WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

co do zapominania to mój mąż też odwalił numer ;)
Jak po nas przyjechał to zapomniał ciuszków dla małego na wyjście, ale z przejęcia bardziej ;) akurat było bardzo ciepło wtedy więc jakoś małego ubrałam w to co miałam, owinęłam kocykiem i obyło się bez powrotu po ciuchy i czekania. Ale na oddziale furorę zrobił, położne się tak chichały, że hey :)

Ooo takiego to bym zabiła...nieważne czy w pokoju odwiedzin czy w sali poporodowej...

Dla każdego co innego, nie ma co się stresować i zastanawiać nad wyborami innych. Ważne by samemu wybrać taką opcję która będzie dla nas lepsza. Opis Dorotii wymiata - ale tak właśnie jest na oddziałach położniczych, tu nie ma tzw szeroko pojętej intymności :) i tak jak z położnymi, lekarzami i współlokatorkami jestem w stanie ostatecznie nią się podzielić, tak z kuzynami innych położnic już nie.

Dorotii to dobry ten jej mąż :) Cholera z tym pępkowym :) Ja sobie nawet nie wyobrażam co u nas się będzie działo. Ja tylko powiedziałam, że ma być czysto jak wrócimy ze szpitala :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

walerka a to ci opowiem że moja koleżanka miała wyjść koło 15 ze szpitala ale jakoś tam jej przesunęli że mogła już wyjść rano - dzwoni do męża a mąż po pępkowym i oczywiście że na 10 to nie będzie, ale na 12.... prysznic za prysznicem i po 13 chyba po nią dojechał. Nie zabrał jej ciuchów, butów... jakaś masakra! NO JA BYM ZABIŁA CHYBA :)

Wiecie co ja w ogóle nie myślałam o tym wszystkim po porodzie na sali :( A chcę na Klinicznej rodzić... no nic zobaczymy jak to wyjdzie.

tak jak piszecie kazdemu co innego odpowiada, ja tez mam nadzieje ze uda mi sie miec jedynke ale ostatnio kolezanka rodzila 5 lipca i mowila ze przez te 5 dni mieli 52 porody i sie na jedynke nie zalapala bo juz byly zajete. mam nadzieje bede mogla zamowic z wyprzedzeniem. tu nie ma mozliwosci zeby dziecko bylo bez jednego z rodzicow, zawsze jest z mama a jak mama nie moze to z tata. i tez mam odmienne zdanie na temat "oszczedzania" faceta - jest ojcem dziecka, partnerem w tym zwiazku to uwazam ze ma prawo i powinien wiedziec co to oznacza byc w ciazy i rodzic a nie miec przeslodzony obrazek jak to musi byc kobiecie cudownie ze dala nowe zycie bo z tego rodzi sie szacunek i zrozumienie. a juz wogle idea pepkowego jak kobieta jest w szpitalu i probuje dojsc do siebie a szanowny malzonek pije z radosci, dziala na mnie jak plachta na byka, pepkowe tak ale po jakims czasie.

Dorotiii, tak sie usmialam czytajac Twoj bardzo obrazowy opis poporodowy w szpitalu, moge tylko podsumowac "Sad but True".

Aga naprawdę będę mocno trzymała kciuki żebyś miała tą jedynkę ;p żadnej z moich koleżanek do tej pory się nie udało :) jedynka jest jedna w każdym szpitalu a chętnych...... no ale komuś w końcu musi się ona trafić :)

Dorotiii, może zasłonkę można przynieść swoją? :P

A tak serio - zgadzam się z Tobą i Julka w tej kwestii. I nie chodzi tutaj o moje 'słodko-pierdzące' wyobrażenie rodzinki po porodzie, która w cudownej harmonii i spokoju wspólnie dzieli się obowiązkami. ;) Bardziej zniechęca mnie szara rzeczywistość - wszystko to, o czym napisałyście, a czego chciałabym oszczędzić nie tyle mojej rodzinie, co obcemu facetowi, nawet, jeśli miałby to być TYLKO (albo AŻ) ojciec jakiegoś dziecka. I to, że leżę na sali kilkuosobowej nie powinno odbierać mi tego minimum intymności, które fundują nam szpitalne warunki. A ja nie mam ochoty rozmawiać o połogu, wypróżnieniach, laktacji i wielu innych mało przyjemnych kwestiach, które bez przerwy porusza się w ciągu tych trzech dni pobytu w szpitalu, przy obcym, jakby nie patrzeć, mężczyźnie. :/

Tak patrzę i... Raczej chodziło mi o to, że każdy medal ma dwie strony :p. Bo mało po polsku mi to wyszło ;)

Aga mam pół blachy ciasta więc może się to źle skończyć :) Ale zaraz wypiję kawkę i kawałek zjem a co :)

Troszkę mi lepiej na szczęście, sprzeczka zażegnana :)

Łazienka prawie posprzątana, pranie się robi, jeszcze posprzątam resztę i wstawię zupkę i spokój :) Ambitnie dzisiaj, a potem nie będę się mogła ruszać ;)

Dorotiii, no właśnie - wszystko ma dwie strony medalu :). Ale my, żeby uzyskać jakiś "złoty środek" pomiędzy tym, co ja napisałam, a tym co Ty, zdecydowaliśmy się na "jedynkę" i liczę na to, że będzie taka możliwość. Po prostu stwierdziłam, że to chyba najlepsze rozwiązanie, tak żebyśmy mogli połączyć obecność męża z nami i zachowanie mojej szeroko pojętej "intymności", o której zapewne i tak nie będzie mogło być mowy :p. Każdy musi zdecydować o tym, co jest dla niego najlepsze i już :).

