WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

No to kolejny wątek przed nami :)

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=487139&c=1&k=160#post8593223
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

Madziulka - GRATULUJEMY Amelki!! A Amelce życzymy dużo zdrówka i radości :)
Jak sie czujesz?? I jaką szczepionkę Amelka dostała?

No ja tak samo chce tę co znów miała akcje wycofywania zmienić na tą drugą - jak czytałam składy one maja takie same ;) ale tamta jest jakiegoś koreańskiego producenta Bóg jeden wie w jakich warunkach produkowana :/ a ta druga znany producent z Belgii :)

Hej dziewczyny, melduje ze dzis o 3 urodzila sie Amelka 3680g i 56cm, porod sn na zaspie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak jak pisze Słoneczko, chodzi o szczepionkę podawaną w pierwszej dobie życia dziecka, a dokładnie o wzwB. Z tego co się orientuję to w szpitalach w Gdańsku szczepią Euvax B, czyli tą wycofaną (tzn. jakaś tam partia/seria została wycofana). Ja chciałabym zaszczepić szczepionką Engerix B (ponoć zawiera mniej rtęci) i byłam ciekawa czy jest taka możliwość na Zaspie.

Na Zaspie może byc przy porodzie osoba towarzysząca - mąż/partner/mama/siostra/teściowa - czy kogo się tam chce - ale jedna osoba :D

Mówimy przynajmniej ja o jednej z szczepionek które są podawane dziecku w pierwszej dobie życia ;)
Bo w pierwszej dobie podawane są dwie szczepionki, przeciwko gruźlicy i wzwB.

Na stojąco rodzić nie można, ale można na boku np. na Zaspie :P

czy w trojmiescie jest szpital gdzie ciezarna moze sobie wybrac pozycje w ktorej jej bedzie wygodnie rodzic?

Wlasnie wrocilam z ktg jest ok :-) za tydzien wizyta z usg :-D.Wielkie dzieki sloneczko za liste musze sobie ja zanotowac :-) o jakich szczepionkach jest mowa?na zaspie jest mozliwosc porodu rodzinnego?

hej hej dziewczyny :)

Aniu - gratulacje !!!! :) napisz nam później coś więcej :):):)

qrcze, ale macie listy do szpitala :/ w Wejherowie tyle nie każą brać :P
jest lista, ale taka względnie krótka :)

Wczoraj pojechaliśmy z mężem na ostatnie zakupy. Jak mi przyszło za wszytsko zapłacić, to za głowę się złapałam :/
Kupiliśmy:
rożek - stwierdziłam że kupie, bo znalazłam mega tani, a potem jak się go rozłoży może robić za cieplejszy kocyk :)
Nożyczki i obcinaczkę do paznokietków (ta obcinaczka tak malutka, że historia :))
szczotkę i grzebyk
kocyk cienki i grubszy
pieluszke tetrową z obrazkami sówek, bo mi się podobała :P
Flanelkę
termometr do wanienki
rajstopki dla małej ( na wyjscie) ;)
bodziaka (nie mogłam się oprzeć) z napisem super wnuczka :)
Pakiet chusteczek do pupki
płyn do kąpieli
mleczko nawilzające

No i kilka kosmetyków dla mnie... podkład, odżywka, krem do buzi dla męza, szampon i takie tam....
i chyba to wszytsko. Całą resztę w zasadzie mamy, tylko dla mnie pare higienicznych rzeczy :) czekam tylko z laktatorem, bo nie wiem czy napewno mi sie przyda.
Potem byliśmy w kościele, potem na pysznych lodach i wróciliśmy :) zalegliśmy przed TV i zasnęliśmy. Spaliśmy na kanapie do 1:30 :/ i dopiero się przenieśliśmy do drugiego pokoju spać :P

Mąż właśnie wyszedł do pracy na noc :/... niestety u nas sie chmurzy i od 20:00 ma byc armagedon deszczowy, wiec jest szansa ze wroci na noc do domu. No ale to wszytsko w praniu wyjdzie.
Ja jeszcze obiadu nie jadłam. Mąż zjadł gulasz od wczoraj, a ja chyba sobie zjem kasze gryczaną z warzywami i jajkiem zaraz :)

