WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

Dzień dobry!

Mamtu, chyba trzeba zamknąć Cię w domu, bo inaczej wszystkie sklepy w trójmieście obkupisz i dla nas nic nie zostanie ;)

Arabelka, na wycieczce w Redłowie nie byłam i się nie wybieram - i tak nie będę tam rodzić, więc po co? ;) A zajęcia z połogu mieliśmy przedwczoraj - wtedy to właśnie dowiedziałam się o niebieskich szwach! ;)

Marta, może Twoje futro czuje się co się szykuje i zaznacza swoją obecność (co byście o nim nie zapomnieli; jakby się dało :p ) ? ;)

Haze, bidulo - lepszego towarzystwa nie miałaś?! Zdecydowanie lepiej tulić koleżankę lodówkę, niż kolegę WC ;). No a tak serio, to mam nadzieję, że dziś będzie już wszystko ok!

A ja zauważyłam poszerzenie rozstępowej kolekcji... I wcale mi się to nie podoba (zdziwione, co? ;) ). Jakby tego było mało to nie wiem czy nie robią mi się hemoroidy :/. Dobrze z rana podzielić się d*pnymi problemami :p

Marta, współczuję przejść z kotem. Gorzej niż noworodek normalnie. :/ A;le przynajmniej będziesz miała wprawę. Tylko, że jak się Mała urodzi to kto przejmie opiekę nad sierściuchem? Twój facet? Będziecie oboje wstawali w nocy na karmienie. ;)

Selene, weź mnie nie strasz. Ja jeszcze NIC nie mam przygotowane. Kompletnie. I też jestem coraz bardziej przerażona. Nawet prania jeszcze nie zrobiłam, a już by wypadało za chwilę torbę do szpitala pakować. ;) Poprzednio jakoś szybciej mi to poszło.

Haze, rany, wymioty? Strułaś się czymś? Nie zazdroszczę. :/

Cześć dziewczyny :)

Ja dzisiaj też paskudnie spałam, nie wiem czy coś zjadłam nie dobrego czy po prostu mdłości mnie dopadły znowu, ale pół nocy spędziłam z kompanem o imieniu WC ;/

No zapowiada się rzeczywiscie gorący dzień, przynajmniej pranie bedzie ładnie schło :) wczoraj puściłam dwie następne pralki z ciuszkami dla Młodej i dzisiaj czekają następne :P

Ja też mam na zimę zimową dla małej, no bo w sumie niby jaką inną ? ;)

Witam :)
Dziś słonecznie, ale obawiam się Mamtu, że jednak będzie gorąco. Już jest dość ciepło.

Apolonia ja kupuję czapkę zimową. I naprawdę muszę się zabrać za te zakupy bo wczoraj miałam jakiś dziwny dzien paniki. Brzuch mnie bolał i naszły mnie myśli, że urodzę wcześniej, a tu tak mało przygotowane. I co my zrobimy wtedy? Dzisiaj na szczęście póki co się ogarnęłam.

Miłego dnia :)

Dzień dobry!
Chyba jednak będzie gorąco... Już jest w cieniu 21 stopni. No trudno, jakoś trzeba przetrwać to lato;)

Mamtu, to dziś wyspałaś sie też za mnie. Ja jestem nieprzytomna, bo kot budził nas swoim wydzieraniem o: 1, 3:15, 4:30 i 6... A największy koncert dał, gdy mój facet zamknął drzwi. Myślałam, że sierściuchowi futro przetrzepie. A tylko dlatego, że chciał cos do miski. Jedną miał pełną, ale to suche, więc darł się wniebogłosy o jakiś rarytas. No mam go dosyć:(((( Nie mam kompletnie do niego cierpliwości...

No i za chwile wstawie pranie z ciuszkami Młodej. Tyle, chociaż pożytku będzie z tej porannej przymusowej pobudki.

miłego dzionka:)

Dzień dobry!
Ale dziś od rana słonecznie! Byleby tylko nie było za gorąco.

Mi się nawet udało w miarę pospać, więc czuję się jak młody bóg. ;)

Miłego dnia!

Marta dobrze, że zapytałaś o te meldunki bo też się zastanawiałam ostatnio.

Mamtu wymiotłaś na zakupach :)

Ja w sumie tylko na momencik. Pożarłam kfc i idę leżeć :) Może dzisiaj uda mi się wcześniej zasnąć.

Dobrej nocy wszystkim :)

Hej dziewczyny,
robiłam w poniedziałek zakupy na allegro, sporo rzeczy dla maluszka i dla mnie do szpitala... polecam tego sprzedawcę: szymex_2009

W poniedziałek wieczorem zamówiłam towar, dziś już mam wszystko w domu :)

Mam pytanie do Was, czy kupujecie dla maluszków czapeczki jakieś takie typowo zimowe?