Marta, niestety - w tym wieku należy przymykać rzeczy na pewne dziwactwa ;). A na pewno jest najszczęśliwszym kotem na świecie (zaraz po moim, oczywiście ;) ).

walerka widzisz najprostsze kotarki by faktycznie dużo dały ale szczerze mówiąc nie słyszałam żeby je posiadał którykolwiek z naszych szpitali.

Grunt to wiedzieć co dla której jest ważniejsze :)

Aga, a to dobre! Porównać dziadka do kota :)))) Rozbawiłaś mnie, dzięki.
A faktycznie 14letni kot to ma prawo mieć swoje humory. Pewnie też bym miała jakbym tylko w domu siedziała. Tak patrze na niego i szkoda mi się go zrobiło. Ech, te zmienne nastroje kobiety w ciązy...

dziewczyny głowa go góry już po 12 więc pomału dzień się będzie kończył :)

Julka ja się zgadzam z tobą w 100% - bardzo proszę żeby nikt się nie obraził ale wizja taty kankurującego dziecko, tego że nie dopuszczalne jest zostawienie dziecka na minutę etc to taki obrazek z reklam. Rzeczywistość po porodzie wygląda inaczej - nie mówię o swissmedzie ani prywatnych salach ale o standardzie - zawsze jest druga osoba na sali, każda mama jest wykończona, każde dziecko jest zmęczone, u mnie na sali dziewczyna miała duże twarde sutki i co chwile siedziała z cyckami na wierzchu a położne jej je masowały, uciskały żeby mogła sama karmić, dopasowywały nakładki, z każdej leci tak że widok czyjej zakrwawionej piżamy to norma, co chwile kolejna goła młoda mama w kałuży wjeżdża na oddział i na korytarzu musi wstać aby zająć swoje łóżko w sali, co jakiś czas położna wchodzi żeby ci zajrzeć pod kołdrę, lekarze co chwilę zadają mega intymne pytania łącznie z tym czy się robiło kupę, siku czy może udało się komuś puścić bąka i tak dalej i tak dalej.... osobiście uważam że jeśli to wszystko ominie mojego męża to tylko wyjdzie na zdrowie nam obojgu, a ja osobiście męża koleżanki z sali też bym nie zniosła nie mówiąc o kuzynach, teściach etc.

Marta, Carolajna - jako, że Wam można, polecam na smutki jakieś dobrocie-łakocie :). Może choć trochę pomogą?

Marta, Twój kot ma prawo być juz nieco stetryczały, w końcu starszy z niego osobnik ;). Jak tak patrzę czasem na mojego dziadka to też mam ochotę go udusić ;) (naprawdę porównałam dziadka do kota? :p )

wiecie takie male rzeczy duzo by zmienily np jakby zainwestowali w takie kotary naookolo lozek, tutaj takie sa i pomimo ze jestes na sali z paroma innymi osobami to taka kotara cie zaslania i nikt cie nie podglada.
dziewczyny glowa do gory, bedzie dobrze.

Co do odwiedzin - akurat ja nie wyobrażam sobie, żeby mąż nie mógł być ze mną przez ten cały czas - sama sobie dziecka nie zrobiłam, nie jest ono tylko moje i jego ojciec ma pełne prawo do kontaktu z nim, na równi ze mną. Dlatego dla mnie chora jest redłowska praktyka z tą szybką, no ale każdy woli co innego i na szczęście porodówkę, w miarę możliwości, możemy sobie wybrać :).

Arabelka, moje ubezpieczenie na 99% obejmuje każdy dzień w szpitalu (ale nie wiem czy to z racji, że to poród, czy tak generalnie jest) - muszę jeszcze dopytać, ale ostatnio taką informację uzyskałam.

Ja już zaliczyłam jeden odcinek "Zabójczych umysłów", zrobłam sos szpinakowy do makaronu (razowy, pełnoziarnisty ;) ) i idę rozwiesić pranie - jak na moje lenistwo to całkiem niezły wynik ;). Później pewnie wezmę się za dalszą lekturę "Pierwszego roku..." .

Marta mój też jest nie najlepszy, a w sumie u mnie nic takiego oprócz małej kłutni :(
Ryczeć mi się chce...

Nie wiem skąd wynika różnica w cenie porodów. Słyszałam że tutejsze prywatne kliniki (są 2) mają jakieś dofinansowania z nfz ale ręki nie dam uciąć. Fakt faktem że tu za 6 tys raczej nikt by nie rodził.

Byłam zadowolona z pokoju odwiedzin w wojewódzkim. Nie chciałabym leżeć w pokoju z 2 jeszcze osobami i ich mężami/mamami i w ich towarzystwie uczyć się przystawiać do piersi. Oczywiście każdy ma inne preferencje.

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...