i nie był nudny . Jedyne czego odradzam, to siedzieć na tych reklamach przed filmem,które są bardzo głośne i Małemu zdecydowanie sie nie podobały,bo kopał jak szalony ;)
Nie wiem czy tez tak macie, ze w ciąży pewne rzeczy Was bardzo irytując. Obok mnie siedziała dziewczyna,której śmiech tak mnie drażnił i momentami miałam ochotę wyprosić ja z kina. Taka niedotykalska zrobiłam się w ciąży, że az sama jestem w szoku, ze można mieć takie odczucia w stosunku do zupełnie obcej osoby ;p

Apoloniaa zamawiałam ostatnio kilka rzeczy u dwóch sprzedawców. Ogólnie trzeba zwracać uwagę na ceny, bo jeden może mieć wszystko co chcesz, ale drożej albo ceny sa takie same jak w sklepach. Także nie zawsze te zakupy w necie są opłacalne, szczególnie jeśli musisz za transport zapłacić. Kupowałam ostatnio u jednego sprzedawcy koszule, jakościowo dosyć fajna także polecam. Oprócz koszul sprzedawca ma wiele innych rzeczy, potrzebnych do wyprawki.

http://allegro.pl/koszula-nocna-margo-ciazowa-do-karmienia-l-i3371471399.html

I jeszcze jeden sprzedawca, który tez ma dużo fajnych rzeczy:

http://allegro.pl/podklad-do-przewijania-na-lozko-do-szpitala-90x170-i3359540679.html

Polecam Ci też sklep Tygrysek w Rumi Janowie, zaraz jak sie kończy Gdynia. Tam towar jest w takich cenach jak na allegro. A w razie jakbyś czegoś nie znalazła to możesz w necie zamówić, bo maja stronę internetową. Ostatnio tez byłam w Akpolu w Gdyni i wiele rzeczy tez mieli tańszych, niż w necie, oprócz ubranek bo tam są drogie.
http://www.etygrysek.pl/

Miało być Walerka a nie Doroti,sorki.

A my dzisiaj cały dzień w domu siedzimy w piękną pogodę,a mielismy jechać nad jeziorko,ale w nocy syn dostał gorączki i teraz też siedzi na nurofenie.Powiedzcie od jakiej temperatury powinno się zbijać gorączkę,bo on rzadko kiedy gorączkuje a przypominam sobie że coś pediatra mi kiedyś o tym mówiła żeby odrazu nie podawać leku żeby organizm sam mógł sobie poradzić,noi teraz nie wiem,ale dla niego 38 to już jest dużo,zaraz cały rozpalony,nie je z piciem też ciężko noi wiadomo ospały,marudny ale żeby położył się na godzinkę to nie ma mowy,on jest niezmordowany,jeszcze o jeziorze cały dzień marudzi:)

Dzięki dziewczyny,też się cieszę że jest wszystko w porządku.A co do genów,musi mieć na to wpływ,bo mój syn urodził się z wagą 3800,zdziwiłam się bo w dniu porodu mówili że nie więcej niż 3300,dziwne bo skoro wyliczją na podstawie główki i brzuszka,a on miał dużą główkę to powinno wyjść więcej,noi przenosiłam dwa tygodnie,tak jakby urodził się w terminie pewnie by ważył nie więcej niż 3400,poza tym on ma moją budowę,też się martwiłam jak pediatra na bilansie wpisała mu niedowagę,a przecież mieścił się w siatce i szedł swoim centylem i też jakbym go miała porównywać do innych czterolatków teraz to ciężko było by mi znaleść dziecko w jego wzroście i wadze,co więcej zajżałam do swojej książeczki i tam były też pomiary wagi i wzrostu,noi nie dowierzałam dokładnie jak miałam 4 latka ważyłam tyle co on 15 kg,a byłam chyba o dwa centymetry większa tylko.No a znowu mój mąż urodził się tydzień po terminie z wagą 3300 czyli jeszcze mniej niż ja,bo ja 3400 równo w terminie.