Dzięki Dziewczyny za pomocne odpowiedzi. Coś zalapalam nerwa i wpadlam w panikę, że nie będę mogła zameldować dziecka tam gdzie ojciec.

Nie ma problemu, podziele sie data z haze, zwlaszcza ze tak ktora przepowie to tak jak wrozka albo czarownica a tak bedzie nas 2 :-)
Mysle ze tyle tych lodow najadlam teraz ze pozniej mi przejdzie ochota. U nas dalej bardzo cieplo, od tygodnia 30 st I ponad I tak ma byc przez 2 tyg. Oczywiscie jedyne lato ktore chciala bym zeby bylo chlodne, to nastepne bedzie zimne jak w banku.

W każdym razie, meldujecie albo u ojca albo u matki, a jak mieszkacie jeszcze gdzie indziej, gdzie nie macie prawa własności albo praw lokatorskich, to wtedy meldujecie tymczasowo

art. 14 Ustawy o ewidencji ludności
Cytat:
2. Zgłoszenie urodzenia dziecka dokonane we właściwym urzędzie stanu cywilnego zastępuje zameldowanie. Datą zameldowania dziecka jest data sporządzenia aktu urodzenia. Zameldowania dokonuje organ gminy właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego matki dziecka lub tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa, a w przypadku braku miejsca pobytu stałego organ właściwy ze względu na miejsce pobytu czasowego trwającego ponad 3 miesiące.

Jeśli więc dziecko będzie przebywać w miejscu zameldowania ojca to mówicie że chcecie tam i meldują u ojca. A jeśli nie macie ślubu to i tak musicie być obydwoje. Szpital wysyła dokumenty że dziecko się urodziło do urzędu i tam musicie iść i to załatwić. To samo z nazwiskiem. W szpitalu coś wpiszą, pewnie Twoje jako matki, ale to w urzędzie wybieracie faktyczne nazwisko dziecku.

Marta wydaje mi sie, ze meldujesz dziecko tam gdzie jesteś właścicielem nieruchomości lub gdzie masz zgodę właściciela na zameldowanie. A kwestia ślubu ma raczej znaczenie w przypadku nazwiska.I to Ty musisz osobiście zgłosić dziecko do UC i podać nazwisko ojca.

Dziewczyny, czy któraś z Was się orientuje gdzie melduje się dziecko, jeśli nie mam ślubu? Czy to jest tak, że obligo zawsze tam gdzie ma meldunek matka? Czy moge wybrać?

Wiem, wiem. ;)

Mamtu a tak w ogóle to wymiotłaś normalnie na tych zakupach:)

Najwyżej poproszę koleżankę,żeby przyjechała później.Chcę iść z Wami bo zawsze raźniej;)

Nie wiem jak ja będe dziś spać bo mam wrażenie że się uduszę.

Oglądałam pogodę i zapowiadają upały;/

Maluszek, jeszcze nie wiem. Myślę, że im później tym lepiej. Dokładnej godziny jeszcze sobie nie ustalałam. :) Ale jeśli masz jakieś plany to zawsze możesz do nich zadzwonić wtedy, kiedy będzie Ci najlepiej pasowało. Nie uzależniaj się od mojego dzwonienia, jakby co. ;)

Ja już się niczego dobrego po tej szkole nie spodziewam, podobnie jak po tych wszystkich warsztatach(bezpłatnych). Chodzi im chyba tylko o to by producenci mieli się gdzie zareklamować. Wszystko szybko i na odwal. Prowadzący sami sobie zaprzeczają. Babki od żywienia co innego i położna co innego. A już najbardziej mnie wkurzyła, ta położna co na warsztatach przestrzegała aby przypadkiem nie brać butelek ani laktatora do szpitala, bo "będzie wojna". To kurde pacjent ma się jeszcze na każdym kroku bać personelu szpitala????

Dora nie chce Cie martwić , ale zajęcia teoretyczne 2 x w tyg to jakaś ściema. Jest 10 zajęć z teorii, w tym jedno wyjście na porodówkę w Redłowie. I tak jak Aga pisze, niby jest to bezpłatna szkoła, ale dlaczego poziom wiedzy taki niski? Siedzisz i słuchasz, ewentualnie zadajesz pytania. Mało jest taki zajęć interaktywnych, angażujących partnerów, nie ma integracji między parami (choć ja sie zintegrowałam z dziewczynami na ćwiczeniach ). Dopiero jak będą zajęcia z pielęgnacji maluszka,to wtedy coś sie będzie działo. A na zajęciach z połogu to Twój facet sie wynudzi ;p Bo będzie siedział i słuchał o wietrzeniu krocza;)
Także niestety,ale szkoła zdecydowanie odbiega od tych,które widzimy na filmach :) Plus taki, że nie kosztuje więcej, niż tę stówkę i przy okazji dostaniesz jakieś siateczki z prezencikami:)

Aga Ty już byłaś na wycieczce w Redłowie?

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...