WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

A tak w ogóle to dzisiejszy dzień jest jakiś dla mnie skopany:/ Wstałam nerwowa, kot mnie wkurza (jakiś złośliwy się zrobił), lekarka wzięła urlop na dzis a na dodatek mojej koleżance umarła mama... Lekko mam dosyć dzisiejszych wiadomości, a to dopiero południe:(

hehe jak na każdy temat każdy ma inne zdanie :) dobrze że każdy nasz szpital ma inną formę odwiedzin to każdy znajdzie coś dla siebie :) co by to było jakby w każdym było tak samo :))) hehe

Arabalka nie chce cię martwić ale o wycieczkach całych rodzin, znajomych i innych osób na klinicznej to słyszałam wiele historii, pomimo że regulamin mówi o jednej osobie. Co prawda sama nie doświadczyłam ale też relacji najbliższych koleżanek nie traktuję w kategorii niepotwierdzonych plotek.

Tak właśnie mi się wydawało że 62 to będzie ten rozmiar :) dzięki walerka

Lulka, ja chodze do SR na Wałową. Prowadzi położna Teresa Mroczkowska. Na razie byłam na 3 spotkaniach, wiec za wiele Ci nie mogę poradzić ;)
Tutaj masz więcej info http://pzoz.com.pl/p2.php

Dziewczyny mam pytanko, jakie szkoły rodzenia polecacie w Gdańsku? Najlepiej tak w okolicy centrum ale powiedzmy że w promieniu do wrzeszcza bo za daleko dojeżdżać mi się nie chce.
Z góry wielkie dzięki:))

ciezko z tym kombinezonem 56cm to noworodek 62cm 0-3miesiaca 68cm 3-6miesiaca. mysle ze 62 wystarczy bo bedzie chodzil/a wrzesien pazdziernik, gora listopad, potem pewnie wejdziesz w gruby zimowy

widzę, że nie jestem jedyną fanką Sowy:) odkryłam sowowe lody już w czasach studiów w Bydgoszczy, jeszcze wtedy chyba w 3mieście nie było nawet cukierni. Zabierałam tam wszystkich znajomych z innych miast, którzy mnie odwiedzali i 100% było zachwyconych wyrobami, a zwłaszcza lodami.... no i fajne było to, że z okazji wszelkich świąt miasta, typu "Dni Bydgoszczy" itp. Sowa na rynku częstował ciastami za darmo:)
a co do wchodzenia na sale położnicze, to ja zapowiedziałam już rodzinie i wszelkim znajomym, że nie życzę sobie odwiedzin ani w szpitalu, ani przez pierwszy tydzień w domu. Jednakże przyznaję, że m.in. dlatego myślę o Klinicznej, bo nie wyobrażam sobie, żeby ojciec nie mógł wejść na salę i być z dzieckiem przez cały dzień. Dla mnie niewyobrażalne jest, żeby wychodzić na salę odwiedzin do partnera na chwilę, a dziecko zostawiać za jakąś szybką. Poza tym być może będę np.osłabiona i będę potrzebowała pomocy przy dziecku czy przy prysznicu, no i nie wyobrażam sobie zostawić dziecka z obcą osobą w pokoju w czasie, gdy będę się kąpać. Nie rozumiem, jak można jednemu z rodziców ograniczać kontakt z jego własnym dzieckiem przez kilka dni czy nawet dłużej, jeżeli (odpukać!) byłyby jakieś komplikacje.

tu moze byc max 2 osoby i tego sie trzymaja chyba ze ma sie jedynke.
u mnie przy Juli byl oczywiscie maz (ale on byl ze mna caly czas), rodzice i tesciowie i moja przyjaciolka( nie wszyscy na raz). szczerze nie wyobrazam sobie pozwolic rodzicom odwiedzac a nie tesciom, to jest tak samo ich wnuk/wnuczka. ale to moje osobiste zdanie. i tez osobiscie wole ze mam meza przy sobie, dlaczego ma tracic te pierwsze godziny/dni z zycia swojego dziecka, bardzo mi pomagal, przebieral, kangurowal, no i przynosil mi na cokolwiek mialam ochote, a co najwazniejsze wspieral mnie psychicznie.
zasypiam spalam w jednym ciagu moze godzine a moze nie, jak juz zasnelam kolo 4.30 to o 6 przyjechala smieciarka i juz nie zasnelam bo Jula i Adrian wstali i halasowali.

dziewczyny ja miałam to ubezpieczenie poprzednio i dostałam kasę jednorazowo za fakt urodzenia dziecka ale ja nie dostałam kasy za pobyt w szpitalu. Z tego co się wtedy orientowałam to inni też dawali tylko za fakt urodzenia ale już nie za pobyt, także sprawdźcie dokładnie jak macie w warunkach żeby się nie rozczarować.

A ja gorzej się czułam w pierwszym trymestrze jak mi ciągle niedobrze było, spać się masakrycznie chciało ... wtedy to miałam dość :)

dzięki dziewczyny to poszukam po marketach bo jednak sporo chcą za przesyłkę jakby z allegro zamówić :/

Patrze na takie kombinezony jesienne, polarkowe i zastanawiam się na ile on może się przydać? na jaki rozmiar kupić? na 62 starczy jak myślicie?