A moja mała znów ma czkawę ! dziś rano tez miała :P Mąż przykładał ucho do brzucha i mówi, że słyszy jak ona czka :P gupol :)

wstawiłam właśnie te nowo nabyte rzeczy do prania i tak siedzę.....

coś mnie brzuch pobolewa.... i w ogole mam wrażenie, że urodzę wcześniej.... mam takie przeczucie.... Fakt, że młoda, to sobie sama wybierze termin:P ale jakoś tak czuję to w kościach.
Poza tym dziś mi odpadł wielki kawałek czopa :/.... tak mi sie wydaje ze to byl on....
Jutro z rana jeszcze ide na morfologie, mocz i wr.

Ja swoje wezmę tylko na wyjście do domu, jakby nie patrzeć, w szpitalu jak leżysz to bez niczego - bo wtedy się lepiej goi, a wkładasz majtki z podkładem tylko idąc do sali odwiedzin :)

Aaaa i położna mówiła że nie wolno mieć majtek podczas obchodu bo lekarz może ochrzanić ;P i że nie wolno mieć piżam tylko koszule :)

podkłady na łóżko i te do majtek są w szpitalu :)

Ja jeśli szczepią tym ecośtam co zostało w lipcu wycofane to też chce mieć swoją ;) a jeśli szczepią tym co bym chciała to wtedy nie będę nic przynosić :)

Tak, podkłady i podpaski są. Jednak ja wolałam ze swoich podpasek korzystać.

Ślicznie dziękuję za wszystkie informacje. Czyli podkładów ani podpasek poporodowych nie trzeba? Chyba muszę zrobić małą korektę zawartości mojej torby :) a co do szczepionek to długo się zastanawiałam, ale po ostatnim zamieszaniu ze szczepionkami będę starała się zakupić własną.

lista do zabrania do szpitala ZASPA:
DOKUMENTY:
karta ciąży,
wynik gr krwi,
dowód osobisty,
wynik HBS,
nazwisko i imię położnej środowiskowej (czyli wcześniej należy Ją wybrać;P albo u siebie w przychodni, albo tam gdzie będziemy chciały ją mieć)

DLA MAMY:
t-shirt za tyłek do porodu,
przybory toaletowe,
szlafrok,
kapcie
kubek+ sztućce
stanik z miseczką większa o rozmiar,
ręcznik,
majteczki siateczkowe, lub bawełniane - ale nie stringi ;)
2-3koszule do karmienia,
kanapka,
woda mineralna niegazowana nieminaralizowana,
wkładki laktacyjne - kilka sztuk,
skarpetki

DLA MALUSZKA:
pieluchy jednorazowe 8-10szt na dobę,
średni ręcznik - najlepiej ciemny bo będzie nim Maluszek po wyciągnięciu opatulony :)
rożek,
śpiochy - z 3szt,
kaftaniki z 3 szt,
2-3 pieluchy tetrowe,
skarpetki i jedne niedrapki,
czapeczka - nie musi być bo na oddziale jest ciepło, ale myślę że na wyjście do sali odwiedzin warto taką czapeczkę mieć ;)

SZCZEPIONKĘ można mieć swoją, ale od razu mówię (pytałam się o swoje szczepionki stąd taka doinformowana jestem:P) że będzie trzeba podpisać że się swoją przyniosło, by jeśli cos się stanie nie móc oskarżyć szpitala ;) tylko położna nie pamiętała nazwy szczepionki na żółtaczkę - dlatego nie wiem czy ja będę kupować czy nie :)

Myślicie że w 34 t.c. brzuch może opaść?? ja dziś patrze do lustra i nie wierzę, dotykam i nie wierzę, brzuch mi opadł :/ baaaaa mogę normalnie oddychać i nie sapię :/

Dzieki Sloneczko :-) ja teraz uciekam na ktg mam nadzieje ze wszystko jest ok. Kto wie moze i sie spotkamy :-)

Cześć Dziewczyny :) ja również jestem tu nowa choć od pewnego czasu staram się podczytywać forum. Termin porodu mam na 09.10 tak więc został ostatni miesiąc :) również zamierzam rodzić na Zaspie i z chęcią dowiem się co powinnam spakować do torby.
Wiecie może jak wygląda sprawa ze szczepionkami na Zaspie, tzn. czy można dostarczyć własną szczepionkę?

