WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (21)

Kolejna dawka pozytywnej energii ;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-20-t482257,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (21)

Aga to super, że już wracacie na swoje! :)

Dorotii, to łóżeczko jest 160cm więc myślę, że na długo Ksaweremu starczy. Faktycznie z materacem i pościelą wyszło nas 1000zł.

Ksawery był wczoraj w przedszkolu - dzisiaj kaszle....ja się poddaję.

Dzień doberek :)

Sonia, nie wiem jaki chcesz wózek, ale faktycznie to chyba czas się rozejrzeć, bo my na nasz czekaliśmy 4 tygodnie, a ponoć to dosyć krótko...

Mamtu, widzę, że Ty już przekabacona ;). Zresztą co się dziwić, przy takiej opcji to też bym się pewnie nie zastanawiała - większe mieszkanie, do tego dwupoziomowe, ta sama okolica, no i ładny widok :). Rozumiem, że cenowo też korzystnie?

Dorotiii, oświeć mnie - te smoczki i butelki, o których mówiłaś, że są super przy naprzemiennym karmieniu piersią i odciągniętym pokarmem to MAM? ;)

Katka, muszę obczaić Białego Jelenia w takim razie :). Ja mam ze dwie Lovele, bo mama mi kupiła jakoś w promocji w Rossmannie, ale faktycznie zamierza się przerzucić na Jelenia. Zresztą chcę zrobić proszkowy zapas, bo domyślam się, że trochę tego idzie, a warto polować ;).

UWAGA - chwalę się! ;) Wracamy dziś do domu! :D Idę się pakować, wykąpać i... do porządków! Na moje (nie)szczęście mama będzie mi dzielnie towarzyszyć i pomagać - ciekawe czym się to skończy... A już mi się marzył święty spokój ;). No ale oczywiście wszyscy panikują, że przesadzę i dali mi "klawisza" ;). Mam tylko nadzieję, że do sesji wszystko będzie ok i będę mogła na niej być :).

Lepa, Ty wracasz 5-tego?

Dorotii w ikei te 160 maja jeszcze czarnybraz, 120 zreszta tez.

A co do Jelenia, to dobrze pierze, dopral nawet poobozowe ciuchy corki :)

w mama i ja takie na 120 ciemne i w miarę ładne są po 200-250 więc to jeszcze mieści się w pojęciu wersja ekonomiczna :)
No i tak zrobię to może za rok Dominik dostanie coś nowego a młody dostanie jego 140 voxa.
To w takim razie jeszcze faktycznie sprawdzę czy w necie gdzieś albo tygrysku nie ma czegoś ładniejszego i bardziej ekonomicznego.

A ikea te łóżka 160 ma zielone, niebieskie, natualną sosnę i białe a my sypialnie mamy wenge + pomarańcz także no żadne mi nie pasuje. Do tego żadne mi tak naprawdę się nie podoba, a po trzecie z materacem koszt wyjdzie pod 1000 zł. Za voa tyle bym dala ale za ikee nie za bardzo :)

Dorotii, widzisz jak przypadkowo trafilam :)
Nasza corka do 3.5 roku spala wlasnie na tej 140 voxa a pozniej przerzucilismy ja na 2 metry.
Mikolaj natomiast spi w tej 120 ikei ze zdjetym bokiem i bedziemy go teraz pod koniec rolu przerzucali na 2 metry.
Pisalas wczesniej ze nic w ikeai Ci nie pasuje, bo tam sa te 160.
A jak wersja ekonomiczna to moze kup dla malucha to lozeczko co kupila Mamtu za 90zl i "przemaluj" na wenge.

no właśnie to rumcajs ma też taką pościel a to łóżeczko jest na 140 co ma. To może jednak kupię takie 120 dla młodego jakieś w miarę zwykłe a za rok dwa dostanie łóżko brata.... hmm trudny wybór, No ale zawzięłam się i w najbliższym tygodniu co by nie było coś postanowię.
a jak myślisz to łóżeczko na ile starczy Ksaweremu?

