WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (25)

Ciekawe na jak długo wystarczy nam ten wątek:)
Spokojnych i jak mówi Alkar nudnych końcówek naszych ciąż.

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-24-t485638,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (25)

Ja do spotkania się jakoś dostosuję, choć nie ukrywam, że dla mnie najwygodniej od 15(bo mąż może przejąc Mikiego), albo ok 12, kiedy śpi.

Apoloniaa, nie wiem czy można z tej położnej zrezygnować, bo ona tez niejako bada teren :), tzn oprócz tego że daje Ci rady dotyczące opieki to również sprawdza twoje warunki socjalne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny,
czy wybór położnej jest konieczny? czy można to ominąć w z tego wg nie skorzystać?

Mamtu mam nadzieję, że jednak Tadek unormuje się wcześniej ze spaniem niż po roku :) i faktycznie już niedługo i my dołączymy do tych problemów.

Jak dla mnie może być pizzeria :) Termin dla mnie jeśli chodzi o przyszły tydzień to tylko mogę mieć problem w poniedziałek. A tak to może być każdy dzień :)

Panda, gratuluje samozaparcia w kwestii coli. Ja przed ciążą nie piłam, a w ciąży moge pić litrami. Tzn mogłam, bo teraz mam zakaz gazowanego:(
Najważniejsze, że Młody bryka. U mnie tez tak bryka jak sie napije ciepłego mleka.

Przyłączam się do pizzerii następnym razem. Tylko może nie ta na Długiej, w której byłyśmy, co? Znajdźmy coś innego:) To kiedy się spotykamy? Jakie terminy Wam pasują?

Heja wieczorową porą:)
Carolajna, jeszcze raz dziekuje za podwózke:) A idąc do domu natknełam się na mojego R, jak sobie jechał na tenisa...:/ A po mnie nie mógł przyjechać...No a w domu bajzel. Wszedzie szafy, regał i dwie komody. I pełno kartonów. Przejść na szczęście można, więc na razie tego nie tykam dopóki nie stoi na swoim miejscu.
Najbardziej szczęśliwy to jest kot. Wskakuje do otwartych szuflad i jak przechodze to łapą mnie zaczepia ;)))) A podobno ma prawie 15 lat, a bawi się jak mały kociak.

Walerka, to chyba mój lekarz czytał właśnie te badania naukowe, bo nie chce zrobić cc wcześniej, jak w 40 tygodniu.

Sonia, super, że film się podobał. Odsapnęłaś troche:)

Mamtu, ciekawe jakie wrażenie wywrze na Tobie położna i czy faktycznie przyłoży się do wizyty;) A to pierwsza wizyta? A kto ściągał Tobie szwy, jeśli mogę zapytać? :)

witajcie wieczorową porą,

widzę, że nie ja jedna dziś wciąż głodna, przez to dzisiejsze jedzenie brzuch zrobił mi się dwa razy większy.

Selene, to następne spotkanie znów w jakiejś pizzerii, co by się najeść przed porodem :)

Julka, biedny Twój Filipek.

Panda, dobrze że już znowu czujesz ruchy i ktg troszkę Cie uspokoiło.

Ania83, jak tam po wizycie u Doeringa.

Arabelka, ja mam ubezpieczenie mieszkania w Allianz (zresztą II filar i życiówkę też), jeszcze odpukać nie musiałam korzystać, więc nie wiem jak z wypłatami w razie czego.

U mnie też szyjkę bada usg dopochwowo, bo mówiła że przez brzuch długość może być zawyżona.

Mamtu, już niedługo zaczniemy dołączać do Twoich problemów z nocnym wstawaniem :) A na razie trzymam kciuki aby się unormowało Tadkowi.

Ale tu dziś cicho. Zajrzałam z nastawieniem na długie nadrabianie, a tu zaledwie kilka postów. Halo, gdzie jesteście?

Julka, współczuję Ci, że Filip tak bardzo przeżywa wyjazd taty. Aż się serce kraje, kiedy się o tym czyta. :(

Sonia, no właśnie sęk w tym, że nie zasypia. Właśnie w nocy robi sobie najdłuższe okresy czuwania, ostatnio nawet 1,5 godziny. :/ A w dzień śpi jak aniołek. Obyś miała rację z tym 'unormowaniem', bo z Młodym to ja się męczyłam w nocy dobry rok.