Cześć Mamuśki :)

Dziewczyny widzę, ze początek różnych dolegliwości ciążowych czas zacząć. Powoli dobiegamy do mety i ostania prosta jest najgorsza i najbardziej upierdliwa. U mnie z ciążowych jak na razie brak, oprócz nocnego wstawania i cisnącego pęcherza. Ale ja wstaje półprzytomna i dalej idę spać. Gorzej mam z kręgosłupem, ale to już nie od ciąży. I niestety nie przestanie po tym jak dobiegnę do mety. Ale przynajmniej coś już będę mogła działać, aby poprawić ten stan.

U mnie ze spaniem nie problemu. Także ja się pochwale, ze dziś wstałam o 9 ;p Mały codziennie około 7 kopie mnie niemiłosiernie, delikatnie się przebudzę i śpię dalej ;) Dlatego się zastanawiam jak to będzie jak on się urodzi, czy będę się budzić na każde jego kwiknięcie, czy raczej będę spała jak zabita, jak dotychczas.

Z tymi odwiedzinami w szpitalu to każdy woli coś innego. Nie rozumiem tych pieszych pielgrzymek i całej watahy odwiedzających, szczególnie znajomych i dalszej rodziny. Ale jeśli już chodzi o możliwość wejścia chociażby jednej bliskiej osoby osoby na oddział to uważam, to za zbawienne. Bo jeśli okaże się, ze po cc z jakiś powodów musze leżeć 24h. To dziecko będzie pozostawione pielęgniarkom, a ja będę się zamartwiać, ze nie ma nikogo bliskiego przy nim. A tak mój mąż, albo moja mam będą mogli do mnie wejść i dotrzymać mi towarzystwa, zając się dzieckiem w razie jak ja nie będę w stanie. A odwiedzą mnie pewnie tylko rodzice i teściowie, których bardzo lubię i mąż oczywiście, wiec same bliskie mi osoby. I na Klinicznej tak jest, że jedna osoba może wejść na oddział. A jeśli przychodzi już większa grupa to jest sala odwiedzin. Mi to bardzo odpowiada.

Aga przypomniałaś mi o tym ubezpieczeniu, ze właściwie tez mam taki pakiet i za każdy dzień w szpitalu ma jakąś kasę. Ale oni to chyba liczą dopiero od 3 doby pobytu? Chyba, że przy porodzie jest inaczej.

Haze, parasolką albo podkręconym beretem. ;)

Mamtu piekna wizja i jeszz tak dostc parasolka w leb :P

dorotii chyba widzialam w duzym carrefourze swojego czasu, ale reki sobie obciac nie dam

Aga fajna ta cukrzyca, niech Ci juz do konca tak laskawa bedzie :)

Walerko, a nie masz prywatnej sluby zdrowia, tzn. czy ci pracodawca nie oplaca, wtedy rodzisz w prywatnym...bo masz w pakiecie o do tego za porod dostajesz kaske, takie becikowe, nieduzo , ale to cos.
kiedy do sth ken zawitasz, a moze na london bridge kawunia...pomysl?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dorotiii, ja jakiś czas temu kupowałam w Auchan.

z tego co slyszalam to w Bialymstoku w szpitalach panstwowych zzo jest na zyczenie i sa swietne szpitale plus zarobki tez inne, mysle ze stad ta roznica. nie iwem czy dobrze kojarze ale mi kolezanka mowila ze w Wawie kosztuje 15tys, ale to zawsze trzeba patrzec do zarobkow w danym miejscu. tu sa bardzo drogie - zarabiam ponad srednia i kosztuje to 6 miesiecy mojej pensji brutto albo i 9 miesiecy w niektorych klinikach.
pewnie ze to sprawa indywidualna i kazda ciaza jest inna, mnie trzyma to ze to moja ostatnia.

hehe ja nie mam nigdzie na uczęszczanych trasach Sowy, jedynie na Monciaku przed sezonem się czasem skusiłam na lody Biała Czekolada ... mniam mniam!
Za to mam pod bokiem dekera i tam zawsze do mnie się uśmiecha tarta porzeczkowa!

a tak z innej beczki czy któraś z was widziała w jakiejś drogerii preparaty na komary BROS?

Dorotiii - masz rację, nie wiem skąd mi się biorą takie głupie pomysły :p.

A tak serio - na razie eksperymentuję, muszę wyczuć co mogę, a czego nie... Mamtu, diety zamierzam przestrzegać, ale widzę, że nie muszę być jakoś drastycznie restrykcyjna w tym i CZASEM mogę pozwolić sobie na pewne odstępstwa... Tylko zaczynają mi sie włączać wyrzuty sumienia, w których powtarzające się słowo to "nieodpowiedzialna"... :/

Diabetolog powiedziałaby Ci tak na pewno. :) Więc jeśli nie chcesz mieć wyrzutów sumienia i nie masz zamiaru zbyt restrykcyjnie tej diety przestrzegać, to odradzam.

Aga obawiam się że ta diabetolog mogłaby Ci powiedzieć że masz lodów nie jeść więc przemyśl czy na pewno chcesz do niej iść ;p

Selene, słony karmel też darzę uwielbieniem, ale ta krówka ! ;) Chociaż generanie to ja jestem fanką sorbetów (truskawka!!!) ;).

Mamtu, tylko jak tak dalej pójdzie to ja i dieta cukrzycowa będziemy się rozmijać :p. Chociaż powiem Ci, że zastanawiam się nad wizytą u diabetologa - moja ginka mówiła, że jest to niepotrzebne przy moim wyniku, ale jakoś tak mnie to korci...

Inne tematy z forum

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...