Dorotii Ksawery teraz ma łóżko 70x160cm a pościel ma 100x135cm

a ten biały jeleń jest fajny? wystarczy w tym normalnie wyprać czy trzeba więcej zachodu?
bo ja już na jelp patrzyłam bo dla mnie lovela śmierdzi i napewno jej tym razem nie kupię ;/

marta super że załatwiłaś w pracy co trzeba niech sobie nie myślą|!

katka ty to jednak masz intuicje :)) to łóżeczko jest idealne bo mam całą sypialnię z tego kompletu i już dokładnie to łóżeczko ma dominik :))) oczywiście nawet przyszło mi do głowy żeby kupić takie drugie ale ono jest drogie ;/ z dobrym materacem to wyjdzie ok. 1000. a w związku z tym iż takie mam jedno i dominik więcej niż rok/dwa w nim nie pośpi to szkoda mi trochę jednak drugie takie samo kupić.
opcje są dwie - to łóżeczko idzie dla malucha a dominik dostaje coś innego - ale nie mam miejsca żeby wstawić duże łóżko 2 metrowe więc musiałabym mu kupić takie 140 maks 160 a nic ładnego nie znalazłam, stąd wzieła się opcja nr 2 czyli Dominik zostaje w swoim tylko w końcu przerabiamy je na tapczanik a mały bobas dostaje nowe łózeczko. I ta druga wersja miała być ekonomiczna :)))

a wasze starszaki jakiego wymiaru mają łóżeczka? i jaką pościel do tego?

Racja. :)

Mamtu, bo najciemniej zawsze pod latarnia :)

Katka, ja głupia po drogeriach latałam w poszukiwaniu tego nieszczęsnego Jelenia, a Ty mi piszesz, że mam go pod nosem? Dzięki Ci wielkie, jutro męża podeślę, niech kupi, choćby i na zapas. :)

Przypomnialo mi sie jeszcze odnosnie lozeczek.

Madleen, my mamy to lozeczko o ktorym mowisz z ikei tj fronty zabudowane. Nie widzialam wiekszego problemu w tym ze nie sa to szczebelki, chyba tylko to ze byl wiekszy problem z przywiazaniem ochraniacza i nic poza tym.

Dorotii, przy corce mielizmy ten wiekszy rozmiar lozeczka tj 140x70, dodatkowo z demontowanymi bokami do postaci "normalnego lozeczka. Lozeczko bylo Voxa i z ciekawosci zajrzalam na ich strone i zobacz jakie wenge znalazlam http://www.meble.vox.pl/produkt-lozeczko-140x70-15987.html

Arabelka rzeczywiście tutaj hartany są tak samo często spotykane jak x landery w Polsce. Mam wrażenie, że każdy tutaj ma hartana, teutonie albo bugaboo :) Muszę sobie w sklepie obejrzeć hartana w takim razie.

dorotii ja krótko też miałam z pierwszym synkiem mutsy 4rider i byłam zadowolona, dlatego teraz chyba na ten się zdecyduje. Z drugiej strony chciałabym coś innego, wyróżniającego się ale stokke to już chyba lekka przesada :)
Ania ma zwykłe ubezpieczenie. Prywatne będe miała dopiero jak mój mąż zacznie stałą pracę i nigdy nie czułam się gorzej potraktowana albo zbywana. Mam teraz porównianie, bo w sumie badało mnie 6 ginekologów. Wiadomo, że im więcej pacjentów tym więcej kasy mają, ale zawsze byłam zadowolona z opieki i informacji jakie otrzymywałam. Wydaję mi się, że może mają inną mentalność niż w Polsce, ale żyję tutaj i muszę się dostosować. Dopóki czuję się bezpiecznie i wiem, że moje dziecko jest bezpieczne nie będe miała zastrzeżeń. Pediatra tak samo jest super. Jest wręcz ''antylekowy''. Ufam mu 100%. Antybiotyk w ostateczności. Moje dziecko nie miało jeszcze nigdy antybiotyku. Chociaż gdyby zaszła taka potrzeba to wiem, że lekarz przepisałby a ja podałabym go synkowi. Póki co nie było takiej konieczności.Nie wiem co Ci poradzić, bo moje wrażenia są zupełnie inne. Do Polski tęsknie tylko za rodziną i językiem, ale ogólnie odnajduję się tutaj i staram się myśleć pozytywnie i dopasować do panujących tutaj realiów.
Mam nadzieję, że w szpitalu lekarz wyjaśni Ci co Ci dolega i rozwieje Twoje wątpliwości i zmartwienia. Rozumiem, że to musi być strasznie frustrujące mając jakieś żylaki, poród za pasem i zero informacji co to jest. Trzymam kciuki:)

Linka jesli chodzi o wózek to my zaufaliśmy niemieckiej marce czyli Hartan, model VIP. Pewnie w Niemczech jest bardziej znany, niz w Polsce. Wózek solidnie wykonany, ma duzo przydatnych funkcji i przede wszystkim jest lekki, zwinny, gondola skladana na płasko. Także po złożeniu wózek mieści sie nawet w małym aucie. Cena za ten wózek nie jest mała, ale nam udało się go kupić w bardzo korzystnej cenie. Poza tym jak go zobaczyłam w sklepie, to sie zakochałam w tym wózku ;) I nie moge sie doczekać kiedy go przetestuje na pierwszym spacerze.