Selene, dołączam do tych tęskniących za kinem. Ostatni raz byłam na początku ciąży i teraz pewnie dłuuuugo nie obejrzę nic na dużym ekranie.

My jutro mamy wizytę położnej. Ma być między 10:00 a 15:00, także czeka nas cały dzień w domu, bo przybliżonej godziny nie mogła sprecyzować. Ale przynajmniej dobrze, że się kulturalnie zapowiedziała. Nie będzie kompletnego zaskoczenia. ;)

Julka to przykre, że mały tak reaguje. Mam nadzieję, że w miarę szybko się uspokoi.

Ale macie fajnie z tym kinem, też bym się wybrała, ale to raczej się nie ziści przez długi czas.

Panda super, że maluch dzisiaj już tańcuje w brzuszku i jesteś spokojniejsza :) i podziwiam z tą colą, ja bym ją mogła żłopać dosłownie litrami. W ogóle na tej końcówce ciąży mnie tak ciągnie do niezdrowych rzeczy, że hej. Dzisiaj jadłam rybkę na obiad i cały czas myślałam o pizzy.

Moi poszli na dwór, w domu bajzel, a ja tak chodzę koło tego i nie mam serca żeby coś ruszyć.

Sonia ja jutro się wybieram na Millerów :)

moj tez z tych pomocnych, musze przyznac ze wlasciwie przejal prowadzenie domu tak na codzien odkad jestem w ciazy, poza praniem, bo mam fizia na tym punkcie. Jula tez sie duzo zajmuje. tyle ze ja zawsze ich zostawialam, u nas to byla opieka zamienna, bral wolne jak trzeba bylo itd. moja mama twierdzi ze on to skarb a nie maz i mam przestac byc dla niego wredna bo mnie zostawi, ot solidarnosc matki z corka, na co ja z regoly mowie ze mi zrobil dwojke dzieci i tak latwo sie ode mnie nie odczepi, a wogle to za te ciaze jest mi dluznikiem do konca zycia.
moj tata dojechal caly i zdrowy, nie zgubil sie wiec jestem bardziej spokojna.
Dzieki za odpowiedzi co do usg, to wiem czego sie spodziewac.
Sonia - tez sie wybieramy, bylismy w piatek na Alan Rarker - Alpha Papa, super smieszne, ale to typowo angielski humor do tego sytuacyjny i mysle ze przy tlumaczeniu i nieznajomosci angielskich zwyczajow i pewnych historii duzo traci, to tak jakby przetlumaczyc Rejs na angielski.
Panda - super ze maly szaleje.
apropro planowanych cesarek to ostatnio wyczytalam ze Amerykanie robili badania i najlepiej jest robic cesarke najwczesniej 7 dni przez planowanym terminem, oczywiscie jezeli nie ma innych przeciwskazan medycznych.

Marta13 nie próbowałam z cola bo na czas ciazy odstawilam wszystkie napoje gazowane i szczerze mówiąc jakoś nie tęsknię :-) a Mały dziś broi więc jest chyba w porządku. Poza tym wczoraj polozna z gabinetu (byłam na pobraniu krwi) podlaczyla mnie pod ktg na chwilke więc też sie uspokoilam jak uslyszalam serduszko...

Ania83 mnie dziś na sr nie będzie bo mój wujo przywozi mi dostawę wałówki ze wsi. Ma być koło 18. Poza tym...mam jednak jakieś opory przed odwiedzaniem Klinicznej..ostatnio strasznie to przeżyłam...już sama nie wiem czy będę chodzic...urodzić i tak będę musiała a potem będzie pediatra w razie w... Chce zapisać Malucha do znajomego lekarza więc to też inaczej... Mam nadzieję że nie zostanę sama....Aaaa i powodzenia na badaniu! Koniecznie daj znać po wizycie. A czemu zdecydowalas sie na Doeringa a nie na Swiatkowską? Pierwsze co to...napewno jest zauważalna różnica w cenie badania :-\:-\

A ja dziś jem cały dzień... Non stop coś mielę. Najadłam się na obiad że jak odebrałam Piotrka z przedszkola i poszlismy na spacer to niemal się toczyłam. I wróciliśmy do domu i co? I miska płatków. Bo tak mi się chciało czegoś zimnego i świeżego... Nie chodzi mi o to że przytyję tylko że poprostu to nie jest normalne tyle żreć!