Na Zaspie to trzeba wziąć te wszystkie podstawowe rzeczy, oprócz kosmetyków dla dziecka. Położne kąpią dziecko. W szpitalu są też dostępne wszelkie podkłady, butelki, gaziki, maść do pupy, a nawet laktator. Pierwszego dnia też podają dziecko w szpitalnym ubranku, kocyku i pieluszce.

Moja torba:
-3 koszule rozpinane z przodu (do karmienia)
-2/3 biustonosze do karmienia (bez fiszbin)
-klapki pod prysznic
- 3xmajtki wielorazowe siateczkowe - polecam też wziąć jakieś zwykłe bawełniane, bo mnie juz 3 dnia wkurzały te siateczkowe
-podkłady poporodowe Hartmann - ale w szpitalu też jakies mają - 3 dnia juz spokojnie można używać podpasek - są wygodniejsze
-art. Higeniczne, kosmetyki
-2 ręczniki+ 1 na porodowke
-ręcznik papierowy
-tamtum rosa
- wkładki laktacyjne
-telefon i ładowarka
-dużo wody do picia
- sztućce, talerze i kubek
- guma do żucia

Torba do szpitala dzidziuś
-3x body lub śpiochy
-3x kaftaniki
-pampersy 10 na dzień
-chusteczki do pupy
-3x skarpetkii + niedrapki
-kocykx2
-3 pieluchy tetrowe na kazdy dzień
-1/2 pieluchy flanelowe

2/3 komplety ubranek przygotowane w domu do zabrania

Na porodówkę
-karta ciąży
-ostatnie badania (morfologia, mocz i usg) u mnie nie sprawdzali
-Potwierdzenie grupy krwi i aktualne badanie na przeciwciała ,padanie na paciorkowca
-dowód tożsamości
-koszula spisana na straty

Na wyjście
-ubranie dla mamy
-ubranie dla dzidzi, czapeczka
-fotelik samochodowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Andzia, ja co prawda teraz wychodzę, ale jak wrócę podam Ci listę rzeczy do zabrania na Zaspę :D właśnie uczęszczam tam na SR i położna w czwartek podawała co należy zabrać :d
wg OM mam termin na 28października, więc może się spotkamy na porodówce :P
póki co znikam kilka spraw pozałatwiać :D

co do odwiedzin na sali to fajna sprawa tylko najgorzej jak do kogos z sali zaczna aie wycieczki a to by bylo troche meczace. Porody rodzinne na zaspie i klinicznej wchodza w gre ?trzeba cos dodatkowo placic ?

Olimpia - jeśli chodzi o pokarm, to po CC nie było absolutnie nic i mała karmiona była mlekiem sztucznym. Pokarm pojawił mi się w piątej dobie (wczoraj) - w tej chwili jest go mało, więc karmię w sposób mieszany - zobaczymy, co będzie dalej.

A jeśli chodzi o to, kto mnie "obsługiwał", to CC przeprowadził dr K. Maciejewski (wcześniej chodziłam do niego prywatnie w ciąży). Mam tylko pięć szwów i liczę na niewidoczną bliznę. :)

I jeszcze się pochwalę, że dziś będzie 6. doba od porodu, a już jestem na minusie o 11 kg! Jestem w szoku (pozytywnym). :)

Pozdrawiam i gratuluję przy okazji wszystkim świeżo upieczonym mamom.

andzia, poszukaj na forum napewno jest kilka wątków o tym co trzeba zabrać , a jak nie to rzeczywiście zadzwoń, albo się przejdź sama jak nie masz daleko ;)

Cześć Andzia ; ) o zaspie słyszałam dużo pozytywnych opini, ja jednak chcę rodzić na klinicznej, ze względu na to że jest możliwość odwiedzin na sali, zależy mi na tym.

_MamaM_ - jak synkowi dobrze tak u Ciebie to niech posiedzi jeszcze troszkę ;)

no, ciekawe która następna dołączy do rozpakowanych ;)

Wlasnie w tym problem ze do szkoly rodzenia chodzilam w Gdyni. Myslalam ze cos na stronie szpitala znajde ale tam nic nie ma wiec chyba bede musiala tam dzwonic :-\

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...