Butelki mam Dr Brown's i Avent, ale czy sie sprawdza to powiem w granicach wrzesnia jak zaczne z nich korzystac :) Chyba ze moje piersi beda kraina mlekiem płynącą, to nie bede używać na początku butelek ;)

Smoczki: Lovi, Nuk, Canpol, zobaczymy co Synek wybierze :)

linka ja mam mutsy 4 reader i jestem zachwycona. Nie jest idealny i ma ze 2 lub 3 wady ale i tak go uwielbiam :) na tyle że nie kupiłam parasolki bo stwierdziłam że ten tak lubię że i tak bym nie jeździła tą parasolką. Teraz nie kupuje innego ani nawet się nie rozglądam bo nie wyobrażam sobie zdrady :)

witajcie dziewczyny wieczornie,

ja tak tylko z doskoku, ciezko na pisanie jak maz w domu i ciagle cos sie dzieje, ale staram sie czytac na biezaco na telefonie.

Na sesje poranna poniedzialkowa pisze sie na razie na 90%, bo czekam na info czy maz nie bedzie musial mimo urlopu podjechac do pracy. Mam nadzieje ze wyjdzie bo pomysl super, tylko u mnie z tymi ciuchami kiepsko.

Dzis do poludnia bylismy na jarmarku, wiec bieganie po starowce to dla mnie nie problem. A po poludniu jeszcze mielismy gosci :)

Mamtu, Bialego Jelenia nie musisz szukac daleko, bo jest w Auchan. Sama ostatnio sie przerzucilam po blogu sroki i zamienilam 4 rozne proszki na 2 jelenie. Do bialego i do koloru sa po ok 19zl za 1.9kg bo tyle placilam jest tez plyn do prania, ale nie pamietam ceny, bo jeszcze koncze to co mam i nie kupowalam na zapas.

A Twoj maz super, szkoda tylko tego braku windy.

Maluszek trzymaj sie i nie daj sie.

Arabelka wspolczuje dolegliwosci.

Aga, szkoda ze musisz tyle czekac, ale najwazniejsze ze juz wybrane.

Dorotii, mc flury lekarstwem na wszystko :)

Dziewczyny spokojnego wieczornego odpoczynku.
Zycze wszystkim wyspania sie tej nocy.

A i żeby nie było że nażekam na lekarzy,jak byłam we Frajburgu w klinice na USG to lekarz też bardzo dokładnie przeprowadził badanie,to mi się podobało,noi ten mój obecny też zawsze dokładnie sprawdza dziecko na USG,ale już samą pacjentką tak dobrze się nie zainteresuje,no bo ile razy pytałam co mam za narośle,a ten nie wiedział i zbywał,no kurczę to przyznaj się człowieku że nie wiesz i daj skierowanie do innego,ale nie lekarz to Pan wszechwiedzący zawsze i wszystko.

Linka no to może mam pecha,ale zauważyłam że oni mają tu zupełnie inne podejście niż w Polsce,nie mówią dużo,przepisują leki i do widzenia,a powiedz mi jesteś ubezpieczona jakoś prywatnie,czy dodatkowo?Bo słyszałam o innym traktowaniu a przede wszystkim więcej czasu mają na pacjenta.Ja jak chodze do gina i mam jeszcze jakies pytania to on potrafi po chamsku do drzwi odprowadzić,to samo robiła ta polka co do niej chodziłam,tamta jeszcze bardziej arogancka.Nabierają sporo pacjentów a póżniej czasu dla nich nie mają.

Wagą się nie przejmuj,mój synek w 31 tygodniu ważył 1300,tyle że ja już kompletnie nie wierzę w te pomiary,bo za trzy tygodnie nagle skoczyła mu waga na ponad 2 kg,dziwne co?

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...