WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Ania moja znajoma szla do pediatry przed porodem po recepte na Engerix, kupowala w aptece za ok 50 zl ( strzelam) i brala ja do szpitala na kliniczna

nie no, ja jestem za szczepieniem dzieci, tylko wkurza mnie, że kosztem zdrowia dzieci, których niby ciągle rodzi się za mało i rząd uruchamia jakieś pseudo programy pro-rodzinne, oszczędza się pieniądze. Myślę, że gdyby nasz rząd zapewnił matkom naprawdę godne warunki na porodówkach, darmową opiekę medyczną na najwyższym możliwym poziomie a potem prawdziwe wsparcie socjalne, to prawie wszystkie miałybyśmy po 3 dzieci....

Ja mam tez taka znajoma co sa bardzo Eko i dopoki nie szkodza dziecku to nawet chwale ze im sie chce. Zadnych kaszek ze sklepu, cukrow, wszystko ekologiczne itp. Ale jak przyjechali do nas do Gdyni i zabralismy ich na dlugi spacer i siedlismy w Mindze zeby sie napis kawy to moj synek juz byl glodny wiec azmowilismy mu rosol. I ich synek tez juz zglodnial, ale oni przeciez rosolu w knajpie nie kupia dziecku. Wyjeli z torby kasze jaglana z warzywami, bo to zdrowe. No jasne, tylko ze zimne. A nie dadza przeciez kelnerce zeby podgrzala w mikrofali no bo jak! I dzieciak zjadl tej kaszy 2 lyzeczki i wiecej nie chcial. A nasz wciagnal cieply rosol z makaronem. Moze i chemiczny ale cieply przynajmniej i dzieciak sie najadl

Earth Mother - dobre :)

lepa z tym nasladowaniem to w UK nie wiem ale w USA i Azji na pewno, oni tam maja hopla na punkcie rodziny krolewskiej o wiele wiekszego niz w samej WB.
Widze ze mamy ten sam poglad na temat rodzicow ktorzy nie szczepia, nawet nie chce mi sie o tym pisac.
najgorsze ze mam kolezanke na FB z typu Earth Mother i te wszystkie jej podobne kolezanki, wrzuca linki, one komentuja a mnie sie noz otwiera w kieszeni i tylko dziekuje ze ona jest w Irlandii i moje dziecko nie ma z nimi stycznosci. juz przestalam sie wdawac w dyskusje bo sie dowiedzialam ze jestem zmanipulowana przez koncerny farmakologiczne i mozg mi wyprali.

Tak samo jak kiedys dzieci byly niegrzeczne i ruchliwe i nie umialy usiedziec na tylku a teraz dostaja karteczke z ADHD. To tez kiedys bylo, tylko sie tego nie diagnozowalo... Przepraszam te ktore poczuja sie urazone, mnie wkurza ten ruch antyfarmaceutykom, bo oczywiscie ze moga uczynic krzywde, ale jakos ten swiat dzieki nim funkcjonuje i ludzie zyja teraz do 90 a nie do 30 tak jak dawniej. Nawazniejsze to miec swiadomosc i to jest fajne w tych antyszczepionkowcach, bo patrza koncernom na rece i dzieki nim na pewno idzie ku lepszemu. Ale te bzdurne oskarzenia mnie denerwuja

A to jasne, ja wiem ze ten Euvax jest z rtecia i ze engerix jest bezpieczniejszy. I to jasne ze nasz rzad oszczedza gdzie moze, to juz sie przyzwyczailam. Tylko ze to znowu rozdmucha afere antyszczepionkowa i da powody ze ludzie przestana szczepic dzieci kompletnie. Teraz jest tak duzo dzieci z AZS, nawet wsrod szczepionych Engerixem ze to nie ma nic wspolnego z feralna seria. Kiedys dzieci mialy AZS, alergie i inne przypadlosci i sie mowilo ze to poprostu w zwiazku z cywilizacja, ze tego tyle w powietrzu i jedzeniu ze maly organizm sobie nie radzi. A teraz juz sie zwala na szczepionki...

Lepa, całe szczęście, że nie jesteś taką egoistką jak Kate i pozwolisz nam wiernie Cię naśladować! ;)

Carolajna, no ja właśnie chyba zrobię tak jak Ty i zamówię po jednym opakowaniu z tych rozmiarów :)

Brzuch po porodzie jak w szóstym miesiącu? O mój ty smutku... Wiedziałam, że będzie, no ale wolałabym jednak nieco mniejszy...