Noi pewnie że zdarza się że dziecko jest większe od swoich rodziców,ale może dziadek był wyższy albo rodzeństwo.A Dorotii Twój mąż urodził się duży,a potem też zawsze był większy od rówieśników?A teściowi też zależy jaką budowę mają,no bo mogą być niscy a nie koniecznie szczupli,mojej znajomej synek całą budowę odziedziczył po wujkach,czyli braciach swojej mamy,bo ona sama niziutka,a tata 175 a ten pnie się w górę a chudy jak patyk:)

Hej dziewczyny,

znacie może jakiegoś poleconego sprzedawcę na Allegro u którego można zakupić sporo rzeczy do wyprawki i do szpitala?

Witam się i ja :)

My od wczoraj u mamy - dziś mąż z kolegą działają już od rańca, no a ja zaliczyłam Castoramę, NOMI i dopiero niedawno dotarłam z powrotem. Teraz waham się czy pokusić się na galaretkę z truskawkami i chyba spróbuję ;). W ogóle chodzi za mną dzisiaj jakiś baton - całe szczęście, że nigdzie przy kasach ich nie było, bo nie wiem czy bym się oparła... ;)

Mamtu, no to super, że tak sprawnie im idzie :). Ty się tylko nie przeciążaj! Z tymi stanikami to masakra... Koszuli zresztą też nadal nie mam :/.

Carolajna, ja chyba muszę zrobić Twój zestaw obiadowy (kotlety, ziemniaki, mizeria) - no tak mi smaka narobiłaś, że nie mogę! ;)

Dorotiii, nasz Młody pewnie będzie ważył podobnie w tym tygodniu... Z tymi teoriami czy ma po kim czy nie to myślę, że to nie bardzo ma przełożenie. Tak jak Walerka napisała o teściach to szok... Ja liczyłam, że z racji na moją budowę nie będę się musiała bać rodzenia "klocka", a tu proszę - na razie się na to zanosi...

Sonia, ale Ci zazdroszczę wyjazdu (Tobie też Dorotiii, ale mi by się on przydał JUŻ)! Wypocznij i za mnie ;)

Marta, no to super, że spędzicie w końcu trochę czasu we dwoje :)

Ania83 - znajdź jakiś czuły punkt, który zmusi Twojego faceta do przeprowadzenia remontu ;). Myślę, że pomocna może być metoda "kija i marchewki" ;)

Carolajna, no i jak Ci bez pracy? ;)

A mnie dziś glowa pęka:/ wszystko przez te zmiany pogody... wrrr...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny :)

Ania dobrze, że z maluszkiem wszystko ok.

Ja też bym sobie gdzieś pojechała, ale u nas sie nie zapowiada :(

Dorotii kupiłam sernik jogurtowy w proszku dodałam tylko mleko i jogurt ;) Zrobiłam go na biszkoptach i z galaretką na wierzchu.

W sumie to szkoda, że dzisiaj nie ma słoneczka, bo nie chce mi się nigdzie wychodzić. Chciałam sie wybrać do bobcentrum ale dopiero o 12 jedliśmy śniadanie i jakoś tak nie poszło.

Miłego dnia wszystkim

No ja po raz pierwszy blogoslawie nasz zimny Dom. Tylko czeka mnie godzina w samochodzie bez klimy. Mam nadzieje przezyjemy.

Ania a kuzynka zadowolona ze swissmedu byla?
My jedziemy za tydzien w sobote a wtedy juz pogoda ma sie psuc ale tam mi upaly nie sa potrzebne.
Moze tez sprobuje to ciacho upiec co haze pisala :) a carolajna sernik z jagodami jak robisz bo troche dzisiaj kupilam i moze bym tez sie skusila :)

Marta to faktycznie twoj facet za duzo pracuje jak to pierwszy dzien od miesiaca wolny :/

Inne tematy z forum

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...