Mamtu i tak dobrze że Tadek Ci od razu zasypia bo ja po karmieniu K w nocy musiałam go jeszcze dobre 30 min usypiać :/ Pozatym jak my będziemy wstawać co godzinę to Twój Tadzio już się unormuje ze spaniem :)

Ksawery też zawsze jest "gorszy" do ogarnięcia parę dni po wyjeździe R.

Byłam na komedi Millerowie i polecam, taki lekki przyjemny do pośmiania się. Ale i tak ledwo żyję...dziisaj się czuję jakbym w ogóle nie spała, chyba coś z ciśnieniem.

Mi też zawsze bada szyjkę przez usg dopochwowe.

Moj m. jest ogolnie chetny do pomocy i zamierza byc z nami w domu. Ja się jedank obawiam na ile starczy mu energii, bo on z tych co w kółko by spali.....

Julka okropne to że Filipek tak przeżywa wyjazd taty :(

Mamtu no to fajnie, że pomaga i jest zaangażowany. Ja się strasznie boję jak to u nas będzie. Bo T. jest teraz bardzo zaangażowany i chce od razu po porodzie wziąć urlop itd, ale i tak mam obawy.

Byłam w sklepie, ziemniaczki w piekarniku, zaraz idę robić farsz do schabowych. A na razie póki co pije kawę i wpierniczam ciastka maślane ;)

Też się zdrzemnęłam, razem z Filipem i jest mi dużo lepiej. Zeby jeszce lenia od siebie odpędzić...

Obawiam się że to nie były ząbki, bo teraz F. nie ząbkuje, a poza tym nie pomógł ani nurofen ani dentinox, a zawsze ten zestaw przynosił ulgę. Ale u nas tak już jest, że pierwsze dni i noce po wyjeździe Piotrka są fatalne. Zwłaszcza że to Piotrek wstaje w nocy do Filipka i rano nim się zajmuje.

My mamy w Warcie i kiedy nas okradziono dostaliśmy zwrot pieniędzy, dokładnie wg naszych wyliczeń, i to dość szybko. Ale jak oni wypadają na tle innych ubezpieczycieli to niestety nie podpowiem.

Ok, zbieram się do sklepu bo nie mam co jeść.

Dora, taka jedna 'sesja' karmienia z przewijaniem zajmuje ok. 40 minut w nocy i 30 minut w dzień, jeśli jest bez dodatkowych 'atrakcji' typu czkawka.

Carolajna, mąż ma teraz te 'ustawowe' dni, które dostaje się po porodzie. W sumie do pracy wraca bodajże w przyszłą środę. No i pomaga w dość ograniczonym zakresie, bo główny problem czyli karmienie i tak muszę odpękać ja. Ale kąpie i robi Tadziowi masaże brzuszka plus dodatkowo - stara się jak najwięcej czasu poświęcać Młodemu. Ogólnie nie mogę narzekać.

Selene, fajnie, że zakupy Wam się udały, chociaż sceny z koparą nie zazdroszczę. Ale przynajmniej masz pewność, że prezent będzie trafiony. ;)

My powróciliśmy z zakupów. Mam wanienkę i kolejne części kolejki :) Marta stelaża nie widziałam w ogóle. Zerknę w akpolu, będę tam jutro lub w czwartek.
W smyku kupiłam całe jedne śpiochy dla małej, takie grubsze i kupiliśmy prezent od sisi dla Maksa - koparę. Prezent powinien być trafiony bo przez koparę mieliśmy niezła scenę. Bawił się taką jedną i chciał ją zabrać więc było kładzenie na podłodze, bicie, krzyki, płacz i inne sceny ;) Ogólnie zasypiam na stojąco, niewyspanie wychodzi chyba trzeba wypić drugą kawę.

Na usg w 33 tyg. mi badano przepływy i narządy. Szyjki mi też nie mierzą poprzez usg tylko na fotelu czy jest zamknięta.

Mamtu też bym pewnie miała podobne odczucia, ale faktycznie mąż nawet się nie orientuje, że masz na niego nerwa ;)

Sonia daj znać na czym byłaś i jak Ci się podobał seans :)

Julka, a może zęby u Filipka idą??

Arabelka my mamy ubezpieczone mieszkanie w PZU, ale czy oni mają najlepszą ofertę aktualnie to nie wiem. My nie korzystaliśmy co prawda do tej z ubezpieczenia, ale rodzice już parę razy i jedno co pewne to szybko załatwiana sprawa była.

Kurcze też mam do zrobienia mnóstwo rzeczy, a tak mi się nie chce...

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...