Ania83, tutaj są większe (tylko te z kolei mogą być za duże... M/L też nie widzę :/)

http://allegro.pl/koszula-nocna-ciazowa-do-karmienia-rozmiary-l-xl-i3405400218.html

A tutaj masz tak generalnie te koszule, możesz poszperać - a nóż coś wyhaczysz ;)

http://allegro.pl/ciaza-i-macierzynstwo-koszule-nocne-78017?order=p&p=3

No i ja Ci powiem, że już zdurniałam jaki wziąć rozmiar :/

Lepa tylko chodzi o to, że Euvax zawiera rtęć, dlatego poza Polską wycofano ją w innych krajach Europy już zupełnie... a nasz rząd oszczędza na zdrowiu dzieci, bo np. Engerix jest bezpieczniejszy i powoduje statystycznie mniej powikłań, tyle że jest droższy... w Swissmedzie w cenie porodu szczepią Engerixem, bo nie chcę się narażać na ewentualne pretensje czy pozwy w razie powikłań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te feralne szczepionki, których serie zostały poniewaz byly niehomogeniczne, czyli niejednorodne; w kilku fiolkach z całej serii lub nawet całym kartonie wytworzył się osad który wpływa na homogeniczność szczepionki ale nie na jej właściwości przeciw wirusowe. Wycofano cala serie w ramach bezpieczeństwa i kontroli. Nie możliwe aby nasze dzieciaki ją dostały bo w takiej konsystencji nie przejdzie przez igłę a doświadczona pielęgniarka zauważyłaby że cos jest nie tak.

Dora, a orientujesz się jak to wygląda technicznie w szpitalu, gdy chce się podać Engerix? tzn. najpierw informujesz personel, że nie chcesz Euvaxu, ale co potem, czy lekarz z oddziału od razu wypisuje receptę na Engerix, ojciec jedzie do apteki i w termonie przywozi szczepionkę i szczepią jeszcze w szpitalu, czy też wypisują dziecko bez szczepienia, i potem dopiero w swojej przychodni idziesz do lekarza (pierwszego kontaktu czy musi być pediatra?) i tam go szczepią?
Może dobrze, że ta afera wyszła, jeśli złożą pozew zbiorowy to może nasze dzieci załapią się już na darmowy Engerix w szpitalu... (właśnie, jeki jest jego koszt?)

hej:) muszę się pochwalić, że dziś spałam od 24 do 8 rano non stop, a potem siku i dosypianie do 10:) jestem jak nowo narodzona....
Aga, strasznie praktyczne i nawet jak na tą sytuację estetyczne te koszule do karmienia z pierwszego linku, tyle że ja potrzebuję M lub nawet L i nie mogę takich znaleźć w tym rozmiarze, może Ty na takie natrafiłąś? a co do podkładów poporodowych, z tego co kiedyś pisałyście, to najlepsze są Hartmann, czy też może jednak polecacie innej firmy? a co z wkładkami laktacyjnymi?

Afera szczepionkowa w Krakowie:
http://fakty.interia.pl/prasa/news-rzeczpospolita-szczepionki-budza-strach,nId,1000862#commentsZoneList

ps: właśnie kupcie sobie ten Engerix, bo szpitalach państwowych ładują ten Euvax nieszczęsny

Az sprawdzilam, wiec ta sukienka niebieska w groszki byla zaprojektowana specjalnie dla Kate przez jakiegos projektanta i nie bedzie dostepna w sprzedazy dla zwyklych ludzi. Vanity Fair tak podaje... Na szczescie moja koszula w zyrafy jest na kazdym stoisku na ryneczkach i halach targowych, staram sie zblizac do plebsu...

Aga ja też patrzyłam na medelę swing bo z takiego korzystałam w szpitalu i wiedziałam, że jest dobry.

A co do wkładów poporodowych to mi np. akurat wystarczyła jedna paczka, tylko w spzitalu ich używałam. Potem to już miałam po prostu zwykłe większe pdopaski. Ale to jest podejrzewam indywidualne więc dwie dla bezpieczeństwa nie zaszkodzą.

A co do brzuszka to ja oczywiście wiedziałam, że będzie, ale i tak byłam zaskoczona, że taki duży. Ze szpitala wychodziłam normalnie w ciążowych spodniach.

Hehe lepa coś w tym jest :))
A koszulo-sukienka pewnie kosztowała małą fortunę.

Aga ja wzięłam po jednym opakowaniu maxi i midi :) Właśnie dzisiaj odbieram swoje zamówienie w dozie.

Słoneczko to biorę ze sobą te ciuszki w takim razie :)

Co do Kate, mam jeszcze dwa watki - po pierwsze, co ona sobie mysli ze nie ma koszuli w miesie albo zyrafy?! co z niej za matka?! a po drugie, wyobrazcie sobie ze na takim forum w UK teraz wszystkie dziewczyny biadola ze musza kupic takie koszulo-sukienki niebieskie w biale groszki zeby byc jak Kate...

No właśnie - każdemu coś innego odpowiada :). Dla mnie np. przelewanie to żaden problem, hop siup i po sprawie, ale każdemu co innego przeszkadza/odpowiada, także grunt to patrzeć na siebie i swoje potrzeby :)

A w związku z tym, że na doz.pl sa w końcu te władki poporodowe maxi to kolejne pytanie (wiem, że już było sto razy i przepraszam, ale te listy mam na drugim laptopie, który został w domu...) - wytarczy jedno opakowanie (14 szt.) czy lepiej wziąć dwa? Pewnie dwa, co?

Ok zmobilizowałam się i już nie "śmierdzę" :P może się wyrobię a jak nie to w grycanie do Was dołączę :D

Carolajna - jesli chcesz oddać ja chętnie dla swojego Synusia przyjmę :D:D:D

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...